"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Objekte te Ngjashem

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Objekte te Ngjashem

#1

Post by TeuAL » Tue Jul 11, 2023 10:34 am

Objekte te Ngjashem
-----------------------------
Jane objekte te shek. 3 para Krishtit te zbuluara ne Durres. Pamjet jane nga libri:
"Albanien, schätze aus dem Land der Skipetaren. Verlag Philipp von Zabern, Mainz. 1988"
Objekte shume te ngjashem, zbuluar ne rrethinat e Vezuvit, shihen ne librin:
"Pompeii / edited by Filippo Coarelli ; photography by Alfredo and Pio Foglia, . . . New York : Riverside Book Co., ©2002".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Objekte te Ngjashem

#2

Post by TeuAL » Tue Jul 11, 2023 10:44 am

. . . vijon

Nje objekt i shek. 3 para Krishtit i zbuluar ne Vaun e Dejes. Pamja eshte nga libri:
"Albanien, schätze aus dem Land der Skipetaren. Verlag Philipp von Zabern, Mainz. 1988"
Nje objekt shume i ngjashem, i zbuluar ne rrethinat e Vezuvit, shihet ne librin:
"Pompeii / edited by Filippo Coarelli ; photography by Alfredo and Pio Foglia, . . . New York : Riverside Book Co., ©2002".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Objekte te Ngjashem

#3

Post by TeuAL » Wed Jul 12, 2023 12:49 am

. . . vijon

Ene qelqi nga Durresi i lashte krahasuar me gjetje prane Vezuvit.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Objekte te Ngjashem

#4

Post by TeuAL » Mon Jul 17, 2023 3:02 am

Saturnalia dhe Punishtja Antike e Qeramikes tek Kodra e Argjiles ne Durres
-------------------------------------------------------------------------------------------------
1.
Gjate Saturnalia-s romake, e cila festohej ne periudhen 17-23 Dhjetor, cdo vit, te pakten deri ne hartimin e kalendarit festiv kristian, shperndaheshin dhurata. Dhurata e festes per femijet ishte kukulla prej balte te pjekur(ngjitja nga libri).
- - - - Libri - - - -
Titulli: Festivals and Ceremonies of the Roman Republic
Autori: H. H. Scullard
Botuesi: Thames & Hudson
- - - - - - - - -
2.
Kukullat prej balte te pjekur qe u gjenden kur u zbulua punishtja antike e objekteve prej balte te pjekur, prane NI-Tulla(sot) qe ndodhet ne kodren argjilore tek Curilat ne Durres, me sjellin nder mend festen "Saturnalia".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Objekte te Ngjashem

#5

Post by TeuAL » Mon Jul 17, 2023 3:21 am

Far_Lighthous-e te njejte ne Ostia-Rome, Durres, Brindizi, etj. Fleta eshte nga Hartat e Trajanit(ngjitur), ndodhet ne atlasin qe tregohet tek ngjitja.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Objekte te Ngjashem

#6

Post by TeuAL » Thu Jul 20, 2023 5:54 pm

Nje altar i lashte i zbuluar ne Orikum, shume i ngjashem me altaret arkaike(rreth shek. 7 para Krishtit) te zbuluar ne Lavinium.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Objekte te Ngjashem

#7

Post by TeuAL » Mon Jul 24, 2023 12:59 am

Objekte te ngjashem te periudhes se bronzit, tip "violin", nga Messina(majtas) dhe nga Shkodra-Shtoj(djathtas). Profesori Robert Ross Holloway, ne artikullin qe vijon, spjegon qe ky objekt, ne forme te ngjashme me violinen, eshte i njohur ne Trojen e Dardaneleve ne periudhen e bronzit dhe gjetja ne Messina deshmon maredhenie tregetare dhe kulturore te popujve te detit Mesdhe ne kete periudhe . . .
------------------ Artikulli -----------------
https://www.brown.edu/academics/archaeo ... assicalmed
Robert Ross Holloway(1934 - 2022)
----------------------------------------

The Classical Mediterranean, Its Prehistoric Past and the Formation of Europe
R. Ross Holloway

Publication Type:
Italian Pre-History
July
1997
---------------
The most recent discovery to emphasize the interconnections of the Aegean and central Mediterranean at the dawn of the Bronze Age was made at Messina in 1991. During the excavation of a settlement of the Piano Conte Culture there was found a small grey schist figurine of the so-called "violin" type (Fig. 1)(2).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Objekte te Ngjashem

#8

Post by TeuAL » Fri Aug 18, 2023 2:44 pm

Objekte arkeologjike te ngjashem : vajze me pellumb, nga Durresi dhe nga Lavinium(IT).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Objekte te Ngjashem

#9

Post by TeuAL » Fri Sep 08, 2023 1:54 am

Ne Butrint dhe ne Saepinum(IT-Samnites) shihen ndertime(te lashta) te ngjashme. Ndertimet ne Butrint-Kalivo(jo ne pamjet ngjitur) duken te njekohshme dhe shume te ngjashme me ato ne Saepinum(IT-Samnites). Duket, mjeshtrit e ndertimit te ketyre mureve kane punuar ne dy brigjet e Otrantos.
Mure te tille "ciklopike", ne gadishullin Apenin, gjenden vetem ne zonat ku ne lashtesi jetonin Samnites(nga libri "Samnium and the Samnites"). Tek ne, mure te tille, gjenden nga veriu ne jug.
- - - - - nga libri: - - - - - - -
Citoj nga libri "Samnium and the Samnites, by E. T. Salmon (Author)":
1.
. . . se fundmi, ka mendime se "Osco-Umbrians", foles te "Oscan", nje gjuhe Indo-Europiane, erdhen ne Apeninet nga pertej Adriatikut . . . kane ne perberje te tyre "Samnites dhe Sabines" . . . (fleta nr. 34)
2.
. . . muret e ndertuar me tekniken "ciklopike-poligonale" gjenden(kane mbijetuar) ne zonat qe ne lashtesi populloheshin nga foles te gjuhes "Oscan" . . . dhe ne disa zona si Alfedena, Alife, Faicchio etj, muret mund te datohen si te shekujve 7 - 6 para Krishtit . . . (fleta nr. 133)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Objekte te Ngjashem

#10

Post by TeuAL » Tue Sep 12, 2023 1:17 am

TeuAL wrote:
Fri Sep 08, 2023 1:54 am
Ne Butrint dhe ne Saepinum(IT-Samnites) shihen ndertime(te lashta) te ngjashme. Ndertimet ne Butrint-Kalivo(jo ne pamjet ngjitur) duken te njekohshme dhe shume te ngjashme me ato ne Saepinum(IT-Samnites). Duket, mjeshtrit e ndertimit te ketyre mureve kane punuar ne dy brigjet e Otrantos.
Mure te tille "ciklopike", ne gadishullin Apenin, gjenden vetem ne zonat ku ne lashtesi jetonin Samnites(nga libri "Samnium and the Samnites"). Tek ne, mure te tille, gjenden nga veriu ne jug.
- - - - - nga libri: - - - - - - -
Citoj nga libri "Samnium and the Samnites, by E. T. Salmon (Author)":
1.
. . . se fundmi, ka mendime se "Osco-Umbrians", foles te "Oscan", nje gjuhe Indo-Europiane, erdhen ne Apeninet nga pertej Adriatikut . . . kane ne perberje te tyre "Samnites dhe Sabines" . . . (fleta nr. 34)
2.
. . . muret e ndertuar me tekniken "ciklopike-poligonale" gjenden(kane mbijetuar) ne zonat qe ne lashtesi populloheshin nga foles te gjuhes "Oscan" . . . dhe ne disa zona si Alfedena, Alife, Faicchio etj, muret mund te datohen si te shekujve 7 - 6 para Krishtit . . . (fleta nr. 133)

. . . vijon

Po vazhdoj me pershkrimin e menyres se ndertimit te mureve Samnite, verej qe ka ngjashmeri te madhe me muret e Butrintit.

---------- citoj pjese nga fletet 133 -134 - 135 -------------

nga fleta 133

Muret tip "poligonal" ne lartesi te maleve jane monumentet me te hershme te Samniteve.
Samnitet ndertuan ne stilin "Cyclopean" me gure te paperpunuar dhe pa llac.

nga fleta 134
Pas vitit 354 para Krishtit Romaket perdoren menyren Samnite "poligonale" te ndertimit dhe e permiresuan ate.
Romaket e avancuan menyren "pologonale" te ndertimit te mureve, ne vecanti ne fortifikimet aq spektakolare.

nga fleta 135
Samnites rrethonin me mure qytetet e tyre, rrethimet beheshin prane majave te kodrave dhe beheshin pa bastione.
Beheshin disa rrethime, ne Saepinum ishin dy.

Portat e mureve ishin te fortifikuara me shume majtas n.m.qe te detyronin sulmuesin te afrohej djathtas . . . Saepinum dhe Trebula kishin nga tre porta.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”