"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Kulti i "Herkulit - Samnit": mbrojtes i kriporeve dhe i tregteise se kripes

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Kulti i "Herkulit - Samnit": mbrojtes i kriporeve dhe i tregteise se kripes

#1

Post by TeuAL » Wed Jul 12, 2023 11:11 am

Kulti i "Herkulit - Samnit": mbrojtes i kriporeve dhe i tregteise se kripes
--------------------------------------------------------------------------------------------

Po ngjis nga fletet 78 dhe 81 nga libri:
"Pompeii / edited by Filippo Coarelli ; photography by Alfredo and Pio Foglia, . . . New York : Riverside Book Co., ©2002".
- - - - - - -

Verej ngjashmeri te zones rreth Vezuvit me Durresin, te pakten qe prej shek.3 para Krishtit. Jo me kot komedia e pare(ne shek 3.para Krishtit) e shkruar ne latinisht "Binjaket Menhekem - T. Maccius Plautus, Menaechmi, or The Twin Brothers", nga autori T.M. Plautus(ish marinar), i vendos ngjarjet ne Durres.

Nga shkrimi i Prof. F. Coarelli-t mesoj se, ne vecanti, ne rrethinat e Vezuvit, ne kohen e sundimit te Samnite-ve, ndeshet kulti i "Herkulit - Samnit" qe ishte mbrojtes i kriporeve(cektina te kripura) dhe i tregteise se kripes dhe qe shoqerohej edhe me kultin e Minerves. Tek komedia permendet prania e kultit te Herkulit dhe e parashikuesve ne qytet. Mbahet mend ende proverbi: " . . . eshte e lire kripa ne Durres por te ha qeraja rruges . . ." . Pra, prane cektinave te kripura(tempulli i kenetes ?) duhet te kene qene edhe tempujt e perendive mbrojtese te industrise se kripes, ne kete rast "Minerva dhe Herkuli-Samnit".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Kulti i "Herkulit - Samnit": mbrojtes i kriporeve dhe i tregteise se kripes

#2

Post by TeuAL » Fri Aug 25, 2023 7:14 pm

Samnites ishin popull "Osco-Umbrian"
------------------------------------------------
Komediani i pare latin, Titus M. Plautus (255 para Krishtit - 184 para Krishtit), ishte me origjine nga Sarsina(sot ne provincen e Forli-t, Itali). Ne fillim punoi ne marinen tregtare dhe lundroi ne linjat mesdhetare, me vone ju kushtua profesionalisht komedise. Komedia e tij e pare, njekohesisht edhe komedia e pare e shkruar dhe e mbijetuar ne latinisht, ishte "Vellezerit Menaechmi" me ngjarje qe zhvillohen ne Durres.
Ne lashtesi, Sarsina ishte qytet i popujve "Umbri". Pra, kemi tregues te lidhjeve, ne lashtesi, te Durresit me Samnites qe ishin popull Osco-Umbrian.

Ne fleten(ngjitur) nr.34 te librit "Samnium and the Samnites: E.T. Salmon" lexojme qe Samnites ishin popull "Osco-Umbrian".
Ne postimin me lart kemi qe Samnite-t kishin "Hercules" perendi qe mbronte kriporet dhe tregtine e kripes.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Kulti i "Herkulit - Samnit": mbrojtes i kriporeve dhe i tregteise se kripes

#3

Post by TeuAL » Mon Sep 04, 2023 10:21 am

. . . vijon

Ne ngjitje shihet menyra "Samnite" e ndertimit " te mureve me gure me forma te crregullta.

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Kulti i "Herkulit - Samnit": mbrojtes i kriporeve dhe i tregteise se kripes

#4

Post by TeuAL » Tue Sep 05, 2023 12:02 pm

TeuAL wrote:
Mon Sep 04, 2023 10:21 am
. . . vijon

Ne ngjitje shihet menyra "Samnite" e ndertimit " te mureve me gure me forma te crregullta.

vijon . . .
Pamje nga muret Samnite permendur me lart.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Kulti i "Herkulit - Samnit": mbrojtes i kriporeve dhe i tregteise se kripes

#5

Post by TeuAL » Tue Sep 05, 2023 12:06 pm

. . . vijon

Shkrim Samnite-Oscan, shek. 4 para Krishtit.

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Kulti i "Herkulit - Samnit": mbrojtes i kriporeve dhe i tregteise se kripes

#6

Post by TeuAL » Tue Sep 05, 2023 12:08 pm

. . . vijon
Samnitet dhe fqinjet ne shek. 4 para Krishtit.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Kulti i "Herkulit - Samnit": mbrojtes i kriporeve dhe i tregteise se kripes

#7

Post by TeuAL » Tue Sep 05, 2023 12:11 pm

TeuAL wrote:
Tue Sep 05, 2023 12:02 pm
TeuAL wrote:
Mon Sep 04, 2023 10:21 am
. . . vijon

Ne ngjitje shihet menyra "Samnite" e ndertimit " te mureve me gure me forma te crregullta.

vijon . . .
Pamje nga muret Samnite permendur me lart.
Ngjasojne me muret dhe portat e Butrintit.
Tolerancë zero të pavërtetës.

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”