"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

"Histori Arkeologjike" e percaktuar nga arkeologu i shquar Robert Ross Holloway

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

"Histori Arkeologjike" e percaktuar nga arkeologu i shquar Robert Ross Holloway

#1

Post by TeuAL » Tue Aug 08, 2023 3:44 am

"Histori Arkeologjike" e percaktuar nga arkeologu i shquar Robert Ross Holloway(Gold Medal Award for Distinguished Archaeological Achievement - AIA)

Nje artikull ne "Bryn Mawr Classical Review" mbi librin:
- - - - - - - Libri: - - - - - - - - - - - -
R. Ross Holloway, The archaeology of early Rome and Latium
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Po citoj disa perfundime ne te cilat ka arritur autori i artikullit. Ne vijim jane keto perfundime ne artikullin origjinal te autorit.
- - - - Citoj nga artikulli - - --
"Arkeologjia meriton me lart se sa te jete nje paterice e rrefenjave te analeve dhe ndjekesve te ketyre rrefenjave"

. . . konceptimi prej tij i maredhenieve ndermjet arkelogjise dhe tradites eshte per mua . . . thelbesor
. . . mgjse thuhet qe zbulimet arkeologjike "konfirmojne" traditen letrare(rrefenjave), ne fakt ato nuk e konfirmojne . . .
. . . Mjaft me me "arkeologjia si mjet" i konfirmimit dhe pranimit si te vertete te tradites letrare(shkrimeve historike tradicionale)!
. . . Ne kapitullin "konkluzione", autori synon te " te ktheje arkeologjine ne histori"(fleta 11).
. . . Lexuesi do te mesoje se ne kete "histori arkeologjike" te fillesave(origjines) zor se gjendet ndonje lidhje me shkrimet e "Livy"-t dhe te "Dionysius of Halicarnassus ".
. . . "Tradicionalistet", pra ata qe vazhdimisht dhe pa kufi, interpretojne zbulimet arkeologjike ne mbeshtetje te plote te vertetesise globale te shkrimeve te hershme(ancient), mund te ndihen keq nga kjo, por edhe ne fushen e historise, nje perballje me te verteten eshte me e keshillueshme.

( vijon origjinali . . . )
= = = = = Rreth librit te R. Ross Holloway, citoj nga artikulli origjinal : https://bmcr.brynmawr.edu/1995/1995.03.08 = = = = =

- - - - - - - Libri: - - - - - - - - - - - -
R. Ross Holloway, The archaeology of early Rome and Latium
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

“Archaeology deserves better than to remain a crutch for the tales of the annalists and their followers”

. . . his conception of the relations between archaeology and tradition has struck me . . . as fundamental.
. . . though it is said that archaeological discoveries “confirm” the literary tradition, they actually do not . . .
. . . Enough of archaeology as a means of confirming and authenticating the literary tradition!
. . . In his concluding chapter (pp. 165-173), the author attempts “to turn archaeology into history” (p. 11).
. . . The reader will find out that this “archaeological history” of the primordia has scarcely any links with the records of Livy and of Dionysius of Halicarnassus
. . . The “traditionalists”, i.e. the ones who systematically and excessively interpret archaeological discoveries in full confidence of the global historicity of ancient records, might be somewhat upset, but in the field of history too, a face to face confrontation with the truth is much more advisable.

= = = = = =

https://bmcr.brynmawr.edu/1995/1995.03.08
Bryn Mawr Classical Review
Archaeology of Early Rome and Latium (II)
R. Ross Holloway, The archaeology of early Rome and Latium. New York: Routledge, 1994. xx, 203 pages. ISBN 9780415080651

Review by
Jacques Poucet, Universite de Louvain-la-Neuve (Belgium)
---------------------------
R. Ross Holloway— 1995, - AIA(Archaeological Institute of America) - Gold Medal Award for Distinguished Archaeological Achievement.

Holloway's recognition of the significance of traditionally underappreciated indigenous cultures within the wider milieu of trans-italian and trans-Mediterranean contacthas provided a framework within which many later studies have been situated.
Today, such thinking is central to innumerable discussions of economic, demographic and social complexity of the Mediterranean.

-----------------
"Histori Arkeologjike" e percaktuar nga arkeologu i shquar Robert Ross Holloway.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: "Histori Arkeologjike" e percaktuar nga arkeologu i shquar Robert Ross Holloway

#2

Post by TeuAL » Thu Aug 17, 2023 9:22 am

Me rastin e nje vjetorit te ndarjes nga jeta te arkeologut te shquar R. Ross Holloway, ne "American Journal of Archaeology, April 2023 " eshte botuar nekrologjia nga e cila kam shkeputur pak rreshta.

Arkeologu i shquar R. Ross Holloway(1934-2022) vleresoi si shume te rendesishme peshen e kulturave vendase [ ishin shume kultura vendase, jo vetem Roma] ne teresine e meredhenies nder-Italike dhe nder-Mesdhetare. Pesha e kulturave vendase -"indigenous"- me pare ishte nenvleresuar.
Menyra e te menduarit te Holloway, sot, eshte ne qender te trajtimit te situatave komplekse ne Mesdhe. Perdorimi, se fundmi, kudo, i kesaj qasje, nxjerr ne pah ndikimin e thelle dhe revolucionarizues te saj.
--------
American Journal of Archaeology, Volume 127-2, April 2023, Volume 127-2, April 2023
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: "Histori Arkeologjike" e percaktuar nga arkeologu i shquar Robert Ross Holloway

#3

Post by TeuAL » Thu Aug 17, 2023 9:23 am

Ne 17 Gusht 2023 zhvillohet nje aktivitet ne Ustica - Itali qe nderon kujtimin e arkeologut te shquar Robert Ross Holloway.

https://www.giornalelora.it/ustica-part ... -holloway/
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: "Histori Arkeologjike" nderohet ne Ustica - Itali, 2023

#4

Post by TeuAL » Thu Aug 17, 2023 9:34 am

ndreqje gabimi tek data ne postimin me lart: aktiviteti i Ustica-s qenka zhvilluar ne 8 Gusht, jo ne dt.17 si kam shkruar ne me lart.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: "Histori Arkeologjike" e percaktuar nga arkeologu i shquar Robert Ross Holloway

#5

Post by TeuAL » Mon Aug 21, 2023 10:09 am

Arkeologjia e periudhës së lashtësisë së Romës dhe Latium
R. Ross Holloway
-----------------------------------------
Pozicioni gjeografik i Romës, buzë lumit Tiber, i dha asaj zhvillimin.

Fenikasit dhe greket, filluan të praktikonin transportin lumor nëpër Tiber për të tregtuar mallrat e tyre në brendësi te vendit(jo vetëm në bregdet).
Kjo tregti lumore nëpër Tiber bëri që në Romë të arrijnë mallra, gjuhë dhe popuj të huaj. Nxjerrja ne pah e këtij aktiviteti (tregtar lumor) dhe e pasojave te tij eshte dhurate nga arkeologjia per njohjen e periudhës së lashtësisë së Romës, dhuratë, sepse në analet e historisë ky aktivitet(tregtia lumore) nuk përmendet vec paksa tek "Tarquin Dynasty" dhe fare pak flitet per të në historinë e kulteve të huaj (Hercules dhe Apollo) pranë bregut të lumit(Tiber).


vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: "Histori Arkeologjike" e percaktuar nga arkeologu i shquar Robert Ross Holloway

#6

Post by TeuAL » Mon Aug 21, 2023 10:10 am

. . . vijon

Në shek. e 8-të para Krishtit, ishulli Ischia ishte vendi ku tregtaret fenikas, greke dhe te tjere nga vendet e tjera të lindjes, kishin strehën e
përbashkët.
Në shek. e 8-të para Krishtit trafiku lumor në Tiber ndryshoi dhe bashkë me trafikun ndryshoi edhe Roma.
Te dhenat arkeologjike tregojnë që në shek. e 7-të para Krishtit tregtaret e huaj jetonin në Romë dhe Latium.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: "Histori Arkeologjike" e percaktuar nga arkeologu i shquar Robert Ross Holloway

#7

Post by TeuAL » Mon Aug 21, 2023 10:30 am

. . . vijon


Festat dhe Ceremonitë e Romës Republikane
H. H. Scullard
-------------------------------------------------------

"Hercules" ishte me të parët kulte te huaj që u pranuan në Romë. Ky kult, me qender te vendosur tek tregu dhe prane "Lumit Tiber", i sjelle aty nga tregtaret fenikas, u perqafua nga tregtaret.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”