"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Ceremoni fetare pagane te Samniteve

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Ceremoni fetare pagane te Samniteve

#1

Post by TeuAL » Sat Sep 09, 2023 6:37 pm

Ceremoni fetare pagane te Samniteve(populli ka ndertuar mure ciklopike ne Itali)
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Po sjell disa shenime qe kam bere gjate leximit te librit "Samnium and the Samnites, by E. T. Salmon (Author)", nga fletet 157-164, ku flitet per ceremoni fetare qe pershkruhen ne "Tabula Agnonensis"(pamje e tabeles eshte ne ngjitje).
------------------------
Tabula Agnonensis
------------------------

"Tabula Agnonensis" eshte nje tabele bronzi(e gjetur para me shume se nje shekulli, ne Agnone - Italy, mendohet te jete e shek. 3 para Krishtit) e shkruar ne gjuhen "Oscan" te Samniteve. Kjo tabele dokumenton festat fetare te popullit Samnit.
Tabela emerton perendite qe kishin altare ne kopeshtin(hortus) ku tregohej tableti dhe qe ishte nje kopesht i shenjte("sacred grove"). Te tille vende kishte shume ne Italine e lashte dhe emrat e sotem "Luco(lucus)" dhe "Nemi(nemus)" jane trashegimi e emrave te lashte te ketyre vendeve. Jupiteri ishte perendia e pare, kryesuese, per Samnitet.

Kopshti ne Agnone ishte vendi ku kryheshin ceremonite fetare per nder te perendise "Kerres" dhe mirembahej nga taksat e besimtareve.

Brenda ne kopesht, gjate ceremonive, besimtaret, varg njeri pas tjetrit, silleshin perqark ne drejtim kunder levizjes orare. Gjate ketyre levizjeve beheshin ndalesa(me qellim larje-"lustration" mekatesh ?) tek altaret e cdonjeres nga 15 hyjnite.
Gjate ketyre ceremonive(festivaleve) ndizej nje zjarr dhe beheshin flijime ne altar.
Kopshti i shenjte duhet te kete qene diku prane vendit ku u gjet tabela, ne malin "Monte del Cerro", ndermjet Capracotta dhe Agnone ne nje vend qe ende njihej me emrin Uorte(=Orto?).
Gjithsej 17 hyjni emertohen ne tabelen Agnone, po te numerohen vecmas 2 variantet e Jupiterit, . . . perendia "Kerres" eshte qendrore ne ceremonite e ketij kopeshti te shenjte dhe eshte interesant fakti qe tabela u gjend ne malin e quajtur "Monte del Cerro".

------------
shenim:
shpresoj te gjenden edhe tek ne tabela me shkrime te tilla pasi "lendina" te tilla = "vend i mire", njihen edhe tek ne, bile disa te ruajtura mire lart ne male(si ajo e permendur ne liber, ne lartesi te Apenineve) dhe ku banoret mbajne mend qe shkonin per tu lutur(p.sh. ne rast thatesire etj.) dhe flijonin bageti(tek vendet me gure, altare?) me shprese qe te linin aty mekatet.
------------
vijon ana tjeter e tabeles . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Ceremoni fetare pagane te Samniteve

#2

Post by TeuAL » Sat Sep 09, 2023 6:38 pm

TeuAL wrote:
Sat Sep 09, 2023 6:37 pm
Ceremoni fetare pagane te Samniteve(populli ka ndertuar mure ciklopike ne Itali)
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Po sjell disa shenime qe kam bere gjate leximit te librit "Samnium and the Samnites, by E. T. Salmon (Author)", nga fletet 157-164, ku flitet per ceremoni fetare qe pershkruhen ne "Tabula Agnonensis"(pamje e tabeles eshte ne ngjitje).
------------------------
Tabula Agnonensis
------------------------

"Tabula Agnonensis" eshte nje tabele bronzi(e gjetur para me shume se nje shekulli, ne Agnone - Italy, mendohet te jete e shek. 3 para Krishtit) e shkruar ne gjuhen "Oscan" te Samniteve. Kjo tabele dokumenton festat fetare te popullit Samnit.
Tabela emerton perendite qe kishin altare ne kopeshtin(hortus) ku tregohej tableti dhe qe ishte nje kopesht i shenjte("sacred grove"). Te tille vende kishte shume ne Italine e lashte dhe emrat e sotem "Luco(lucus)" dhe "Nemi(nemus)" jane trashegimi e emrave te lashte te ketyre vendeve. Jupiteri ishte perendia e pare, kryesuese, per Samnitet.

Kopshti ne Agnone ishte vendi ku kryheshin ceremonite fetare per nder te perendise "Kerres" dhe mirembahej nga taksat e besimtareve.

Brenda ne kopesht, gjate ceremonive, besimtaret, varg njeri pas tjetrit, silleshin perqark ne drejtim kunder levizjes orare. Gjate ketyre levizjeve beheshin ndalesa(me qellim larje-"lustration" mekatesh ?) tek altaret e cdonjeres nga 15 hyjnite.
Gjate ketyre ceremonive(festivaleve) ndizej nje zjarr dhe beheshin flijime ne altar.
Kopshti i shenjte duhet te kete qene diku prane vendit ku u gjet tabela, ne malin "Monte del Cerro", ndermjet Capracotta dhe Agnone ne nje vend qe ende njihej me emrin Uorte(=Orto?).
Gjithsej 17 hyjni emertohen ne tabelen Agnone, po te numerohen vecmas 2 variantet e Jupiterit, . . . perendia "Kerres" eshte qendrore ne ceremonite e ketij kopeshti te shenjte dhe eshte interesant fakti qe tabela u gjend ne malin e quajtur "Monte del Cerro".

------------
shenim:
shpresoj te gjenden edhe tek ne tabela me shkrime te tilla pasi "lendina" te tilla = "vend i mire", njihen edhe tek ne, bile disa te ruajtura mire lart ne male(si ajo e permendur ne liber, ne lartesi te Apenineve) dhe ku banoret mbajne mend qe shkonin per tu lutur(p.sh. ne rast thatesire etj.) dhe flijonin bageti(tek vendet me gure, altare?) me shprese qe te linin aty mekatet.
------------
vijon ana tjeter e tabeles . . .
. . . vijon
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Ceremoni fetare pagane te Samniteve

#3

Post by TeuAL » Sun Sep 10, 2023 4:19 pm

Veshje te Samniteve
-----------------------

Ne pamjen ngjitur (afresk ne "Museo Nazionale, Naples") shihen veshje te Samniteve, shtrese e pasur, te periudhes 4 - 3 para Krishtit. Pamja eshte nga libri:
- - - - Libri - - - -
Painting in Italy from the origins to the thirteenth century
Publisher [Lausanne] : Albert Skira, Publication date: 1959

Associated-names: Maiuri, Amedeo, 1886-1963; Venturi, Lionello
Topics: Painting -- Italy -- History, Painting, Italian, Painting, Italy
Contributor: Internet Archive
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”