"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Ahmet Zogu

Sillni fotografi historike që dëshmojne anët e panjojtura të një ngjarje, personi, apo fenomeni historik, ose që ndihmojnë në favor të një teze historike.

Moderator: Mallakastrioti

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Ahmet Zogu

#16

Post by rrëqebull » Wed Dec 26, 2012 12:08 am

Arbëri wrote:Nejse eshtrat qe i sollen , por nuk e kuptoj ne kete rast pse i ngriten edhe permendore ?!
Pyetjet e mija janë:

A janë shqiptarët të bashkërenduar në qëndrimin e tyre ndaj figurës së Ahmet Zogut?
Na se varet qëndrimi i tyre, cilido qoftë ai?(Nga një hetim i historisë, lexim i gjith burimeve të kohës, si dhe shkrimeve të kundërshtarëve numër një të Mbretit, apo nga historiografi facebooku?)


Sa nga ju kanë një mendim të qartë, pa dyshime dhe mjegulla për këtë pjestar të historisë tonë?

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Ahmet Zogu

#17

Post by Arbëri » Wed Dec 26, 2012 10:11 pm

Derisa shumica shqiptareve e quajne si vrases kryesor i atdhetareve te medhenj shqiptar te cilet tere jeten e tyre ja kushtuan trojeve etnike ,nuk di se pse duhet te ngrihet permendore per te ?
Ne rregull eshtrat , i sollen ,qe mund te jete e arsyeshme , por pse permendore ? Kete se kam te qarte une, edhe pse me duket Salihu me burr se sa Rama nga ana kombetare , kjo nuk pelqeu !
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Ahmet Zogu

#18

Post by rrëqebull » Wed Dec 26, 2012 11:04 pm

Arbëri wrote:Derisa shumica shqiptareve e quajne si vrases kryesor i atdhetareve te medhenj shqiptar te cilet tere jeten e tyre ja kushtuan trojeve etnike ,nuk di se pse duhet te ngrihet permendore per te ?
Ne rregull eshtrat , i sollen ,qe mund te jete e arsyeshme , por pse permendore ? Kete se kam te qarte une, edhe pse me duket Salihu me burr se sa Rama nga ana kombetare , kjo nuk pelqeu !

Bëri atë, bëri këtë.
Vet i bëri ato? Kush ndiqte urdhërat e tija? Pse i ndiqte?... janë me mijëra pyetje të tilla, pa u përgjigjur së cilave, nuk mund të mbahet asnjë anë.
Mos më keqkupto, nuk e kam drejtëpërdrejt me ty

Mendimi im mbi Ahmet Zogun, mbështetet në dy të dhëna themelore. I pari është që deri më sot GJERGJ KASTRIOT, kemi pas vetëm një. Të gjithë të tjerët, përderisa ende nuk është kryer Bashkimi Kombëtar, as nuk mund të krahasohen.

I dyti, është thuajse i njëjtë me kundërshtarët numër një të Ahmet Zogut: Faik Konica dhe shoqata Vatra. Ja seç shkruan Konica tek "Dielli", më 8 Janar 1925:
What should we do? We can do either one of two things: on the one hand we can
keep our peace; on the other, we can back up the new government, not because of
its programme but in order to bring about peace and order. Those who claim that
Zogu is a traitor should look about, and they will discover that the majority of
Albanians might be described as traitors. I put forward the following thesis: a
man who has the backing of the majority of the people has a right to rule that
people. The Albanian people do not want reform and reformers, they do not want
new things, nor people who strive for new things.

Përkthimi: Çfarë mund të bëjmë? Ne mund të bëjmë veç dy gjëra: nga një anë mund të mbajmë qetësinë tonë; nga ana tjetër, ne mund të përkrahim qeverinë e re, jo për programin e saja, por për të ruajtur qetësinë dhe rendin. Ata që shpallin se Zogu është tradhëtar duhet të shikojnë mirë vërdallë, dhe do zbulojnë që shumica e shqiptarve mund të quhet tradhëtar. Unë parashtroj këtë shpjegim: një njeri që ka përkrahjen e shumicës së popullit, ka të drejtë të udhëheqi atë popull. Populli shqiptar nuk do reforma e as reformatarë, ata nuk duan gjëra të reja, dhe as njerëz që përpiqen për gjëra të reja
Fjalët e hidhura të Konicës mund mos të na pëlqejnë. Por kjo është e vërteta. Zogun e donin Shqiptarët. Dhe 540 kryetarë gegë i kishin dhënë Besën! 540! jo 5, as 54, por 540!


........

Nuk duhet ti marrim ndodhitë historike si material për me shty orën nëpër kafehane. Duhet ti marrim si një nga mësimet më të vlefshme për përmirësim, për ndërgjegjësim, për njohje të vetvetes tonë, dhe të të gjitha atyre mundësive që është mëkat të lëmë të pa shfytëzuara.
Një tjetër domosdoshëmri themelore është pasja e një synimi të përbashkët: mos të ket shqiptar e bir shqiptari që s'ka për synim BASHKIMIN KOMBËTAR!

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Ahmet Zogu

#19

Post by rrëqebull » Thu Dec 27, 2012 11:42 am

E njëjta gjë vlen dhe për ata që shajnë Enverin.( apo më mirë ta quajmë Neverìn)
Po ajo rrjet merimanghe me servila, puthadorsa, mercenarë e spiuna, nga kush përbëhej?
Ndërsa një Neverì ishte në krye, 1000, apo 10 000 Neverira endeshin nëpër rrugët e Shqipërisë Perëndimore.


Shqipria dhe Shqiptarët e vërtetë e kan bër ligjin deri kur qe Edith Durham, e cila na përshkruan njësoj, dhe s'është për tu habitur, siç na kishte përshkruar Bajroni.


Problemi jonë në shekullin XX ka qenë ndërhyrja nga jashtë.
Sapo hoqëm qafe kulçedrën(p. osm.), na u vërsulën hienat e çakejtë e "fuqive të mëdha", që për të gjithë gjysmën e parë të shekullit, kanë vluar nga uria dhe mendësia e tyre koloniste për pasuri, plaçkitje dhe ruajtje të interesave të tyre.

Kësaj tufë çako-hienike, organizmi jonë shoqo-historik, ju përgjigj me urithin(Nolin), i cili kishte qime të forta, por jo gjëmba. I cili qe tepër i rëndë për tu marr nëpërkëmbë, por tepër i plogët për të luftuar.

Prandaj, organizmi Shqiptar i copëtuar në 1912, në pamundësinë e shfaqjes së një dragoi, pas urithit, paraqiti dhelprën Zog, talenti politik i të cilit qe tepër i zhvilluar, aq shumë i zhvilluar sa që duke humbur kohë në virtuozizma, humbi aq shumë kohë, sa që kur u shpall Mbret i Shqipëtarëve, duke nënkuptuar më së fundmi, një farë vullneti bashkimor, qe tepër vonë.


Në shekullin XX, krenaria jonë janë betejat e shqiptarve kundër pushtusave. Gjithë betejat çlirimtare, që nuk u ndalën kurrë së shapalluri dhe së shpëni përpara Vullnetin Kombëtar, që nga betejat çlirimitare të 1910-12-ës e deri tek Beteja e Lumës dhe Lufta Heroike e UÇK, me Dragoit Jasharaj. Kta janë shëmbujt që duhen ndjekur: figurat Kombitike.
Ato politike, jo vetëm që ende krijojnë përçarje, për veprat e tyre, përderisa ende nuk kemi Bashkim Kombëtar, sado të talentuara, kanë qenë dështime.

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Ahmet Zogu

#20

Post by Arbëri » Sat Dec 29, 2012 7:56 pm

[quoteemThënie për shqiptarët][/quoteem]

1925, “THE GRAPHIC”: OFICERËT RUSË QË NDIHMUAN ZOGUN KUNDËR NOLIT ( foto)
1925. EKSKLUZIVE PËR “THE GRAPHIC”:
~ OFICERËT RUSË QË NDIHMUAN ZOGUN PËR TË HEDHUR NOLIN ~

1925, REVOLTA SHQIPTARE E DITËS SË KRISHTLINDJEVE

Krishtlindja në Shqipëri nuk ishte një ditë e “paqes dashamire mes njerëzve”; përkundrazi, ajo shënoi kryengritjen e Ahmet Bej Zogut kundër Kryeministrit nacionalist, peshkopit Fan Noli dhe qeverisë së tij. Kryengritja ishte tërësisht e suksesshme, për shkak se Qeveria luftoi dhe fare pak dëmtime ndodhën në të dy krahët. Oficerët e burrat rusë, ish-ushtria e gjeneralit Wrangel, ndihmuan për fitoren. Këto janë fotot e para të takimit për të pushtuar vendin.


• Foto 1: Kryengritës duke ardhur nga malet, drejt Tiranës.
• Foto 2: Mitraloza vënë në shërbim nga një detashment rus, i cili ndihmoi për të përmbysur Qeverinë Shqiptare.
• Foto 3: Disa nga burrat e oficerët rusë të cilët ndihmuan kryengritjen duke shërbyer me mitraloza dhe armë malore.
• Foto 4: Në lagjen myslimane të Shkodrës.
• Foto 5: Individë shqiptarë veshur me kostumet e tyre kombëtare.

----------------------------------

Christmas in Albania was not a day of “peace goodwill towards men”; on the contrary, it marked the revolt by Ahmed Bey Zogu against the Nationalist Prime Minister, Bishop Fan Noli, and his Government. The revolt was entirely successful, in that the Government took fight, and very few causalities occurred on either side. Russian officers and men, formerly of General Wrangel’s army, helped the victors. These are the first pictures of the encounter to reach the country.

• Photo 1:
Insurgents coming from the mountains on the road to Tirana.
• Photo 2:
Mountains guns served by a Russian detachment, which helped to overthrow Albanian Government.
• Photo 3:
Some of the Russian officers and men who helped the revolt by serving with machine guns and mountain guns.
• Photo 4:
In the mohammedan quarter of Scutari.
• Photo 5:
Albanian types in their national costume.
ALBANIAN’S CHRISTMAS DAY REVOLT
EXCLUSIVE TO “THE GRAPHIC”
The Graphic, January 17, 1925, p.81
Image ImageImageImage
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Ahmet Zogu

#21

Post by bardus » Tue Mar 05, 2013 10:17 pm

Image

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: Ahmet Zogu

#22

Post by Gazmend » Wed Mar 06, 2013 7:51 pm

Arbëri wrote:
ALBANIAN’S CHRISTMAS DAY REVOLT
EXCLUSIVE TO “THE GRAPHIC”
The Graphic, January 17, 1925, p.81
Image Image

Zoteri Arberi, keta Ruse jane te njetet trupa qe se bashku me ushtrine serbe tentuan ta coptojne Shqiperine ne luften ballkanike.

Venero aty ne foton e fundit, poshte, ku shkruan se oficeret ruse i takonin ushtrise se gjeneralit Wrangler.

Tani shiko ketu me poshte te njetet ruse te gjeneralit rus Wrangler permenden ne ushtrine serbe ne luftrat ballkanike disa vjete me heret duke tentuar ta coptojne Shqiperine, ne planet famekeqe greko-serbe.

Lexo keta artikuj te shkurte te kohes se lufterave ballkanike, respektivisht raportime te drejteperdrejta nga lufta ku tanet derdhen aq shume gjak duke mbrojtur cdo pellembe te Shqiperise nga keta Ruse e Serbe:

1. http://trove.nla.gov.au/ndp/del/printAr ... /5?print=n

2. http://trove.nla.gov.au/ndp/del/printAr ... /6?print=n

3. http://trove.nla.gov.au/ndp/del/printAr ... /6?print=nEdhe nje profil i fytyres se vertete te Zogut !

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Ahmet Zogu

#23

Post by CERMENIKASI » Tue Mar 12, 2013 9:39 pm

Image
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Ahmet Zogu

#24

Post by CERMENIKASI » Tue Mar 12, 2013 9:41 pm

Image
Martesa e Leka Zogut
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Ahmet Zogu

#25

Post by bardus » Wed Mar 13, 2013 3:52 pm

Dy atentatoret e pasukseshem Cami dhe Gjeloshi, kunder Zogut ne Viene.Ne foto duken xhamat e demtuar te makines nga plumbat.

Image

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Ahmet Zogu

#26

Post by CERMENIKASI » Tue Jun 18, 2013 9:30 pm

Image

Image
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Ahmet Zogu

#27

Post by CERMENIKASI » Fri Sep 27, 2013 9:05 pm

Image
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

Post Reply

Return to “Fotografi historike”