"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

PLIS-PILEUS-(Qeleshe)

Sillni fotografi historike që dëshmojne anët e panjojtura të një ngjarje, personi, apo fenomeni historik, ose që ndihmojnë në favor të një teze historike.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4203
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: PLIS-PILEUS-(Qeleshe)

#106

Post by Zeus10 » Sat Jun 08, 2013 6:49 pm

Gazmend wrote:
Zeus10 wrote:... fjala sërb, flet vete, ajo do te thote sërv(serb)-servant-sherbëtor-skllav-sllav.
Jo, une nuk pajtohem as ketu. Fjala 'Serb' nuk ka mundesi te flas vete. Asaj mund ti jepen vetem interpretime. Ndersa une interpretimin me larte, te bazuar ne pohim te nje shkrimtari mesjetar te njohur per gabime te ndryshe etimologjike, e konsideroj krejtesisht te pa sakte.

Historianet modern pohojne se fjala 'Serb' nuk ka te beje fare me 'Serv apo 'Sherbetor'
  servio

be a slave, serve, be a servant, grovel, attend to  
por eshte nje etnonim e autonim qe ishte dokumentuar si emer fisi i cili banonte afer liqenit Kaspik qysh ne fillim te epokes se re, si nga Pliny ashtu edhe Ptolemy, qe te dy historiane dhe gjeografe te njohur qe jetuan ne kohera te ndryshme, por megjithate dhe jo koincidentalisht vendosen Serbet pothuajse ne te njetin lokacion gjeografik.

Ketu eshte nje harte e e Ptolemit , gjeografit grek te vjeter, ku shenjohen 'serbet'

Image
Nuk eshte nevoja te shkojme aq larg, ne kohe dhe ne hapesire, per informacione te paverifikueshme dhe nga burime te paqarta. Ajo qe dihet me siguri, eshte qe territori fillestar ku u vendosen ata qe sherbyen si pikenisje e sllaveve te Jugut quhej Sclavonia, kurse vete ata quheshin Greek: Σκλαβινίαι, Latin: SCLAVINIAE. Keta ishin nje grup ushtarakesh nomade qe ju bashkengjiten ose ishin vete pjese e avareve. Pothuajse te gjithe studjuesit mendojne qe :
Slavic ultimately became the lingua franca in the Avar Khaganate.
The Byzantines also referred to the Avar military elite as Sclaveni.
Pra origjina e Sllaveve eshte e lidhur dhe varur me avaret, por gjuha e tyre eshte padyshim GJUHA e KISHES SLLAVE, qe natyrisht lindi nga Kisha Bizantine.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: PLIS-PILEUS-(Qeleshe)

#107

Post by Gazmend » Sat Jun 08, 2013 8:03 pm

Zeus10 wrote:
  servio

be a slave, serve, be a servant, grovel, attend to  
:? Po, perkthimi eshte i sakte !


... por e perseris 'Serb' nuk buron nga 'Servio'


Zeus10 wrote:Nuk eshte nevoja te shkojme aq larg, ne kohe dhe ne hapesire, per informacione te paverifikueshme dhe nga burime te paqarta. Ajo qe dihet me siguri, eshte qe territori fillestar ku u vendosen ata qe sherbyen si pikenisje e sllaveve te Jugut quhej Sclavonia, kurse vete ata quheshin Greek: Σκλαβινίαι, Latin: SCLAVINIAE. Keta ishin nje grup ushtarakesh nomade qe ju bashkengjiten ose ishin vete pjese e avareve. Pothuajse te gjithe studjuesit mendojne qe :

Quote:
Slavic ultimately became the lingua franca in the Avar Khaganate.

Quote:
The Byzantines also referred to the Avar military elite as Sclaveni.


Pra origjina e Sllaveve eshte e lidhur dhe varur me avaret, por gjuha e tyre eshte padyshim GJUHA e KISHES SLLAVE, qe natyrisht lindi nga Kisha Bizantine.
Ndersa une kisha pershtypjen se per origjinen e fjales Serbe dhe atij fisi flitej, jo Sclaveni qe ishin Sllavet ne pergjithesi.

Megjithate, edhe per Sllavet ne pergjithesi nuk mund te pajtohem ketu.

Sllavet quanin veten Sloveni ndersa Bizantinet i quajten Sclaveni, dmth eshte nje korruptim i emrit te vertete te tyre nga Bizantinet. Pra Sloveni/Scalveni eshte nje autonim qe buroi nga gjuha sllave. Trajtimi qe do tu bejne byzantinet ketyre Sclaveni do te formoj edhe sinonimin per sherbetore apo skllave. Para kontaktit me sllave, as byzantinet e as latinet nuk kishin kete fjale ne fjalorin e tyre. Zoteri Mallakstrioti, kjo i pergjigjet sidomos postit tuaj.

Ndersa per ju Zeus 10. Avaret ishin turqe jo sllave ato shtyen keta Slloveni drejt tokave te Bizantit. Kjo njihet nga te gjithe historianet. Ne Bullgarine e sotme ndodhi edhe bashkedyzim i ketyre popujve; turk me Sllave. I kemi Bullgaret nje shembull konkret qe ishin turq njelloj dhe qe u asimiluan, humben gjuhen turke. Prandaj, aty me larte shume mire e keni theksuar se Sllavishtja u be gjuhe lingua franka e Avareve, dmth nuk ishte gjuhe e tyre por nje gjuhe e huaj qe filloi te perdorej me te madhe nga ata, deri ne asimilimin e tyre. Prandaj edhe shkrimtaret byzantine aty i referohen elites avare si sclaveni apo slloveni sepse sic dihet elita eshte gjithmone ajo e para qe udheheq assimilimin. Por nje gje duhet te kemi te kjarte se Avaret dhe Sllavet ishin popuj te ndryshem dhe mbeten popuj te ndryshem pervec atyre qe u bashkedyzuan.
Ndersa kisha sllave do te formohet shume shekuj me vone dhe nuk mund te sjell ajo gjuhen sllaveve sepse sic e ceket edhe me larte, sllavet vetem se kishin gjuhen e tyre, te cilen gjuhe avaret e perdorin ne Avar khganate, territor politiko=organizativ qe ekzistoi shume para lindjes krishterimit te sllaveve dhe lindjes se kishes sllave. Pra ju kete vete e pohoni me citimet e tua.
Last edited by Gazmend on Sat Jun 08, 2013 8:17 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2934
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: PLIS-PILEUS-(Qeleshe)

#108

Post by Mallakastrioti » Sat Jun 08, 2013 8:13 pm

Gazmend wrote:
Zeus10 wrote:
  servio

be a slave, serve, be a servant, grovel, attend to  
:? Po, perkthimi eshte i sakte !


... por e perseris serb nuk buron nga servio


Zeus10 wrote:Nuk eshte nevoja te shkojme aq larg, ne kohe dhe ne hapesire, per informacione te paverifikueshme dhe nga burime te paqarta. Ajo qe dihet me siguri, eshte qe territori fillestar ku u vendosen ata qe sherbyen si pikenisje e sllaveve te Jugut quhej Sclavonia, kurse vete ata quheshin Greek: Σκλαβινίαι, Latin: SCLAVINIAE. Keta ishin nje grup ushtarakesh nomade qe ju bashkengjiten ose ishin vete pjese e avareve. Pothuajse te gjithe studjuesit mendojne qe :

Quote:
Slavic ultimately became the lingua franca in the Avar Khaganate.

Quote:
The Byzantines also referred to the Avar military elite as Sclaveni.


Pra origjina e Sllaveve eshte e lidhur dhe varur me avaret, por gjuha e tyre eshte padyshim GJUHA e KISHES SLLAVE, qe natyrisht lindi nga Kisha Bizantine.
Ndersa une kisha pershtypjen se per origjinen e fjales Serbe dhe atij fisi flitej, jo Sclaveni qe ishin Sllavet ne pergjithesi.

Megjithate, edhe per Sllavet ne pergjithesi nuk mund te pajtohem ketu.

Sllavet quanin veten Sloveni ndersa Bizantinet i quajten Sclaveni, dmth eshte nje korruptim i emrit te vertete te tyre nga Bizantinet. Pra Sloveni/Scalveni eshte nje autonim qe buroi nga gjuha sllave. Trajtimi qe do tu bejne byzantinet ketyre Sclaveni do te formoj edhe sinonimin per sherbetore apo skllave. Para kontaktit me sllave, as byzantinet e as latinet nuk kishin kete fjale ne fjalorin e tyre. Zoteri Mallakstrioti, kjo i pergjigjet sidomos postit tuaj.

Avaret ishin turqe jo sllave ato shtyen keta Slloveni drejt tokave te Bizantit. Kjo njihet nga te gjithe historianet. Ne Bullgarine e sotme ndodhi edhe bashkedyzim i ketyre popujve; turk me Sllave. I kemi Bullgaret nje shembull konkret qe ishin turq njelloj dhe qe u asimiluan, humben gjuhen turke. Prandaj, aty me larte shume mire e keni theksuar se Sllavishtja u be gjuhe lingua franka e Avareve, dmth nuk ishte gjuhe e tyre por nje gjuhe e huaj qe filloi te perdorej me te madhe nga ata, deri ne asimilimin e tyre. Prandaj edhe shkrimtaret byzantine aty i referohen elites avare si sclaveni apo slloveni sepse sic dihet elita eshte gjithmone ajo e para qe udheheq assimilimin. Por nje gje duhet te kemi te kjarte se Avaret dhe Sllavet ishin popuj te ndryshem.
Ndersa kisha sllave do te formohet shume shekuj me vone dhe nuk mund te sjell ajo gjuhen sllaveve sepse sic e ceket edhe me larte, sllavet vetem se kishin gjuhen e tyre, te cilen gjuhe avaret e perdorin ne Avar khganate, territor politiko=organizativ qe ekzistoi shume para lindjes krishterimit te sllaveve dhe lindjes se kishes sllave. Pra ju kete vete e pohoni me citimet e tua.
I nderuar Gazmend, fjala skllav apo sllav (skllav) ndoshta etimologjia zyrtare "gabon" si e percakton, por nuk gabon aspak ne aspektin qe ne periudhen kohore prej shek. VI-IX p.e.s kemi nje lulezim te "tregetise se qenieve njerezore" te cilet pikerisht quheshin Skllave apo Sllave!

Image
Image

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: PLIS-PILEUS-(Qeleshe)

#109

Post by Gazmend » Sat Jun 08, 2013 8:23 pm

Po etimologjia zyrtare nuk gabon, Z. Mallakstrioti. Ndersa tregtia dhe skllaveria do te vazhdoj edhe me popuj tjere, si zezake per shembull, megjithate kjo nuk e bente zazakun pa gjuhe e pa race e pa kulture te veten.


SLAVE
late 13c., "person who is the property of another," from Old French esclave (13c.), from Medieval Latin Sclavus "slave" (cf. Italian schiavo, French esclave, Spanish esclavo), originally "Slav" (see Slav), so called because of the many Slavs sold into slavery by conquering peoples.

SLAV
late 14c., Sclave, from Medieval Latin Sclavus (c.800), from Byzantine Greek Sklabos (c.580), from Old Church Slavonic Sloveninu "a Slav," probably related to slovo "word, speech," which suggests the name originally meant member of a speech community
Ne cfardo menyre mund ta kerkos dhe perseri burimin e ke nga gjuha sllave

http://www.etymonline.com/index.php?all ... hmode=none
Last edited by Gazmend on Sat Jun 08, 2013 8:30 pm, edited 1 time in total.

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: PLIS-PILEUS-(Qeleshe)

#110

Post by bardus » Sat Jun 08, 2013 8:29 pm

Avaret ishin turqe jo sllave ato shtyen keta Slloveni drejt tokave te Bizantit.
Gazmend,avaret edhe kroati Kacic i ka quajtur slovinjani:

564. Erdhen slovinjani te tjere me emrin Avari ose Abari.

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2934
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: PLIS-PILEUS-(Qeleshe)

#111

Post by Mallakastrioti » Sat Jun 08, 2013 8:30 pm

Gazmend wrote:Po etimologjia zyrtare nuk gabon, Z. Mallakstrioti

SLAVE
late 13c., "person who is the property of another," from Old French esclave (13c.), from Medieval Latin Sclavus "slave" (cf. Italian schiavo, French esclave, Spanish esclavo), originally "Slav" (see Slav)
, so called because of the many Slavs sold into slavery by conquering peoples.Slav Look up Slav

late 14c., Sclave, from Medieval Latin Sclavus (c.800), from Byzantine Greek Sklabos (c.580), from Old Church Slavonic Sloveninu "a Slav," probably related to slovo "word, speech," which suggests the name originally meant member of a speech community


Ne cfardo menyre mund ta kerkos dhe perseri burimin e ke nga gjuha sllave

http://www.etymonline.com/index.php?all ... hmode=none[/quote]
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ndoshta ketu etimologjia apo etimologet zyrtare duhet te bien dakort me njeri- tjetrin, i nderuar Gazmend, pikerisht sepse teksti me i hershem i njohur i perket shek. IX mbas eres sone dhe jo XIII.
Etimologjia zyrtare italiane pra kete njeh, ne dokumentet gjermane te shek. IX:

Image
Image

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: PLIS-PILEUS-(Qeleshe)

#112

Post by Gazmend » Sat Jun 08, 2013 8:36 pm

Mallakastrioti wrote:Ndoshta ketu etimologjia apo etimologet zyrtare duhet te bien dakort me njeri- tjetrin, i nderuar Gazmend, pikerisht sepse teksti me i hershem i njohur i perket shek. IX mbas eres sone dhe jo XIII.
Etimologjia zyrtare italiane pra kete njeh, ne dokumentet gjermane te shek. IX:

Image
Po de, e shikon aty ku thote ' el questo del germ SLAVA'. ne latinisht SLAVA nuk do te thote asgje, ama hic asgje !

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2934
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: PLIS-PILEUS-(Qeleshe)

#113

Post by Mallakastrioti » Sat Jun 08, 2013 8:40 pm

Gazmend wrote:
Mallakastrioti wrote:Ndoshta ketu etimologjia apo etimologet zyrtare duhet te bien dakort me njeri- tjetrin, i nderuar Gazmend, pikerisht sepse teksti me i hershem i njohur i perket shek. IX mbas eres sone dhe jo XIII.
Etimologjia zyrtare italiane pra kete njeh, ne dokumentet gjermane te shek. IX:

Image
Po de, e shikon aty ku thote ' el questo del germ SLAVA'

Lat. Sclavus=prej latinshtes Skllav
In documenti tedeschi del sec. IX=Ne dokumenta gjerman te shek. IX

Pra ky eshte perkthimi ne shqip.
Image

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: PLIS-PILEUS-(Qeleshe)

#114

Post by Gazmend » Sat Jun 08, 2013 8:41 pm

bardus wrote:
Avaret ishin turqe jo sllave ato shtyen keta Slloveni drejt tokave te Bizantit.
Gazmend,avaret edhe kroati Kacic i ka quajtur slovinjani:

564. Erdhen slovinjani te tjere me emrin Avari ose Abari.
Une mendoj se nuk ka nevoje te perseriten ato qe i kam thene me larte. Ato qe i tha Zeusi 10 po i thua edhe ti !

http://www.fernweb.pwp.blueyonder.co.uk/mf/avars.htm
Last edited by Gazmend on Sat Jun 08, 2013 8:50 pm, edited 2 times in total.

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: PLIS-PILEUS-(Qeleshe)

#115

Post by Gazmend » Sat Jun 08, 2013 8:47 pm

Mallakastrioti wrote:
Gazmend wrote:
Mallakastrioti wrote:Ndoshta ketu etimologjia apo etimologet zyrtare duhet te bien dakort me njeri- tjetrin, i nderuar Gazmend, pikerisht sepse teksti me i hershem i njohur i perket shek. IX mbas eres sone dhe jo XIII.
Etimologjia zyrtare italiane pra kete njeh, ne dokumentet gjermane te shek. IX:

Image
Po de, e shikon aty ku thote ' el questo del germ SLAVA'

Lat. Sclavus=prej latinshtes Skllav
In documenti tedeschi del sec. IX=Ne dokumenta gjerman te shek. IX

Pra ky eshte perkthimi ne shqip.
A jo pas barazimit vjen = SLAVUS dhe pastaj SLAVONI dmth origjina eshte sllave. Eshte totalisht fjale e gjuhes sllave. Shiko edhe fjalor tjeter po deshe nese mendon se fjalori im aty nuk eshte korrekt.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4203
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: PLIS-PILEUS-(Qeleshe)

#116

Post by Zeus10 » Sat Jun 08, 2013 8:55 pm

Gazmend wrote:Po etimologjia zyrtare nuk gabon, Z. Mallakstrioti. Ndersa tregtia dhe skllaveria do te vazhdoj edhe me popuj tjere, si zezake per shembull, megjithate kjo nuk e bente zazakun pa gjuhe e pa race e pa kulture te veten.


SLAVE
late 13c., "person who is the property of another," from Old French esclave (13c.), from Medieval Latin Sclavus "slave" (cf. Italian schiavo, French esclave, Spanish esclavo), originally "Slav" (see Slav), so called because of the many Slavs sold into slavery by conquering peoples.

SLAV
late 14c., Sclave, from Medieval Latin Sclavus (c.800), from Byzantine Greek Sklabos (c.580), from Old Church Slavonic Sloveninu "a Slav," probably related to slovo "word, speech," which suggests the name originally meant member of a speech community
Ne cfardo menyre mund ta kerkos dhe perseri burimin e ke nga gjuha sllave

http://www.etymonline.com/index.php?all ... hmode=none
  sclavus

Etymology[edit]

Medieval Latin, from Late Latin Sclavus, from Byzantine Greek σκλάβος or Σκλάβος (Sklábos), probably from earlier Σλαβῆνος (Slabēnos), from plural Σλαβῆνοι (Slabēnoi), from Proto-Slavic *slověne (plural; the singular form Proto-Slavic *slověninŭ is derived from it).

The origin of the word σκλάβος has been disputed historically. Modern etymologists accept that it refers to Slavs (Old Slavonic словѣнинъ, словѣне), who were often enslaved during the early Middle Ages, hence the semantic correspondence, and that the originally ethnic term eventually came to have a more general social meaning at some point, possibly around the 9th or 10th century as evidenced by its appearance in German texts. An alternative hypothesis, now obsolete because unexplained phonetic irregularities have to be assumed (without any evidence for such changes to have happened, there being no variant form with upsilon attested) for it to work out, holds that the word is a derivation from the Greek verb σκυλεύω (skuleuō), meaning «to get the spoils of war», a variant form of which is σκυλάω (skuláō).

Descendants[edit]


Albanian: shka, skllav
Aromanian: shcljeau, sclav
Catalan: esclau
English: slave
French: esclave
Italian: schiavo
Portuguese: escravo
Romanian: sclav, șchiau
Spanish: esclavo
German: Sklave  


Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: PLIS-PILEUS-(Qeleshe)

#117

Post by Gazmend » Sat Jun 08, 2013 9:02 pm

Zeus10 wrote:
sclavus

Etymology[edit]

Medieval Latin, from Late Latin Sclavus, from Byzantine Greek σκλάβος or Σκλάβος (Sklábos), probably from earlier Σλαβῆνος (Slabēnos), from plural Σλαβῆνοι (Slabēnoi), from Proto-Slavic *slověne (plural; the singular form Proto-Slavic *slověninŭ is derived from it).

The origin of the word σκλάβος has been disputed historically. Modern etymologists accept that it refers to Slavs (Old Slavonic словѣнинъ, словѣне),
Ja shikoni vete, Zeus 10. Me larte ne te dy rastet qe keni sjellur e pohoni origjinen sllave te termit, dmth nga gjuha sllave. Latinet dhe Byzantinet kete fjale e morren nga Sllavet, qe ishte emri i tyre. Pra emri Sloveni eshte autonim.
Last edited by Gazmend on Sat Jun 08, 2013 9:07 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2934
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: PLIS-PILEUS-(Qeleshe)

#118

Post by Mallakastrioti » Sat Jun 08, 2013 9:07 pm

Gazmend wrote:
sclavus

Etymology[edit]

Medieval Latin, from Late Latin Sclavus, from Byzantine Greek σκλάβος or Σκλάβος (Sklábos), probably from earlier Σλαβῆνος (Slabēnos), from plural Σλαβῆνοι (Slabēnoi), from Proto-Slavic *slověne (plural; the singular form Proto-Slavic *slověninŭ is derived from it).

The origin of the word σκλάβος has been disputed historically. Modern etymologists accept that it refers to Slavs (Old Slavonic словѣнинъ, словѣне),
Ja shikoni vete, Zeus 10. Me larte ne te dy rastet, qe keni sjellur e pohoni origjinen sllave te termit, dmth nga gjuha sllave
Medieval Latin, from Late Latin Sclavus, from Byzantine Greek σκλάβος or Σκλάβος (Sklábos), probably from earlier Σλαβῆνος (Slabēnos), from plural Σλαβῆνοι (Slabēnoi), from Proto-Slavic *slověne (plural; the singular form Proto-Slavic *slověninŭ is derived from it).

Nese e keshtuquajtur gjuha sllave eshte me e hershme se ato gjuhe te cilat i kam sjell ne pah ne ngjyre blu, atehere sigurisht qe sllavet jane populli i pare i cili "lindi" para çdo lloj qyteterimi apo gjuhe te lashte !
--------------
Late Latin is the scholarly name for the written Latin of Late Antiquity.[1] The English dictionary definition of Late Latin dates this period from the 3rd to the 6th centuries AD[2][3] extending in Spain to the 7th.[1] This somewhat ambiguously defined period fits between Classical Latin and Medieval Latin. Although there is no scholarly consensus about exactly when Classical Latin should end, nor exactly when Medieval Latin should begin, Late Latin is characterized (with variations and disputes) by an identifiable style.
Image

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: PLIS-PILEUS-(Qeleshe)

#119

Post by Gazmend » Sat Jun 08, 2013 9:14 pm

Mallakastrioti wrote: Medieval Latin, from Late Latin Sclavus, from Byzantine Greek σκλάβος or Σκλάβος (Sklábos), probably from earlier Σλαβῆνος (Slabēnos), from plural Σλαβῆνοι (Slabēnoi), from Proto-Slavic *slověne (plural; the singular form Proto-Slavic *slověninŭ is derived from it).

Ner se e keshtuquajtur gjuha sllave eshte me e hershme se ato gjuhe te cilat i kam sjell ne pah ne ngjyre blu, atehere sigurisht qe sllavet jane populli i pare i cili "lindi" para çdo lloj qyteterimi apo gjuhe te lashte !
Jo, Z Mallkastrioti, kjo nuk do te thote se Sllavishtja eshte me e vjeter se Latinishtja apo Greqishtja, por vetem se fjalen 'sclaveni' keta nuk e kishin ne fjalor par kontaktit me Sllave. Pra latinet perdorin sigurisht fjale tjeter per skllav, sigurisht latinet perdornin 'servio'.

Shiko aty larte me te kalter qe keni nenvizuar se fjala i takon latinishtes se vonshme si dhe greqishtes byzantine dmth ne asnje rast latinishtes apo greqishtes antike. Dmth; fjala Sclaveni, schivao etj u hyri ne fjalor nga sllavishtja.
Last edited by Gazmend on Sat Jun 08, 2013 9:17 pm, edited 3 times in total.

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2934
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: PLIS-PILEUS-(Qeleshe)

#120

Post by Mallakastrioti » Sat Jun 08, 2013 9:15 pm

Gazmend wrote:
Mallakastrioti wrote: Medieval Latin, from Late Latin Sclavus, from Byzantine Greek σκλάβος or Σκλάβος (Sklábos), probably from earlier Σλαβῆνος (Slabēnos), from plural Σλαβῆνοι (Slabēnoi), from Proto-Slavic *slověne (plural; the singular form Proto-Slavic *slověninŭ is derived from it).

Ner se e keshtuquajtur gjuha sllave eshte me e hershme se ato gjuhe te cilat i kam sjell ne pah ne ngjyre blu, atehere sigurisht qe sllavet jane populli i pare i cili "lindi" para çdo lloj qyteterimi apo gjuhe te lashte !
Jo, Z Mallkastrioti, kjo nuk do te thote se Sllavishtja eshte me e vjeter se Latinishtja apo Greqishtja, por vetem se fjalen 'sclaveni' keta nuk e kishin ne fjalor par kontaktit me Sllave. Pra latinet pertdorin sigurisht fjale tjeter. shiko aty larte me te kalter qe keni nenvizuar se fjala i takon latinishtes se vonshme si greqishtes byzantine dmth ne asnje rast latinishtes apo greqishtes antike. Dmth kjo u hyri ne fjalor nga sllavishtja.
Late Latin is the scholarly name for the written Latin of Late Antiquity.[1] The English dictionary definition of Late Latin dates this period from the 3rd to the 6th centuries AD[2][3] extending in Spain to the 7th.[1] This somewhat ambiguously defined period fits between Classical Latin and Medieval Latin. Although there is no scholarly consensus about exactly when Classical Latin should end, nor exactly when Medieval Latin should begin, Late Latin is characterized (with variations and disputes) by an identifiable style.
Image

Post Reply

Return to “Fotografi historike”