Page 1 of 17

SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Sun Jul 12, 2009 3:57 pm
by ALBPelasgian
Kjo teme eshte vend-grumbullimi i te gjitha hartave qe kane te bejne me boten shqiptare.

Vazhdim te mbare me temen!

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Sun Jul 12, 2009 3:58 pm
by ALBPelasgian
Ndonese kjo harte ka njefare prirje per te zmadhuar goxha shume pranine bullgare, prapseprape ajo eshte e sakte per Shqiperine Jugore, Epirin dmth Camerine te cilin e jep kokekembe Shqiptar.

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Sun Jul 12, 2009 4:04 pm
by ALBPelasgian
Image

Kjo harte kufirin jugor te Shqiperise e paraqet gjer tek kanali i Korinthit, dmth gati deri ne More. Burimin e hartes nuk kam mundur ta gjej, ndaj ate qe mund ta gjej lirisht le ta sjell ketu.

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Sun Jul 12, 2009 4:07 pm
by ALBPelasgian
Ndersa, kjo harte poshte perserit te metat e hartes se pare, vecse ne nje menyre tjeter. Derisa harta e pare (qe prezantuam ketu) ka prirje te zmadhimit te pranise bullgare ne dem te elementit shqiptar ne Lindje, kjo harta qe po e paraqes ka prirje per ta zvogeluar disi elementin shqiptar ne Epir. Shihet, se hartat etnografike jane bere shpeshhere edhe per interesa te shteteve te ndryshme (si Bullgaria, Serbia, Greqia, etj)


Image

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Sun Jul 12, 2009 4:14 pm
by ALBPelasgian
Harta e meposhtme paraqet shtrirjen e Ekzarkatit Ortodoks Bullgar (Kisha Ortodokse Bullgare dhe shtrirjen e saj. Te mos harrohet gjithashtu se kjo kishe ka ndikuar qe shume shqiptare etnike
te Maqedonise te sllavo-bullgarizohen). Mirepo, edhe kj harte njeh si kufi midis Shqiperise e Greqise Gjirin e Ambrakise:

Image

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Sun Jul 12, 2009 4:17 pm
by ALBPelasgian
Image

From the book “History of the Greek Revolution” Volume 1, by George Finlay, 1861.

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Sun Jul 12, 2009 4:22 pm
by ALBPelasgian
Image

Burimi: Lesage Historical Atlas, page 6: Ancient Greece
http://www.euratlas.net/cartogra/lesage/histoire_06/

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Sun Jul 12, 2009 4:29 pm
by ALBPelasgian
Image

Burimi: Harte e vitit 1492 Nga: Storia D Italia

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Sun Jul 12, 2009 4:40 pm
by ALBPelasgian
Image

"Uberlicht von Europa mit Ethnograph ..." (Ethnographic map of Europe)
published in Dr. Heinrich Berghaus' Physikalischer Atlas, Gotha, 1855 (map dated 1855.)
Fine steel engraved map with original hand colour, coded to the key upper left. Size 42 x 31.5 cms.

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Sun Jul 12, 2009 4:41 pm
by ALBPelasgian
Image

Map from "Report of the International Commission To Inquire into the Causes and Conduct of the Balkan Wars" 1914. [This map shows areas occupied by Balkan armies at the end of April 1913: (Serbian, Montenegrin, Bulgarian, Greek)]. "War began with the declaration of Montenegro on 8 October [1912], and, within a few months, to the amazement of Europe, the Turkish forces had collapsed."--quote from: Great Britain. Naval Intelligence Division, Geographical Handbook Series: Yugoslavia, Volume II, 1944, p. 114.

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Sun Jul 12, 2009 4:42 pm
by ALBPelasgian
Image

"Turkey in Europe" (with Greece, Bulgaria, Macedonia, Albania &c.)
drawn and engraved by John Archer, published in The National Encyclopedia Atlas, 1868.
Lithographic map with full original hand colouring. Size 29 x 23 cms plus margins.

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Sun Jul 12, 2009 10:24 pm
by ALBPelasgian
Kesaj liste te gjate hartash qe prore flasin ne te mire te karakterit Shqiptar te Epirit
i shtohet pos te tjerash edhe kjo harte e viteve 1400:

Image

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Sun Jul 12, 2009 10:30 pm
by ALBPelasgian
Image

Rreth viteve 1600

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Sun Jul 12, 2009 10:36 pm
by ALBPelasgian
Nderkaq, harta e meposhtme edhe pse e paraqet me plot te drejte Kosoven, madje edhe Sanxhakun e Nishit te banuar
me Shqiptare ne menyre kompakte, ka karakter mohues sa i perket Epirit. Per me teper shih:

Image

Eshte harte e vitit 1911

Balkan Peninsula and Asia Minor 1911 - Peoples
http://images.google.com/imgres?imgurl= ... 0%26um%3D1

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Wed Jul 15, 2009 6:17 pm
by ALBPelasgian
Image

A map showing that Albania encompassing whole of Epir region till at Gulf of Corinth!