"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Tkurrja e territoreve shqiptare ne favor te serbeve, grekeve

Sillni harta historike fiziko-politike-etnografike, që pasqyrojnë realitetin etnik dhe politik të një rajoni të caktuar, në një periudhë të caktuar.

Moderator: Hymniarber

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Tkurrja e territoreve shqiptare ne favor te serbeve, grekeve

#1

Post by Zeus10 » Sat Apr 28, 2012 8:20 pm

Keto jane harta te 1815, qe tregojne se ajo qe mund te quhet Serbi, nuk perfshinte gjithe Serbine e sotme Qendrore dhe Jugore, kurse territoret e banuara me shqiptare, mberrinin deri ne Kroaci. Mali i Zi, nderkohe konsiderohet nje vendbanim shqiptar:

Image

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Tkurrja e territoreve shqiptare ne favor te serbeve, gre

#2

Post by Mallakastrioti » Sat May 19, 2012 10:47 pm

Guillaume Lejean ne vitin 1861 publikon librin e tij "Ethnographie De La Turquie D'europe" (Etnografia e Turqise europiane), i cili ne faqen 17 na sjell keto te dhena lidhur popullsise shqiptare ne gjithe trevat e banuara prej tyre. Siç shohim numri ka qene me teper se 1.300.000 fryme, numer i cili besohej te kete qene edhe me i larte.

Image

Gjithashtu ketu kemi nje harte te perpiluar prej Lejean

Image
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Tkurrja e territoreve shqiptare ne favor te serbeve, gre

#3

Post by Mallakastrioti » Fri Nov 30, 2012 6:22 pm

"Historia Bizantine"-autor Georg Ostrogosky

Georg Ostrogorsky (1902-1976), ka qene profesor ne Universitetin e Beogradit dhe konsiderohet njeri prej bizantologeve me te medhenj te shekullit te shkuar.
Ne vepren e tij "Historia Bizantine"
f. 360, kapitulli i gjashte, Ostrogorsky na sjell nje fakt interesant lidhur disa ngjarjeve ne Ballkan dhe pikerisht ne territoret bizantine te Serbise se sotme. Citojme kete faqe:
"Ne vitin 1183 Hungarezet dhe Serbet krijojne nje aleance midis tyre dhe pushtojne perandorine. Beogradi, Branishevi, Nishi dhe Sofja shkaterrohen: gjashte vjet me vone kryqetaret (Kryqezatat, shenimi im) rigjeten keto qytete te pa banuara dhe pjeserisht te shkaterruara. Me luften kunder Bizantit, Nemanja (Stefan Nemanja, shenimi im) mundi te siguronte vendit te tij pavaresine dhe ta zgjeronte teje drejt jugut dhe drejt lindjes ne kurriz te perandorise bizantine. Ne te njejten kohe ai zgjeronte pushtetin e vet edhe mbi Zenten (apo Zeta), e cila u bashkua me Rashia ne nje principate te vetme"
Ostrogorsky ne kete fakt historik qe sjell mbeshtetet ne vepren Jeriçekut me titull "Geschichte", Vell. I, f.264 ku ky i fundit si burime kryesore per ngjarjet ne Ballkan eshte mbeshtetur jo vetem ne autoret bizantine, por edhe prej informacioneve te kronikave te priftit te Deoklese, kronika te cilat perkojne me gjysmen e dyte te shekulli XII dhe kane ardhur deri ne ditet tona ne gjuhen latine, sikurse edhe per jeten e Stefan Nemanjit, shkruar ne gjuhen sllave prej djemeve te tije shen Sava dhe Stefani i Pare i Kurorezuar.
Por le te analizojme deshmite historike qe sjell Ostrogorsky. Ne se Serbet me ne krye Stefan Nemanje nuk jetonin ne Beogradin dhe Nishin e viteve per te cilat shkruajne kronikat, ku jetonin keto popullsi? Mos ndoshta pertej ketyre kufijeve bizantine (shih harten e bashkangjitur me shkrimin) veriore? Ne se Serbet do jetonin ne Beogradin dhe Nishin, territore te cilat pretendojne sot, per cilen arsye atehere keto qytete u shkaterruan pikerisht prej...serbeve ne vitin 1183? Ne se ne keto qytete, pra Beograd dhe Nish do kishte popullsi serbe atehere nuk ka llogjik qe keto qytete te shkaterroheshin po prej serbeve. Pra llogjika na çon qe keto qytete nuk banoheshin prej sllaveve apo serbeve. Ostrogorsky shkruan qe benin pjese ne perandorine bizantine, por nuk na jep te dhena lidhur cila popullate e banonte ne ate kohe, dhe mbi te gjitha shkruan se "kryqetaret mbas gjashte vjetesh i gjeten keto qytete te pa populluara", pra jo vetem ishte bere nje masaker karshi popullsise, por edhe debime masive. Gjithashtu ketu kemi nje fakt tjeter interesant dhe te pakundershtueshem ku, Nemanja me kete aleance me Hungarezet shtriu pushtetin e tij drejt jugut dhe lindjes , pra kemi te bejme me nje ekspansionizem dhe zevendesime popullsie ne territoret qe serbet ishin duke pushtuar dhe dyndur.
------

(Harta shkeputur prej te njejtes veper "Historia Bizantine" G. Ostrogorsky, f. 290-291)

Image
Image

Post Reply

Return to “Harta historike”