"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Iliria sipas Ptolemeut.

Sillni harta historike fiziko-politike-etnografike, që pasqyrojnë realitetin etnik dhe politik të një rajoni të caktuar, në një periudhë të caktuar.

Moderator: Hymniarber

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

#16

Post by Mallakastrioti » Fri Aug 12, 2011 4:30 pm

Mallakastrioti wrote:Image
Image
Image
Image

---

Image


Image

"La Geografia "-

Claudio Ptolomeo, Girolamo Ruscelli, Giuseppe Moleto - 1561.

---

Kjo eshte nder hartat e para te perpunuara sipas pershkrimeve te Ptolemeut. lidhur se keshtuquajtur Greqi te lashte. Pershkrimi me poshte sjell kufijte qe ka pasur Greqia ne kohen e Ptolemeut. Sipas disa studiuesve toponimi "Greqi" ju dha ketij fisi qe banonin poshte Ambraqise, prej Ilireve.
---

Por le te kerkojme te analizojme vet kete toponim apo derivant fjale çfare do te thote. Ky eshte thjesht nje percaktim gjeografik i nje fisi disi jo teper te rendesishem ne lashtesi, ai i Akejve. Hedhim nje veshtrim lidhur fjales apo toponimit.
---
GREKI= Rotacion shkronjash "G<--->K",si dhe "K<--->Q", pasi dime qe shkronja "G" eshte shume me e vonshme se ajo "K" e cila eshte me e lashte, pra perfitojme "KREKI", sikurse "K<--->Q". Le te kerkojme ta ndajme ne rrokje. "KR-EKI" apo me sakt " KR-AKI", pra kemi nje bashkim bashketingelloresh ne fillim te fjales ndare ne rrokje "KR". Ceshte kjo fjale? Eshte thjesht fjala primitive shqipe "KRye" apo KOKE ose Fillim. Dime qe ne shqip ne kemi fjalen "krye" per te percaktuar fillimin apo nisjen e diçkaje. Pra perfitojme thjesht "KRYE-AKIJA", pra aty ku nis AKIJA=GREQIA.
---

Po te analizojme edhe toponimin tjeter "AMBRAKIA", rezultati na çon ne te njejten pike "AMBRA=EMBRO=EMBROS=HYRJA"<---​>AkIA, apo AKEA.HYRJA e AKEJVE, apo AKISE=GREQISE.

Pra siç shohim Greqia ne lashtesi niste ne Ambraki apo aty ishte Hyrja e te keshtuquajtur Greqi!

---

Te njejten gje na i sjell edhe autori i lashtesise "Dionysius Periegetes" ne vepren e tij "Dionysii Orbis terrae descriptio" i cili perjashton si Epirin dhe Maqedonine prej kufijve te Akejve apo te keshtuquajtures "Greqi":

Image
Image

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

#17

Post by ALBPelasgian » Fri Aug 12, 2011 6:45 pm

Mallakastrioti wrote:
Po te analizojme edhe toponimin tjeter "AMBRAKIA", rezultati na çon ne te njejten pike "AMBRA=EMBRO=EMBROS=HYRJA"<---​>AkIA, apo AKEA.HYRJA e AKEJVE, apo AKISE=GREQISE.
Te lumte per analizen e shkelqyer, Mallakaster! Kjo ma perforcon bindjen time te palekundur qe ju jeni nje kerkues symbrehte per te nxjerre ne drite te verteta befasuese. Prandaj, posti i juaj i mesiperm me ka ngazellyer fare. Falemnderit Mallakaster!Etimologjizimi i Ambrakise me 'hyrje ne Aki' pelqehet mjaft mire me te dhenat e te gjithe gjeografeve, te cilet e konsideronin ate si qytetin me verior te Greqise (Straboni, Efori).
Pra siç shohim Greqia ne lashtesi niste ne Ambraki apo aty ishte Hyrja e te keshtuquajtur Greqi!

Mallakaster a thuhet drejtperdrejte ne tekstin e Ptolemeut nje gje e tille? Ose, me fjale te tjera, cilat jane te dhenat e terthorta te Ptolemeut per nje perfundim te tille? Te pyes jo pse nuk besoj ne ato qe thua, por eshte bere zakon nga propagandistet bizantine qe te keqperdorin nje citat gjoja te Ptolemeut, i i cili thote sic vijon:
Greece starts from Orikos and Epeirus is it's most ancient region

άρχά Ἐλλάς ἀπό Ωρικυάς και ἀρχέγονος Ἐλλάς Ἥπειρος
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

#18

Post by Mallakastrioti » Sun Jan 22, 2012 9:34 pm

Harta qe po sjell ka si autor Bernadus Sylvanus dhe i perket vitit 1511. Autori pershkruan pjesen e 10 dhe te fundit te asaj qe quhet Tabula Europae sipas pershkrimit te gjeografit Ptoleme. Personalisht e vezhgova me imtesi dhe ngela disi i çuditur ku nje fis i rendesishem si ai i Moloseve, apo Molosia nuk eshte sjell ne kete harte (?), sikurse Dodona. Megjithate me beri pershtypje nje toponim interesant (me rreth blu) pikerisht toponimi TYMPHALIAE. Ku e ka vendosur autori kete qender apo vendbanim te lashte ? Per nga shtrirja e territorit shihet qart qe ky vendbanim ka patur nje popullsi te konsiderueshme, apo te themi me mire nje fis me nje rendesi jo te vogel. Pra po ta krahasojme me zonat e Jugut te Shqiperise sot, jemi pikerisht ne Tepelenen e sotme. Le te shohim me me teper vemendje sa lidhje kane keto dy toponime me njera-tjetren nga ana e struktures apo ndertimit te fjaleve. Tymphaliae <--->Tympalia <--->Timpelia. Si dhe:
Tepelen <--->Tempelen <---> Timpelen...
(dime qe emrat e vendbanimeve kane pesuar ndryshime apo korruptime ne rrjedhen e koherave). Pra ketu rrezojme apo hedhim poshte teorine qe ky toponim, pra Tepelen eshte nje emertim turk apo qe si vendbanim ka ekzistuar vetem ne kohen e pushtimit otoman. Ne kete mes vlen edhe teza (e cila perforcon me teper argumentin), ku gati gjithe keshtjellat mesjetare jane ngritur perhere mbi keshtjella te tjera me te hershme si ato te periudhes se Bizantit, sikurse keto te fundit mbi rrenoja te keshtjellave te tjera me te hershme. Pra ky toponim, Tepelene eshte shume me i lashte se ardhja e otomaneve dhe otomanet vetem e korruptuan (pra menyren si e thirren) kete emertim. Timpelia=Timpelen.

Image

Diçka tjeter eshte se autoret te cilet e kane publikuar ne rrjet nxitohen kur shkruajne Harta e Greqise sipas Ptolemeut, pasi tek kjo Tabula 10 nuk permendet ne ndonje vend emri Graetia!

(harta e plote)

Image
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

#19

Post by Mallakastrioti » Wed Jan 25, 2012 11:30 am

Fisin e Seleneve apo Selloi (Yllioi), disa autor i vendosin ne Thesali dhe disa te tjere ne Epir (midis Thesproteve).Por le te ndalemi disi e te analizojme Selenet. Sipas autoreve te lashte keta jetonin ne nje vend te ashper dhe prane nje lumi qe quhej pikerisht lumi i Selloive. Interesant eshte fakti ne se do shkojme te veshtrojme gjendjen e Selenices se sotme ne krahinen e Laberise (Vlore apo Kaonise) territori eshte i ngjashem me çka autoret e lashte na sjellin, sikurse lumi aty prane qe eshte Vjosa te cilin e dime qe ka qene nje lum i konsiderueshem ne lashtesi dhe pikerisht per kete u quajt lumi i Zotit (Aoos). Per çfare eshte e famshme Selenica? Minierat e Selenices, prej te cilave nxirrej bitumi, jane permendur qe ne lashtesi. Po çeshte bitumi? Lëndë minerale me ngjyrë të errët a të zezë, në gjendje veshtullore ose të ngurtë, me prejardhje nga hidrokarburet e vajgurit, që nxirret nga toka dhe që përdoret për të shtruar rrugët etj,; serë. Bitum natyror. Bitum i pastër (i lëngshëm, i holluar). Bitum nafte. Pllakë bitumi. Fuçi bitumi. Minierë bitumi. Industria e bitumit. Shtroj me bitum....pra quajtur ndryshe Serë. Le te merremi me shqipen dhe te bejme krahasimet e duhura. Selë<---> Serë, ku shkronjat " L <--->R dihet qe kane zevendesuar shume here njera-tjetren dhe shqipja nuk i perjashton). Po te shohim Selenicen gjeografikisht eshte shume prane fisit tjeter te lashte Ilir, ate te Bylineve (ndahen vetem prej lumit Vjose). Autore te ndryshem si Skilaksi, Stefan Bizanti na sjellin disa informacione lidhur nje fisi fqinj te Bylineve me emrin Hyllioi apo Hylliones (Ylliones-Illiones) ne token e te cileve digjej zjarri i Nymfeut. C'ishte zjarri i Nymfeut ? Pikerisht ishin hidrokarburet qe kur merrnin flake nuk shuheshin deri sa ezauronin (perfundonin) energjine e tyre. Mos ndoshta edhe Vlora emertimin e ka marr pikerisht prej ketij fisi? YLLON <--->VLON <--->VLONA...gjithashtu Taulantet (Ta-yllon=Dheu i Ylloneve) sikurse Da-Yllia vertetojne qe ketu ne keto territore kishte nje popullsi paragreke, apo te themi me mire nje popullsi para koloniale korintho-korfiote. Pra Doret e lashte meqenese na i paraqesin si greket e lashte qe erdhen diku prej veriut dhe u dynden ne Peleponez, nuk ishin gje tjeter perveçse fise Ilire...

Image
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

#20

Post by Zeus10 » Wed Jan 25, 2012 3:10 pm

Keto harta, konfirmojne bindjen time, qe gjithe historite e autoreve "te lashte", sidomos rreth Hellades he heleneve, jane thjeshte histori mesjetare dhe nuk i perkasin aspak lashtesise.
Per me teper dhe sikur ti marrim te mireqena ato, Hellada eshte vecse nje territor i vogel, shume me i vogel se ajo qe pretendohet nga propagandistet e zhurmshem moderne:

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

#21

Post by Zeus10 » Wed Aug 26, 2015 5:31 pm

Mallakastrioti wrote:Harta qe po sjell ka si autor Bernadus Sylvanus dhe i perket vitit 1511.
(harta e plote)
Harta qe ju keni sjelle Mallakastrioti, qe sic e ke permendur me siper, eshte rindertim punes se Ptolemeut, permban, nje informacion shume te rendesishem per shqiptaret.

Image

Image

Image

Ai eshte Dibra, qe ndoshta eshte vendi i vetem ne harten e Ptolemeut, qe therritet njesoj dhe sot dhe nuk dihet ndonje race tjeter, pervec shqiptareve, ne historine e njohur, qe te kete banuar ne te. Ptolemeu, permend dy qytete, si pjese te Paonise: 'Deboros dhe Aloros' te cilat jane vendosur ne harte, sipas koordinatave ptolemeike, nga autori latin, duke na konfirmuar dibranet trima, si pasardhe se peoneve te lashte.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

#22

Post by Zeus10 » Wed Aug 26, 2015 6:42 pm

ALBPelasgian wrote:
Mallakastrioti wrote:
Po te analizojme edhe toponimin tjeter "AMBRAKIA", rezultati na çon ne te njejten pike "AMBRA=EMBRO=EMBROS=HYRJA"<---​>AkIA, apo AKEA.HYRJA e AKEJVE, apo AKISE=GREQISE.
Te lumte per analizen e shkelqyer, Mallakaster! Kjo ma perforcon bindjen time te palekundur qe ju jeni nje kerkues symbrehte per te nxjerre ne drite te verteta befasuese. Prandaj, posti i juaj i mesiperm me ka ngazellyer fare. Falemnderit Mallakaster!Etimologjizimi i Ambrakise me 'hyrje ne Aki' pelqehet mjaft mire me te dhenat e te gjithe gjeografeve, te cilet e konsideronin ate si qytetin me verior te Greqise (Straboni, Efori).
Pra siç shohim Greqia ne lashtesi niste ne Ambraki apo aty ishte Hyrja e te keshtuquajtur Greqi!

Mallakaster a thuhet drejtperdrejte ne tekstin e Ptolemeut nje gje e tille? Ose, me fjale te tjera, cilat jane te dhenat e terthorta te Ptolemeut per nje perfundim te tille? Te pyes jo pse nuk besoj ne ato qe thua, por eshte bere zakon nga propagandistet bizantine qe te keqperdorin nje citat gjoja te Ptolemeut, i i cili thote sic vijon:
Greece starts from Orikos and Epeirus is it's most ancient region

άρχά Ἐλλάς ἀπό Ωρικυάς και ἀρχέγονος Ἐλλάς Ἥπειρος
Dhe une jam i bindur qe Mallakastrioti, ka bere nje gjetje te shkelqyer:

Ἀμβρακία= εμπρό(ς) + Αχαΐα= THE BEGINING OF GREECE(Kreu i Akisë)

Kete e kemi dhe te dokumentuar nga vete autoret greke:

Strabo 8.1.3
Ἔφορος μὲν οὖν ἀρχὴν εἶναι τῆς Ἑλλάδος τὴν Ἀκαρνανίαν φησὶν ἀπὸ τῶν ἑσπερίων μερῶν: ταύτην γὰρ συνάπτειν πρώτην τοῖς Ἠπειρωτικοῖς ἔθνεσινEphorus says that, if one begins with the western parts, Acarnania is the beginning of Greece; for, he adds, Acarnania is the first to border on the tribes of the Epeirotes.
Pseudo-Skylaksi 33-34

[col]Ἀμβρακία.

Μετὰ δὲ Μολοττίαν Ἀμβρακία πόλις Ἑλληνίς· ἀπέχει δὲ αὕτη ἀπὸ θαλάττης στάδια πʹ. Ἔστι δὲ καὶ ἐπὶ θαλάττης τεῖχος καὶ λιμὴν κλειστός. Ἐντεῦθεν ἄρχεται ἡ Ἑλλὰς συνεχὴς εἶναι μέχρι Πηνειοῦ ποταμοῦ καὶ Ὁμολίου Μαγνητικῆς πόλεως, ἥ ἐστι παρὰ τὸν ποταμόν. Παράπλους δὲ τῆς Ἀμβρακίας σταδίων ρκʹ.|Ambrakia

Dhe pas Moloseve eshte kolonia(qyteti) i Ambakise......................................KETU FILLON HELLASI, duke qene i vazhdueshem deri ne lumen e Peneios dhe ne qytetin Magnezian te Omolise[/col]
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

#23

Post by ALBPelasgian » Wed Aug 26, 2015 8:02 pm

εμπρός ne greqisht do te thote hyrje apo fillim?
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

#24

Post by Zeus10 » Wed Aug 26, 2015 8:22 pm

ALBPelasgian wrote:εμπρός ne greqisht do te thote hyrje apo fillim?
Do te thote: ne krye, perpara
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Harta historike”