Page 1 of 2

Iliria sipas Ptolemeut.

Posted: Sun Nov 01, 2009 7:34 pm
by Zeus10
Kjo eshte Iliria dhe Liburnia sipas Ptolemeut, ne krah jane dhe koordinatat gjeografike.

Kliko ne imazh:
http://i34.tinypic.com/2daya1u.jpg

keto jane emrat e vendeve:

Image
Image
Image
Image
Image

afer fundit eshte nje toponim me emrin Arba, le te verifikojme ne google koordinatat.

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

Posted: Sun Nov 01, 2009 7:52 pm
by Zeus10
afer fundit eshte nje toponim me emrin Arba, le te verifikojme ne google koordinatat.
Pas verifikimit shihni se ku me cuan koordinatat:

Image


Re: Iliria sipas Ptolemeut.

Posted: Mon Nov 02, 2009 3:25 pm
by Picasso`
Pra, del se Albania e Ptolomeut, ka qen ne Kaukaz?

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

Posted: Mon Nov 02, 2009 3:36 pm
by Zeus10
Picasso` wrote:Pra, del se Albania e Ptolomeut, ka qen ne Kaukaz?
Jo, nese nuk flasim per ndonje sistem tjeter koordinativ, dhe nese une nuk kam bere ndonje gabim, i bie qe JO Albania por ILIRIA ka qene ne Kaukaz, dhe bashke me te dhe Greqia, Maqedonia etj. Ndersa Roma ka qene ne Ballkan, sipas kesaj pandehme. Po te marrim per te vertete keto gjera, duhet ta sjellim Koloseumin ne Ballkan, Akropolin ta zhvendosim ne Kaukaz etj.
Une mendoj se ai ka perdorur nje sistem tjeter koordinativ, qe ndonje ekspert gjeodet, mund te na e shpjegoje.

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

Posted: Mon Nov 02, 2009 5:20 pm
by Picasso`
Zeus, mundesh t'i gjesh edhe Ilirine dhe Maqedonin, por dhe romen, permes koordinatave...

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

Posted: Mon Nov 02, 2009 5:48 pm
by Mallakastrioti
Ndoshta perdoret meridiani i Grenwich ne google map dhe ne pergjithesi per matjet moderne....ne lashtesi perdorej nje meridian tjeter me duket ne Kanarie ne France...pastaj edhe ne Itali ka meridian tjeter qe perdoret shpesh ai i Malit Mario qe kalon ne Rome

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

Posted: Mon Nov 02, 2009 5:56 pm
by Mallakastrioti
Pak a shume me aq sa kuptoj po ti veme ne kete globin si shembull ketu poshte qe po sjell....ato kordinata perputhen me vendin qe gjete ne google map-Zeus....pra ndoshta duhet te gjejme nje lloj tjeter matje kordinatash te kohes se Ptolemeut

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

Posted: Tue Nov 03, 2009 10:58 am
by alfeko sukaraku
Picasso` wrote:Pra, del se Albania e Ptolomeut, ka qen ne Kaukaz?
Ky eshte nje problem qe kerkon njohuri.

Jo vetem Ptolemeu por edhe Straboni e vendos Albanin ne Kaukaz ose Kofkez.

Por nga ana tjeter Alba edhe Albania kemi kudo ne bote ,ndaj nuk munde te flasim per nje baze nga ku shperngulemi edhe shkojm nga te duan nacionalistet serbe,por flasim per nje emer qe ashtu sikurse emri Ylli gjenden kudo ne mesdhe ne lashtesi.

Kjo ceshtje kerkon dituri edhe mbi te gjitha kerkon vertetimin e shqipes si gjuha me e vjeter mesdhetare,pastaj c do gje eshte e qarte.

Deri dije pata pare vetem mbishkrimin e Lepenices si me te vjetrin ne shqiperi,ndersa tani u njoha EDHE ME MBISHKRIME TE TJERA TE VJETRA NE SHQIPERI..KESHTU QE ...JENA KETU NE VENDIN TENE,QE PA LERE DJELLE E HENE.

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

Posted: Sat Apr 23, 2011 4:20 pm
by Mallakastrioti
Ndoshta nuk duhet marre teresisht seriozisht Ptolemeu kur ka bere pershkrimet gjeografike te territoreve---fatkeqesiht ne kete harte kam pershtypjen se emrat e deteve jane disi te ngaterruara dhe jo aty ku njihen sot:

Image

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

Posted: Sat Apr 23, 2011 5:28 pm
by Zeus10
Kerkova ne indeks per Greqine, mungojne te dhenat ne koordinata;

http://soltdm.com/sources/mss/ptol/ptol_0.htm

Do te pyesja pse? Sepse dhe megjithese mund te duket e tepruar, ka nje manipulim te rende dhe ne Gjeografi krahas Historise.

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

Posted: Sat Apr 23, 2011 7:03 pm
by Mallakastrioti
PTOLEMY (Claudius Ptolemaeus, ca 100- ca 170). Cosmographia. Translated from the Greek into Latin by Jacobus Angelus. Rome: Petrus de Turre, 4 November, 1490.

Image

Ndoshta nje nder interpretimet me te lashta qe na vijne ,siç eshte harta me siper qe i perket fundit te shek.15 dhe aty nuk shkruhet ne asnje vend ndonje territor quajtur "Graecia", por kemi vetem Dalmacine ,Maqedonine, Epirin dhe Peleponezin.

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

Posted: Sat Apr 23, 2011 7:20 pm
by Mallakastrioti
Zeus harten qe ke sjell mendoj se i perket te njejtes dore apo te njejtit autor:

Ptolemy, Geography
Map by Nicholas Germanus
In Latin
Parchment
ca. 1470

Image


Pra eshte disi nje interpretim edhe kjo harte dhe i takon shek. 15, pra paraqitet si "Graecia", por mendoj se edhe ketu nuk kemi ndonje territor qe mbart kete emer.

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

Posted: Sun May 01, 2011 10:01 am
by Mallakastrioti
"La Geografia "-

Claudio Ptolomeo, Girolamo Ruscelli, Giuseppe Moleto - 1561

---

Image
Image
Image
Image
Image

...vazhdon

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

Posted: Sun May 01, 2011 10:07 am
by Mallakastrioti
Image
Image
Image
Image

---

Image


Image

Re: Iliria sipas Ptolemeut.

Posted: Fri May 06, 2011 9:05 am
by land
Zeus10 wrote:
afer fundit eshte nje toponim me emrin Arba, le te verifikojme ne google koordinatat.
Pas verifikimit shihni se ku me cuan koordinatat:

Image

Jo, ne kohen e Ptolemeut nuk kishte matje gjeodezike te sakta. as deri vone fare bile, mjafton te shohesh harten qe ka postuar mallakastrioti te shekullit te 15, duket me sy te lire qe nuk perputhet me hartat e sotme(kam fjalen vijen bregdetare)
Ato kordinata nuk te cojne askund, lol