Page 1 of 1

Pellazget dhe pushtuesit nga Afrika dhe Azia.

Posted: Wed Jul 21, 2010 5:09 pm
by Leka SHQIP
Arif Mati ne dy librat e tij Shqiperia odiseja e pabesueshme e nje populli parahelen dhe mikenet=Pellazget thote kete gje ne lidhje me greket e vjeter:

Rreth vitit 800 para krishtit nga Azia dhe Afrika erdhen si pushtues ne territorin e ballkanit jugor nje popullsi semito-egjiptiane. kjo popullsi u be shtesa sunduese e popullsise se greqise se vjeter thote autori.
Ai thote edhe qe greqishtja e vjeter ( dialekti atik-jonian dhe te tjera dialekte) jane gjuha pellazge e perzier me elemente te ketyre semito-egjjiptianeve te ardhur si pushtues. elementet e semito-egjiptianeve thote ai jane mbaresat ne gjuhen greke te vjeter si mbaresat -os -is -es .

1. A eshte sipas mendimit tuaj e vertet kjo gje qe maresat -os -is -es ne gjuhen greke te vjeter jane te semito-egjiptianeve?

2. A ka ndodhur vertet qe semito-egjiptianet erdhen ne ate kohe te vjer dhe qene pushtues sundues mbi popullsine e madhe pellazge?

Re: Pellazget dhe pushtuesit nga Afrika dhe Azia.

Posted: Wed Jul 21, 2010 7:19 pm
by Leka SHQIP
alefko, zeus, arta mnd te shkruaj ndonjeri nje mendim te vetin per kete ceshtje?

Re: Pellazget dhe pushtuesit nga Afrika dhe Azia.

Posted: Wed Jul 21, 2010 8:30 pm
by ALBPelasgian
Leka SHQIP wrote:Arif Mati ne dy librat e tij Shqiperia odiseja e pabesueshme e nje populli parahelen dhe mikenet=Pellazget thote kete gje ne lidhje me greket e vjeter:

Rreth vitit 800 para krishtit nga Azia dhe Afrika erdhen si pushtues ne territorin e ballkanit jugor nje popullsi semito-egjiptiane. kjo popullsi u be shtesa sunduese e popullsise se greqise se vjeter thote autori.
Ai thote edhe qe greqishtja e vjeter ( dialekti atik-jonian dhe te tjera dialekte) jane gjuha pellazge e perzier me elemente te ketyre semito-egjjiptianeve te ardhur si pushtues. elementet e semito-egjiptianeve thote ai jane mbaresat ne gjuhen greke te vjeter si mbaresat -os -is -es .

1. A eshte sipas mendimit tuaj e vertet kjo gje qe maresat -os -is -es ne gjuhen greke te vjeter jane te semito-egjiptianeve?

2. A ka ndodhur vertet qe semito-egjiptianet erdhen ne ate kohe te vjer dhe qene pushtues sundues mbi popullsine e madhe pellazge?
Sipas Martin Bernal, autor i 'Athina e Zeze' prurjet semitike ne Greqine e vjeter (shek.VIII) jane eklipsuar nga helenomanet europiane te cilet Greqine e shihnin me modelin e sajuar nga vete Europa, vizioni arian, sic thote autori. Do ta preferoja lenden e ketij libri sepse aty gjen pergjigjjen per ate cfare kerkon. Ndikimi semito-egjiptian eshte mese evident ne rastin ne fjale.

Re: Pellazget dhe pushtuesit nga Afrika dhe Azia.

Posted: Wed Jul 21, 2010 8:36 pm
by ALBPelasgian
Δαναὸς δὲ πατὴρ καὶ βούλαρχος
καὶ στασίαρχος τάδε πεσσονομῶν
κύδιστ' ἀχέων ἐπέκρανε,
φεύγειν ἀνέδην διὰ κῦμ' ἅλιον,
κέλσαι δ' Ἄργους γαῖαν, ὅθεν δὴ
γένος ἡμέτερον τῆς οἰστροδόνου
βοὸς ἐξ ἐπαφῆς κἀξ ἐπιπνοίας
Διὸς εὐχόμενον τετέλεσται.

ishte Danai ati yne keshilltar
dhe udheheqes i cili duke gjykuar drejte
si me te voglin rrezik te lundronim drejt
perkunder valeve me shpejtesi
dhe si perfundim ne gjetem brigjet e Argosit

(Perkthimi ne shqip eshte ba prej Zeusit)

Re: Pellazget dhe pushtuesit nga Afrika dhe Azia.

Posted: Wed Jul 21, 2010 10:03 pm
by Zeus10
Leka SHQIP wrote:
1. A eshte sipas mendimit tuaj e vertet kjo gje qe maresat -os -is -es ne gjuhen greke te vjeter jane te semito-egjiptianeve?
Jo, nuk mendoj se ka lidhje me ta, keto prapashtesa jane me shume si rezultat i standartizimit te gjuhes gjate pershtatjes per tu perdorur per shkrim. Pastaj ka ndodhur dhe nje ngaterrim i qellimshem, por shume e veshtire te perfytyrohet se si.
2. A ka ndodhur vertet qe semito-egjiptianet erdhen ne ate kohe te vjer dhe qene pushtues sundues mbi popullsine e madhe pellazge?


Vete pellazget ishin nje popullsi dinamike, qe barte ne vetvete ate qe ne mund ta klasifikojme si semite. Vete Danajte dhe Philistinet nuk duhet te mendohen si njerez me lekure te zeze, por pjese e aristokracise evropiane, qe sundonin gjithe boten semitike, Mesdheun dhe ndoshta gjithe Evropen.
Pellazget nuk duhen pare si etni me gjak te perbashket, por si popull me besim te perbashket, qe une mendoj se kishte si kryehyjni Diasin.

Re: Pellazget dhe pushtuesit nga Afrika dhe Azia.

Posted: Wed Jul 21, 2010 10:41 pm
by alfeko sukaraku
Zeus10 wrote:
Leka SHQIP wrote:
1. A eshte sipas mendimit tuaj e vertet kjo gje qe maresat -os -is -es ne gjuhen greke te vjeter jane te semito-egjiptianeve?
Jo, nuk mendoj se ka lidhje me ta, keto prapashtesa jane me shume si rezultat i standartizimit te gjuhes gjate pershtatjes per tu perdorur per shkrim. Pastaj ka ndodhur dhe nje ngaterrim i qellimshem, por shume e veshtire te perfytyrohet se si.
2. A ka ndodhur vertet qe semito-egjiptianet erdhen ne ate kohe te vjer dhe qene pushtues sundues mbi popullsine e madhe pellazge?


Vete pellazget ishin nje popullsi dinamike, qe barte ne vetvete ate qe ne mund ta klasifikojme si semite. Vete Danajte dhe Philistinet nuk duhet te mendohen si njerez me lekure te zeze, por pjese e aristokracise evropiane, qe sundonin gjithe boten semitike, Mesdheun dhe ndoshta gjithe Evropen.
Pellazget nuk duhen pare si etni me gjak te perbashket, por si popull me besim te perbashket, qe une mendoj se kishte si kryehyjni Diasin.

kjo eshte njera ane , por kjo ceshtje eshte shume e nderthurur.

ne radhe te pare nuk kane ekzistuar kurre greket si kombe me kete gjuhe qe flasin sote,

gjuha e tyre u krijua si gjuhe e perbashket per tu marre vesh ne aleancen e athines.

gjuha greke ne perqindjen me te madhe te saj eshte nje shqipe e vjeter me element te huaj ..egjyptian???

nuk me kujtohet se cili autor i antikitetit e ka thene..me duket herodoti...

"Pellazgu i thote Danait se mbreteria e tij shtrihet deri ne Strimona e ne malet e Dodones"

Danaj i cili kishte ardhur nga egjypti kishte sjelle me vete 50 vemra -si babai i tyre.-gre-gra-greqia

Danaj me vone u be mbret i pellazgjis edhe urdheroj qe te shkaterrohej c do gje pellazge....

kjo e dhene tregon se ne pellazgji erdhen edhe element te huaj vec shqipes pellazge..me vone do krijoheshin kushtet te ndertohej nje gjuhe e perbashket me elementet e ardhur nga egjypti..besoj une..

pranohet boterisht se emrat vendor ne greqi nuk jane emra greke, por pellazge....keshtu qe mbaresat qe thoni ju nuk besoj se tregojn ndonje gje te vecant

Re: Pellazget dhe pushtuesit nga Afrika dhe Azia.

Posted: Thu Jul 22, 2010 8:45 pm
by Socio
Zeus10 wrote:... Pellazget nuk duhen pare si etni me gjak te perbashket, por si popull me besim te perbashket, qe une mendoj se kishte si kryehyjni Diasin ...
... ose kishin kryehyjni DAShIN qe eshte vete DIASI = D(i)AShi, dhe qe ne te njejten kohe eshte edhe vete DhIA = DIA.

Ne edhe sot e kemi trasheguar kete emer pellasg, por me kohe emri ka pesuar ndryshim dhe prej tij jane formuar dy emra qe u jane atribuar dy kafsheve te ndryshme edhepse te familjes se njejte shtazore.
Me fjale te tjera dhe ne mendimin tim, 'Dashi' dhe 'Dhia' kane te njejtin burim emeror qysh nga koherat e lashta, dhe jane quajtur vetem me nje emer te vetem atehere, qe mendoj te kete qene DIA, sepse ky emer eshte pothuajse i njejte edhe me fjalen 'DY' ( ne treva shqiptare te ndryshme shqiptohet edhe si 'DI'), pra fjala eshte per numrin e brireve qe ato kishin, te cilat i kishte edhe vete hyjnia, Zeusi !
Mallakastrioti wrote:Ketu kemi nje helmete Ilire (per figuren e kafshes gdhendur mbi te,nuk besoj te jete DHI-ja)(...simboli i DHISE?)

Image
Image

Semi-autonomous - Syria, Antioch ad Orontem
AE 6.22g / 20mm / -
Ob: Zeus' laureate head right
Rv: ΕΠΙ ΣΙΛΑΝΟV ΑΝΤΙΟΧΕΩΝ - Aries the Ram, head reverted running right, star above, ΔΜ (year 44) below
Notes: Silanus, Legatus Augusti pro praetore, 12 - 14 A.D.
Ref: RPC I 4269; BMC Galatiaia pg 159, 65