"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja

Flisni për historinë e këtyre dy rajoneve shumë të rëndësishëm, popujve dhe racave që e kanë banuar dhe e banojnë.
Post Reply
Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja

#1

Post by Leka SHQIP » Thu Jul 22, 2010 3:46 pm

Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja jane gjuha e popullit te greqise se lashte. keto dialekte nuk jane dialekte te gjuhes greke por te pellazgjishtes pasi as greqishtja e vjeter dhe as greqishtja e re nuk i perkthen dot keto dialekte.

Greqishtja dhe latinishtja jane krijuar te dyja rreth vitit 400 para k.

Shume tipike per greqishten dhe per latinishten jane mbaresat e fjaleve -os-is-es-us.

1. A ekzistonin keto mbaresa edhe ne dialektet pellazge jonisht, dorisht, eolisht apo jo?

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Re: Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja

#2

Post by Leka SHQIP » Fri Jul 23, 2010 6:38 am

Mund te shkruaj ndonjeri nje pergjigje?

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Re: Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja

#3

Post by Leka SHQIP » Fri Jul 23, 2010 4:04 pm

alefko, zeus , arta, arberi mund te shkruaj ndonjeri prej jush nje pergjigje?

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja

#4

Post by ALBPelasgian » Fri Jul 23, 2010 9:10 pm

Leka SHQIP wrote:Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja jane gjuha e popullit te greqise se lashte. keto dialekte nuk jane dialekte te gjuhes greke por te pellazgjishtes pasi as greqishtja e vjeter dhe as greqishtja e re nuk i perkthen dot keto dialekte.

Greqishtja dhe latinishtja jane krijuar te dyja rreth vitit 400 para k.

Shume tipike per greqishten dhe per latinishten jane mbaresat e fjaleve -os-is-es-us.

1. A ekzistonin keto mbaresa edhe ne dialektet pellazge jonisht, dorisht, eolisht apo jo?
Meqe me eolishten dhe jonishten s'jam aq i familjarizuar me to qe te mund te jap nje pergjigjje; me teper guxoj te flas mbi dorishten dhe relacionet e saj me ilirishten dhe shqipen. Ilirishtja dhe Dorishtja jane pjekur ne te njejtin ambient, jane ngjizur nga i njejti substrat dhe per me teper kane nje bashkjetese e cila edhe me teper i afroi keto dy dialekte. Ajo cka i lidh dorishten me ilirishten eshte mbaresa -o emrave femeror (eponimet femerore te disa fiseve ilire: Partho, Daortho, etj) jane te ngjashme me perkateset dorike qe perfundojne me -o. Poashtu, shqipja shenon plot barazime te tjera si dhe mbaresat e foljeve ne veten e trete (shih: Arsim Spahiu: Pellazget dhe iliret ne Greqine e Vjeter').
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4196
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja

#5

Post by Zeus10 » Sat Jul 24, 2010 2:58 am

Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja
Asnjeri deri me sot nuk ka qofte dhe pak argumenta per tingellimin e ketyre gjuheve, por duke gjykuar nga sasia e panumert e fjaleve te gjuhes atike te shkruar me rrenje shqip, une jam mese i bindur, qe keto jane te gjitha dialekte te vjetra, te nje gjuhe te ngjashme me tonen, natyrisht ne nje ambient natyror.
Per dorishten mund te them qe fjala doru perkthehet peme(ose dru), prijesi i tyre me i hershem quhej Ὕλλον(yll-on) apo Ὕλλ-ος, dhe ishte njekohosisht prijesi i fisit ilir te hylloneve. Ka dhe shume elemente te tjere, por nuk mund ti permend per mungese kohe.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Re: Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja

#6

Post by Leka SHQIP » Sat Jul 24, 2010 6:18 pm

1. A ekzistonin keto mbaresa edhe ne dialektet pellazge jonisht, dorisht, eolisht apo jo?

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja

#7

Post by alfeko sukaraku » Sat Jul 24, 2010 9:12 pm

Leka SHQIP wrote:Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja jane gjuha e popullit te greqise se lashte. keto dialekte nuk jane dialekte te gjuhes greke por te pellazgjishtes pasi as greqishtja e vjeter dhe as greqishtja e re nuk i perkthen dot keto dialekte.

Greqishtja dhe latinishtja jane krijuar te dyja rreth vitit 400 para k.

Shume tipike per greqishten dhe per latinishten jane mbaresat e fjaleve -os-is-es-us.

1. A ekzistonin keto mbaresa edhe ne dialektet pellazge jonisht, dorisht, eolisht apo jo?
ju si thoni??

KnosOS
AmnisOS
HeraklIS
AinES
PrumitheUS
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Re: Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja

#8

Post by Leka SHQIP » Sun Jul 25, 2010 7:37 am

edhe ca do me thuash ti mua me kete alefko qe keto mabresa kane qene edhe ne jonishten, dorishten, eolishten.
por mund te jete edhe qe nuk kane qene keto mbaresa pasi hartat e qyteteve dhe emrat i kemi te ardhura vetem nga perkthimi i ketyre dialekteve ne greqishten koine dhe greqishteja e ka zakon te shtoj -os-is-es-us edhe skenderbeun e ben
GeoirgiOS KastriotIS SkanderbegOS.
e kuptove cfare dua te them une?

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja

#9

Post by alfeko sukaraku » Sun Jul 25, 2010 7:01 pm

Leka SHQIP wrote:edhe ca do me thuash ti mua me kete alefko qe keto mabresa kane qene edhe ne jonishten, dorishten, eolishten.
por mund te jete edhe qe nuk kane qene keto mbaresa pasi hartat e qyteteve dhe emrat i kemi te ardhura vetem nga perkthimi i ketyre dialekteve ne greqishten koine dhe greqishteja e ka zakon te shtoj -os-is-es-us edhe skenderbeun e ben
GeoirgiOS KastriotIS SkanderbegOS.
e kuptove cfare dua te them une?
o leke

po ndalove se treguari gjeagjeza , ndoshta do te kuptoj c far po thua.

qe ta kuptosh edhe ti se cpo theme une po te sqaroj me allashqiptarce.

"Pranohet boterisht edhe shkencerisht qe emrat vendor edhe pjesa me e madhe e emrave te lashtesis i perkasin paragrekve=pellazgeve....e do me shqip akoma?

ok LekOS?
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4196
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja

#10

Post by Zeus10 » Tue Jul 27, 2010 10:59 pm

Leka SHQIP wrote:Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja jane gjuha e popullit te greqise se lashte. keto dialekte nuk jane dialekte te gjuhes greke por te pellazgjishtes pasi as greqishtja e vjeter dhe as greqishtja e re nuk i perkthen dot keto dialekte.
Cfare quan gjuhe greke ti, te merremi vesh tani? Ku e dallon ti psh eolishten nga atikishtja ( gjithmone nese do te pranojme si burim te eolishtes veprat e Safos dhe Alkeut), pshne keto vargje te Safos, sa ndryshon gjuha e tyre nga dialektet qe njohim ne:

Image

Nese, ke ti ndonje informacion tjeter per keto dialekte, te lutem na ndrico dhe ne, sepse do me kurseje kohen dhe mua, qe kam nje kohe te gjate qe kerkoj dicka te ndryshme, nga ajo qe serviret. Nese nuk sjell dot, mos hap tema kot, pastaj per gjera qe kerkojne dije te madhe perpara se te shprehesh.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4196
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja

#11

Post by Zeus10 » Tue Jul 27, 2010 11:20 pm

Une po te sjell ate qe gjithe Bota e quan eolishte, vargjet e Safos kushtuar Aferdites. Nese ka ndryshim thelbesor nga ajo qe quhet greqisht, me thuaj ku konsiston. Nese mendon qe eshte variant i perkthyer ne te ashtequajturen greqishte, sillna po munde ate qe ti i thua eolishte origjinale:

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja

#12

Post by alfeko sukaraku » Thu Jul 29, 2010 7:06 pm

ne shek e 2 te eres sone baballaret e kishes kryen pershtatjen e shkrimeve ne gjuhen greke me formen e asaj greqishteje te vjeter qe njohim.asnje veper qe shkruhej ne gjuhe te ndryeshme nuk vazhdoj te shkruhej me me rrezultat qe te humbnin shume dokumente te vjetra.

dorshkrime origjinale te lashta nuk kemi...edhe ato dorshkrime qe pretendohen te vjetra kane shume kundershtime te forta per orgjinalitetin e tyre...keshtu qe nga dorishtja eolja edhe jonishtja nuk kemi ide se si fliteshin, ndersa dokumente mbishkrimore do kujtoja se me alfabetin jone eshte shkruajtur mbishkrimi i limnos edhe mbishkrimet eteokretane
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4196
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Jonishtja, Dorishtja dhe Eolishtja

#13

Post by Zeus10 » Thu Jul 29, 2010 10:03 pm

alfeko sukaraku wrote:ne shek e 2 te eres sone baballaret e kishes kryen pershtatjen e shkrimeve ne gjuhen greke me formen e asaj greqishteje te vjeter qe njohim.asnje veper qe shkruhej ne gjuhe te ndryeshme nuk vazhdoj te shkruhej me me rrezultat qe te humbnin shume dokumente te vjetra.
Ky eshte nje pohim, qe jo vetem nuk kemi prova per ta provuar, por mund te jete dhe krejt i pasakte. Kjo per arsyen, sepse gjate gjithe historise te njerezimit, gjuhet qe jane perdorur per te shkruar, kane qene gjithmone te ndryshme nga ato te folura. Ato kane qene gjuhe te levruara, te krijuara per qellime liturgjike, sepse kleri, ka qene dhe sundimtari i vetem i mases se madhe te njerezve, qe dhe nese flisnin shqip, per rastin e Greqise(dhe me gjere), nuk ju lindte nevoja per te shkruar. Ata qe shkruanin ishin kleriket-sundimtare dhe per kete, ata pergatisnin gjuhet e shkruara, nje prej te cilave eshte dhe greqishtja.
dorshkrime origjinale te lashta nuk kemi...edhe ato dorshkrime qe pretendohen te vjetra kane shume kundershtime te forta per orgjinalitetin e tyre...keshtu qe nga dorishtja eolja edhe jonishtja nuk kemi ide se si fliteshin, ndersa dokumente mbishkrimore do kujtoja se me alfabetin jone eshte shkruajtur mbishkrimi i limnos edhe mbishkrimet eteokretane
Meqe jemi tek Safo, ky i meposhtmi eshte nje fragment i vepres se tij qe i perket shekullit te 3 para Krishtit i identifikuar me metoden e c14.

Image

Nese kjo eshte e vertete, atehere pohimi yt, qe tekstet origjinale u rishkrojten me vone ne gjuhen e Kishes, nuk eshte i sakte dhe hipoteza jote bie.
Persa ju perket mbishkrimeve, ato me vlere, qe mund te vihen ne tryeze per diskutim, jane aq te pakta saqe jane me pak se gishtat e njeres dore dhe une mendoj kjo per arsyen, se TE GJITHA SHKRIMET NUK BEHESHIN NE GJUHEN E POPULLIT, POR NE ATE TE FEVE, qe nga ana e tyre, ishin krijuar nga gjuha e popullit. Kjo eshte arsyeja, pse fjalet e greqishtes se vjeter, megjithese lehte dallohet qe nuk eshte shqip, bartin rrenje, kuptime, parafjale, ndajfolje, folje, nyje e emra shqip me shumice, duke na bere te ditur gjuhen meme nga eshte krijuar gjuha artificiale greke.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Historia e Mesdheut dhe Ballkanit”