"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Origjina e Serbeve

Flisni për historinë e këtyre dy rajoneve shumë të rëndësishëm, popujve dhe racave që e kanë banuar dhe e banojnë.
Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: Origjina e Serbeve

#181

Post by Gazmend » Wed Feb 27, 2013 6:50 pm

bardus wrote:
Gazmend wrote:
'Pulatet jetonin prej Zetes e deri tek fushat e Podgorices ... dhe ne kete mes apo rreth te tyre Perandoria Serbe u ngrit'. Nuk thote se u ngrit nga shqiptaret apo Pulatet por nga themeluesi i saj qe kishte lindur ne te njejtin qytet ku kishte lindur edhe Perandori Dioklecian, qe i bjer te jete Solin afer Splitit ne Dalmaci, pra shume me larg, vend qe ne ate kohe ishte i populluar me Sllavet.
Perkthim jo i sakte Gaz, per nje student te gjuhes angleze,sic e prezantove veten.E kupton qe me kete apo rreth tyre, qe nuk e di nga e nxore ,hap lojen dhe le te kuptosh qe mundet aty rrotull ,diku aty afer tyre.Do te ishte mire ne perkthim mos te ndryshosh ato qe thuhen ne origjinal
Zoteri Bardus, perkthimi im eshte mese i sakte. Shikoni me vemendje se edhe une e kam perkthyer me larte, me 'Mes'. Te mos ju ik kjo.
Por cka kuptojme me kete 'MES' une mendoj se ju nuk e keni te kjarte kete. Me kete mes kuptohet vendi, rrethi, territori ku ata jetonin. Une nuk po abuzoj me origjinalin e as nuk po luaj loje. Me vjen keq per kete mendim qe keni.
Ne fjalorin shqip e keni kuptimin e njejte se per cka perdoret fjala 'mes':
2. Për të shënuar vendin që zë dikush a diçka midis të tjerëve. Mes studentëve (ushtarëve). Mes nesh (jush, atyre) por edhe e ka kete kuptim poashtu: Mjedis, ambient. Mesi shqiptar. Në të gjitha meset.


Kerko: 'mes' - http://fjalorshqip.com/

Pra, kur autori thote se 'Perandoria Serbe u ngrit ne mesin e Pulateve' ai na jep te kuptojme kjo ndodhi ne ate territor ku ata jetonin.. Dhe cili ishte ky territor ?. Une vetem se ta dhashe ty me heret. Ky territor ishte mjaft i gjere.
Lexo edhe njehere me larte ku ta kam nenvizuar territorin e Pulateve, prej Zetes thelle mbrenda ne Mal te Zi e deri te fushat e Podgorices.

Pra autori na jep vetem vendin ku u ngrit Perandoria serbe, dhe nuk thote se Pulatet e ngriten ate !

bardus wrote:Edhe njehere per here te fundit po e sjell ne shqip.

Perandoria Serbe u formua, ne mesin e Pulateve,themeluesi i saj ishte vendas i te njejtit qytet ku lindi Diokletian....

..Pulatet megjithese aleate me malazezte,prapeseprape nuk jane Illyrian Sclavonian, por i perkasin Ilireve Shqiptare dhe gjuha e tyre eshte gjithashtu, gjuha shqipe.

Autori eshte shume i qarte, kur ben lidhjen ilire,shqiptare te Pulatit dhe nuk le shkak qe te mendojme se aty kane banuar etni te tjera dhe ajo pjesa Illyrian Albanian eshte edhe nje shpulle per Schmidtin.

Kjo ndodh kur citimet shkeputen nga konteksti !

Autori eshte i kjarte zoteri Bardus, por ai te thote se Perandoria Serbe u ngrit nga dikush qe nuk eshte i territorit te Pulateve e jo nga Pulatet, pra ishte vendas sic thuani edhe ju por vendas i Splitit, qe ishte vend shume me larg dhe i populluar nga Sllavet. Autori e quan ate vendas sepse edhe Sllavet i quan Illyrian Slaveni si me larte. Ky eshte prizmi i tij, ashtu i konsideron ata. Pra duke pare se ky themelues i perandorise serbe nuk ishte i vendit te Pulateve por gjindej aty , na jep te kuptojme se ne ate territor te gjere kishte edhe te huaj, Sllave pra. Metutje, autori na jep te kuptojme se Pulatet shqiptare ishin katolike.
Si u beka qe katoliket te ngrene nje Perandori Ortodokse Serbe ! Eshte absurde pra.

Shiko faqe 91: Image
bardus wrote:Tani, aresyeja pse e percaktova si zone Junikun dhe Decanin eshte sepse, ne leksikun e sllaveve te jugut gjendet nje fjale qe s`ka origjine, junak "hero", qe une e mendoj te krijuar heret nga Junik ,Junikas ,person me origjine nga Juniku qe me vone u be hero per nga lavdia e atij vendi.Stefan Bizanti thote" Ιωνικοί, 'Ιλλυρίας μέρoς. " Juniku vend Ilir, pra nje toponim shume i hershem ilir,jo shume larg gjendet edhe Mali Junikut.
A eshte Decan nje tkurrje e emrit Diokletan,une nuk ja heq mundesine kur dime qe ne shqip ka ndodhur nje zhvillim i tille fonetik kl >> q,ç.
Te falenderoj ketu Zoteri Bardus, por gjuhesia nuk na ndihmon ne analizimin e autorit ne fjale qe keni sjellur. Nuk diskutohet Diokleciani por vendi i tij i lindjes, poashtu territori i Pulateve vetem se edhte dhene nga autori, nuk shoh arsye pse te sjellen vendbanime dhe toponime tjera qe nuk kane te bejne me kete veper.

Ju falenderoj dhe shpresoj qe jemi kjartesuar per shume gjera lidhje me vepren ne fjale.

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Origjina e Serbeve

#182

Post by bardus » Thu Feb 28, 2013 3:44 pm

Gazmend wrote: .. shpresoj qe jemi kjartesuar per shume gjera lidhje me vepren ne fjale.
Jo,por flm per mundimin.

Per lexuesit e tjere, po vendos ne origjinal pjesen ne fjale dhe perkthimin dhe interpretimin po ua le atyre.Vetem pohimi se banoret e Kelmendit,Kucit,dhe Pulatit jane Iliro-Shqiptare eshte me mjaft vlere, te tjerat ti gjykojne vete.
THE COLONIAL JOURNAL NR.5 1817
faqe 87-88,


http://books.google.com/books?id=secMAA ... aca&f=true


Beyond the Moraca, towards the S. E. at the foot of Mounts Ostrogh and Baba, and between the river Zenta, or Czikiena, and the valley of the Moraca, dwells another independent tribe, warlike and formidable to the Turks, who, unable to resist their incursions, have found no other means of partly defending themselves, than by constructing the fortresses of Medun and Citta-Nova. These are the Clementi, Cutzi, and Pulati. The Clementi, who still possess the communes of Vogoni and of Bratoniez, or Martiniez, inhabit the banks of the Zem,to the south of the valley of Plava, as well as the two margins of the lake of Vogoni, or Ricolz. The Cutzi, with whom the Beszitzi are united, dwell in the valley of the river Fara, which loses itself to the N. E. of Medun. The whole of this country is extremely woody, but the valleys are fertile in grain, vines, and pasturage, and the forests, although infested with wild beasts, afford food to considerable flocks. The Cutzi and Clementi, united, constitute a population of eight thousand souls, and their military force is equal to one thousand eight hundred and fifty men. To the S. of the latter, in the lower valley, of the Zenta and the Nunt, from the defiles of Gussigne, as far as the plains of Padgoritza, dwell the Pulati, whose confederation consists of the communes of Rapsa, Castratti, Gruda, Tusi, and Scarglia or Screlli. Their country is nearly similar to that ef the Cutzi and Clementi, but their population does not exceed two thousand seven hundred souls, of whom six hundred bear arms. It was among the Pulati that the empire of Servia arose, and its founder was a native of the same city that had given birth to the great Dioclesian, an illustrious warrior and respectable philosopher, who, after consolidating the Roman empire on its previously tottering foundations, came to hide, in the gardens of Salonno and Spalatro, the last rays of a glory, due as well to his wisdom and beneficence as the victories with which he had decorated the Roman eagles, from the pillars of Hercules to the Euphrates. The ruins of Dioclea, his native country, and afterwards called Vertoagad, are still to be seen on a small hill to the east of Slatista. Soon will they disappear, through the barbarism of the Turks, who daily carry away the marbles and ornaments, to build up their fantastical edifices, or to repair the fortifications of Medun and Peidgoritza. The Clementi, Cutzi, and Pulati, although allies of the Montenegrinos, are not, nevertheless, Illyrian Sclavonians, but belong to Illyrian Albania, and their language also is Albanian.

Nje harte e asaj zone, afersisht per periudhen ne fjale,

http://i46.tinypic.com/2d2ixpl.jpg

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Origjina e Serbeve

#183

Post by Zeus10 » Sat Mar 02, 2013 9:36 pm

The derived Greek term Sklavinia(i) (Greek: Σκλαβινίαι, Latin: SCLAVINIAE) was used for the Slav settlements (area, territory) which were initially out of Byzantine control and independent.
Ajo qe duhet te kete ndodhur vertete, eshte qe ky grup i madh njerezish, kane qene sklleverit e bizantineve dhe duke arritur te shkeputeshin prej tyre, jane munduar te sigurojne dhe toke prej sunduesve te tyre, duke sulmuar pikerisht territoret e perandorise, fillimisht ne veri:

Image

dhe gradualisht duke shkuar me ne jug.

Code: Select all

Sclav 
Sclav\, Sclave \Sclave\, n. Same as Slav. 
Slav
[slahv, slav] Show IPA

noun
1.
one of a group of peoples in eastern, southeastern, and central Europe, including the Russians and Ruthenians (Eastern Slavs) the Bulgars, Serbs, Croats, Slavonians, Slovenes, etc. (Southern Slavs) and the Poles, Czechs, Moravians, Slovaks, etc. (Western Slavs)

adjective
2.
of, pertaining to, or characteristic of the Slavs; Slavic.
-------------------------------------------------------------------------------
Origin:
1350–1400; < Medieval Latin Slāvus, variant of Sclāvus, akin to Late Greek Sklábos < a Slavic ethnonym, perhaps originally a name for all Slavic tribes (cf. Slovak, Slovene, Old Russian Slověně an East Slavic tribe); replacing Middle English Sclave < Medieval Latin Sclāvus
slave
/slāv/
Noun
A person who is the legal property of another and is forced to obey them.
Verb
Work excessively hard: "slaving away for all those years".
Synonyms
noun.
thrall - helot - bondslave - serf - bondservant - bondman
Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: Origjina e Serbeve

#184

Post by Gazmend » Thu Mar 07, 2013 9:45 am

Zeus10 wrote:
The derived Greek term Sklavinia(i) (Greek: Σκλαβινίαι, Latin: SCLAVINIAE) was used for the Slav settlements (area, territory) which were initially out of Byzantine control and independent.
Ajo qe duhet te kete ndodhur vertete, eshte qe ky grup i madh njerezish, kane qene sklleverit e bizantineve dhe duke arritur te shkeputeshin prej tyre, jane munduar te sigurojne dhe toke prej sunduesve te tyre, duke sulmuar pikerisht territoret e perandorise, fillimisht ne veri:

Image

dhe gradualisht duke shkuar me ne jug.
Ja perseri ketu, citimi nuk korespondon me shpjegimin. Citimi pohon se Sllavet ishin te pavarur e jo ne kontroll te Byzanitenve, ndersa shpjegimi te kunderten !


Zeus10 wrote:

Code: Select all

Sclav 
Sclav\, Sclave \Sclave\, n. Same as Slav. 
Slav
[slahv, slav] Show IPA

noun
1.
one of a group of peoples in eastern, southeastern, and central Europe, including the Russians and Ruthenians (Eastern Slavs) the Bulgars, Serbs, Croats, Slavonians, Slovenes, etc. (Southern Slavs) and the Poles, Czechs, Moravians, Slovaks, etc. (Western Slavs)

adjective
2.
of, pertaining to, or characteristic of the Slavs; Slavic.
-------------------------------------------------------------------------------
Origin:
1350–1400; < Medieval Latin Slāvus, variant of Sclāvus, akin to Late Greek Sklábos < a Slavic ethnonym, perhaps originally a name for all Slavic tribes (cf. Slovak, Slovene, Old Russian Slověně an East Slavic tribe); replacing Middle English Sclave < Medieval Latin Sclāvus
slave
/slāv/
Noun
A person who is the legal property of another and is forced to obey them.
Verb
Work excessively hard: "slaving away for all those years".
Synonyms
noun.
thrall - helot - bondslave - serf - bondservant - bondman

Zoteri Zeus10. Kjo eshte e vertete por etimologjia eshte Sllave. Latinishtja e morri kete fjale nga Sllavet. Nuk e kishte ate para kontaktit me ta. Domethone emri Sllav eshte autonim.


Ketu:

1 .http://www.etymonline.com/index.php?ter ... in_frame=0

2. http://www.etymonline.com/index.php?all ... hmode=none

Zeus10 wrote:Image

Zotri, Zeus10, lexo keto ne te njejten veper:


1. Chapter 31. "Of the Croats and of the country they now dwell in
The Croats who now live in the region of Dalmatia are descended from the unbaptized Croats, also called 'white', who live beyond Turkey and next to Francia, and have for Slav neighbours the unbaptized Serbs. 'Croats' in the Slav tongue means 'those who occupy much territory'. These same Croats arrived to claim the protection of the emperor of the Romans Heraclius before the Serbs claimed the protection of the same emperor Heraclius.

2. Chp 36 Of the Pagani also called Arentani and the country they now dwell in.
The pagani are so called because they did not accept baptism at the time when all the Serbs did.For Pagani in the tongue of the Slavs means unbaptized

Domethone sa i perket etimologjise, autori ja fut pordhes kot !

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Origjina e Serbeve

#185

Post by bardus » Sat Mar 09, 2013 11:55 am

Zeus10 wrote:
The derived Greek term Sklavinia(i) (Greek: Σκλαβινίαι, Latin: SCLAVINIAE) was used for the Slav settlements (area, territory) which were initially out of Byzantine control and independent.
Ne nje dokument te vitit 1442,ne Katar, akoma perdorej edhe termi Sciavania i rrjedhur nga Sklavinia.

Image

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: Origjina e Serbeve

#186

Post by Gazmend » Sun Mar 10, 2013 7:43 pm

bardus wrote:
Zeus10 wrote:
The derived Greek term Sklavinia(i) (Greek: Σκλαβινίαι, Latin: SCLAVINIAE) was used for the Slav settlements (area, territory) which were initially out of Byzantine control and independent.
Ne nje dokument te vitit 1442,ne Katar, akoma perdorej edhe termi Sciavania i rrjedhur nga Sklavinia.

Image
Zoteri Bardus, me falni ju lutem, se ndoshta edhe po ju bezdis, por une jam shume kureshtar te te pyes, cka do te thote aty me larte: ' Katar' dhe ku ndodhet ky vend. Se ashtu, ne gjuhen shqipe sic e keni shkruar, i bie te jete shtet ne Gadishullin Arabik.

Ju falenderoj paraprakisht gjithesesi

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Origjina e Serbeve

#187

Post by Mallakastrioti » Sun Mar 10, 2013 7:50 pm

Zoteri Bardus, me falni ju lutem, se ndoshta edhe po ju bezdis, por une jam shume kureshtar te te pyes, cka do te thote aty me larte: ' Katar' dhe ku ndodhet ky vend. Se ashtu, ne gjuhen shqipe sic e keni shkruar, i bie te jete shtet ne Gadishullin Arabik.

Pershendetje Gazmend!

Ne dokumentet e kohes "Catar" apo "Cattaro" thirrej apo shkruhej emri i Kotorrit (Kotorri ka qene ne kufijte e Shqiperise ne ate kohe, quhej "Albania Veneta=Shqiperia Venedike").
Image

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: Origjina e Serbeve

#188

Post by Gazmend » Sun Mar 10, 2013 7:54 pm

Ju falenderoj shume zoteri Mallkastrioti. Te them te drejten edhe mua me shkoi mendja te Kotorri, por nuk isha i sigurte se a e kishte zoteri Bardus fjalen per kete vend.

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Origjina e Serbeve

#189

Post by bardus » Mon Mar 11, 2013 3:06 pm

Gazmend wrote:Ju falenderoj shume zoteri Mallkastrioti. Te them te drejten edhe mua me shkoi mendja te Kotorri, por nuk isha i sigurte se a e kishte zoteri Bardus fjalen per kete vend.
E vertete qe i tani ithone Kotorr dhe me pare Cathari,por duket se vete e kane thirrur Catari,kjo duket ne nje dokument ketu:
Image

Ky Buchia qe shihet ne dokument duhet te jete nga familja fisnike shqiptare Buchia te Katarit,psh Nikolla Buchia ka qene mesa di une, minister i financave te Stefan Dushanit dhe kishte shume autoritet,aq sa ne popull thuhej 'mbreti ta jep po Nikolla Buchia s`ta jep'.

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: Origjina e Serbeve

#190

Post by Gazmend » Mon Mar 11, 2013 8:50 pm

Te falenderoj zoteri Bardus per keto pohime interesante me larte.

Duke ju kthyer temes tani, une deshiroj te kontriboj poashtu me nje dokument shume te vjeter, te quajtur 'Kronika e Pare' apo 'Primary Chronicle' te shkruar me 1113 qe sot konsiderohet si burim fundamental per te njohur historine e hershme te sllaveve dhe migrimeve te tyre, duke perfshire edhe Serbet ketu.

Me gjersisht per historine e kesaj vepre ketu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Primary_Chronicle


Dhe e tere vepra ne fjale sot eshte edhe digitalizuar dhe publikuar edhe ne pdf.


Image
Over a long period the Slavs settled beside the Danube, where the Hungarian and Bulgarian lands now lie. From among these Slavs, parties scattered throughout the country and were known by appropriate names, according to the places where they settled. Thus some came and settled by the river Morava, and were named Moravians, while others werecalled Czechs. Among these same Slavs are included the White Croats, the Serbs and the Carinthians. For when the Vlakhs attacked the Danubian Slavs, settled among them, and did them violence, the latter came and made their homes by the Vistula, and were then called Lyakhs. Of these same Lyakhs some werecalled Polyanians, some Lutichians, some Mazovians, and still others Pomorians. Certain Slavs settled also on the Dnipro, and were likewise called Polyanians. Still others were named Derevlians, because they lived in the forests. Some also lived between the Pripet' and the Dvina, and were known as Dregovichians. Other tribes resided along the Dvina and were called Polotians on account of a small stream called the Polota, which flows into the Dvina. It was from this same stream that they were named Polotians. The Slavs also dwelt about Lake Il'men', and were known there by their characteristic name. They built a city which they called Novgorod.
Still others had their homes along the Desna, the Sem', and the Sula, and were called Severians. Thus the Slavic race was divided, and its language was known as Slavic.
Me gjeresisht: http://www.utoronto.ca/elul/English/218 ... ctions.pdf

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Origjina e Serbeve

#191

Post by bardus » Sat Mar 16, 2013 1:01 pm

Stefan Dushan u konvertua edhe ne katolik.


Nga Papa Klementi VI , Antonio i Arqipeshkvise se Durresit bashke me Bartolommeo peshkop i Traut (Traguria) u derguan ne Arberi dhe Rasca ,per te rikthyer ne gjirin e kishes,popujt dhe sundimtaret.Delegacioni pati rezultate.Pervec se shume u konvertuan,Katoliket u frymezuan edhe per te ardhmen ne ato vise.
Stefani, perandor i Raskes i habitur nga trajtimi fisnor dhe menyra bindese dhe cmuese e Elios ndaj tij i degjoi keshillat e tij , dergoi Ambasadore prane Papes, dhe perqafoi fene Katolike.Por i paqendrueshem ne karakter dhe i drejtuar nga pershkopet qe kishte rrotull ju rikthye skizmes perseri.

Image

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Origjina e Serbeve

#192

Post by Arbëri » Sat Mar 23, 2013 7:07 pm

Arbëri wrote:Se me ardhjen e Osmaneve ne keto troje u perhap Orthodoxizmi dhe u zhduk ne shumice Katolicizmi deshmon edhe nje Arqipeshk SHQIPTARE (Bizzius, Bizzi) Marin (1570- 1624)ne vitin 1570- 1624 nga nje dokument i rralle , sot ne keto vende qe ceken poshte jetojne vetem Orthodoxe qe nuk quhen akoma Shqiptare por Serb ose Malazez :

Vie nga Shqiperia nga nje familje e pasur Shqiptare , lindur ne ujdhesen RAB (sot KROACI) , pamje nga RAB ketu : http://www.rab.hr/?stranica=48 .. ne vitin 1611 kthehet ne Rome ku edhe vdes ..

I derguar te fregata Katolike ne qytetin Budva (pamje nga Budva sot Mali i Zi http://www.budva.com/ ) ku vellezerit e mdhenj nga Roma e derguan per ti ndihmuar vellezerve te vogel sepse ata nuk kishin Prift neper Kisha, ne nje vend ku jane Kelmendet , Grude dhe Hote, Kastrate, Sobriole (Briole), te gjithe katolike dhe pastaj Bjelopavliće, Pipere, Bratonožiće ku flitet gjuha shqipe !
Per fat te keq qe ai nuk arriti me kohe pershkak bores te madhe por me vonese , jeta e tij ishte gjithnje ne rezik ..
Ceket edhe "FRA Grgura Albanesia." dhe "FRA Antuna NGA Šibeniku"

Image
Image
  Marin III Bici, (Bizzius, Bizzi) Marin (1570- 1624), barski nadbiskup od 1608. do 1624. godine. Potiče iz plemicke i bogate porodice, porijeklom iz Albanije. Rođen je u Rabu, gdje je do 1608.godine bio nadpop tamošnje stolne crkve, kada ga je papa Pavle V postavio za barskog nadbiskupa i administratora Budvanske biskupije. Preko Mahmut-paše, rodom iz Obrovca, dobio je sultanov ferman kojim mu je omogućen pristup Baru. U njegovo vrijeme mnogi Paštrovići su prešli u katoličanstvo. Nakon dobijanja fermana stanovao je u Baru u kući Asana Čelebije, ali mu je život bio stalno u opasnosti. Zbog nesređenih prilika u svojoj dijacezi, stolovao je u Budvi, gdje je boravio samo tri godine. Početkom 1610. krenuo u vizitaciju svoje crkvene oblasti koja se nalazila pod Turcima. Vratio se krajem godine u Budvu, da bi 1611. otputovao za Rab, a potom u Rim, gdje je ostao sve do smrti. Podnio opširan izvještaj o stanju Barske nadbiskupije, koji je kao značajan istorijski izvor više puta publikovan. U Crnoj Gori posljednji put pod naslovom: Marin Bici, Iskušenja na putu po Crnogorskom primorju, Albaniji i Srbiji 1610, Budva, 1985.
Međutim je zavladalo južno vrijeme i fregata koju sam očekivao iz Budve da me prihvati nije mogla na vrijeme da stigne. Mnogo mi je bilo žao usljed velikih snjegova što nijesam mogao obići Klimente, koji su gotovo svi katolici a govore albbanski i dalmatinski jezik.
Podijeljeni su u 10 sela, tj. Klimente, Grude i Hote, Kastrate, Sobriole (Briole), sve katolike i zatim Bjelopavliće, Pipere, Bratonožiće (Dalmatince) i Cuce od kojih su polovina šizmatici, a polovina latini.
Svi stanuju na brdima i štiteći se oštrim vrletima, nijesu se nikad pokoravali Turcima, kao ni Budvani, koji s njima graniče s istočne strane. Slušajući da nikada ne primaju sakramente jer nemaju sveštenika, pobrinuo sam se, ima već duže vremena, da mi se iz Rima pošalju naređenja starješina za dva redovnika Male Braće koje sam nagovorio da pođu vršiti vjersku službu, tj. fra Ljudevita Karlija (Carli), gvardijana samostana u Lješu, i fra Grgura Albanesia. Kako su mi stigla pisma bez pomentutih naređenja, oni se bez njih nijesu usudili otići, pa sam odlučio da pošaljem fra Antuna iz Šibenika, koji je tada boravio u Baru, da ih obiđe i podijeli im sakramente, a pokušao sam naći neku proviziju za sveštenike, koji budu morali doći tamo na službu, i poslao sam im jednu ispravu sadržaja, kao što niže naređeno.  
Dokumentin mundeni ta shkarkoni ketu : http://www.megaupload.com/?d=I4Q7VOE7
Linku ne gjuhen e tyre ketu : http://www.montenegrina.net/pages/pages ... iskupi.htm
Biografija e Bizzi Marin ketu : http://en.wikipedia.org/wiki/Marin_Bici
Qyteti Rab ishte quajtur qe nga lashtesia ARBA dhe eshte emer/toponim ILIR , ky emer RAB u dha nga ne sllavet ne kohet e vonshme (shkruajne historianet Kroat dhe Slloven )!
Rab se u starini zvao Arba, grčki Αρβα ili Αρβηgdje je konsonant b prešao i izgovarao se kao v (kao u slučaju Bizant – Visant), zatim se dogodila metateza,
by SJ Škunca - 2011
Otok Rab se tada zvao Arba, Arbia, Arbiana i Arbitana, te se tako zvao sve do 7. st. poslije Krista , kada su mu slavenski Hrvati dali današnje ime – RAB. Otokom ...
http://urlaub-ferienwohnungen-rab-kroat ... ijest.html
Najvjerojatnije je da je današnje ime otoka i grada Raba nastalo od ilirskog ili liburnskog imena Arba, u značenju "šumovit" ili "zelen". Ime Rab u pisanim se .
http://hr.wikipedia.org/wiki/Rab_(grad)
v 70. letech po Kristu pod jménem Arba, což znamená tmavý ... Chorvatský tvar jména, Rab, se poprvé uvádí ... Rab se rozkládá na poloostrově, již celá staletí ...
http://www.tzg-rab.hr/docs/CZ_katalog.pdf
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Origjina e Serbeve

#193

Post by bardus » Tue May 14, 2013 3:47 pm

Ne nje shkrim te hershem sllav i gjetur ne Slloveni, me alfabet latin aty nga shek 11 ,fjala sllav na jepet ne trajten szlauui .

390 szlauui [słáwi *sława]slava slv. | gloria lat. | Ruhm ger. | glory eng. | слава ocs.
Bonese zavuiztiu bui Nepriiazninu uvignan od szlauui bosigȩ.

qe duket qe, ka nje renje te z-se dhe kjo perfaqeson fonemen k te meparshme k < z,keshtu rindertimi i saj eshte sklauui ,per ta bere te besueshme kete reflektimin shqip g,k < z sllav. ,qe ne pergjithesi eshte qendrueshem , po jap edhe nja dy raste te tjera,

523 zi [sì:]ta slv. | hic lat. | dieser ger. | this, that eng. shqip ki,ky,
peremri deftor ky, dial. ki eshte vetem ne gjuhen shqipe dhe ne asnje gjuhe tjeter prandaj ky eshte huazim i paster, marre nga shqipja,gjithashtu,

528 zil [sə́ł]sel slv. | apostolus lat. | Bote ger. | messenger eng. | сълъocs ,shqip gjel (g`jel)
pra edhe g < z dhe ky eshte huazim tjeter nga gjuha shqipe etj.

Pra forma e vertete e kesaj fjale duhet te jete sklav- qe dha shkja-,shka ne shqip.

Image

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Origjina e Serbeve

#194

Post by Arbëri » Mon Sep 16, 2013 6:34 pm

bardus wrote:Stefan Dushan u konvertua edhe ne katolik.


Nga Papa Klementi VI , Antonio i Arqipeshkvise se Durresit bashke me Bartolommeo peshkop i Traut (Traguria) u derguan ne Arberi dhe Rasca ,per te rikthyer ne gjirin e kishes,popujt dhe sundimtaret.Delegacioni pati rezultate.Pervec se shume u konvertuan,Katoliket u frymezuan edhe per te ardhmen ne ato vise.
Stefani, perandor i Raskes i habitur nga trajtimi fisnor dhe menyra bindese dhe cmuese e Elios ndaj tij i degjoi keshillat e tij , dergoi Ambasadore prane Papes, dhe perqafoi fene Katolike.Por i paqendrueshem ne karakter dhe i drejtuar nga pershkopet qe kishte rrotull ju rikthye skizmes perseri.

Image
Simboli i Rashkes nga shekulli XV,

Image
(Der hochgeborn fürst hertzog dÿspot zü Ratzen)
Грб деспота Рашке из прашког преписа Рихенталове "Хронике о сабору у Констанци", средина XV века.


Image
Lesnove , shpata e Dimitrit .Viti shifet brenda ne fotografi .
Детаљ фреске из Манастира Лесново, XIV век.


Image
"Le blason des armoiries, auquel est monstrée la manière de laquelle les anciens et modernes ont usé en icelles",
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Origjina e Serbeve

#195

Post by Mallakastrioti » Mon Oct 07, 2013 6:56 pm

Image

Post Reply

Return to “Historia e Mesdheut dhe Ballkanit”