Page 1 of 1

Perceptimi i etnicitetit per helenet dhe barbaret.

Posted: Sun Aug 23, 2009 9:54 pm
by Zeus10
Gjate shume diskutimeve ne internet, nacionalistet dhe fanatiket ballkanes shpeshhere mundohen te beje lidhje te paqena historike dhe etnike, per te nxjerre prej historise maksimumin e mundshem per parashtrime politike-etnike ne kurriz te popujve te tjere.
Flamurin per kete e mbajne greket, te cilet mundohen ta paraqesin kulturen e tyre si trasheguese te paster te nje kulture te vjeter te quajtur 'helenike'. Sigurisht ata kane arritur teorikisht te bejne lidhjet e duhura per ta paraqitur veten e tyre pasardhes te grekeve te vjeter, duke spekuluar keq me kuptimin etnik te heleneve antike. Per te kuptuar me mire se cishin Helenet e vjeter dhe cndryshim kishin ata prej popullsive qe emertoheshin barbare, kam sjelle nje punim nga Irad Malkin te Universitetit te Harvardit:

Image

Image

Re: Perceptimi i etnicitetit per helenet dhe barbaret.

Posted: Sun Aug 23, 2009 9:58 pm
by Zeus10
Punimi tregon ne menyre te pakundershtueshme se nuk mund te nxjerresh perfitime politike ne kohet moderne, prej nje grupi njerezish qe e quanin veten Helene po per interesa politike.

Image

Image

PS. Punimi eshte ne anglisht pasi eshte voluminoz dhe kerkon kohe ne perkthim.

Re: Perceptimi i etnicitetit per helenet dhe barbaret.

Posted: Mon Sep 21, 2009 1:58 am
by Arta
http://makedonika.wordpress.com/files/2008/11/greece1stconstitution1827.jpg


The 1st Constitution of the Greek State, in the year 1827.

??? ---> 4. Provinces of Greece are all those that were taken and will be taken by weapons against the Ottoman Dynasty.

1) ---> 6. Greeks are:
2) ---> a. All those indigenous people of the Greek State who believe in Christ.
3) ---> b. All those, believers in Christ, who under the Ottoman slavery, came or they will come to the Greek State to struggle or to reside in it.
4) ---> e. All those aliens, who come and enrol as citizens.

NOTE: To become a Greek, it was enough to be a Christian!


Shteti Grek sipas kushtetutes se pare ne shek 19-te. Qofte edhe sikur te ishe muslyman, arixhi, arab, afrikan, indian, rus, italian, gjerman, amerikan etj rendesi kishte qe individi per tu bere grek te pranonte te besonte ne krishtin semito-arab te magjypeve te azise.


Materjali thot ne greqisht :
Citim:
Eparchiai tis Ellados einai oses elavon kai tha lavosi ta opla kata tis Othomanikis dynasteias.
Qe do te thote ne anglisht

Citim:
Territories (perfectures/lands) of Greece are these which "took and will take the weapons" against the Ottoman dynasty.

"Take the weapons against" means "rise"/"revolt"/"begin fighting".
Pra thot qe çdo toke qe do ngrihet kundra perandorise Otomane dhe do te bashkohet me Revolucionin Grek do te konsiderohet pjese e territorit te shteti te ri Grek.

Revolucionin grek e bene shqiptaret musluman dhe orthodoks bashke.

Postuar nga bidelberg

Re: Perceptimi i etnicitetit per helenet dhe barbaret.

Posted: Tue Nov 03, 2009 2:54 am
by ArtaShikoeni kete video, shume interesante. Dmth kushdo mund te jete Grek, vetem te pagezohen!

Re: Perceptimi i etnicitetit per helenet dhe barbaret.

Posted: Sun Dec 20, 2009 4:25 am
by Arta
Image

Image

Macedonia and Greece: The Struggle to Define a New Balkan Nation