Z. Mallakastriot !Arbëri wrote:Ketu nuk i ka fjalet tamam ky ministri Turk me ate sa e kam lexuar z.Hoxhe !Eduart wrote:Eduart wrote:Mallakastrioti wrote:Meqenese kam premtuar te sjell origjinalet e letrave apo ligjeratave te kohes kur jetoi Kastrioti, letra dhe ligjerata apo letershkembime prej kancelarive te ndryshme jo vetem ato perendimore (Vatikani, Venediku, Napoli etj,,, por edhe letershkembimet midis Kastriotit dhe sulltan Muratit), po e nis me kete dokument ekskluzive lidhur çka shkruan Ferdinandi ne lavdet e tij karshi Kastriotit (Nuk eshte e vertet qe Kastriotin nuk e vajtuan edhe ne Perendim kur vdiq, perkundrazi, kur e levduan ne gjallje ate mbas vdekjes e levduan edhe me teper)
Prej librit "Scanderbegus"
Autor:Barthold Pontanus. Shkrimet dhe leter-shkembimet origjinale sjell prej ketij autori ne vepren e tij publikuar ne vitin 1609
Jam i bindur se Skenderbeun e vajtuan shume ne Perendim. kur vdiq. sepse Tashme nuk kishte asnje burre qe i thoshte JO Sulltanit. Kjo rezistence nuk merret shume per tu vleresuar nga ana ime, per faktin se europianet Skenderbeun e perdoren thjesht si nje heshte me shume, qe thyhej (dmth vdiq) para Sulltan Fatihut. Per ta Skenderbeu ishte edhe nje Kamikaz me pak. Ndoshta Kamikazi i fundit. Nese do e shihnin te dobishme rezistncen e tij do vazhdonin edhe te tjere si Skenderbeu. Por te gjithe ulen koken dhe prisnin momentin ta gerricnin ndonjehere Sulltanin nga pas si Hiena. Tashme ata burra qe i dilnin ball per balle kishin vdekur.
Por mendoj ta perqendrojme vemendjen ne ate qe ndodhi me pas. Si shkoi fati i atyre djemve te vegjel si skenderbeu qe ngjiten shkallet e Karrieres? Ibrahim Pargaliu (Nga Cameria) pershembull u be Veziri i larte i Sulltan Suilejmanit.
A e di ti miku im se atehere familjet shqiptare dergonin djemte e tyre per shkollim ne Turqi. aristokracia shqiptare nuk i conte femijet e vet ne Oksford ne ate kohe, sepse as Edisoni nuk kish lindur, as vellezerit Rajt, as Ajnshtajni. ai mbase atehere ka qene thjsht nje mnastir murgjish (Nuk jam i sigurte per kete)
Pra me largimin e skenderbeut nga jeta politike dhe ushtarake, ne Shqiperi filloi nje ere tjeter. Qytetet filluan te ndertoheshin, shkolla, spitale, rruge, tregje, zejtaria, jeta kulturore, besimet kishin gjetur qetesne e tyre. ekonomia filloi te rimekembej.
Ky eshte problemi, keshtu e trajtoj une problemin.
Ja cfare thote Eqerem Bej Vlora ne Kujtimet e tij:
"Ose qëndroni nëpunës dhe bindjuni udhëzimeve të qeveris ose bëhuni politikan dhe përfaqësoni idetë tuaja si deputet në parlament. Vetëm duhet të kini parasysh një gjë: Unë i njoh Shqipërinë dhe shqiptarët më mirë sesa mendoni ju. Ju keni jetuar në Perandorinë Osmane jo si të shtypur dhe të nënshtruar, por si zotërinj dhe urdhërues. Ju keni përfituar nga pushteti i Perandorisë dhe i fesë më tepër se turqit. Tani po bëheni renegatë dhe kërkoni ta braktisni anijen (Perandrinë) që po mbytet, në vend që të punoni dorë për dore me ne për shpëtimin e saj. Ndoshta një ditë edhe do t’ia arrini asaj që kërkoni.
Vetëm kujdes!
Shqipëria është e vogël dhe e varfër, shqiptarët nuk janë as qytetarë të mirë, as punëtorë të mirë, e shumta ata mund të jenë sundimtarë të mirë dhe ca më tepër kusarë të mirë. Një ditë prej ditësh, kur të mos i keni më kullotat e pafundme të kësaj perandorie, ju do të hani njëri-tjetrin në atë Shqipërinë tuaj të ngushtë e të varfër!”.
Nga Perandorinë Osmane kane perfituar vetem serbet , ndersa shqiptaret jo vetem qe s'kane jetuar me mire se Turqit por me ardhjen e tyre kane humbur shume njerez dhe shume territore .
Une kam postuar disa studijues serb qe jane doktora shkence , ku thone "Mos te kishin qene Osmanet neve (serbet) nuk do ekzistonim sot " .
Eshte fakt i gjalle qe osmanet e perforcuan Ortodoksizmin ne troje tona , gje qe shifet edhe sot , ku ishin Turqit ne ato toka aty nuk ka popull qe i perkasin religjionit Katolik , ne perjashtim te disa malesoreve qe mos te them qe skishte fare ..
Eshte fakt Hoxho edhe ketu jane faktet ne kete forum qysh nga mesjeta qe osmanet e forcuan ortodoksin , edhe kishat qe ishin Katolike ne Kosove edhe me gjere ndoshta i shendroi ne ato Ortodokse .
Une per vete nuk kam simpati te osmanet , ne ate qe kam lexuar edhe shum fetar qe ishin nga baballaret tane , me titull IMAM qe i kishin luftuar osmanet .
Pa arsye me siguri qe jo .
Keto qe i shkrova mund ti argumentoj .
Te falenderoj qe me permendni titullin tim Hoxhe. E konsideroj prkedhelje kete, sepse eshte ne nderin tim te jem Hoxhe (Dijetar i Islamit) dhe eshte nje titull qe mundohem shume ta arrij dhe e di se rrugen e kam te gjate. Gjithsesi faleminderit.
Ne lidhje me cfare shkruan jam i bindur se mund te me sjellesh argumenta. Referenca te ndryshme gjithashtu, foto, video, etj..
Por une do te te sjell nje fakt te vetem i cili i mbulon te gjitha keto.
Menjehere sapo e shpallem Pavarsine nga Turqia 1912,, perzume edhe Turkun e fundit ne lufterat ballkanike. Atehere europianet nuk na pane si heronj, por si plake lufte dhe na ndane sipas qefit te tyre ne 1913. A thua me mire kishim qene me pare apo tani me pas? Kur u shpall Pavrsia, serbet ishin deri ne Kruje e Lezhe, Greket e kishin marre Korcen dhe qeveria e Vlores mund te quhej reale Deri ne Tirane nga veriu e deri ne Vlore nga jugu, nga lindja dyndeshin koloni te shumta shqiptaresh qe vinin per ti shpetuar masakrave te atyre qe jane sot pjese e BE grekeve dhe serbeve gjakesoreve te vone te Ballkanit.
edhe ketu fajin Turku na e kishte?
Prandaj realiteti flet vete nuk ka nevoje per shume referenca me papat, vatikan, gjon buzuker apo te tjera qe ke qef te mi sjellesh.
A mos ishte krim te ishe Shqiptar? apo te ishe musliman?
Pse turku nuk e shoi kete fare shqiptare? Pse deshen serbet dhe greket te bekuar nga papati dhe nga kancelarite europiane, ta shuanin cdo gje shqiptare?