"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Krijimi i nje enciklopedie dixhitale mbi gjenezën e Shqipëta

Flisni për historinë e këtyre dy rajoneve shumë të rëndësishëm, popujve dhe racave që e kanë banuar dhe e banojnë.
el22
Member
Member
Posts: 31
Joined: Fri Sep 07, 2012 2:55 am
Gender: Male

Krijimi i nje enciklopedie dixhitale mbi gjenezën e Shqipëta

#1

Post by el22 » Tue Sep 11, 2012 2:58 pm

Para disa javësh ndesha rastësisht në një debat të Zeus10 ne këtë forum http://www.eupedia.com/forum/showthread ... age/page13

Unë nuk marrë vesh shumë nga gjuhësia, por jam në gjendje të dalloj një argumentim të llogjikshëm, kështuqë guglova për të gjetur postime të tjera të Zeus10, dhe munda të gjej nja dy blogje (te cilat jam duke i lexuar) si dhe këtë forum.

Me aq sa kam lexuar deri tani, i gjej argumentimet e Zeus10 më të llogjikshme se kundërargumentat e oponentëve të tij në këto forume, të cilat përfaqësojnë “general knoledge” jo vetëm në Greqi e Serbi, por fatëkeqësisht edhe në Shqipëri.

Nga ana tjetër dua të them se publikimet e Zeus10 pretendojnë asgjë më pak se sa një lexues goxha këmbëngulës, pa të arrijë t’i gjejë këto postime shpërndarë anembanë web-it.

Mbase Zeus10 është i kënaqur me këtë filtër që filtron tutje si të pa-merituar gjithë ata që janë pamjaftueshmërisht të interesuar, por unë besoj se këto publikime do ishin të dobishme për një audiencë shumë më të gjerë:

Një popull jo-krenar, është një popull pa dinjitet. Dhe një popull pa dinjitet është një popull pa ambicje, i kapitulluar, që kërkon thjesht ‘ta shtyjë’ në këtë jetë, thjesht të mbijetojë.
Me një popull të tillë mund të tallesh, siç tallen sot ata që qeverisin Shqipërinë si dhe gjithë torollakët e tjerë që kanë pushtuar ekranet Shqiptare e që i thonë vetes “analist”.

Kështuqë unë kam këtë sugjerim për Zeus10 si dhe gjithë individët e tjerë që do ishin të interesuar në një sipërmarrje të tillë:

Përse nuk i organizoni gjithë faktet dhe argumentimet në një botim të ngjashëm me p.sh. ‘Encarta’ (enciklopedia multimediale e publikuar nga Microsoft).
Realizimi i një produkti të tillë nuk kërkon asgjë tjetër përveç angazhimit kohor të personave të involvuar. Unë njoh persona që do ishin një gjendje (dhe të gatshëm) të realizonin pjesën teknike.
Një produkt i tillë mund të realizohet i mbrojtur (ose pjesërisht i mbrojtur) për të stimuluar shitjet në mënyrë që të gjenerojë disa të ardhura për të suportuar zhvillimin dhe pasurimin e tij në kohë.

Sipas meje një blog apo një forum nuk ofrojnë formatin ideal për t’i organizuar dhe servirur këto informacione një publiku të gjerë. Gjithmonë sipas meje, një format si ai i Encarta do ishte më i përshtatshëm dhe ‘professional looking’.
Një forum (p.sh. ky forum) mund t’u shërbente autorëve për të debatuar apo koordinuar me njëri-tjetrin.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Krijimi i nje enciklopedie dixhitale mbi gjenezën e Shqi

#2

Post by Zeus10 » Tue Sep 11, 2012 4:26 pm

Falemnderit El22. E verteta eshte, qe une dhe disa djem te tjere ne kete forum, kemi bere kerkime dhe studime ne menyre te pavarur dhe nuk paguhemi per to, sic mund te paguhet nje studjues i mirefillte, le te themi i nje akademie.
Une, do te te them dy fjale per vehten time. Une nuk jam pjese e ndonje akademie, as bart ndonje titull shkencor, por kjo nuk me pengoi mua te merrja kurset e nevojshme ne universitet, per te kuptuar falsitetin e linguistikes moderne, per te cilen kisha kohe qe dyshoja.
Tani, shumicen e shkrimeve te mija, i kam kryer ne anglisht dhe jam shume i vetedijshem, qe ato para se te publikohen ne encarta, apo diku tjeter, duhet ti nenshtrohen nje redaktimi te plote, sepse ne komunikimet me anglishtfolesit, ata kane gjetur pervec gabimeve ortografike dhe nje gjuhe te veshtire dhe ndonje here pa kuptim.
Une nuk kam angazhuar dike per te kryer kete redaktim, bile as vete nuk mundem ti rishikoj ato pune, per shkak te obligimeve te perditshme, duke qene se jam nje qytetar i thjeshte, me te ardhura modeste.
Ne kete menyre, une kerkoj publikisht, qe njohes shume te mire te anglishtes, te me ndihmonin me redaktimin e punes sime. Me thene te verteten, do te doja nje oponent serioz te permbajtjes se tij, por deri me tani nuk kam gjetur, prandaj shpeshhere, i publikoj ato neper forume, ne menyre qe ti nenshtrohen kriticizmit, per te kaluar filtrin e korrigjimeve. Nese do ndihmohesha, nuk deshiroj as fame(do kerkoj te mbetem anonim), as para. Qellimi per te cilin luftoj une, e justifikon publikimin e punes time ne encarta, por sigurisht duhet te kemi kujdes, qe kur ajo te paraqitet atje, te jete nje studim serioz, pa te metat e permendura me siper.
Pra e pranoj ftesen tuaj dhe mbetem i hapur per ndihmen.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

el22
Member
Member
Posts: 31
Joined: Fri Sep 07, 2012 2:55 am
Gender: Male

Re: Krijimi i nje enciklopedie dixhitale mbi gjenezën e Shqi

#3

Post by el22 » Tue Sep 11, 2012 6:29 pm

Përshëndjetje Zeus10. Në fakt unë jam një Shqiptar akoma më i thjeshtë se ty, dhe nuk kam kurrëfarë kontakti me ata që publikojnë Encarta. Ajo çka unë sugjerova është që ne të krijomë një publikim ambicioz, në përmbajtje dhe formë, në Shqip, për publikun Shqiptar. Encarta-n e përmenda si një model për sa i përket formës me anë të së cilës informacioni të serviret. Ne mund ta realizojmë teknikisht ‘Enkartën’ tonë.

Kjo absolutisht nuk nënkupton një devijim nga projekte më ambicjoze, për t’ia bërë publike këto fakte dhe konkluzione një audience më të gjerë apo më të specializuar, Anglisht-folëse, në media më prestigjoze e me audiencë mbarë Botërore.

Por unë mendoj se Shqiptarët, veçanërisht në këtë moment të historisë, kanë nevojë për ‘ndihmën’ e paraardhësve të tyre, që t’u flasin në Shqip (përmes një versioni Shqip të këtyre publikimeve), se janë pasardhës njerëzish ambicioz, që s’mund të kënaqen me ca fletushka progres-raportesh që ca mediokër valëvisin në ajër nëpër studio televizive.

Për sa i përket mosqenies “Shkëncëtar” apo “Akademik”, i vetmi disavantazh është se këtë punë do na duhet ta bëjmë vullnetarisht, pa u paguar. Por unë besoj se një produkt ambicioz do imponojë gjenerimin e disa të ardhurave eventualisht, të cilat ndoshta nuk do ju bëjnë të pasur, por së paku do justifikojnë një pjesë të kohës së shpenzuar. Gjithashtu, lindja dhe evoluimi i një produkti të tillë mund të rezultojë në një përqasje natyrale tek një projekt më ambicioz, në Anglisht.

Feja funksionon ne baze të autoritetit: diçka është e vërtetë vetëm nëse ‘del nga goja’ e një burimi autoritar.
Shkenca nuk ka nevojë për autoritet (shkencëtari apo akademiku). Faktet mund të konstestohen vetëm me kundra-fakte, dhe argumentat me kundër-argumenta.

Nëse ju dhe djemtë e tjerë merrni përsipër krijimin e një përmbajtje cilësore dhe ambicioze, për t’iu kundërvënë fillimisht gjithë pseudo-shkecëtaro-akademikëve Shqiptarë, unë marr përsipër “amballazhimin” e kësaj përmbatje në një format po aq ambicioz sa Encarta apo tituj të tjerë të ngjashëm multimedial, të pa-arritshëm nga akademia e shkencave.

Gjasat janë që një produkt i tillë të provokojë reagime nga “akademikët”, dhe në këtë mënyrë ju do keni edhe oponencën që kërkoni. Këto reagime dhe kundër-reagimet ndaj tyre mund të pasqyrohen në versionin pasardhës, e kështu me radhë, mbas disa versionesh (apo paralelisht) mund të krijojmë një version në Anglisht, për të “përftuar” edhe reagime nga Grekët p.sh.

Nëse ju jeni të interesuar për një sipërmarrje të tillë, ne mund të diskutojmë në këtë forum për të konverguar në zgjedhjet më optimale për ç’do aspekt të këtij produkti.

Unë do mbaroj së lexuari blogjet tuaja për të krijuar një ide të përgjithshme për veten time mbi përmbatjen, por edhe ju mund të studioni mënyrën se si informacioni serviret në Encarta (apo ndonjë publikim tjetër që ju duket ambicioz), apo edhe të ideoni një mënyrë krejt origjinale që mund t’ju duket më efikase dhe tërheqëse dhe le t’i diskutojmë këtu.

Paraprakisht mund të them se unë ndihem shumë entuziast për një projekt të tillë, dhe nga ana teknike ne mund të implementojmë edhe simulime vrituale 3-D të Shqipërsië antike. Gjithashtu, disa psasazhe mund të serviren në mënyre më efikase si video (me efekte speciale). Pra ideja është për të krijuar një produkt multimedial dhe interaktiv, me argumenta të fortë për audiencën ‘e avancuar’, dhe i servirur në mënyrë imponuese përmes gjuhës së teknologjisë.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Krijimi i nje enciklopedie dixhitale mbi gjenezën e Shqi

#4

Post by Zeus10 » Tue Sep 11, 2012 6:53 pm

Ne rregull El22, propozimi yt eshte ne te njejten linje me ate qe morra prej mikut tone Mallakastriotit. Kjo pune kerkon nje angazhim te jashtezakonshem, por kjo eshte sakrifica qe duhet te bejme dhe ne do ta bejme.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

el22
Member
Member
Posts: 31
Joined: Fri Sep 07, 2012 2:55 am
Gender: Male

Re: Krijimi i nje enciklopedie dixhitale mbi gjenezën e Shqi

#5

Post by el22 » Thu Sep 13, 2012 6:59 pm

shkarkon demon

Po mendoja nje menyre per te formatuar citimet...

Si ju duket ideja qe citimet te jene ne Shqip, por kur pozicionon kursorin siper tyre, shfaqet citimi ne gjuhen origjinale, dhe kur klikon mbi te, shfaqet figura ne te cilen tregohet citimi i nenvijezuar ne librin origjinal.

Ne kete menyre kursehet perseritja here mbas here e frazave te tilla si
"... citimi ne gjuhen origjinale ..."
qe do te thote
"... perkthimi ne shqip i citimit ..."

Nga njera ane nuk nderpritet rrjedha e llogjikes me nje mori figurash fotokopjime faqe librash, dhe nga ana tjeter c'do citim mund te shoqerohet me te tilla figura (pasi ato nuk zene me vend) dhe kontribuojne ne autencitetin e citimit.

Shembulli per shkarkim mesiper eshte testuar vetem me Google Chrome

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Krijimi i nje enciklopedie dixhitale mbi gjenezën e Shqi

#6

Post by ALBPelasgian » Thu Sep 13, 2012 9:42 pm

el22, te falemnderit per sugjerimin dhe zotimin tend per t'u anagzhuar rreth ketij projekti.

Une qe nga fillimi i haperimit tim n'Arberia, kam qene ithtar i asaj qe publikimet tona te jene ne anglisht ne menyre qe te kene jehonen e duhur dhe mbi te gjitha nje audience te gjere anglisht-folese. Hyrjet n'Wikipedia sa u perket shqiptareve dhe ilireve jane ne nje nivel per cdo keqardhje. Eshte teper irrituese sesi shumica e moderatoreve per artikuj qe kane te bejne ekskluzivisht per shqiptaret jane greke, sllave e madje edhe rumune. Perpjekjet e mia don-kishoteske per t'iu kundervene kesaj dukurie me kane perplasur ne nje deshtim te plote: permbajtjet te cilat i ndryshoja (permes referencimeve te pambarimta e kredibile) qendronin vetem perkohesisht derisa ktheheshin nga moderatoret ne gjendjen e perhershme. Perpjekja tjeter e imja per te angazhuar me shume shqiptare ne kete drejtim nuk dha perseri frytet e deshiruara.

Per aq kohe sa ekziston Arberia, megjithate mund te them se jane arritur plot perparime te lavderueshme. Nga mijera materialet e postuara ne faqet e Arberia's eshte arritur emancipimi i nje publiku te ri shqiptar. Madje kete e verej edhe ne perballjet virtuale te shqiptareve me greket e sllavet: debatuesit shqiptare tani dine te argumentojne ne menyre cilesore, duke praktikuar gjithnje citatet dhe burimet.

Aktualisht, publikimet tona jemi munduar t'i shprendajme permes anagzhimeve shtese edhe neper webet dhe bllogjet personale. Ne kete drejtim, ia vlene barra qerane te permenden:

www.zeus10.webs.com

pastaj www.albter.com (mirembajtesi dhe autori i te cilit meriton nje respekt te madh)

si dhe faqja ime www.albpelasgian.com (e cila prej me shume se nje jave eshte jo-funksionale per shkak te disa problemeve teknike).

Nje pune te cmuar por edhe sistematike ka bere Mallakastrioti, i cili permbajtjet dhe materialet e ketushme i ka vizualizuar permes qindra videove ne YOUTUBE.

Duke ndjekur modelin e citimit te materialeve nga librarite online ne rrjetin social te facebbokut eshte krijuar edhe faqja 'Thenie per Shqiptaret' (autorin e te cilin as nuk e kam idene se kush mund te jete), e cila ka arritur shifra rekord te pelqimeve nga shqiptaret e rinj.

Ky projekt, per te cilin te gjithe jemi ne nje mendje, kerkon angazhimin edhe te disa anglisht-folesve qe anglishten e kane gjuhe ametare. Duhet ta bejme princip te pashkelshem ate qe artikujt dhe permbajtjet tone te jene ne nje anglishte elekuente dhe te kenaqshme. Ne kete rast, Jay-albanophile do te mund te jepte nje kontribut te jashtezakonshem (perpjekjet e mia per te kontaktuar me te kane qene te pamundshme - ai njeri thjesht eshte 'zhdukur" nga bota virtuale).

Megjithate kesaj pune (shkrimit te permbajtjeve e artikujve ne anglisht) i jam perveshur edhe vete - packa se me kushtojne goxha pune.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Krijimi i nje enciklopedie dixhitale mbi gjenezën e Shqi

#7

Post by Zeus10 » Thu Sep 13, 2012 11:12 pm

Alb, jam shume dakort me ju por deshiroj te jem pak me i qarte. Cdo problem eshte i zgjidhshem, pervec problemit KOHE. Ne vitin 2009, i dedikova 8 muaj te plote studimit dhe shkrimeve. Arrita te lexoja dhjetera libra dhe te shkruaj dhjetera shkrime. Te arrish te shkruash, qindra, ne mos mijra faqe, qe e mira do te ishte te shkruheshin ne anglisht, kerkon te lesh menjane cdo lloj angazhimi tjeter. Nuk e di ju, por une, nuk gjej kohe te shkruaj, as nje postim te vetem. Ky projekt, kerkon angazhimin e te pakten 5-6 veteve dhe pervoja e fundit me projektin e emrit shqiptar, ishte shume e keqe. U mblodhen shume materiale dhe ato rrine te pabotuara ne forumin tone, sepse na mungon koha te punojme me to. Do te doja opinionin tuaj, kush do te merret me perzgjedhjen e materialeve, sistemimin e tyre, shkrimin, komentimin, ilustrimin, redaktimin dhe ndoshta dhe perkthimin dhe pershtatjen sipas nje standarti te larte? Ka dhe ane te tjera, sic jane ato teknike dhe financiare, por qe nuk me shqetesojne.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

el22
Member
Member
Posts: 31
Joined: Fri Sep 07, 2012 2:55 am
Gender: Male

Re: Krijimi i nje enciklopedie dixhitale mbi gjenezën e Shqi

#8

Post by el22 » Thu Sep 13, 2012 11:38 pm

@ALBPelasgian
E vertete ajo qe thua per shkrimet mbi Shqiptaret ne Wikipedia... une gjithmone i hedh nje sy 'Talk page' dhe e kam vene re se shumica e "kontributoreve" lidhur me tema qe kane te bejne me Shqiptaret jane greke; @Athenean p.sh. eshte vecanerisht aktiv.

Nje here ne nje forum debatova me disa serbe qe perdornin "argumentin" e meposhtem nga Wikipedia:
Arguments against Illyrian origin:
According to linguist V. Georgiev, the theory of an Illyrian origin for the Albanians is weakened by a lack of any Albanian names before the 12th century and the relative absence of Greek influence that would surely be present if the Albanians inhabited their homeland continuously since ancient times.[62] According to Georgiev if the Albanians originated near modern-day Albania, the number of Greek loanwords in the Albanian language should be higher

Sipas kesaj "llogjike", nese gjuha Shqipe do kishte me shume fjale "Greke" kjo do e bente me pak te dyshimte ekzistencen e Shqiptareve prane "Grekeve". Ne se e cojme ne ekstrem kete "argument" mund te themi se nese Shqipja do ishte 100% e mbushur me fjale "Greke", kjo do perbente proven absolute se Shqiptaret kane ekzistuar prane "Grekeve".

Hmm... ne fakt jo. Kjo do provonte se Shqiptaret as qe ekzistojne fare.
(kjo ishte perpara se te lexoje disa nga shkrimet e Zeus10 mbi krahasimet e fjaleve)

E megjithate te tilla idiotesi botohen ne libra dhe citohen nga Wikipedia.

Sipas meje ballafaqimi me Greke, Serbe, ... Rumune, etj. ne Wikipedia e dhjetra forume te tjere do perbeje sakrifice per ata pak Shqiptare qe kane njohurite e nevojshme per t'u ballafaquar ne te tilla tema.

E vetmja menyre qe te tille argumente te fitohen lehtesisht nga Shqptaret, anembane web-it dhe pa sakrifica, eshte qe keto publikime qe ju keni bere te behen pjese e kurrikules shkollore dhe te mesohen nga qindra mijera nxenes qe ne bankat e shkolles.

Ne nuk kemi gje ne dore sot ne lidhje me kurrikulen shkollore, por heret a vone kjo do ndodhe. Kurdo qe te ndodhe, dikush do duhet t'is sistemoje keto informacione dhe t'i publikoje ne Shqip, ne nje forme te asimilueshme nga nxenesit.

Nese ne realizojme nje publikim ne Shqip, kjo ka per t'ia bere me te lehte punen autoreve te teksteve shkollore (ne fakt edhe ne mund te konkurojme si autore kur te vije momenti qe keto te jene pjese e programit shkollor).

Kete e ka ne dore politika. Ne s'mund t'i detyrojme dot politikanet te lexojne blogje e forume ne anglisht, postime te paorganizuar, e ndonjehere teper teknik.
Por nje botim Shqip qe adreson publikun e gjere mund te gjejme menyren per t'ua vendosur mbi tavoline disa politikaneve.

el22
Member
Member
Posts: 31
Joined: Fri Sep 07, 2012 2:55 am
Gender: Male

Re: Krijimi i nje enciklopedie dixhitale mbi gjenezën e Shqi

#9

Post by el22 » Thu Sep 13, 2012 11:52 pm

@Zeus10
Me mire pak, se fare.

Sipas meje ekuivalenti i nje libri me 200 - 250 faqe do ishte me se i mjaftueshem. Nuk eshte e nevojshme te perfshijme gjithcka qe ne versionin e pare. Edhe teknikisht nuk mund te realizohen dot te gjitha ato qe mund te realizohen (me kalimin e kohes) qe ne versionin e pare.

Fillimisht duhet te biem dakord mbi 'linjat'(kapitujt) qe do permbaje.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Krijimi i nje enciklopedie dixhitale mbi gjenezën e Shqi

#10

Post by Zeus10 » Fri Sep 14, 2012 12:05 am

el22 wrote:@Zeus10
Me mire pak, se fare.

Sipas meje ekuivalenti i nje libri me 200 - 250 faqe do ishte me se i mjaftueshem. Nuk eshte e nevojshme te perfshijme gjithcka qe ne versionin e pare. Edhe teknikisht nuk mund te realizohen dot te gjitha ato qe mund te realizohen (me kalimin e kohes) qe ne versionin e pare.
Do te lutesha te me besoje, qe une e kam filluar nje perpjekje te tille dhe vetem me nje ilustrim per cdo argument, qe trajtova jane rreth 200 faqe. I kam marre argumentet nje nga nje dhe vetem komentet per te analizuar Linear B, qe perben dhe fillimet e pretenduara te shkrimit grek, ishin 7-8 faqe.
Une te siguroj, qe per nga kompleksiteti dhe dimensioni i problemit, nje vellim me rreth 200-250 faqe vetem sa do ta prekte problemin shkarazi dhe nuk do hynte ne thelbin e tij. Per me teper, une jam per nje RISHIKIM total te historise dhe linguistikes, gje qe do ta nderlikonte shtjellimin e ketij problemi, qe dhe keshtu eshte shume kompleks.
Fillimisht duhet te biem dakord mbi 'linjat'(kapitujt) qe do permbaje
Per kete, une e kam nje projekt ne koke por duhet, nje unifikim mendimi se si do trajtohet problemi, psh do mbetemi ne linjat klasike, qe ne shqiptaret jemi iliret, ju greket jeni helenet, ju sllavet keni ardhur ne filan date dhe keni marre tokat tona, apo do e shikojme historine ne menyre pragmatike, sic ajo vertete eshte, historia e fese dhe e sunduesve.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

el22
Member
Member
Posts: 31
Joined: Fri Sep 07, 2012 2:55 am
Gender: Male

Re: Krijimi i nje enciklopedie dixhitale mbi gjenezën e Shqi

#11

Post by el22 » Fri Sep 14, 2012 12:23 am

Zeus10 wrote:
el22 wrote:@Zeus10
Me mire pak, se fare.

Sipas meje ekuivalenti i nje libri me 200 - 250 faqe do ishte me se i mjaftueshem. Nuk eshte e nevojshme te perfshijme gjithcka qe ne versionin e pare. Edhe teknikisht nuk mund te realizohen dot te gjitha ato qe mund te realizohen (me kalimin e kohes) qe ne versionin e pare.
Do te lutesha te me besoje, qe une e kam filluar nje perpjekje te tille dhe vetem me nje ilustrim per cdo argument, qe trajtova jane rreth 200 faqe. I kam marre argumentet nje nga nje dhe vetem komentet per te analizuar Linear B, qe perben dhe fillimet e pretenduara te shkrimit grek, ishin 7-8 faqe.
Une te siguroj, qe per nga kompleksiteti dhe dimensioni i problemit, nje vellim me rreth 200-250 faqe vetem sa do ta prekte problemin shkarazi dhe nuk do hynte ne thelbin e tij. Per me teper, une jam per nje RISHIKIM total te historise dhe linguistikes, gje qe do ta nderlikonte shtjellimin e ketij problemi, qe dhe keshtu eshte shume kompleks.
Fillimisht duhet te biem dakord mbi 'linjat'(kapitujt) qe do permbaje
Per kete, une e kam nje projekt ne koke por duhet, nje unifikim mendimi se si do trajtohet problemi, psh do mbetemi ne linjat klasike, qe ne shqiptaret jemi iliret, ju greket jeni helenet, ju sllavet keni ardhur ne filan date dhe keni marre tokat tona, apo do e shikojme historine ne menyre pragmatike, sic ajo vertete eshte, historia e fese dhe e sunduesve.
Nuk di, a do ishte e mundur qe te krijohej nje publikim jo shume teknik, per publikun e gjere, qe te jete ne gjendje ta ngacmoje lexuesin.
Nje botim qe thote: "ka dicka qe s'shkon me teorite e deritanishme. Ja nje menyre me e llogjikshme e interpretimit te fakteve".

P.sh. nga aq sa kam lexuar ne debatet e tua ne forume si dhe disa blogje (qe s'i zor behen me shume se 50 faqe me aq sa kam lexuar deri tani), une e kam marre kete mesazh.

Per mendimin tim versioni i pare duhet te fokusohet ne diskreditimin e teorive ekzistuese, dhe lakimin e nje interpretimi me te llogjikshem, i cili edhe nese nuk shtjellohet ne menyre ezauruese, apo nuk perdor gjithe faktet e mbledhur deri tani, duhet te qendroje me solid krahasuar me teorite ekzistuese.

Fakte te tjera dhe nje analize me e thelluar mund te ofrohen ne menyre progresive ne versionin e dyte. E rendesishme eshte te mos reklamojme gjera qe nuk i mbrojme dot, pasi diskreditimi i nje nen-teorie mund ta diskreditoje te gjithe permbajtjen.

Ndersa argumenta qe mund te mbrohen, mund te ilustrohen me disa nga faktet me spekatakolare, dhe kur keto te atakohen, servirim gjithe morine e fakteve te koleksionuara.

el22
Member
Member
Posts: 31
Joined: Fri Sep 07, 2012 2:55 am
Gender: Male

Re: Krijimi i nje enciklopedie dixhitale mbi gjenezën e Shqi

#12

Post by el22 » Fri Sep 14, 2012 12:29 am

... lidhur me trajtimin "klasik" apo "pragmatik" te historise...

Imagjino sikur dy ekipe njerezish jashtezakonisht te afte mbrojne njeri njeren perqasje, ndersa tjetri perqasjen tjeter. Imagjino sikur keto dy ekipe do ballafaqohen me njeri tjetrin per 100 vjet rresht.

Sipas teje cili do fitonte? Nese e di pergjigjen, ate perqasje duhet te mbajme.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Krijimi i nje enciklopedie dixhitale mbi gjenezën e Shqi

#13

Post by Zeus10 » Fri Sep 14, 2012 1:13 am

el22 wrote:... lidhur me trajtimin "klasik" apo "pragmatik" te historise...

Imagjino sikur dy ekipe njerezish jashtezakonisht te afte mbrojne njeri njeren perqasje, ndersa tjetri perqasjen tjeter. Imagjino sikur keto dy ekipe do ballafaqohen me njeri tjetrin per 100 vjet rresht.

Sipas teje cili do fitonte? Nese e di pergjigjen, ate perqasje duhet te mbajme.
Une e kam shume te qarte pergjigjen, por fatkeqesisht njerezit, nuk jane gati te pranojne perqasjen time, qofte dhe brenda ketij forumi. Psh asnje, nuk do ta pranonte qe Akropoli eshte vecse nje ndertim mesjetar, askush nuk do ta pranonte qe helene, nuk kane qe nje etnos ne kuptimin e mirrefillte te fjales, por nje bashkesi me nje berthame theokratike, qe besonin ne Zotin-Diell, qe me vone do te behej mistiku Jezus, i cili ne fillimet e tij simbolizonte ate : Diellin, askush nuk do jete dakort qe keta "helene", ishin ne fakt romanet e lindjes, qe gjuhe te tyre para fillimit te perdorimit te "latinishtes", kishin "greqishten" dhe te dyja keto gjuhe, jane ne fakt gjuhe religjioni dhe jo gjuhe vernakulare. Keto dhe shume e shume te tjera, me bejne mua skeptik, per parashtrimin e nje kendveshtrimi, per te cilin nuk bien dakort, as ata qe po ndermarin ate iniciative. Prandaj, para se te shkruajme, a nuk do ishte mire te biem dakort me linjen qe do ndjekim?
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

el22
Member
Member
Posts: 31
Joined: Fri Sep 07, 2012 2:55 am
Gender: Male

Re: Krijimi i nje enciklopedie dixhitale mbi gjenezën e Shqi

#14

Post by el22 » Fri Sep 14, 2012 12:00 pm

Jo rralle here kam ndeshur neper debate "argumentin" se 'e verteta eshte diku ne mes'.

Ne fakt, diku ne mes eshte kompromisi.
Kompromisi eshte i dobishem per te mos lenduar ndjenjat, per te evituar ndonje lufte, e keshtu me radhe.

E verteta nuk eshte "diku ne mes", por aty ku te cojne faktet dhe llogjika. Dhe s'ka asnje pozicion me komod se sa pozicioni i atij qe mbron te verteten, edhe nese te tjereve pozicioni u duket "ekstremist".

Shkenca funksion ne kete menyre:
Njerezit observojne fakte, dhe shpikin teori per t'i shpjeguar keto fakte. Ajo teori qe arrin te shpjegoje me shume fakte se teorite e tjera konkuruese, perfaqeson 'te verteten'.

Me kalimin e kohes mund te zbulohen fakte te reja, qe teoria ne fjale nuk i shpjegon dot, dhe nje teori e re, qe arrin te shpjegoje faktet e teorise ekzistuese plus faktet e reja, merr stafeten si perfaqesuese e se vertetes.
Ne kete kuptim e verteta nuk eshte absolute (ne raport me kohen).

Ne nuk mund te artikulojme dot te vertetat e shekujve qe do vijne, ne asnje fushe te shkences.
Por kjo nuk duhet te na stepi per te mos mbrojtur (pa kurrefare ndroje) te vertetat e kohes tone.

Me nje fjale, nese je ne gjendje te shpjegosh më mire dhe më shume fakte me interpretimin tend krahasuar me interpretimet ekzistuese, kete linje duhet te mbajme.

Thene kjo, mesazhi yt me provokoi disa pyetje (mund te jene fare naive – une s'kam kurrfare njohurish ne kete fushe):
1. Kur thua romanet e lindjes, nenkupton kolone romane ne "greqine antike"? Nese eshte keshtu, ata do duhej ta kishin nje gjuhe, pra pse shpiken nje gjuhe tjeter (greqishten e vjeter)? Ne kohen kur romanet e lindjes flisnin "greqisht", cfare gjuhe flisnin romanet e perendimit?
2. Nese Akropoli eshte ndertim mesjetar, dhe helenet ishin nje bashkesi religjoze qe besonin tek zoti-diell, a nuk eshte nje cike vone per te filluar te besojne tek jezusi (ne mesjete)?

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Krijimi i nje enciklopedie dixhitale mbi gjenezën e Shqi

#15

Post by Zeus10 » Fri Sep 14, 2012 1:31 pm

el22 wrote: Thene kjo, mesazhi yt me provokoi disa pyetje (mund te jene fare naive – une s'kam kurrfare njohurish ne kete fushe):
1. Kur thua romanet e lindjes, nenkupton kolone romane ne "greqine antike"? Nese eshte keshtu, ata do duhej ta kishin nje gjuhe, pra pse shpiken nje gjuhe tjeter (greqishten e vjeter)? Ne kohen kur romanet e lindjes flisnin "greqisht", cfare gjuhe flisnin romanet e perendimit?
Na eshte thene qe gjuha greke, eshte gjuha e kombit grek. Mire, e pranuam kur katakombet e Romes, ishin te mbushura me mbishkrime ne kete gjuhe, me JUSTIFIKIMIN qe shkruesit e tyre, ishin kolone greke ne Rome. E pranuam kur gjenden mbishkrime ne kete gjuhe, ne vendbanimet e koloneve romake gjithandej Mesdheut, me justifikimin, qe keta kolone e mesonin kete gjuhe, si gjuhe diturie(!!!!). Por nuk mund ta pranojme, kur e gjejme kete gjuhe ne mbishkrimet brenda vendbanimeve te ushtrise romane dhe mbi te gjitha, me lutje drejtuar JEZUSIT(ZUSIT), shume perpara jo vetem kohes te pranimit te tij, por dhe gjate periudhes se inkuzicionit te atyre qe besonin ne te.
2. Nese Akropoli eshte ndertim mesjetar, dhe helenet ishin nje bashkesi religjoze qe besonin tek zoti-diell, a nuk eshte nje cike vone per te filluar te besojne tek jezusi (ne mesjete)?
Jo, ka ndodhur nje shnderrim i kuptimit te tij dhe mistifikimit:

http://www.stellarhousepublishing.com/j ... hesun.html

Pra Jezus, eshte nje tjeter emer per Zeus, qe gjithashtu quhej Apollon apo Helios.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Historia e Mesdheut dhe Ballkanit”