Dakord, por nese behet fjale per trajtime ezauruese (c'ka nenkupton se do jene edhe disi teknike) atehere:Zeus10 wrote:Une jam i mendimit, qe struktura e permbajtjes, te bazohet ne historine, duke rrezuar rast pas rasti te pavertetat, si ato qe synojne te denigrojne historine tone dhe ato qe u vishen padrejtesisht "popujve" te tjere, historia e te cileve eshte e lidhur ngurtesisht me tonen.el22 wrote:Zeus10 perse nuk e poston si e mendon strukturen permbajtjes, ne formen e nje tabele permbajtje, ne menyre qe edhe ne te japim ndonje mendim.
Une jam i mendimit, qe problemet qe do trajtohen, te trajtohen ne menyre ezauruese, duke u perqendruar tek rrezimi i steriotipeve, si psh :Midis dy alternativave:
1. publikim voluminioz, me argumenta ezaurues, me standarte te larta shkencore, per nje audience goxha te interesuar (qe te lexoje qindra faqe), por fare te paket ne numer, dhe...
2. publikim me konciz, me nje gjuhe te thjeshte, qe nuk pretendon shume nga lexuesi (dhe per kete arsye mund te targetoje nje numer te madh lexuesish), pa hyre ne c'do detaj por gjithsesi bindes (per llojin e lexuesit qe targeton), duke e imagjinuar si nje tekst shkollor (apo jashteshkollor) per femije/te rinj
--shqiptaret jane me te vonshem se helenet, sepse kane pak huamarrje nga gjuha greke
-- shqiptaret nuk jane autoktone ne bregdet, sepse fjalet e detarise i kane huazime
--- gjuha e ilireve ka qene centum
--gjuha e shqiptareve ka qene satem
--vendbanimi i sotem i shqiptareve ka qene vendbanim origjinal sllav, per shkak te sasive se madhe te toponimeve sllave
--shqiptaret i kane zgjeruar territoret per shkak se u lidhen me pushtuesit
--gjuha e shqiptareve eshte thjeshte nje perzjerje mekanike fjalesh:greke, turke, sllave, latine, gote, avare
dhe te tjera pislleqe si keto, qe deshiroj te jemi plotesisht ezaurues, duke shkuar ne detajet me te imta teknike.
--nuk ka nevoje te publikohen ne Shqip. Nje audience (le te themi e avancuar) eshte ne gjendje te lexoje ne Anglisht. Dhe ne kete menyre jane te vlefshme edhe per pjesen tjeter te Botes.
--nuk eshte e domosdoshme te jene pjese e 'nje te tere'. Mund te publikohen nje nga nje ne formen e artukjve te vecante (secili i vetemjaftueshem)
--nuk ka nevoje per ndonje suport te madh teknik per te pasuruar argumentet me aftesite shprehese qe ofron teknologjia. Nje audience a avancuar eshte mesuar te konsumoje tekst.
Une mund te shtoj se
--nuk eshte e domosdoshme te shkruhen me nje Anglishte perfekte - audienca e avancuar (dhe e paket ne numer) eshte ne gjendje te cmoje argumentat dhe injoroje ndonje gabim drejtshkrimor.
Nje projekt i tille pervec kohes se atyre qe kane njohurite e nevojshme per ta realizuar, nuk kerkon as para e as ndonje suport teknik.
Edhe ne kete rast, heret a vone dikush do duhet te krijoje nje version me pak teknik (dhe me te permbledhur), ne Shqip, per publikun e gjere.