"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Romet

Flisni për historinë e këtyre dy rajoneve shumë të rëndësishëm, popujve dhe racave që e kanë banuar dhe e banojnë.
Post Reply
User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Romet

#1

Post by Arbëri » Fri Jun 07, 2013 10:48 pm

Nga e kane prejardhjen romet , kur erdhen dhe kush i solli ne trojet tona ?
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Romet

#2

Post by Phoenix » Sat Jun 08, 2013 1:44 am

Arbëri wrote:Nga e kane prejardhjen romet , kur erdhen dhe kush i solli ne trojet tona ?
Sipas disa studimeve shkencore gjenetike romët e kanë prejardhjen nga hapësirat veriore dhe veriperëndimore të Indisë.
Në Evropë kanë filluar të migrojnë afër 1500 vjet më parë, duke u vendosur fillimisht në Lindjen e Mesme. Gati 900 vjet më parë kanë filluar zhvendosjen në hapësirat e Gadishullit Ballkanik, nga ku më pas ka filluar shpërndarja në të gjithë Evropën. Kanë shkëmbyer pak me popullsitë ku janë vendosur. Sot në Evropë përbëjnë pakicën etnike më të madhe me rreth 11 milion banorë.
Mua këta njerëz më dhimbsen. Sidomos kur shikon fëmijët. Nëse ka pakicë në Shqipëri që me të vërtetë ka nevojë të gëzojë drejtat njerëzore të barabarta si të gjithë të tjerat, janë pikërisht romët. Fatkeqësisë së tyre i shtohet edhe mos pasja e një shteti që i mbron të drejtat. Deri më sot nuk kam parë që Shteti Shqiptar t'iu jepte ndonjë ministri. :?
Nga regjistrimi i popullsisë në vitin 2011 kemi 8,301 banorë rom dhe 3,368 banorë që quhen egjiptianë, por një studim gjenetik para disa vitesh tregonte janë e njëjta prejardhje. Janë sa gjysma e pakicës greke, por jo nga të drejtat si pakicë apo si shtetas. Këtu, padashur që t'iu ulim të drejtat pakicës greke që t'ia japim asaj rome. Thjesht për të thënë se njerëzit pa mbështetje nuk përfillen. Për mos të thënë se kush e di sesa shoqata nuk i zë gjumi për çështjen e romëve, duke numëruar paratë që marrin nga Bashkimi Evropian.

Burimet:
http://www.plosone.org/article/info%3Ad ... ne.0048477
http://www.cell.com/current-biology/abs ... %2901260-2
http://www.instat.gov.al/media/177354/m ... s_2011.pdf
http://link.springer.com/article/10.100 ... 010-0432-x

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Romet

#3

Post by Arbëri » Sat Jun 08, 2013 3:57 pm

@Phoenix
Falemnderit per pergjigjen .
Dmth , disa muhabete qe thuan erdhen me osmanet si hamallgji apo si rob te tyre nuk qenka e vertete .
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Post Reply

Return to “Historia e Mesdheut dhe Ballkanit”