"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Shqip - Rrefim per Mafien

Flisni për historinë e këtyre dy rajoneve shumë të rëndësishëm, popujve dhe racave që e kanë banuar dhe e banojnë.
Post Reply
User avatar
Arta
Sun Member
Sun Member
Posts: 1515
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:44 pm
Gender: Female
Location: USA

Shqip - Rrefim per Mafien

#1

Post by Arta » Tue Sep 08, 2009 10:33 pm
Po ndiqja kete emisjon te emisjonit SHQIP, dhe vertet shume interesant, jo vetem per autorin i cili eshte shume i njohur me rajonin tone, por edhe shume i pergatitur per c'fare po flet mbi Mafjen. Do sugjeroja ta shikonit kete emisjon, dhe te jepnit mendimet tuaja.
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman

qiellikaltër
Honored Member
Honored Member
Posts: 358
Joined: Sat Jul 18, 2009 6:22 pm
Gender: Female
Location: Shqipëri

Re: Shqip - Rrefim per Mafien

#2

Post by qiellikaltër » Tue Sep 08, 2009 10:44 pm

Nuk e ndoqa me vemendje diskutimin mbi librin per Mafian, sepse me interesonte me shume diskutimi mbi librin e Glenit mbi Ballkanin dhe diskutimet e 2 te ftuarve ne studio edhe per 2 autoret e tjere Judah e Markowitz.

Mendimi im eshte qe libri i Glenit "The Balkans" ka shume mangesi persa i perket paraqitjes se historise se shqiptareve. Mendoje as 28 Nentori s'paraqitet si fakt historik, gje qe eshte nje fakt i pamohueshem.

Ndaj diskutimet e 2 te ftuarve qe ngriten ne qiell vepren e Glennit dhe te 2 autoreve te tjere me duket e ceket, sa pyes veten a i kane lexuar vertete te gjithe faqet e librit apo flasin mbi ato se cfare kane thene komentuesit e ketyre librave jashte.

Perpjekjet per ta "modernizuar" pikepamjen shqiptare te historise jane perkundrazi perpjekje per ta shuar edhe ate pike ndergjegje kombetare qe ka mbetur nder shqiptare. Ne s'kemi pse ta mesojme historine e Ballkanit nga autore te huaj, qofshin ata edhe angleze, sepse historia shkruhet sipas interesave te secilit, as keta autore s'jane te paanshem e me gjykimin me te drejte te mundshem.

Mendoj se ia vlen te njihen pikepamjet e historianeve/gazetareve te huaj, po kjo njohje duhet bere me sy kritik, jo t'i marrim fjalet e tyre si te mireqena dhe nderkohe te japim rrjedhen tone te ngjarjeve ne fjale.
"Du t'jem zot, n'timen tok,
dje dhe sot, sot e neser."

User avatar
Arta
Sun Member
Sun Member
Posts: 1515
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:44 pm
Gender: Female
Location: USA

Re: Shqip - Rrefim per Mafien

#3

Post by Arta » Tue Sep 08, 2009 11:08 pm

Ke te drejte mbi kete qe po shtron qiellikalter. Mesa po vija re ne diskutim, te ftuarit te pakten njeri me teper se tjetri e njeh perafersisht. Siduket meqe tani po reklamohet edhe per spektatroin dhe lexuesin Shqiptar ne gjuhen shqipe, duan ta bejne pak me te njohur. Megjithese e percaktoi qe nuk binte komplet dakort me shkrimet e tij mbi Shqiptaret. Kjo eshte mese e vertete qe ne nuk duhet tu referohemi komplet tek shkrimtaret e huaj sesa tek ata tanet.
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman

Post Reply

Return to “Historia e Mesdheut dhe Ballkanit”