Page 1 of 1

Populli me i vjeter?

Posted: Tue Aug 02, 2016 12:08 am
by Marsela Berat
Nje pyetje per anetaret e forumit. Dua te di se cili popull eshte me i vjeter ne Ballkan, greket apo shqiptaret?

Re: Populli me i vjeter?

Posted: Tue Aug 02, 2016 10:01 pm
by Zeus10
Kjo pyetje nuk do te merrte nje pergjigje te lehte. Perkunder besimit te njerezve, qe mendojne se kombet, kane ardhur deri ne ditet tona permes nje dimensioni etnik, historia ka provuar, qe, qe prej lashtesise, deri ne Mesjeten e Vone, nuk egzistonin shtetet - kombe, me trashegimi te paster etnike. Shqiptaret, ose arberoret bejne nje perjashtim nga ky rregull, kurse greket jane rasti me tipik, i shnderrimit te nje komuniteti religjioz, ne nje shtet-komb, qe po fiton karrakter etnik vetem dy shekujt e fundit.
Nga njera ane, Historia e Greqise, ka shume te panjohura, midis te cilave dhe 'helenizmin' e saj. Ceshtja e trashegimise kulturore nga helenet e lashte, eshte shume e dyshimte dhe kjo pa folur per trashegimine etnike, qe per mendimin tim nuk egziston.
Vete 'Helenet e Lashte', jane nje popull misterioz, deri ne kufijte e mitit. Edhe pse disa besojne, qe dine shume per gjuhen, kulturen, traditat dhe vete historine e tyre ne pergjithesi, une dhe mendoj te gjithe ata qe kane germuar thelle ne kete "histori", kane mbetur te cuditur, se sa pak thelbesisht me te vertete historik karrakteri i saj eshte. Une personalisht mendoj, qe ose helenet e lashte jane nje popull mitologjik, ose ata jane nje popull jo aq hershem religjioz, qe i perket periudhes se para-kristianismit, vetem pak perpara se Krishti, te vihej ne qender te besimit te tyre. Besimi i tyre ishte monoteist me ne qender DIELLIN(apo Apollo, apo Helios), ne ndryshim nga BARBARET qe ishin politeist qe perben dhe dallimin kryesor midis grekeve dhe ketyre te fundit. Bashkejetesa, midis heleneve dhe barbareve, beri qe greket te huazonin hyjnite e shumta pagane, duke u keqinterpretuar ne ditet tona, si origjinalisht te tyre.
Nga ana tjeter, kemi shqiptaret, qe demonostojne pergjate gjithe historise se njohur, pak afinitet me fete dhe lidhje shume te forta etnike me nje identitet fisnor te spikatur. Por kjo nuk shkon pertej 1000 vjeteve dhe kjo jo se shqiptaret, nuk mund te jene me te vjeter, por sepse privilegji i shkrimit, ka qene vetem i klerit dhe fese, qe dhe me te lashtet prej atyre qe kane shkruar per shqiptaret, duken shume te rinj per te deshmuar fillimet e historise te shqiptareve. Duke i shtuar ketij arsyetimi edhe faktin, qe fete kane qene te painteresuara, per te dokumentuar historite natyrale, sic mund te jete historia etnike e shqiptareve, atehere eshte gati e pamundur te vertetohen etapat e kesaj historie, qe nga fillimi e deri ne ditet tona. Por ajo qe mund te thuhet, pas nje deduksioni llogjik, eshte qe fiset e shumta shqiptare ne Ballkan, nuk duket se kane zevendesuar, ndonje kulture ose popull tjeter Europian te pakten per 1500 vjetet e fundit.
Pergjigja ime me thjeshte do ishte kjo: shqiptaret jane me se shumti pasardhes te shqiptareve etnikisht dhe kulturalisht dhe kane jetuar duke gjalluar si nje etnos ne Ballkan, per te pakten 1500 vjete, kurse greket, jane nje komunitet fetar, i shnderruar ne komb vetem 200 vjetet e fundit dhe duan te bejne nje lidhje jo te besueshme me te kaluaren, permes nje emri te vjeter, te nje kombi po religjioz, qe ndoshta s`ka egzistuar kurre.