Per emrat e pervecem, une nuk e ve asnjehere doren ne zjarr, por mendoj, se duhet te kete lidhje, midis angelo-kastro dhe ang(e)lez. Ajo qe i bashkon, eshte fjala angelos= angjëll(alb), qe ne greqisht, do te thote lajmetar.Arban bArbArian wrote:Zeus10 , qfar mendoni a mund te kete ndonje lidhje emir i familjes Spani https://en.wikipedia.org/wiki/Spani_family me Spanjën House of Alba https://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Alba
dhe Anglia me Angelokastro https://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_ ... cipalities
edhe flamuri Anglez https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_E ... ngland.svg dhe ai Angelokastron jan te njejt https://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_ ... f_Arta.jpg
"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460
Etimologjia e fjales.
- Zeus10
- Grand Fighter Member
Re: Etimologjia e fjales.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing
-
- Regular Member
bardus , meqense A U dhe U A eshte perdorur nga ushtaret spartan dhe te tjerbardus wrote:Desha te theksoj se edhe ne qofte se eshte zhvillim ky nderrimi *au--*ua, prape flet per nje dialekt ilir te mireformuar ku hynin edhe Dorianet qe zbriten atje poshte.
un mendoj qe dmth 'jAm Unë' ne geg A O asht osht = është , U Un Une mU mUe , ndersa nje gjë interesante eshte qe mund te thuhet edhe U A , Un jAm - jAm Un , a dmth kjo qe gjuha shqipe e vjeter eshte edhe satem edhe centum
nga U A kemi edhe Hooah te ushtris amerikane
https://en.wikipedia.org/wiki/Hooah
- Zeus10
- Grand Fighter Member
Nga te gjithe gjuhet, zgjedhimi shqip i foljes jam, eshte me afer te ashtequajtures G.V:Arban bArbArian wrote:bardus , meqense A U dhe U A eshte perdorur nga ushtaret spartan dhe te tjerbardus wrote:Desha te theksoj se edhe ne qofte se eshte zhvillim ky nderrimi *au--*ua, prape flet per nje dialekt ilir te mireformuar ku hynin edhe Dorianet qe zbriten atje poshte.
https://www.youtube.com/watch?v=77kj9xh ... e=youtu.be
un mendoj qe dmth 'jAm Unë' ne geg A O asht osht = është , U Un Une mU mUe , ndersa nje gjë interesante eshte qe mund te thuhet edhe U A , Un jAm - jAm Un , a dmth kjo qe gjuha shqipe e vjeter eshte edhe satem edhe centum

Po ashtu ne dorik, kemi τύνη--- qe lexohet tynë ose tinë, njesoj si ne laberisht:

-
- Regular Member
Zeus10 , qfar mendon per A U dhe U A, a mund te kete ndonje argument nga historia qe eshte perdorur nga ushtaret ne po at mnyr , kerkoj ndjes sepse ndoshta veq e keni spjegu mirpo un veq sa jam regjistru ne kete forum jam veq tekfaqja 110 Etimologjia e fjales. e pash qe kam thene disa gjera qe veq jan spjegu nga ju dhe antaret e tjer , e perseris ' kerkoj ndjes' sepse e pa qellimt ka qen
dhe dua te theksoj qe qka kam mesuar per nje jave nga ju ne kete forum nuk kam mundur te kuptoj per 10 vjet interesim , ju pergezoj dhe uroj qe kjo dije te mos zhduket dhe te mos stagnoj vetum me kaq , dhe e falenderoi Zotin qe ka Kriju ksi njerz shqiptar me ksi mendje tqelt (kelt-ment)
faleminderit
dhe dua te theksoj qe qka kam mesuar per nje jave nga ju ne kete forum nuk kam mundur te kuptoj per 10 vjet interesim , ju pergezoj dhe uroj qe kjo dije te mos zhduket dhe te mos stagnoj vetum me kaq , dhe e falenderoi Zotin qe ka Kriju ksi njerz shqiptar me ksi mendje tqelt (kelt-ment)
faleminderit
- Zeus10
- Grand Fighter Member
Jane disa fjale ne dorishte, qe jane shume te ngjashme me shqipen, nese β do te lexohet v si sot, ja dy shembuj:
ὤβεα---o vea=(nyja e mashkullores) vezë
ἰβῆν---i vën=(nyja e femerores) venë=verë (rotacizma n~r)
ὤβεα---o vea=(nyja e mashkullores) vezë
ἰβῆν---i vën=(nyja e femerores) venë=verë (rotacizma n~r)
- Zeus10
- Grand Fighter Member
Per aq sa une kam lexuar, nder helenet e lashte, ka qene nje thirrje lufte: 'Ἀλαλά'. Sigurisht une nuk mund ta di kuptimin e kesaj pasthirme, aq me teper ta degjoj ate, por nese do te marrim te mireqene, faktin qe shkronja λ, mund te jete shqiptuar r, sic kemi provuar ne shume raste, atehere, arara me sjell ne mend dy thirrjet luftarake te shqipes sot:Arban bArbArian wrote:Zeus10 , qfar mendon per A U dhe U A, a mund te kete ndonje argument nga historia qe eshte perdorur nga ushtaret ne po at mnyr , kerkoj ndjes sepse ndoshta veq e keni spjegu mirpo un veq sa jam regjistru ne kete forum jam veq tekfaqja 110 Etimologjia e fjales. e pash qe kam thene disa gjera qe veq jan spjegu nga ju dhe antaret e tjer , e perseris ' kerkoj ndjes' sepse e pa qellimt ka qen
faleminderit
para----perpara...........ne sulm
ose
ur(a)ra
Nga ana tjeter Bajroni, ka rregjistruar "war cry" te "Suliot Albanians" , ajo ishte :
derrah, derrah
qe ai e interpretoi on, on, on= mbi ta, mbi ta, mbi ta
te gjitha keto thirje permbajne nje a qe duket sikur zgjat dhe ndoshta, eshte nje tingull qe krijon panik tek armiqte.
- Zeus10
- Grand Fighter Member
Por deshmia me e forte, qe doriket, kane folur nje dialekt te shqipes, eshte shprehja:
τάγανα(ta gjana)= these things
nje geg kete shprehje do ta shqiptonte:
(k)to gjana, (k)ta gjana=këto gjëra, këta gjëra
n~r-rotacizmi, qe tregon, qe banoret e vjeter te atyre trevave kane folur nje dialekt midid gegerishtes dhe laberishtes.
τάγανα(ta gjana)= these things
nje geg kete shprehje do ta shqiptonte:
(k)to gjana, (k)ta gjana=këto gjëra, këta gjëra
n~r-rotacizmi, qe tregon, qe banoret e vjeter te atyre trevave kane folur nje dialekt midid gegerishtes dhe laberishtes.
-
- Regular Member
kete fjal ur(a)ra e kam te ndegjuar 'urarum' tingellon si urra hurrey etj , nese rrënja e fjales shqipe urim eshte ne kuptimin ur 'bridge' dmth të deshiroj Ura ne veshtersit(kapercim) e jetes URim at'her Ur-Ar dmth Ur e Arit jo e Art por e Ar personit-atdheut-gjuhes-historis tonë kete perfundim po e nxjerr nga Bujar dmth Buja/nami i Arit = emri i atdheut tonë
- Zeus10
- Grand Fighter Member
Urim, sipas te gjitha gjasave buron nga folja :rroj, psh :nese rrënja e fjales shqipe urim eshte ne kuptimin ur 'bridge' dmth të deshiroj Ura ne veshtersit(kapercim) e jetes
te rroj sa malet,
nga e cila ka buruar vete folja: uroj:
dhe pas saj, vete emri urimUROJ kal.1. I shpreh një dëshirë të mirë dikujt për të ardhmen ose me një rast, i dëshiroj diçka të mirë; përgëzoj dikë me një rast. I uroj lumturi (shëndet, gëzim). I uroi mirëseardhje. I uroi rrugë të mbarë. I uroj jetë të gjatë. I uroj ditë të bardhë. I uroj gjithë të mirat. U uron suksese (fitore)të reja. E uron nga zemra. E uroi me rastin e festës (me rastin e ditëlindjes, me rastin e martesës...). I uroj Vitin e Ri.
2. bised. I jap uratën; bekoj.
pas reduktimit te oj--->i, dhe mbareses karakteristike te emrave m:
urim, fillim, shtjellim, kerkim, pastrim, lejim etj
-
- Regular Member
Mendoj qe nese personi 'njëri' don te ket dinjitet se pari duhet ta njoh veten , pra nga vjen dhe ku eshte nese don te ec perpara , pra 'Nga-Ku-Kah'. Quditrisht ose mrekullisht historia shqiptare na jep kete pergjigjje , nen 1 pergjegjja e Nga eshte Ar personi i lashtesis qe simbas gjitha gjasav na dha emrin , kete fakt e kemi nga Niko Stilo per dijen time.
Ne historin ton pas Ar 'menjëher' vjen Ardi qe dmth Dija e Arit (atdheut) ,dmth Nga Ar te Ku = Ardi dmth me pas Di me mbledh Di me posedu Di me punu me Di.
Pasi qe merr Ardi dhe jo Latindi ose greekdi ose armikdi at'her sipas historis ton behesh Kelt Mend e ke mendjen e Kelt-qelt , nga fjala k-qelt rrjedh fjala Qels edhe Qiell dmth qjelli i qelt , simboli i 'mendjeqeltsis' eshte Qeleshja - plisi i bardh qe simbolizon qiellin me re te bardha , ndersa vet ret i perngjajn Trurit , ajo forma 'duqa duqa' , pra Ar+Di=Kelmand
Mbasiqe shqiptari arriti ne mendje kthjelltsi me plis te bardh ne kry e quajti veten I lir ,edhe njeher Nga Ar ,Ku Ardi-Kelmend-Ilir ,= Kah të duash sepse e arrite formen ma tlart.
Dhe bash kur tparet ton e arriten kete shkall e pushtuan krejt boten , prandaj sot e gjejm gjuhen dhe trashigimin e tyre ne pothuaj se qdo popull
Nga-Ku-Kah , Ar-Ardi-Kelmend-Ilir-Të'arët'tan-Bujar ,Ar eshte gjaku ADN-ja Ardi eshte Ku rri = Kry Kri Koka dmth K(u)r(r)i ndersa Kapela eshte Qeleshe qe tregon Ardi qeltesin e Krys , Krah K(u)r(r)ah Ku rrah eshte e Lir te punoj veproj sepse e Di qfar duhet te bej,Kurrizi eshte Të'arët'tan dhe Bujar,dhe metvertet nese ki mend punon ki pse rrin drejt 'shtat drejt' dhe e nin veten tart dhe bujar, rrumbullaksim O = Shtet , tjeter shtet shqiptar Nuk ka pas nuk ka dhe nuk ka me pas .
Krejt ky zhvillim ka ndodhur ne Shkoder , qe me jep seriozisht te mendoj qe Troja Dodona Kryeqendra ka qen Shkodra
vazhdon
Ne historin ton pas Ar 'menjëher' vjen Ardi qe dmth Dija e Arit (atdheut) ,dmth Nga Ar te Ku = Ardi dmth me pas Di me mbledh Di me posedu Di me punu me Di.
Pasi qe merr Ardi dhe jo Latindi ose greekdi ose armikdi at'her sipas historis ton behesh Kelt Mend e ke mendjen e Kelt-qelt , nga fjala k-qelt rrjedh fjala Qels edhe Qiell dmth qjelli i qelt , simboli i 'mendjeqeltsis' eshte Qeleshja - plisi i bardh qe simbolizon qiellin me re te bardha , ndersa vet ret i perngjajn Trurit , ajo forma 'duqa duqa' , pra Ar+Di=Kelmand
Mbasiqe shqiptari arriti ne mendje kthjelltsi me plis te bardh ne kry e quajti veten I lir ,edhe njeher Nga Ar ,Ku Ardi-Kelmend-Ilir ,= Kah të duash sepse e arrite formen ma tlart.
Dhe bash kur tparet ton e arriten kete shkall e pushtuan krejt boten , prandaj sot e gjejm gjuhen dhe trashigimin e tyre ne pothuaj se qdo popull
Nga-Ku-Kah , Ar-Ardi-Kelmend-Ilir-Të'arët'tan-Bujar ,Ar eshte gjaku ADN-ja Ardi eshte Ku rri = Kry Kri Koka dmth K(u)r(r)i ndersa Kapela eshte Qeleshe qe tregon Ardi qeltesin e Krys , Krah K(u)r(r)ah Ku rrah eshte e Lir te punoj veproj sepse e Di qfar duhet te bej,Kurrizi eshte Të'arët'tan dhe Bujar,dhe metvertet nese ki mend punon ki pse rrin drejt 'shtat drejt' dhe e nin veten tart dhe bujar, rrumbullaksim O = Shtet , tjeter shtet shqiptar Nuk ka pas nuk ka dhe nuk ka me pas .
Krejt ky zhvillim ka ndodhur ne Shkoder , qe me jep seriozisht te mendoj qe Troja Dodona Kryeqendra ka qen Shkodra
vazhdon
Last edited by Arban bArbArian on Thu Sep 10, 2015 7:11 pm, edited 2 times in total.
- Zeus10
- Grand Fighter Member
Dy fjale te tjera ne gjuhen e spartaneve, qe jane si shqip, apo gjejne shpjegim ne shqip:
δίζα=goat, shqip: dhia
fjala tjeter:
εἴρην eirēn "Spartan youth who has completed his 12th year"( i ri e re, qe ka mbushur 12 vjece)
e/i ri/e
interesante eshte qe η shqiptohet midis i-se dhe e-se, qe gjuha shqipe i perdorur per te diferencuar gjinine
i ri, e re, bile dhe nistorja/et εἴ kane te njejtin funksion.
Gjuha e atikasve(pellazgeve) pastaj, eshte komplet gje tjeter: ἔφηβος ephēbos
δίζα=goat, shqip: dhia
fjala tjeter:
εἴρην eirēn "Spartan youth who has completed his 12th year"( i ri e re, qe ka mbushur 12 vjece)
e/i ri/e
interesante eshte qe η shqiptohet midis i-se dhe e-se, qe gjuha shqipe i perdorur per te diferencuar gjinine
i ri, e re, bile dhe nistorja/et εἴ kane te njejtin funksion.
Gjuha e atikasve(pellazgeve) pastaj, eshte komplet gje tjeter: ἔφηβος ephēbos
-
- Regular Member
ndoshta po gaboj por Rroj un e kuptoj 'ku rri' - Rrioj rrnoj , ndersa Ur ne kuptimin e kapercimit te problemeve te jetes me duket me e logjikshme , URoj URat URrim URar , po humb shpesh kuptimi rroj , ndersa Ur asnjeherZeus10 wrote:Urim, sipas te gjitha gjasave buron nga folja :rroj, psh :
te rroj sa malet,
nga e cila ka buruar vete folja: uroj:
-
- Regular Member
vazhdim
Ar me tërhjek shum dhe mendoj qe nuk ka histori shqiptare pa stabilizuar Arin (Arno)! , e pash ne nje postim qe nje antar tha qe Arb eshte nga Alb nga latin Abus bardh , dhe qka me shqetsoj ma shum ishte qe askush nuk e kundershtoj , ne qoft se nuk u kunderprovua sepse ishte aq palidhje dhe aq e pabaz eshte gabim , por ne qoftse nuk u kundershtua sepse nuk e 'dim' at'her eshte gabim edhe ma i madh , sa per tparen kete pun e shoh si na ka than Zoti 'per ata t'zotet e mendjes ka argumente edhe ne trupin tuaj' dmth trupi sulmohet vazhdimisht me viruse , dhe ne qdo betej sistemi i imunitetit forcohet , dmth pa virus nuk ka anti virus , sistemi imunitar i identitetit shqiptar eshte njohja e historis dhe gjuhes shqipe , pra ne qoft se dikush na sulmon ne duhet ta mbrojm veten ton dhe jo ta injorojm e as te hidhrohemi sepse ata njerz qe na sulmojn jan te infektuar me virusin (genjeshtrat) e armiqve tan
sa per t'dyten un mendoj qe nga Ar eshte formuar fjala Ar-Bë dmth i bërë nga Ar , ne format Arbër Arban Arbon Arbanas Arbanon Arbanese etj ndersa greket qdo B e shendrrojn ne V s.p.sh bulgaria-Voulgaría lebanon-Lívanos albania-alvanía arabia-Aravía etj , dmth kurr nuk ka pas Arvanit por ka pas Arban-it
sa i perket Arb-alb latin Albus kjo nuk ka baz sepse para ose separi kur erdhen greket nga egipti i takuan Karbanoi dhe gjuhen e tyre e quajten Karban audan dmth gjuha bArbare dhe per shkak te mbretit Pelasg i quajten Pelasgians dmth populli i Pelasgut ,ndersa Pelasgu djal i Arestor qe per mua dmth Aresht ndertuesi i Argos qe dmth Arku ku eshte Ari mirpo emri Arbar dhe Arban ishte po aty .
si erdh pra puna qe latinet ta quajn ngjyren e bardh A(r)lbus , kjo eshte shum e thjesht , me qen se ata ishin me prejardhje afro-semite kur i takuan njerzit e bardh ata quheshin Arb ndersa latinet shkronjen R e ndrrojn ne L si per shembull fjala Hajr qe u spjegua me heret nga antar te ketij forumi latint i thojn Hail ,dmth Arbët duke qen tbardh ne emer ton ata e quajten ngjyren e bardh sepsse vet gjuha e tyre eshte fallc dhe nuk kan pas fjal per tbardhen , argument tjeter eshte qe para latinve Albanet banonin ne rom plus britania quhej Albion para romakve ,skotlanda edhe pse kurr nuk u pushtua nga roma vazhdonte te quhej Alban etj
gjithashtu mendoj duke u bazuar qe kta greko-romak ardhacak nga egjipti me perzirje judo-semite kan luajtur me fjal at'her them qe nga Arb e kan korruptu ne Alb pastaj b ne p Alp dhe e fundit p ne ph-f , dmth Alphabet ka qen Arb-a-bet , Abet dmth Abetare -A-b-c-ja e Arbrit
Ar me tërhjek shum dhe mendoj qe nuk ka histori shqiptare pa stabilizuar Arin (Arno)! , e pash ne nje postim qe nje antar tha qe Arb eshte nga Alb nga latin Abus bardh , dhe qka me shqetsoj ma shum ishte qe askush nuk e kundershtoj , ne qoft se nuk u kunderprovua sepse ishte aq palidhje dhe aq e pabaz eshte gabim , por ne qoftse nuk u kundershtua sepse nuk e 'dim' at'her eshte gabim edhe ma i madh , sa per tparen kete pun e shoh si na ka than Zoti 'per ata t'zotet e mendjes ka argumente edhe ne trupin tuaj' dmth trupi sulmohet vazhdimisht me viruse , dhe ne qdo betej sistemi i imunitetit forcohet , dmth pa virus nuk ka anti virus , sistemi imunitar i identitetit shqiptar eshte njohja e historis dhe gjuhes shqipe , pra ne qoft se dikush na sulmon ne duhet ta mbrojm veten ton dhe jo ta injorojm e as te hidhrohemi sepse ata njerz qe na sulmojn jan te infektuar me virusin (genjeshtrat) e armiqve tan
sa per t'dyten un mendoj qe nga Ar eshte formuar fjala Ar-Bë dmth i bërë nga Ar , ne format Arbër Arban Arbon Arbanas Arbanon Arbanese etj ndersa greket qdo B e shendrrojn ne V s.p.sh bulgaria-Voulgaría lebanon-Lívanos albania-alvanía arabia-Aravía etj , dmth kurr nuk ka pas Arvanit por ka pas Arban-it
sa i perket Arb-alb latin Albus kjo nuk ka baz sepse para ose separi kur erdhen greket nga egipti i takuan Karbanoi dhe gjuhen e tyre e quajten Karban audan dmth gjuha bArbare dhe per shkak te mbretit Pelasg i quajten Pelasgians dmth populli i Pelasgut ,ndersa Pelasgu djal i Arestor qe per mua dmth Aresht ndertuesi i Argos qe dmth Arku ku eshte Ari mirpo emri Arbar dhe Arban ishte po aty .
si erdh pra puna qe latinet ta quajn ngjyren e bardh A(r)lbus , kjo eshte shum e thjesht , me qen se ata ishin me prejardhje afro-semite kur i takuan njerzit e bardh ata quheshin Arb ndersa latinet shkronjen R e ndrrojn ne L si per shembull fjala Hajr qe u spjegua me heret nga antar te ketij forumi latint i thojn Hail ,dmth Arbët duke qen tbardh ne emer ton ata e quajten ngjyren e bardh sepsse vet gjuha e tyre eshte fallc dhe nuk kan pas fjal per tbardhen , argument tjeter eshte qe para latinve Albanet banonin ne rom plus britania quhej Albion para romakve ,skotlanda edhe pse kurr nuk u pushtua nga roma vazhdonte te quhej Alban etj
gjithashtu mendoj duke u bazuar qe kta greko-romak ardhacak nga egjipti me perzirje judo-semite kan luajtur me fjal at'her them qe nga Arb e kan korruptu ne Alb pastaj b ne p Alp dhe e fundit p ne ph-f , dmth Alphabet ka qen Arb-a-bet , Abet dmth Abetare -A-b-c-ja e Arbrit
-
- Regular Member
duke kerkuar per ngjajshmeri te gjuhve afrikane me gjuhen shqipe pash nje gje shum interesant , nje gjuh afrikane Arabve po i thojke carab dmth sikur greket qe erdhen nga afrika na quajten kArban , duke analizuar kete fakt realizova qe ne lojen e fjalve greko-romaket na kan bë shum dëm , e kan perdorur metoden perqaj dhe sundo , me menyren e ndrrimit te emrit Ital ne latin e kan ndrru emrin Art dmth tArttan dardan se pari ne Cart Cartage c dmth k s.p.sh K-Arbanoi gjithashtu Carians per Arian , mirpo nuk ndalen pisat , nga Carth-age në Thrac , dmth si nuk ka pas kurr pellazg e as Karban e as Arvan por Arban po ashtu nuk ka pas kurr as carth as thrac as dard por Artan
-
- Regular Member
ndersa nje gje qe me beri te qohem dhe te bi me fytyr ne tok para Zotit ,sepse ju kam lut Zotit ta kuptoj kete pun , ishte kuptimi i emrit Arab , gjithmon me ka futur ne mendime pse Ar ne Arab , duke Me-Dit-uar dhe duke lexuar ne kete forum e pash fjalen shqipe Barabart , huuu krejt trupi mu rrenqeth , dhe ja pse .
Nese e marim Racen ngjyren e bardh dmth Arb dhe e perziejm me ngjyren e zez at'her kemi ngjyren e Kaft =Arab , Arabet as nuk jan te bardh e as te zi por jan Mesi - Barabart , tash fjala shqipe At eshte per babain ndersa Ab eshte e gjuhes semite vete fjala Bab eshte nga Ab , kur e zberthen fjalen ArAb dmth Ar eshte Ati ndersa nena duhet te kete qen Afrikane
Shqiptaret e kan dit me siguri kete pun te Udhhequr nga Zoti dhe per kete arsye e kan ruajtur fjalen Barabart , eshte aq e vjeter qe Artanët kur shkuan ne Azi ja qfar i mesuan atyre popujve per fjalen Barabart Hindi equal - Barābara , ndersa ne sanskrit edhe shum gjuh tjera per rreth indis fjala barabar eshte Sama&Saman ne geg Sa sasia Ma mbaje mbajt majt etj dmth kur te ngarkosh kafshen per transport 'karavan' ngarkoe veq Sa man
Nese e marim Racen ngjyren e bardh dmth Arb dhe e perziejm me ngjyren e zez at'her kemi ngjyren e Kaft =Arab , Arabet as nuk jan te bardh e as te zi por jan Mesi - Barabart , tash fjala shqipe At eshte per babain ndersa Ab eshte e gjuhes semite vete fjala Bab eshte nga Ab , kur e zberthen fjalen ArAb dmth Ar eshte Ati ndersa nena duhet te kete qen Afrikane
Shqiptaret e kan dit me siguri kete pun te Udhhequr nga Zoti dhe per kete arsye e kan ruajtur fjalen Barabart , eshte aq e vjeter qe Artanët kur shkuan ne Azi ja qfar i mesuan atyre popujve per fjalen Barabart Hindi equal - Barābara , ndersa ne sanskrit edhe shum gjuh tjera per rreth indis fjala barabar eshte Sama&Saman ne geg Sa sasia Ma mbaje mbajt majt etj dmth kur te ngarkosh kafshen per transport 'karavan' ngarkoe veq Sa man