"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Rëzomat

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Rëzomat

#1

Post by Orakulli » Tue Oct 26, 2010 1:29 am

Rëzomat

Nje argument deduktiv duhet te jete dysh i vlefshëm dhe i vërtetë. Nje Argument I vërtetë bazohet në nji bëremethën gjithësisht të pranuar dhe të mirë-pjekur.Nje fakt eshte i ndryshëm nga nji obinjon, i cili bazohet në nje preference personale. Nje argument i vlefshëm është nji që ndjek rrugën e të menduarit të arsyeshm.
Rëzomat jane gabime ne bëremethën( e vërteta) ose ne arsyetim (vlefshmëria).Ato mund te ndodhin si pasojë e keqperdorimit ose shtrëmbërimit te fakteve,ose prej shtrëmbërimit të çështjes.
Ne vazhdim janë disa nga format kryesore te rëzomave.
1.Nuk zë kur i thur.Po e bashkoj ne nje te tëtrë termin “zëkurithur”.Nuk zëkurithur, e cila ne frengjisht ka shku ne “sequitur”.
Nje percaktim qe nuk ndjek llogjikisht çfarë ështe thënë përpara saj.
Rëzom:Gjuha greke moderne perdor alfabetin e greqishtes se vjetër;për këtë arsye grekët modern janë pasradhësit e Grekërvë të vjetër.
2.Ad hominem:Me sulmue njeriun qe paraqet një çështje më tepër se me u marr llogjikisht me çeshtjen në vetvete.
Rëzom:Libri i tij do t na bënte përshtypje më shumë sikur autori të mos ishte shqiptar.
3. Majmunëri: Një argument duke thënë në fakt, “sejcili është duke bërë, ose duke thënë këtë, kështu duhet dhe mendoni dhe ju.
Rëzom:Çdo njeri e vlereson si te vërtetë hsitorinë greke, keshtu që përse to mos e quaj dhe unë te tillë.
4.Shmangja e vëmëndjes.
Me ju dredhue çështjes se vërtetë duke tërhequr vëmendjen në nji çeshtje tjetër pa lidhje me çështjen në shqyrtim.
Rëzom:Ne shqetësohemi për gjuhën Shqipe kur ne duhet të bëjmë diçka më shumë për të fituar zgjedhjet Partia Socilaiste.
5.Nji ..dhe e dyta.
Shpallur qe vetëm dy mundësi janë kur në fakt janë me shumë se dy.
Rëzom:Gjuha shqipe ka vetëm dy mundësi të origjinës së saj: nji prej gjuhës Greke te vjetër ose prej gjuhës Latine.
Image

Post Reply

Return to “Linguistikë”