"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Sami Frashëri mbi fjalën "QEMAL"

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Dielli
Member
Member
Posts: 17
Joined: Mon Dec 14, 2009 2:59 pm
Gender: Male
Location: Dodona

Sami Frashëri mbi fjalën "QEMAL"

#1

Post by Dielli » Sat Nov 27, 2010 9:22 pm

Etimologji: Sami Frashëri mbi:

gr. kamilos,

lat. camelus,

fr. chamelle,

ger. Kameel

dhe arabishten xhemel

Te vepra e tij Gjuha, faqe 81, Sami Frashëri thotë se gr. kamilos, lat. camelus, fr. chamelle, ger. Kameel janë huazuar nga arabishtja xhemel.Ky shembull, që ka marrë Samiu më 1886, flet për një nivel dijesh nga ana e tij shumë më të lartë se e tërë shkolla shqiptare e etimologjisë. Një shembull të tillë ne e kemi dhënë në 22 shtator 2007, pra, 121 vjet më vonë. Në emailin tonë të kësaj date ne kemi marrë në shqyrtim emratKim_il

Kam_al

Kema_al

Qem_al

Kam_il

Qam_il(e)

që vijnë jo nga arabishtja xhemel, por nga togfjalëshi shqipes "q' Yll jam".Sami Frashëri, në atë kohë dinte gjithçka mbi Kodin e Shqipes, por s'e lejoi kush të fliste. Por, hapi i tij gjigand është i pakrahasueshëm me "përcet "e Çabeut, Demirajt me shokë. Shembujt, që jep Samiu, kanë të njëjtën rrënjë me emrat e përveçëm, që ne kemi marrë në shqyrtim, dhe vetëm një leshko sot nuk mund të dallojë në shembujt tanë dhe ato të Samiut togfjalëshin e shqipes në fjalë.Këtë temë ne e kemi rimarrë në shkrimet tona të dt. 31 tetor 2007 ku kemi kujtuar përsëri emratQemal

Qamil

Kemal

Kamal

Camille

Kim Il (Sung) në Kore.më 5 nëntor 2007 ju kemi rikujtuar se:Hamilton
= Camille, Kamila + ton, pra, Kamila i thonë!Por Kamila a ka ndryshime me Qamile?


Jo more shqiptarët e mi, Kamila, Camille, Qamile, janë i njëjti emër si Qemal, Kamal, Kim Il (Sung) etj. për të cilat ju kemi folur njëherë, e që duan të thotë "Yll jam" = Julian, Julius etj.më 18 nëntor 2007 kur kemi thënë se:le të shikojmë Omar, Ymer, Umer, Emir dhe krahasojini me Qemal, Qamil, Kamal, Kimil, Hamil(ton), por dhe Halim etj. etj. për të cilat kemi folur më parë. Po t'i zhveshim këto emra nga lidhësja "q (ë)" e shqipes ne kemi:Am + or

Em + ir

Um + ersi dheH + am + il + ton

K + am + al

Q + am + il

Q + em + al

K + im + ilmë 20 nëntor kur kemi thënë se :Ashtu si te Kirkilisse në turqisht ku Kirk = Kilisse = Kishë dhe te Michelangelo kemi Michel = Angelo = turqishten Melek, pra, medemek engjëll.Ta shikojmë edhe më afër këtë punë faqezezë të atyre që i kanë krijuar e interpretuar këto emra. Mihal është baraz me Qemal. Shikoni të nderuar zotërinj këto: Mi + ck, ch, g, h, k = q shqipe + al, el, il

Këto Mihale janë të barabartë etimologjikisht me Qemalët, Hamil(ton)ët, Kamalët, Kim Il-ët për të cilët ju kemi folur ditë më parë etj.:Mi + c, ck, g, h, k,

q + al

Q + em + al

Q + am + il etj.Por, kjo histori s'mbyllet me kaq.

Këto Mihalët, Qamilët janë të barabartë me Samuelët, Shmailët hebraisht, me Selamët, Salemët, Sulejmanët, Islamët dhe Muslimët. Të gjitha këta emra dhe shumë e shumë të tjerë përbëhen vetëm nga tre rrënjë të shqipes: "q'+ yll + jam".Pra, s'është e vërtetë që Mihal vjen nga hebraishtja, dhe se ai dashka të thotë "që i ngjan zotit", sepse Mihal, Qemal, Selim, Hamil(ton), Halim, etj. duan të thonë se "jam ylli", pra, zoti, dielli, vetë.Te Michelangelo ne kemimichel = angeloMi + ch + eldheAn + g + elsi dhe më 27 maj 2008 kur kemi kujtuar përsëri në emailin tonë se :Halim = Kamal, Kemal, Km Il, Qamil, Qemal, Xhemal

Çlirim Xhunga
[b][size=85][font=Comic Sans MS][right][/right]Kur jam i rrethuar nga njerëz të vegjël s'ndjej madhështi, por mjerim. (Martin Roçi)[/font][/size][/b]

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Sami Frashëri mbi fjalën "QEMAL"

#2

Post by faon perrovarri » Sun Jan 02, 2011 5:00 pm

Principi mbi te cilat eshte mbeshtetur metoda krahasuse te cojne ne nje stad te zhvillimit te gjuhes qe i perket hapsires kohore tridhjet- gjashtedhjet mije vite para.
Ky konstatim bie ne kontradikte me periudhen kohore qe i perkasin dy fakte;
-se pari ;emertimin,emrin qe karekterizon te vecanten qe ZOTERON cdo njeri.
-se dyti ;emrat konkret qe jane mare si shembull.
Fjala ''emer''(omer,ymer,umer)ne thelb simbolizon nje perkatesi.Illustrimi i kesaj perkatesie i misheruar ne aktivitetin instiktor te njeriut eshte i konstatushem primalisht ne trekendshin Meme-ushqim-femije.Prej ketej kam konkluduar qe qiperimi(ekfonema) M per mua simbolizon dy kuptime ;
1-ushqimin(qumeshtin,mishin) dhe gjithfare aktiviteti ,situate,dukurie qe lidhet me garantimin e tij.
2-memen(nenen) dhe gjithshka qe ka te beje nga momenti qe femra gatitet per riprodhim dhe pasojat e tij.............

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Sami Frashëri mbi fjalën "QEMAL"

#3

Post by faon perrovarri » Sun Jan 02, 2011 6:16 pm

Qiperimi(bashktingellorja) -M-endogjene,dhe i perket fazes se IMITIMIT te zhvillimit te gjuhes.Mbi bazen e saj kane rrjedhur pjesa dermuse e fjalve qe karakterizojne aktivitetin e njeriut qe i nenshtrohet dy instikteve; te te ushqyerit,dhe te mbrojtjes dhe pershkruan elemente njohes me te cilat njeriu kishte kontakt te drejtperdrejte.Te tilla mund te permend ,mema,femija,meja,kam,ushqim,klumesht,tamel,marr,mamija,mat,madh,mesoj,kamoshe,kamje,skamje,ime,mua,familje,mana,etj.......
Mbi te njejtat principe kam konkluduar se qiperimi''L'',eshte nje bashktingellore endogjene dhe simbolizon gjuhen si mjet komunikimi psh.ulerime,klithme,klaj,gluhe,limba,
se dyti gjuhen si organ artikular ..
dhe se treti LEVIZJEN(jo ndryshimin) si koncept i perfshire ne sferen hapsinore.
Po te bejme nje demostrim tredimensionalo-zanor te gjuhes si organ artikular nuk mund te qiperojme asgje tjeter vecse kodifikimin zanor te nivelit te trete'L' .Ketij fakti i detyrohet ajo qe per gjuhen si dukuri fizike (e folmja,zanimi,tingellimi) dhe organ artikular kemi dhe te njejtin emertim.

Post Reply

Return to “Linguistikë”