"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Albanian.Civilizimet e humbura të epokës së Gurit

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Albanian.Civilizimet e humbura të epokës së Gurit

#1

Post by Orakulli » Sat Feb 19, 2011 2:41 am

Civilizimet e humbura të epokës së Gurit

Demostruan që kërkimi për nji origjinë Mesopotamiane të shënjave Vinca ishte nji kërkim i kotë,dhe ne duhet të pyesim nëse ka ndonji krahasim më të përshtatshëm ose madje nji lidhje te drejtqpërdrejtë midis shenjave parahistorike prej Ballkanit dhe shënjave prej rajoneve të tjera.Nji krahasim I tillë mund të bëhet me shënjat në vazo ose objekte që janë gjetur në Egje dhe zonat mesdhetare, sidomos me gjetjet ne Egjypt, Troj (ç’farë është tani piesa më perëndimore e Turqisë)dhe në qytetin e lashtë të Phylakopi në ishullin e Melos ne Egje.Ç’farë është madje më befasue se fakti që ka një lidhje shumë të ngushtë midis Vinca dhe shënjave të tjera eshte fakti që perdorimi më i dëndur i shënjave zë vënd në rajonin e Ballkanit dhe jo në rajonet më të “civilizuara” të jugut.
Egjyptologu I njohur Sër Flinders Petrie (1853-1941) bëri një studim të gjërë në gjuhën Egjyptiane Predinastike dhe më atë të mëvonë të shënjave të tilla dhe dhe e bëri mjaft të qartë që përveç që keto shënja të hershme përbëjnë origjinën e gjuhës së shkruar Egjyptiane, ato ishin edhe një system i ndarë që ekzistonte më përpara dhe vazhdoi më me vonë përkrah hiroglypeve.Petrie ishte gjithashtu i ndërgjegjshëm për ngjashmëritë midis shënjave egjyptiane dhe ato të gjetura ngado ne Mesdhe, dhe sugjeroi që ato ndoshta mund të kenë qënë nji lloj gjuhë ndërkombëtare e përbashkët. Ai gjithashtu shprehu bindjen që për shkak të ngjashmërisë së formës së tyre me shënjat që u përdorën më vonë në shkrimet alfabetike, këto shënja mund të kenë të bëjnë me origjinën e alfabetit.

Pjesë nga libri “Civilizimet e humbura të epokës së Gurit”(2000) të autorit Richard Rudgle
Image

Post Reply

Return to “Linguistikë”