"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Fjala ''Fal''

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
Kelmendi
Member
Member
Posts: 25
Joined: Sun Mar 14, 2010 2:26 pm
Gender: Male

Fjala ''Fal''

#1

Post by Kelmendi » Fri Mar 04, 2011 1:06 am

Kam nje mendim dhe ky mendim eshte rreth fjales ''Fal''.. Fjala ka shume kuptime dhe gjindet neper shume fjale ne gjuhen shqipe, si psh.

Faleminderit
Me Fal? (kur kerkon falje)
Falur (ne menyren si per t'ju falur zotit)

Eshte fjale a huaja apo fjale shqipetare? Si mund te perdoret fjala ''fal'' ne fjalen ''faleminderit'' (fale mbi nderit.. ashtu e shoh une kete fjale). Qfar kuptimi ka fjala ''Fal''?

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Fjala ''Fal''

#2

Post by Orakulli » Fri Mar 04, 2011 4:00 am

Duke qene shume e vjeter, per mua eshte shume e nderlikuar kjo njesi. Eshte e lidhur konceptualisht me njesine "faj". Kuptimi kodik i " fal" per mua eshte "sikur s'ka ndodhur", pra e lidhur me "zeroje, fillon nga fillimi, perseri si me pare". Ndersa "faleminderit" formua nga koceptet e saj me te vjetra "fal" dhe "nderë" e modeluar ne baze te kodit te nderit te gegenise. Theksin e mban ne kete formin kuptimin "nder". Eshte pak shtrezimi i koncepteve. sepse "fal' ndertohet me fillim konceptin "hidhe mbrapa, harroje, e zeme se s'ka ndodhur". Me pas kur ndertohet koncepti i zotave, ky kuptim transformohet ne "me le te shkoj me tej , me le te kaloj pamvaresiht c'fare kam bere" duke ju drejtuar tani nje fuqie te mbinatyrshme, pra merr konceptin "falem"=behem i paster" per neve, dhe "i drejtohem zotit te me lejoje" nen lejimin prej tij.Pra, kerkoj te pastrohem nga "faj"-et e mia perpara zotit. Dhe ne faze te metejshme, ose te njekohshme, formohen performancat paralele ku vendin e zotave, dhe e regullave te tyre, e zene regullat njerezore si "nderi", te cilat qendrojne te dyja mbi fuqine tone. Pra , i falemi te fuqishmeve "zotit dhe regullave tij", ose "nderit", regullave njerezore qe s'duhet ti shkelim. Sic shikon paganizmi dhe feja pasqyrohen ne gjuhen Shqipe.
Ndersa ne gjuhet e tjera "fal" ka lidhje me konceptin baze primitiv "me t'lene me shkue, me kalue" dhe "faleminderit"="prape bashke".
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4202
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Fjala ''Fal''

#3

Post by Zeus10 » Fri Mar 04, 2011 12:36 pm

Termi fal, ka ardhur nga reduktimi i shprehjes: faj lë. Sic e kemi thene ne raste te tjera folja lë(leshoj, largoj, liroj), eshte ajo qe ka dhene ose ka ndihmuar ne krijimin e qindra fjaleve ne shqip dhe ne gjuhe te tjera.
Vete fjala faj eshte zhvillimi i foljes baj(bëj) sipas skemes baj~phaj~faj. Vete faji eshte nje veprim qe ke bërë(kryer), kurse falja eshte veprimi qe e fajin(bërjen) te shkoje.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Linguistikë”