"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

HYJNOJ

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

HYJNOJ

#1

Post by Zeus10 » Tue Mar 08, 2011 2:28 pm

Ne gjuhen tone hyjnore, eshte nje term shume i bukur i paperseritshem, fjala HY. Ai i dedikohet Perendise dhe shpreh ne menyre shume domethenese, lidhjen midis fjales dhe subjektit. Ne te gjitha besimet, kur mendohet per Hyjnite, njerezit shohin nga qielli, nga YJET apo YLLI I DITES, qe jane fiksuar ne kupen qiellore, ne menyre te perjetshme.
Sigurisht fjala eshte e pranishme ne shqip, ne te gjitha figurat e ligjerates.

HYJ m.
Zot; perëndi.
HYJNESHË f. poet.
1. Perëndeshë.
2. fig. Vajzë a grua shumë e bukur, që është për t'u adhuruar.
HYJNI f.
Perëndi. Hyjnitë pagane. Nuk ka hyjni.
HYJNIM m.
Hyjnizim.
HYJNIZIM m.
Veprimi sipas kuptimeve të foljeve HYJNIZOJ, HYJNIZOHET. Hyjnizimi i fuqive të natyrës. Hyjnizimi i lashtësisë. Hyjnizimi i njerëzve. Hyjnizimi i traditës (i artit). Hyjnizimi i dashurisë.
HYJNIZOHET Pës.
e HYJNIZOJ.
HYJNIZOJ kal.
1. E quaj perëndi ose e vë në një radhë me perënditë, e shoh si qenie hyjnore me fuqi të mbinatyrshme (sipas besimeve të kota e fetare). Hyjnizonin fuqitë e natyrës.
2. fig. E ngre lart a e lëvdoj shumë, duke e quajtur të përkryer, e ngre në qiell; i thur lëvdata të mëdha një njeriu të shquar; e adhuroj.
HYJNIZUAR mb.
1. Që është quajtur perëndi ose është vënë në një radhë me perënditë, që është parë si qenie hyjnore e me fuqi të mbinatyrshme (sipas besimeve të kota e fetare).
Qenie e hyjnizuar.
2. fig. Që është ngritur lart a është lëvduar shumë, duke u quajtur i përkryer, që është ngritur në qiell; që i janë thurur lëvdata të mëdha; që është adhuruar. Njeri i hyjnizuar.
HYJNOHET pës.
Hyjnizohet.

Ajo qe pak veta e dine, eshte fakti qe dhe ""greket e vjeter"" perdornin pikerisht nje shprehje te ngjashme, per tu lutur ndaj perendive(pra per ti vendosur ato ne yje):

Image

Qe nese ndjekim rregullat tradicionale te leximit, do te kishim : e (h)yhë, ku e-ja eshte trajta e shkurter e rases kallezore e shqipes, e inkorporouar ne menyre metafizike ne trupin e foljes nga perdoruesit empiriste te ""greqishtes"".
Sigurisht ne kete postim ne shqip, nuk do zgjatem shume te shpjegoj preardhjen e kesaj fjale, qe eshte YJ-ë, sepse per cdo shqiptar eshte e qarte, qe eshte shumesi i fjales:

YLL m.
1. edhe astr. Trup qiellor i ngjashëm me Diellin, që ndodhet shumë larg Tokës dhe që duket natën në qiell si pikë e ndritshme; çdo trup qiellor, përveç Diellit dhe Hënës, që ndrit natën në qiell. Yll i largët (i ndritshëm, i madh). Yjet e qiellit.
Yll i dyfishtë. astr. sistem prej dy yjesh që ushtrojnë një forcë tërheqëse mbi njëri-tjetrin dhe rrotullohen rreth një qendre të përbashkët. Ylli i Mëngjesit (i Mbrëmjes, i Karvanit, i Dritës) planeti Afërdita. Ylli Polar ylli në bisht të Arushës së Vogël, i cili shënon gjithnjë Veriun. Drita e yjeve. Harta e yjeve. Grumbull yjesh. Natë me yje (pa yje). Dolën yjet. Xixëllojnë yjet. U shua ylli i fundit. Shkëlqen si yll.
I bukur si yll.

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: HYJNOJ

#2

Post by Zeus10 » Tue Mar 08, 2011 3:17 pm

E rendesishme eshte qe ne nuk duhet te lejojme falsifikimet si ky i meposhtmi:
I.Apollonia 42 I.Apollonia 41 I.Apollonia 43
Epitaph of Simias, son of Lykiskos. White limestone urn with relief.
Illyria — Apollonia — 3rd c. BC
Σιμία Λυκίσκου χαῖρε
per mbishkrime qe bartin dicka krejt tjeter:

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Rina
Honored Member
Honored Member
Posts: 369
Joined: Thu Feb 23, 2012 10:03 pm
Gender: Female

Re: HYJNOJ

#3

Post by Rina » Sun Apr 15, 2012 8:36 pm

Po tingulli y apo zanorja y mesa e di une eshte tingull qe duhet te jete futur me vone ne te folmen e shqipes dhe mendoj qe hyj, vjen nga yj, dmth tema baze eshte yll qe me heret duke te kete qene ill, prej nga e kemi edhe illir apo ilir.

Vetem po supozoj se nuk po e ve ne dyshim kete teorine tende.

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: HYJNOJ

#4

Post by Orakulli » Sun Apr 15, 2012 9:48 pm

Y-ja eshte nje tingull qe eshte mese 7000 vite e vjeter ne gjuhen Shqipe, duke u nisur nga Vinca shkrim. Eshte e dyta e alfabetit te saj dhe eshte pas I-se dhe do te thote "y" sound. Keta te tjeret qe kane supozuar qe y-ja ka hyre vone spekullojne duke mos thene te pakten kur, prej nga, ne c'menyre? Pikerish, kete kerkon te dije gjuhesia moderne.
Nga ana tjeter, duke qene gjuha numer një ne bote per sasine e tingujve qe perdoren ne fjalet e saj, e cila eshte nje fakt gjuhesor qe dihet e pranohet tashme, dhe duke qene nje gjuhe qe ka shume tingul-simbolizem ne te, ku fjalet jane ndertuar vetem nga imitimi i tingujve te botes fizike, ose natures, si p.sh bubullime, fjale qe duhet te jete ndertuar te pakten 50-70 mije vjet me pare, dhe fryn, ulurin , uturin, ujk, shi, uj, kruaj(kr), gervish(gr), grris, krris, kerrcet, caj,....,ciceron, cyle, cingeris, tak fak-menjehere, pelcas, pullum, gagac(ggg-), memec(mmm-mute-mutum), peshperis(pëshpësh), pusho(shshët), barbar (bërbër-), bëlbëzon(belbel-gjuha e bebeve, qe edhe emrin e kane marre po nga sound simbolizem) etj.., e kjo bumbum qe me vone shkoi deri tek bomba moderne, them qe eshte gjuha qe ka krijuar te gjitha tingujt, e cila me mjeshtri i ka kthyer edhe ne simbole abstrakte. Keshtu qe, mut e Shqipes nuk duhet krahasuar me "mutum" te Latinishtes sepse mutum e latinishtes vjen nga nje koncept i perbashket shqiptaro-latin , kur ata ishin nje familje qe simboli i memecit ishte sound -symboli :mmmm. Vetem "mmmm" mund te zonoje nje memec. Por, nga na tjeter eshte mese e qarte qe nje memec nuk mund te shqiptoje "U" sound, keshtu qe memec, ku shtesat midis mm të "e" zanores e jane te zeshmet pjese perberese te "m" sound, tregojne te kunderten qe shqipja nuk eshte infektuar nga shkrueso-kopjuesit. Na vjen e kulluar. Na vjen me e paster se latinishtja nga lashtesia dhe na thote nje nga rruget se si ndertohet njesia,gjuha me thelle, me sound simbolizem.

Duke u nisur nga se si i thone shqiptaret kafshesh per ta ndaluar si " ysh ë dreq", them gjithashtu qe kafshet e kane kuptuar me mire kete tingull nga gjuhetaret qe supozojne qe y-ja ka hyre vone, perderisa kafshet shqiptare ndalojne nga y-ja, ndersa gjuhetaret shqiptare , dhe ca Meyer-Orel, nuk kane ndaluar ne teorite e tyre qe tregojne injorancen e gjuhesise, si edhe bollmutin veten. Si kjo e y-se, e kane per qejf ca Orelo_meter_Vllehbira , e plehra politko-etnike, te cilen Rina e papagallis si te vertete absolute meqe dikush e ka shkruajt.

Rina!

Shumica e qenieve njerezore sot nuk pranojne evolucionin dhe aq me pak te pranojne evolucionin e gjuhes, prej nga, kur dhe si u zhvillua gjuha.
Pothuaj nuk eshte shkruar shume reth origjines se gjuhes. Vetem ne 10 vitete e fundit kemi nje shperthim te papritur reth kesja teme , ku kemi nje lulezim te librave, ideve te reja , artikujve.
Me ne fund, pak a shume asht e pranuar nga te ata qe kuptojne cik me shume se populli qe qeniet njerezore filluan te flisnin si spec-je te pakten 50-70 mije vjet me pare pera se ndokush filloi te shkruante. Atehere ishte vetem fjala e folur, dhe ka mundesi te kete ndodhur e kunderta, qe pasuria e madhe e tingujve te Shqipes, te jete zvogeluar, nen efektin thares te shkrimit.
Natyrisht qe I-ja eshte me e vjeter ne moshe, por sduhet nga ngaterruar transformimet fonetike me "a ka qene apo jo ajo ne gjuhne shqipe". Te thuash qe ajo nuk ka qene , vete direkt tek bibla. Y-ja ka humb ne gjuhet bija per arsyen e vetme te veshtersive dhe cilesive te kordave zanore qe kerkon. kete humbje e kemi tek "due", dhio, "two", "dwa". Ne ca gjuhe u be "u', ne ca u be "ui", ne ca u be "i", brenda te cilit hyn edhe dialekti tosk, ne ca u zvendesual kodikisht, dihej shume mire kodi, u zvenedesua me "w", qe ne fakt eshte dy "u", por shqiptohet nga pamundesia ne "vu" a ne "v'.
Ne shqipe nuk humbi per dy arsye: Aparati i tesheguar zanor eshte i afte ta shqiptoje dhe organi i lindur gjuhesor i shqiptareve eshte me i zhvilluar se organet e gjuhefolesve te mevonshem. Ne shqipe jane fjalet unike te saj qe tregojne edhe njekohesisht e tij tingulli simbol: Eshte Y zon dhe dy numer. Ne toskerisht ketu kemi nje transformim fonetik dhe ka rnenie te kodikut te dyshit, ndersa ne disa fjale te tjera kodiku i njesit, i I-se qendron i perbashket ne dy gjuhet. Nuk duhen ngaterruar asnjehere dhe marre ne analize njesite qe kane burimi formimi te ndryshme, ose njesite qe duken njesoj per arsye te transformimeve te njepasnjeshme fonetike , pamvaresisht se mendimin mund ta kene njesoj, ose te edhe te ndryshem. Y-ja eshte nje kodik shume i rendesishem gjuhesor. Eshte Y-psilon i famshem , qe harresmesisht shqiptaret e lashte te jugut e thane ne ipsilon dhe humben kodikun e pare, do me thene llogjiken ndertimore te tij. Heta behet eta, I-ja behet jota, del behet delta, teta behet theta. E bukura qendron kur H-ja kalon ne I ne greken moderne. Nje injoranci e pashembullt qe tregon qorrsokakun e qellimshem te poltikes gjuhesore te ndjekur nga finacuesit e kesaj pseudoshkence ne pese shekujt e fundit. Ata nuk dine asgje dhe nuk kane kuptuar asgje por vecse kane mjegulluar qellimisht rrugen evolutive te gjuhes. Dhe pastaj kemi magna greke kur ajo nuk ka ekzistuar ndonjihere.
Image

Rina
Honored Member
Honored Member
Posts: 369
Joined: Thu Feb 23, 2012 10:03 pm
Gender: Female

Re: HYJNOJ

#5

Post by Rina » Mon Apr 16, 2012 9:09 am

Kete se Y eshte me e re fonetikisht nuk e kam lexuar askund tjeter pervec nga disa patriote te vertete atje tek forumi shqiptar. Dhe nuk po e them aspak me ironi. Une nuk e mora ate si te vertete absolute, por ishte si supozim, per me te teper per ta nderlidhur me emrin ilir. E sheh nese kthehesh e lexon me vemendje ate qe kam shkruar une.

Ndoshta do te ishte mire te hapej nje teme per fonetiken dhe fonologjine e gjuhes shqipe se mua nuk me ka rene rasti te shoh shume per kete dege te gjuhesise neper forume shqiptare dhe mendoj qe ka shume pak interesim per te, madje edhe nga linguistet tane.

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: HYJNOJ

#6

Post by Orakulli » Mon Apr 16, 2012 10:35 am

kjo menyre te argumentuari qe disa , te panjohur, thonin qe ajo eshte e re, eshte tipike per te folurin e rruges, ku cdonjeri mund tja fusi me top cfare ti vije ne mendje, ose ti kaloje aty prane. Kur flasin pergjuhensine dhe kete te "y"-se se re, sikur te ishte e argumentuar do te ishte nje zbulim i madh ne gjuhesine moderne. Te gjen qe nje tingull eshte i ri per nje gjuhe eshte me te vertete shume e admirueshme nga ana shkencore, sepse stbilizon origjinen e tingujve, te fjalve qe kane ate tingull dhe e con origjinen e gjuhes shqipe para ca vitesh , shume te re qe do perbente perseri nje zbulim te mah shkencor. Gjuhesia pikerisht kete nuk kupton .Se si jane krjuar tingujt ne nje gjuhe. Eshte shume e nderlikuar. Kush e ka gjet sesi, kur dhe prej nga ka ardh te argumentuar me evidence dhe metoden e gjetjes ju lutem Rina na e sill, sepse jam shume i interesuar ta lexoj.
Image

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: HYJNOJ

#7

Post by Phoenix » Mon Apr 16, 2012 10:48 am

Image

Rina
Honored Member
Honored Member
Posts: 369
Joined: Thu Feb 23, 2012 10:03 pm
Gender: Female

Re: HYJNOJ

#8

Post by Rina » Mon Apr 16, 2012 11:10 am

Orakulli wrote:kjo menyre te argumentuari qe disa , te panjohur, thonin qe ajo eshte e re, eshte tipike per te folurin e rruges, ku cdonjeri mund tja fusi me top cfare ti vije ne mendje, ose ti kaloje aty prane. Kur flasin pergjuhensine dhe kete te "y"-se se re, sikur te ishte e argumentuar do te ishte nje zbulim i madh ne gjuhesine moderne. Te gjen qe nje tingull eshte i ri per nje gjuhe eshte me te vertete shume e admirueshme nga ana shkencore, sepse stbilizon origjinen e tingujve, te fjalve qe kane ate tingull dhe e con origjinen e gjuhes shqipe para ca vitesh , shume te re qe do perbente perseri nje zbulim te mah shkencor. Gjuhesia pikerisht kete nuk kupton .Se si jane krjuar tingujt ne nje gjuhe. Eshte shume e nderlikuar. Kush e ka gjet sesi, kur dhe prej nga ka ardh te argumentuar me evidence dhe metoden e gjetjes ju lutem Rina na e sill, sepse jam shume i interesuar ta lexoj.

Po shumicen qe na rastise ti lexojme neper forume nuk eshte se jane te argumentuara apo se kane vulen shkencore, vecanerisht kur flasim per gjuhesine, pavaresisht se a vine nga te njohur apo te panjohur. Tashti ata qe nuk jane profesioniste mund te kete te drejten ta japin mendime ta paargumentuara ashtu, pa ndonje metode shkencore, ashtu sic bejne pothuajse te gjithe, sidomos ata qe nuk e kane zanat, po thjesht kersheri.

Une kur ta studioj fonetiken, tingujt dhe gjithcka qe eshte e lidhur me to, atehere mund te te sjell zotni evidencen dhe metodat e argumentimit. Deri atehere po ju lexoj juve dhe argumentat e juaj, qe kane vulen e shkences besoj.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: HYJNOJ

#9

Post by Zeus10 » Mon Apr 16, 2012 2:55 pm

Eshte e vertete qe etimologjise, i jane futur gjithfare njerezish, te ditur e te paditur, me diplome e pa diplome. Eshte e vertete gjithashtu, qe njerezit pa njohuri specifike, mund te japin shpjegime larg se vertetes dhe qe mund te rrisin entuziasmin e panevojshem te rinise qe do te shohe shpjegime te ndryshme nga ato qe jemi mesuar te shohim. Por eshte po kaq e vertete, qe linguistika zyrtare profesionale eshte futur ne qorrsokak, me metodat empirike e dala boje, qe nuk shpjegojne ne fakt asgje. Une mendoj, se edukimi me metodat klasike, nuk te sherben realisht per te pasur rezultate te besueshme, por natyrisht dhe teprimi me gjithshka qe ju vjen ne mendje entuziasteve, nuk sherben per asgje, pervecse i ve "akademiket" ne pozicionin komod te necmuesit per gjithshka alternative.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: HYJNOJ

#10

Post by Zeus10 » Mon Apr 16, 2012 2:58 pm

Persa i perket Y-se, eshte nje tingull pasthirmor, po aq i vjeter sa dhe njeriu. Eshte nje nga tingujt e "paketes" fillestare te gjuhes se folur.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Linguistikë”