"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Rhaetianet

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Rhaetianet

#1

Post by Orakulli » Mon Mar 21, 2011 2:19 am

Rhaetianet

Fjala “plug” na çon në popullin e quajtur Raetian,nëse do të besojmë që Plini vërtet ka shkruajtur librin në kohën që pretendohet. Origjina e Raetianeve, një emër tepër i çuditshëm, nuk eshte ende percaktuar përfundimisht. Shumë i lidhin ata me Etruskët. Gjuhëtarët moderne, të cilët janë përpjekur të kuptojmë shkrimet e tyre, kan mbyllyr që shkrimet janë shkruajtur me nji nga llojet e alfabetit etruskan. Megjithatë, shumë shkollarë i shikojnë Raetianet si fise Ilire. Raetianet , ashtu siç kanë edhe emrin sipas Shqipes gege “Et^nit”, janë etërit e popullit që flet sot gjuhën Raeto.
Emri “Plow” i anglishtes, ose gjithashtu dhe “plough” thuhet që ka mundesi që vjen prej gjuhëve Nordike dhe Gjermanike me *plogr,*plogo,*ploch,*plugu,*plugas dhe siç shkruan Plini, edhe ne latinishte *plovus,*plovum është nje fjalë e huazuar nga Raetianet.
Do të ishte intresante të dihej cila gjuhë e mbështet me njësi të tjera këtë fjalë, gjë e cila do të tregonte edhe në mënyrë jo të drejpërdrejtë origjinën e kesaj fjale.
Është njësia “bluaj” e gjuhës Shqipe që kupton çarjen, thyerjen e nje diçkaje duke e bërë atë ne copa më të vogla, e cila jep percaktimin e pergjithshëm të këtij koncepti që në të njëjtën kohë është njësoj me konceptin “plugoj”, me ndryshimin e vetëm që plugoj ka kuptim më specifik ku “diçkaja” ne këtë rast është toka, si dhe me ndryshimin e vogel fonetik të “b” në “p”.
Image

Post Reply

Return to “Linguistikë”