"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Etimologjia e fjales.

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
Picasso`
Senior Member
Senior Member
Posts: 146
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:18 am
Gender: Male

Etimologjia e fjales.

#1

Post by Picasso` » Fri Oct 16, 2009 5:53 pm

Me intereson etimologjija e fjaleve:

Morea, Livadh, Shtepi, Peshk.

Faliminderit.

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjaleve...

#2

Post by alfeko sukaraku » Fri Oct 16, 2009 7:49 pm

"Pesk" shfaqet ne mbishkrimet etruske shqipe edhe po e tille huazohet nga gjuha latine.Fjala "peshk" mendoj se ka vetin e nej "peshe" te lehte e cila noton shpejt.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

XH.GASHI
Member
Member
Posts: 38
Joined: Sun Sep 20, 2009 7:59 pm
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#3

Post by XH.GASHI » Sat Oct 17, 2009 9:05 pm

Me intereson mendimi juaja per etimologjin e emrit terak-torak-tarak dhenese di kush te me tregoj se cka ka te perbashket ky emer me emrin MITHRA .
Po postoj nje foto ku e keni me te lehte ta identifikoni etimologjin e ketij emri.
Image
Sa bukur i rri fustanella si dhe plisi bardhe.

Picasso`
Senior Member
Senior Member
Posts: 146
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:18 am
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjaleve...

#4

Post by Picasso` » Tue Nov 03, 2009 3:34 pm

Fjala GARD, GARNIZON, rjedh nga fjala GARDH, ose rethim, dhe mbrojte?

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#5

Post by Mallakastrioti » Sun Feb 21, 2010 10:06 pm

Ore vetem mos qeshni me kete qe kam gjetur...fjala "QEROS" te jete e lashte ? -hahaha-

O derman...Zeus,si thua ti ka baza shkencore ky qe shkruan keto gjera?Autori eshte: Arthur Bernard Cook (1868 – 1952) was a British classical scholar, known for work in archaeology and the history of religions. He is best known for his three-part work Zeus: A Study in Ancient Religion.

Image
Image
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimologjia e fjaleve...

#6

Post by Zeus10 » Sun Feb 21, 2010 10:42 pm

Arthur Cook eshte nje studjues i shkelqyer, por duke qene nje helenist nuk i shpetoi dot dogmes se cdo fjale eshte greke(ose romane), por ne fakt ato jane shprehje shqiptare: κουρέυς = që e rru (dikush mund te qesh, por keto jane plotesisht te verteta)

Image

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#7

Post by Phoenix » Tue Mar 02, 2010 9:04 pm

Doja të dija:"Çfarë e lidh fjalën Thermos me thërmimin?

Image
Faleminderit!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#8

Post by ALBPelasgian » Tue Mar 02, 2010 9:56 pm

Nuk e di nëse është postuar dhe më parë ky indeks i fjalëve homerike të njvlershme me shqipen dhe kompromentimi i bizantinës moderne prej të madhit Aristidh Kola:
Gjuha me të cilën janë shkruajtur veprat origjinale Iliada dhe Odisea të Homerit ka qenë ShqipJA. Disa të dhëna për këtë janë tek libri me autor Aristidh P. Kola, Arvanitasit dhe prejardhja e grekërve, Sh. B. 55, Tiranë, 2002; faqe 171-173. Për më tepër theksohet se Iliada dhe Odisea janë vepra që në themel kanë bashkëbisedimin dhe, besoj se e keni vënë re, që nuk përmendet përkthyes në këto dy vepra. Gjithashtu, fjala Helen përmendet tek Iliada vetëm një herë dhe në një rrjesht.Nr.
Shqip
Homerike
Fetare bizantine

(Greqishtja e sotme)

1
Ai që nëm, nëm (folje)SHQIP
Neme-sis, neme-sao HOMERIKE
Katara GREQISHT

2
Anda, ënda
Andha-no
Efkharistisi

3
Arë, ara
Arura
Horáfi

4
Bashkë ec
Vask ithi
Porevume

5
Dera, Porta
Thira
Porta

6
Deti
Theti-s
Thalasa

7
Dhe, dheu (tokë)
Jea, dhor, dha
Ji

8
Dor-ë, dor-a
Ekedeka-dor-o
Qheri

9
Dru
Dris, drimos, driti
Ksilo

10
Edhe, dhe
Idhe, te
Qe

11
Elbë, elbi
Alfiton
Krithari

12
Enë (veshje)
Enimi
Ruho

13
Errët, errësirë
Ere-vos
Skotos

14
Ethe (kam ethe)
Ethir, ethae
Piretos

15
Flas
Flio, fliarae
Milao, omilae

16
Fryma, frima (dialekt jugor)
Frimao
Fisima

17
Hedh
Heo
Rhino, tinazo, sio

18
Heq (helkj = tërheq)
Elko
Travae

19
Iki, ike
Iko
Fevgo

20
Kale, kali
Kelis-tos
álogo

21
Kall (djeg)
Kileo
Qeo

22
Korr
Kiro
Thiro

23
Krua, kroi
Krunos
Vrisi

24
Krye, krie
Krithen, *****
Qefali

25
Lehem (lind)
Leho, lohia
Jenieme

26
Lepur
Leporis
Lagaes

27
Lesh
Lasios
Malå

28
Lig (i lig)
Lig-ios, lig-aes
Adhinatos

29
Loz, ljoz (arbërisht)
Lizo
Pezo

30
Lutem
Litome
Parakalae

31
Marr, mar
Mar-pto
Perno

32
Marrë (i marrë)
Margos
Trelaes

33
Më duket
Dhokei mi
Nomizo

34
Mend, mendoj
Mendohem
Medhome Sqeftome, nus

35
Mëri, mëni (dialekt verior)
Minis
Thimos

36
Mi, miu
Mis
Pondåqi

37
Mjeshtër
Mistor
Tehnitis

38
Mjet
Mitos
Nima hondrae

39
Ndaj, daj (dialekt verior)
Dheo, deo
Horizon

40
Ne (neve)
Noi
Emis

41
Nisem
Nisome
Ksqinae

42
Nuk
Ni uk
Dhen

43
Nuse
Nisos, nios
Nifi

44
Para (përpara)
Paros
Mbrostá

45
Për ty
Par ti
Ja sena

46
Për-hapa, për-hapsh
Apsh, aps
Piso

47
Punë, puna
Ponos
Dhuliá

48
Qas, kias
Qio, kio
Simono

49
Qen, qeni
Qion
Sqilos

50
Re, retë
Rea (perëndia e reve)
Sinefo

51
Rrah
Rahso, raso
Dherno, htipae

52
Rri (qëndroj)
e-ri-dhome
Kathome

53
Rronjë (rroj, jetoj)
Rronio, rronimi
Zo, akmazo

54
Ruaj, rojtar
Rrio, rritor
Filáso

55
Shkel
Skel-os
Patio, patae

56
Shkop
Skipon, skiptro
Ravdhi

57
Sy
O-se
Máti

58
Tata, ati, i jati
Tata, ata, jetas
Pateras

59
Ter (thaj)
Ter-so
Stegnaeno

60
Thërres, thrres, thrras
Threo, throos
Fonazo

61
Torrë
Tornoo
Jiro

62
Udhë, udha
Udhos
Dhromos

63
Vanë (shkuan)
Van
Pigan

64
Vend, ved
Ved-os, vedh-os
Edhafos, topos

65
Verë (stina e Verës)
Vear
Kaloqeri

66
Vesa, versa
Versi
Dhrosos

67
Vesh, vishem
Ves-this, vesnimi
Forae, foráo

68
Zien
Zei
Vrazi
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#9

Post by Phoenix » Mon Apr 05, 2010 1:09 am

Phoenix wrote:Doja të dija:"Çfarë e lidh fjalën Thermos me thërmimin?

Image
Faleminderit!
A mundët që dikush të më japi një mendim rreth këtyre fjalëve.
-Mendoj se ka një lidhje midis "SALUTE" , HEALTH dhe foljes "me u LUTË" në shqip! Besoj se fjala jonë rrjet nga fjala "SENT"-
shëndet!
Image

http://www.etymonline.com/index.php?sea ... hmode=none

Dikur mendohej se shëndeti ishte një ndëshkim nga perënditë, humbja e shpirtit etj.
Tani njerëzit, besoj se faleshin për këtë. A ka lidhje kjo me Sellët apo Hellët tek Dodona?


-Si mendoni a mund të ketë lidhje midis fjalës "paqe" dhe kuptimit " PA QJA, PA KJA" ,ndoshta dhe "PUQ"?
Image


Më vijnë në mendje ato vajet "shqiptare", prandaj po pyes nëse mund të ketë ndonjë lidhje.
Thjesht janë hamendjet e mia dhe mund të jem shumë i gabuar, prandaj janë të mirëpritura kundërshtitë!
Faleminderit!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#10

Post by Zeus10 » Mon Apr 05, 2010 2:37 am

-Mendoj se ka një lidhje midis "SALUTE" , HEALTH dhe foljes "me u LUTË" në shqip! Besoj se fjala jonë rrjet nga fjala "SENT"-
shëndet!
Jam ne nje mendje me ty, rreth origjines se kesaj fjale. Shendeti, eshte ai element qe njerezit i luten Perendise t'jua dhuroje. Kjo ka qene keshtu brez pas brezi,per asgje tjeter njeriu nuk i eshte lutur me shume Zotit.
Sa(shpreh sasi, pafundesi)+ lut(shpreh lutje, pergjerim para te plotfuqishmit)=Salut.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#11

Post by Phoenix » Wed Apr 07, 2010 8:50 pm

Zeus10 wrote:
-Mendoj se ka një lidhje midis "SALUTE" , HEALTH dhe foljes "me u LUTË" në shqip! Besoj se fjala jonë rrjet nga fjala "SENT"-
shëndet!
Jam ne nje mendje me ty, rreth origjines se kesaj fjale. Shendeti, eshte ai element qe njerezit i luten Perendise t'jua dhuroje. Kjo ka qene keshtu brez pas brezi,per asgje tjeter njeriu nuk i eshte lutur me shume Zotit.
Sa(shpreh sasi, pafundesi)+ lut(shpreh lutje, pergjerim para te plotfuqishmit)=Salut.
Shumë faleminderit Prof. Zeus10!
Por, doja me ditë diçka edhe për fjalën "PAQE" dhe "THERMOS"
Gjithë të mirat!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#12

Post by Zeus10 » Thu Apr 08, 2010 12:21 am

Phoenix wrote:
Zeus10 wrote:
-Mendoj se ka një lidhje midis "SALUTE" , HEALTH dhe foljes "me u LUTË" në shqip! Besoj se fjala jonë rrjet nga fjala "SENT"-
shëndet!
Jam ne nje mendje me ty, rreth origjines se kesaj fjale. Shendeti, eshte ai element qe njerezit i luten Perendise t'jua dhuroje. Kjo ka qene keshtu brez pas brezi,per asgje tjeter njeriu nuk i eshte lutur me shume Zotit.
Sa(shpreh sasi, pafundesi)+ lut(shpreh lutje, pergjerim para te plotfuqishmit)=Salut.
Shumë faleminderit Prof. Zeus10!
Por, doja me ditë diçka edhe për fjalën "PAQE" dhe "THERMOS"
Gjithë të mirat!
Per fjalen paqe e kam shume te veshtire per te arritur ne nje konkluzion, sepse shkon deri ne qelizat e te folmes qe jane kombinimi i nje bashketingelloreje me nje zanore, pra shkon ne sistemin rrokor, por nje hamendja ime eshte qe ndoshta pa eshte parafjala perjashtuese, kurse qe ndoshta eshte (me u) ça [me luftu] dhe kombinimi i te dyjave eshte pa u ça, dmth te mos luftosh. Sic te thashe kjo eshte nje hamendja ime dhe nuk do e vija doren ne zjarr per vertetesine e saj.

Persa i perket fjales tjeter thermo, per nje gje jam i sigurte qe eshte nje fjale shqip, shume normale per format leksikore te shqipes, psh:

thërmoj
thërmijë
therrem
e therme
e therrur
etj etj

Une nuk jam ne gjendje te them se si eshte vendosur kuptimi i kesaj fjale, por di qe ajo nuk ben perjashtim nga shume fjale te tjera "greke", qe i marrin kuptimet duke u shfaqur me pas si fjale te vecanta, pikerisht nga gurra e pashtershme e shqipes.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#13

Post by Phoenix » Thu Apr 08, 2010 1:35 am

Zeus10 wrote:
Phoenix wrote:
Zeus10 wrote:
-Mendoj se ka një lidhje midis "SALUTE" , HEALTH dhe foljes "me u LUTË" në shqip! Besoj se fjala jonë rrjet nga fjala "SENT"-
shëndet!
Jam ne nje mendje me ty, rreth origjines se kesaj fjale. Shendeti, eshte ai element qe njerezit i luten Perendise t'jua dhuroje. Kjo ka qene keshtu brez pas brezi,per asgje tjeter njeriu nuk i eshte lutur me shume Zotit.
Sa(shpreh sasi, pafundesi)+ lut(shpreh lutje, pergjerim para te plotfuqishmit)=Salut.
Shumë faleminderit Prof. Zeus10!
Por, doja me ditë diçka edhe për fjalën "PAQE" dhe "THERMOS"
Gjithë të mirat!
Per fjalen paqe e kam shume te veshtire per te arritur ne nje konkluzion, sepse shkon deri ne qelizat e te folmes qe jane kombinimi i nje bashketingelloreje me nje zanore, pra shkon ne sistemin rrokor, por nje hamendja ime eshte qe ndoshta pa eshte parafjala perjashtuese, kurse qe ndoshta eshte (me u) ça [me luftu] dhe kombinimi i te dyjave eshte pa u ça, dmth te mos luftosh. Sic te thashe kjo eshte nje hamendja ime dhe nuk do e vija doren ne zjarr per vertetesine e saj.

Persa i perket fjales tjeter thermo, per nje gje jam i sigurte qe eshte nje fjale shqip, shume normale per format leksikore te shqipes, psh:

thërmoj
thërmijë
therrem
e therme
e therrur
etj etj

Une nuk jam ne gjendje te them se si eshte vendosur kuptimi i kesaj fjale, por di qe ajo nuk ben perjashtim nga shume fjale te tjera "greke", qe i marrin kuptimet duke u shfaqur me pas si fjale te vecanta, pikerisht nga gurra e pashtershme e shqipes.
Në lidhje me fjalën "thërmos" që në greqisht i kanë ngjitur kuptimin nxehtë po mendoja se kur ka thatësirë, gjërat thërrmohen! Dhe patjetër që thatësira vjen nga i nxehti!
Ndoshta gaboj, por kam krijuar përshtypjen se kur duhen krahasuar fjalët , në fakt duhen krahasuar kuptimet. Tingujt janë si notat muzikore!

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Etimilogji e fjaleve...

#14

Post by Orakulli » Thu Apr 08, 2010 4:30 am

Mendoj se thelbin kuptimor tek njesia thermos e mban "th".Ajo nuk mund te jete nxehtesi.Ajo eshte shenderuar ne nje term te tille gjate rindertimit te qellimshem gjuhesor..Transformimet fonetike jane te pranueshme deri ne nje fare mase.Vjen nje pike qe ato nuk jane me trasnformime fonetike por ndertime te qellimshme te njesise se re.
'Nxehte' vjen nga transformimi fonetik i Dz ne 'X.Pra rruga ka qene Dziel-dzieg-xeht-nxeht.Ndersa Thermos,ose me sakt Therm,sepse -os eshte mbarese formuese qe kupton njesine "esht,Isht,is,ist",kupton ther-m,thorm,tharm,thart,.Kjo njesi vjen nga kuptimi ndares,ose shkrires,ose prishes qe ka i nxehti.Sekreti qendron ne marjen e nje dimensioni shkak,ose pasoje qe shkakton fenomeni,objekti ose koncepti ideor.
Gjuha shqipe ka qene libri baze ndertues.Ai liber ndoshta ruhet ende ne ndonje Institucion fetar(Vatikan),ose ne librarine;kuptohet,e ndaluar per publikim;e ndonje organizate te vjeter(mijeravjecare);ose ne te dyja bashke.
Transformimet fonetike ne drejtim te kundert te "shqipes " te sotme te cojne ne nje burim shume te vjeter te parë.Nga ai burim mund te rikapim fillin e ndertimit te qellimshem te mevonshem shumegjuhesor.kjo,sepse ashtu ishte percaktuar ne bibel:Zoti donte ti bente konfjusd gjuhet pas kulles se babelë (bab lenesit+zotlenesit).Ndoshta prifterinjte punuan 1000 vjet per ta vene ne jete kete fraze te bibles.Ai sot eshte nje realitet boteror.Kemi 6000 gjuhe.6000 mije menyra moskuptimi,mosmarreveshjeje,urrejtje,arsye lufte,sheri,percarjeje.Ata ne vertete jane shendruar si eshte shkruajtur ekzaktesisht ne bibel "...per tu mos u marre vesh me njeri tjetrin.Dhe kur te vije nje kohe qe ata (te gjuhes se pare) te kerkojne te vendosen nje gjuhe te vetme ....
Ndeshkimi hyjnor me ngaterrese gjuhesh,u shkrua fillimisht ne bibel dhe me pas u punua gjate per tu realizuar.Pasojat e saj dihen,ndihen ende dhe do do te ndjehen ne te ardhmen.Pengesa e madhe per te zberthyer gjuhen e pare eshte tashme e ngritur.Kjo perben frazen e dyte te bibles;...te mos kene mundesi ta realizojne.........
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimologjia e fjaleve...

#15

Post by Zeus10 » Thu Apr 08, 2010 1:04 pm

Phoenix wrote: Në lidhje me fjalën "thërmos" që në greqisht i kanë ngjitur kuptimin nxehtë po mendoja se kur ka thatësirë, gjërat thërrmohen! Dhe patjetër që thatësira vjen nga i nxehti!
Ndoshta gaboj, por kam krijuar përshtypjen se kur duhen krahasuar fjalët , në fakt duhen krahasuar kuptimet. Tingujt janë si notat muzikore!
Kjo me shkoi ne mendje dhe mua, por e kuptova qe kjo nuk ishte nje rruge e thjeshte per ti dhene kuptimin nje fjale. Eshte e vertete qe gjate te nxehtit ndodh procesi i alternimit, pra shkembinjte kthehen ne rere, toka cahet dhe copetohet, por keto ndodhin per nje kohe shume te gjate, prandaj nuk duhet te kete sherbyer si element natyror per ti dhene kuptim fjales thermos.
Eshte nje fjale me e thjeshte qe une mendoj se na con tek ai kuptim, qe mua me erdhi ne mendje pasi lexova postimin e Orakullit, dhe kjo fjale eshte folja tha-j. Te gjithe e dime qe gjate te nxehtit gjithshka thahet, toka, ujrat, atmosfera.
Folja thaj qe """per çudi"" egziston dhe ne """"greqisht""", sigurisht me brockullat e saj para dhe prapashtesa:

Image

ne pjesoren e shqipes bene tharë:

Image

qe ne anglisht shfaqet (w) i ther per shkak te gjendjes amorfe te zanores a-->ë-->e(fenomen qe ndodh dhe ne shqip kur kalojme nga nje dialekt ne tjetrin, psh bai=bëj)

Image

Deri ketu ne rregull. Me tej gjithshka eshte e thjeshte, po te zhveshim fjalen ""greke"" thermos nga prapashtesa artificiale os kemi therm e cila eshte nje emer foljor i shqipes i rrjedhur nga folja thaj(tharë) psh:

thaj---> e tharme
ec---> e ecme
shkoj---> e shkume
bëj---> e bame
shikoj, pa----> e parme ose e pame

Per rastin konkret, shqipja ka dhe dy fjale te tjera grafikisht te njejta me kete por me kuptime te ndryshme: e therme(therje) dhe tharmë(farë, esence), por duke qene gjuha origjinale i shmang homonimet, ndryshe nga "greqishtja" qe eshte nje gjuhe konvencionale, e ngrire ne leter, e prejardhur nga shqipja, e perpunuar dhe si rrjedhim e paafte te vetekorrigjoje ato defekte, qe shqipja i ben ne menyre natyrale. Por ne te njejten kohe shqipja na tregon dhe fillesen, sepse ajo eshte mema.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Linguistikë”