"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Etimologjia e fjales.

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
arberor
Member
Member
Posts: 48
Joined: Mon Mar 19, 2012 10:10 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#1936

Post by arberor » Wed Jul 24, 2013 11:02 am

the word veneto, wich is one of one twenty regions of Italy, located in northern italy. The Captial of Vento is Venesia, in latin its Venetia

So could this word have a meaning in albanian?

Ven--Vend - place
Eto- Et/etërit (plural from Albanian Ati) - forefathers

so it can be translated as place/land of forefathers?

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Etimologjia e fjales.

#1937

Post by ALBPelasgian » Wed Jul 24, 2013 1:52 pm

arberor wrote: So could this word have a meaning in albanian?
Ven--Vend - place

so it can be translated as place/land of forefathers?
Sorin Paliga, a well-known Romanian linguist, concludes that the personal name 'Venti' attested in several places in Slovenia can be satisfactorily linked with Albanian.
Bate, NL, at the border with Italy. Pre-Slavic, Illyrian, cf. NPp Venti and alb.vend, vënd ’a place, a locality’, NL Ill. Avendona (Bezlaj 1961: 151)

Source: Archaic place names in Slovenia: Pre-Indo-European, Indo-European (Illyrian, Celtic, Thracian), early Romance
The case of Veneti has been grossly obfuscated by recent studies which tends to consider that region as being alien to that of Illyria. But according to A. Stipcevic and Jon Wilkes, there is a substantial weight of evidence making it clear that Veneti were closely related to the rest of Illyrians. As far as literary evidence is concerned, Veneti and Illyrians are mention distinctly yet closely related. Herodotus refers the Veneti to the Illyrians (i. 196); and the Veneti, according to Polybius (ii. 17), who knew them, spoke a language different from that of the Celts. He adds that they were an old race, and in their manner and dress like the Celts. Hence many writers have mistaken them for Celts, neglecting the criterion of language, on which Polybius lays proper stress.
The part of the plain near the Adriatic had never ceased to be in the possession of another very ancient tribe called the Veneti, differing slightly from the Gauls in customs and costume and speaking another language.

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/R ... us/2*.html
We can justly assume that their language - which was assuredly not Celtic - is related closely to Illyrian.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#1938

Post by illyrianboyful » Fri Jul 26, 2013 8:23 am

faon perrovarri wrote:Ilyrian, nuk mund te fsheh qe debati qe ke shkaktuar , e ka bere ceshtjen e gjuhes interesante,dhe te dal jasht kufijve te rendomte te bisedes te dy apo tre vetave.
Shkurt, fjala FOL,FLAS=fě +la=>>>fa,fatsi,fitsem LA , kete e shikojme tek fjala LLAFOS=LLAFETŠ(dialekti moglenit).=FLAS .FRYME LASH esht nje super abstraksion i pak njerzve qe merren me mekanizmin e gjuhes.( une si fiziolog e njoh ne menyre te perkryer mekanizmin funksional dhe morfologjik te artikulimit)
Problemi me shqipen eshte se , ndersa shfaqet si puna e sujasě apo celsi francez me format arkaike ČĚ ,BĚ ,LĚ,LE,DHE , nga ana tjeter nuk spjegon dot fjalet e saj . Kjo do te thot "mungesě vazdimesie evolutive ne gjuhe, dhe si rrjedhim dhe ne te gjitha dukurite apo efektet sociale te gjuhes.
Per fjalen ZANAT , po te evidentosh me saktesi dhe tu japesh vleren e duhur gjithe elementeve perceptus , nuk esht e veshtire te konkludosh.
ZANAT do te thot ePERTERITJA E KAHERSHME E NJE "SASIE" DIJESH TE KUFIZUARA NE NJE KONTEKST TE CAKTUAR RAPORTESH SUBJEKTESH QE PERBEJNE NJE DIMENSION TE CAKTUAR.Dhe me thjesht do te thote te perseritesh te njejten ektivitet Cdo Dite, ne te njejten mjedis , me te njejtat mjete, me te njejten lende te pare,dhe me te njejtat pasoja(produkte) ne fund te ciklit prodhus.psh te maresh nje Tra dhe te prodhosh garuzhde(luge per ndarjen e gjelles),ose mobilje. Pra zanati eshte "procesi qe na jep"= CI NI DA>>Sǎ ni da> s'nida=ZNAT=te na jap
Personalisht per mua slavet nuk jane te ardhur ne balkan . Thjesht eshte nje mevetesim, diferencim gjuhesor , i kushtezuar nga mbizoterimi ne nje periudhe konkrete e grupeve apo komuniteteve, klaneve me te fuqishme me "barbare", me te paditura. Te cilat morren zvarre gjithshka te vlefshme nga nje faze lulezimi te nje periudhe te me parshem.
Keshtu qe dhe fjales ZANAT idhane vleren e DIJES ,NJOHJES
Dua te theksoj se pervec substratit linguistik prolatin qe kam theksuar ka hera , ne nje periudhe me te mevonshem, shum me vone, eshte diferencuar nje substrat linguistik(pasoja e zhvillimit te metejshem te bashkesive njerezore) qe kap kufijte prej Polonise (krakovia) deri afer kostandinopojes) , Nje shembull i ndermjetem i ketij substrati eshte rumanishtia.
Po te veresh me kujdes mekanizmin e jashtem funksional te te folurit te nje serbi(intonacionin shprehes, melodiciteti i shprehjes ) ne kontekse te caktuara emocionale , eshte shume me i afert me ate kosovar , tipik balkanik , gjithperfshires,dhe, nuk ka apsolutisht lidhje me ate polak, slovak, ukrainas, cek , sloven,me pak me kroatet dhe bulgaret.
Jo, jam i bindjes se "Flas" është largë termit "frymë lash" sepse fryma nuk ka fare të bëj me kuptimin folje, nuk mund të afrohet, por ashtu si e shpjegova Thënje lash, th'las, nga rënjat : Tha+la = fola = fala me ndryshimin e gjarmës thë në F

Tani shtohet edhe një pytje a është fjala " flas" nga fjalët e lashta apo nga fjalët e gramatikës së gjuhës Shqipe, duke u bazuar në Gegënishtën që është më e vjetër se gjuha moderne, përdoret vetëm termi FOLI
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4156
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimologjia e fjales.

#1939

Post by Zeus10 » Fri Jul 26, 2013 2:42 pm

Megjithese nuk e perjashtoj, nje shnderrim te th-se ne f-e, ne rastin konkret, mendoj se shprehja :

me fol--- fola(e kryer e thjeshte) eshte rezultat i mevonshem i methatezes:

lla-fo-s <=> fo-la

Fjala llaf-os, eshte ne fakt, fjala e """grekerve te lashte''" le(a)o=λέω

Ne fakt rrenja eshte 'le'.

Gjithashtu, fjala llaf(fjale) fare mire mund te jete zhvillim i shprehjes llap-ë(gjuhë) ku

llap-->llaph--->llaph--->llaf
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#1940

Post by illyrianboyful » Fri Jul 26, 2013 5:01 pm

Zeus10 wrote:Megjithese nuk e perjashtoj, nje shnderrim te th-se ne f-e, ne rastin konkret, mendoj se shprehja :

me fol--- fola(e kryer e thjeshte) eshte rezultat i mevonshem i methatezes:

lla-fo-s <=> fo-la

Fjala llaf-os, eshte ne fakt, fjala e """grekerve te lashte''" le(a)o=λέω

Ne fakt rrenja eshte 'le'.

Gjithashtu, fjala llaf(fjale) fare mire mund te jete zhvillim i shprehjes llap-ë(gjuhë) ku

llap-->llaph--->llaph--->llaf
Auuuu kemi mu këndaq tani, pa pa pa pa shumë do na çoj largë fjala Llafë besom se unë këndaqem kur hy shtigjeve të etimologjis.

Bindja ime, fjala " LA " ka dmth ënjen e vetë " Lashë " dhe nuk ka të bëj me Tha, përpos se ka kontribuar në formimin e fjalës F'las, Th'las FOLA, fole, par-la-re(it) = par-le(fr) = PËRRLA(alb) në të gjitha shembujtë rrënja LA = LE mba fonkcionin e vetë, LËRJE, edhe pse gjindet në Fola, flas, fala etje etj, por sa i përket fonkcionit për Thënje, e ka vetëm se rrënja "THA"! Edhe pse më vonë u ndryshua nga THA+LA apo TH'LAS në FALA = FOLA duke fuzionuar me rrënjën"LA".

Por për:
Fjala llaf-os, eshte ne fakt, fjala e """grekerve te lashte''" le(a)o=λέω
Pa dyshim se është e ndërlidhur me LA, dhe me folje, dhe këtu ka muhabet.

Ne e dimë se greqishtja e lasht është bijë e shqipës pjesërisht, dhe gjithashtu ka lidhje me gjuhët semitike, për nga emigrimi fenikas ndoshta, apo se vetë shqipja e lasht është e ngat me aramaikën, mos koft aramaika bijë e shqipës, por ka të thëna se aramaika është Nëna e të gjitha gjuhëve. rezulltati, le(a)o=λέω e greqishtës, nuk ka shansë të jetë burimi, F'las, th'las, por e kundërta.

Ashtu si kam thënë, se fjala është vepër, është LËNJE që mbetet, pra LEA = la akt, la vepër, foli dhe la vepër, THA dhe LA.

Për fjalën LAFF, duhet ditur se gjithashtu bën pjes në gjhuhët semitike, nëna e të cilave është Aramaika, gjindetg në formë të LLAFËDH që për mua është e kompozuar me tri rrënja apo rrokje: LLA+FA(tha)+DHA = LA-THA-DHA, ndoshta në lashtësi kishte kuptimi dha-thënje-la,= dha fjalim, noshta

Rënjën LA gjithashtu ve gjejmë në fjalën KALAMA = ka folur të arabishtës KA+LA+MA, dhe në KAA+LA = ka thënë, nështa ka mundësi se KA e semitikave është shndërruar nga THA, kalama = thalama, kaa-la = thaa-laa
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4156
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimologjia e fjales.

#1941

Post by Zeus10 » Fri Jul 26, 2013 6:53 pm

illyrianboyful wrote:
Auuuu kemi mu këndaq tani, pa pa pa pa shumë do na çoj largë fjala Llafë besom se unë këndaqem kur hy shtigjeve të etimologjis.
Pa le ta shohim.
Bindja ime, fjala " LA " ka dmth ënjen e vetë " Lashë "
:o
dhe nuk ka të bëj me Tha,


Natyrisht
përpos se ka kontribuar në formimin e fjalës F'las,
u shpik rrota tani
Th'las
e vetmja fjale qe mund ti afrohet, "shpikjes" tende eshte: 'therras'
FOLA, fole, par-la-re(it) = par-le(fr) = PËRRLA(alb)
Po ketu je i sakte, megjithese nuk jam i sigurte per: perrallat
në të gjitha shembujtë rrënja LA = LE mba fonkcionin e vetë, LËRJE, edhe pse gjindet në Fola, flas, fala
Kete e ke mesuar prej nesh, por na thuaj ckupton ti me fjalen, fonkcion?
etje etj, por sa i përket fonkcionit për Thënje, e ka vetëm se rrënja "THA"! Edhe pse më vonë u ndryshua nga THA+LA apo TH'LAS në FALA = FOLA duke fuzionuar me rrënjën"LA".
Si u ndryshua nga tha ne thala?
Por për:
Pa dyshim se është e ndërlidhur me LA, dhe me folje, dhe këtu ka muhabet.
OK
Ne e dimë se greqishtja e lasht është bijë e shqipës pjesërisht,


Kete ne nuk e dime, por mendojme duke gjykuar nga leksiku i saj, qe si gjuhe liturgjie, greqishtja mund te jete mbeshtetur tek shqipja, per formimin e ketij leksiku.
dhe gjithashtu ka lidhje me gjuhët semitike, për nga emigrimi fenikas ndoshta,


Kjo eshte shume e mundur.
apo se vetë shqipja e lasht është e ngat me aramaikën, mos koft aramaika bijë e shqipës, por ka të thëna se aramaika është Nëna e të gjitha gjuhëve.


Qe te nxjerresh kete konkluzion, duhet te kesh njohje shume te mire per te dy gjuhet. Une nuk pretendoj qe kam per te mbeshtetur nje deklarate, te tille kaq te forte.
rezulltati, le(a)o=λέω e greqishtës, nuk ka shansë të jetë burimi, F'las, th'las, por e kundërta.
Ne kemi thene pikerisht te kunderten.
Ashtu si kam thënë, se fjala është vepër, është LËNJE që mbetet, pra LEA = la akt, la vepër, foli dhe la vepër, THA dhe LA.
Foljet tha dhe la jane qe te dyja "vepra", kombinimi i tyre nuk eshte provuar qe ka egzistur. Perpjekja jote per ti dhene kuptim bashkimit te tyre, eshte shume e sforcuar.
Për fjalën LAFF, duhet ditur se gjithashtu bën pjes në gjhuhët semitike, nëna e të cilave është Aramaika, gjindetg në formë të LLAFËDH që për mua është e kompozuar me tri rrënja apo rrokje: LLA+FA(tha)+DHA = LA-THA-DHA, ndoshta në lashtësi kishte kuptimi dha-thënje-la,= dha fjalim, noshta
Perseri po operon ne nje 'territor', tre panjohur per shumicen tone, por dhe nese "lafada" eshte nje term, qe egziston vertete, atehere sipa te gjitha gjasave fundorja 'da', duket me shume si prapashtesa ""greke"" e disa emrave.
Rënjën LA gjithashtu ve gjejmë në fjalën KALAMA = ka folur të arabishtës KA+LA+MA, dhe në KAA+LA = ka thënë, nështa ka mundësi se KA e semitikave është shndërruar nga THA, kalama = thalama, kaa-la = thaa-laa
Sepse kuptimi primitiv 'la'(lë) i shqipes, eshte vendosur nga 'dikush', ne baze te nje kuptimi me kompleks: 'flas', pavaresisht nga gjuha.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#1942

Post by illyrianboyful » Fri Jul 26, 2013 8:40 pm

Zeus10 wrote:
illyrianboyful wrote:
Auuuu kemi mu këndaq tani, pa pa pa pa shumë do na çoj largë fjala Llafë besom se unë këndaqem kur hy shtigjeve të etimologjis.
Pa le ta shohim.
Bindja ime, fjala " LA " ka dmth ënjen e vetë " Lashë "
:o
Fjala llaf-os, eshte ne fakt, fjala e """grekerve te lashte''" le(a)o=λέω
kjo është nga ti :o
dhe nuk ka të bëj me Tha,


Natyrisht

prandaj Lea, llap llap, llapto, s'ka lidhje me Tha, por e lashtësis si në gjuhët semitike LLAFADHA e jo lafada
përpos se ka kontribuar në formimin e fjalës F'las,
u shpik rrota tani
Th'las
e vetmja fjale qe mund ti afrohet, "shpikjes" tende eshte: 'therras'
sipas teje,noshta pse ta kundërshtova frymën lol
FOLA, fole, par-la-re(it) = par-le(fr) = PËRRLA(alb)
Po ketu je i sakte, megjithese nuk jam i sigurte per: perrallat

ashtu edhe unë!
në të gjitha shembujtë rrënja LA = LE mba fonkcionin e vetë, LËRJE, edhe pse gjindet në Fola, flas, fala
Kete e ke mesuar prej nesh, por na thuaj ckupton ti me fjalen, fonkcion?
po de, se ti je burimi i dituris
etje etj, por sa i përket fonkcionit për Thënje, e ka vetëm se rrënja "THA"! Edhe pse më vonë u ndryshua nga THA+LA apo TH'LAS në FALA = FOLA duke fuzionuar me rrënjën"LA".
Si u ndryshua nga tha ne thala?

këtë ta dëshmon fola, dhe fala e portugalishtës, se shpika unë, LA ju bashkangjit THA jës për të thënë se fjala që thuhet mbetet, dhe rradhë njeri që i bie mbas! LA përdoret siç e cekëm më parë nga shumë gjuhë dhe ka fonkcionin e mbetjes, lërjes, përçka ju bashkangjitë pra FO jës për të thën fola, dhe përçka gjithashtu në gjuhët tjera ju bashkangjitë rrënjave tjera!??????
Por për:
Pa dyshim se është e ndërlidhur me LA, dhe me folje, dhe këtu ka muhabet.
OK
Ne e dimë se greqishtja e lasht është bijë e shqipës pjesërisht,


Kete ne nuk e dime, por mendojme duke gjykuar nga leksiku i saj, qe si gjuhe liturgjie, greqishtja mund te jete mbeshtetur tek shqipja, per formimin e ketij leksiku.

Ok, për këtë thashë pjesërisht, mesiguri se ke më shumë njohuri se sa unë këtu, por me sa kam unë, mendoj se po.
dhe gjithashtu ka lidhje me gjuhët semitike, për nga emigrimi fenikas ndoshta,


Kjo eshte shume e mundur.
apo se vetë shqipja e lasht është e ngat me aramaikën, mos koft aramaika bijë e shqipës, por ka të thëna se aramaika është Nëna e të gjitha gjuhëve.


Qe te nxjerresh kete konkluzion, duhet te kesh njohje shume te mire per te dy gjuhet. Une nuk pretendoj qe kam per te mbeshtetur nje deklarate, te tille kaq te forte.

Sigurisht se duhet një qasje dhe punim professional e jo, me disa studime të shkurtëra, unë kam dhënë disa shembuj të ngjashmëris së gjuhës Arabe me shqipen, aramaika është ëma e arabishtës, si fjala SHUFË = shyfe nga rrënja SY e shqipes, por shyqo edhe në këtë link. http://antonisraftis.wordpress.com/2012 ... e-gjuheve/
rezulltati, le(a)o=λέω e greqishtës, nuk ka shansë të jetë burimi, F'las, th'las, por e kundërta.
Ne kemi thene pikerisht te kunderten.
ok,
Ashtu si kam thënë, se fjala është vepër, është LËNJE që mbetet, pra LEA = la akt, la vepër, foli dhe la vepër, THA dhe LA.
Foljet tha dhe la jane qe te dyja "vepra", kombinimi i tyre nuk eshte provuar qe ka egzistur. Perpjekja jote per ti dhene kuptim bashkimit te tyre, eshte shume e sforcuar.
Thënja yte s'është e saktë, por nuk dua as të të bindi, mbaje tëndën, shembujt e sipërpërmendur dëshmojn se rrënja rrokja LA ju bashkangjitë rrokjeve tjera edhe në gjuhët tjera këtë e dëshmon edhe fola, thola, thala
Për fjalën LAFF, duhet ditur se gjithashtu bën pjes në gjhuhët semitike, nëna e të cilave është Aramaika, gjindetg në formë të LLAFËDH që për mua është e kompozuar me tri rrënja apo rrokje: LLA+FA(tha)+DHA = LA-THA-DHA, ndoshta në lashtësi kishte kuptimi dha-thënje-la,= dha fjalim, noshta
Perseri po operon ne nje 'territor', tre panjohur per shumicen tone, por dhe nese "lafada" eshte nje term, qe egziston vertete, atehere sipa te gjitha gjasave fundorja 'da', duket me shume si prapashtesa ""greke"" e disa emrave.

Mos është e ndaluar?
Rënjën LA gjithashtu ve gjejmë në fjalën KALAMA = ka folur të arabishtës KA+LA+MA, dhe në KAA+LA = ka thënë, nështa ka mundësi se KA e semitikave është shndërruar nga THA, kalama = thalama, kaa-la = thaa-laa
Sepse kuptimi primitiv 'la'(lë) i shqipes, eshte vendosur nga 'dikush', ne baze te nje kuptimi me kompleks: 'flas', pavaresisht nga gjuha.
Je i sigurt ti se flas, nuk është vetëm se i gjuhës shqipe moderne, dhe se në lashtësiu ishte Foli?!
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4156
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimologjia e fjales.

#1943

Post by Zeus10 » Fri Jul 26, 2013 9:16 pm

illyrianboyful wrote:
Je i sigurt ti se flas, nuk është vetëm se i gjuhës shqipe moderne, dhe se në lashtësiu ishte Foli?!
Sic mund ta dish 'fola'- eshte e kryera e thjeshte e flas, e cila nga ana e saj duket nje forme e evoluar e formes se pare te meparshme te menjehershme c-v-c-(prapashtesa perkatese), ndoshta fol-as, apo fëlas(pak rendesi ka zanorja), e cila eshte rrezuar ne menyre automatike: une fol(as)---> une flas(veta e pare). Kjo eshte mundesia me e madhe. Nderkohe une nuk e di funksionin e nistores f-e, ajo mund te kete funksion privativ, si ne foljen:

fsheh---> f+sheh, dmth i heq aftesine e te parit(sheh)(e bej te pashikueshme)

por mund te kete dhe funksionin qe ajo ka tek psh fjala fëmijë, ku 'mi' bart kuptimin i vogel, kurse f-ja, ate te fillimit.
Pra ne te gjitha rastet ajo eshte nje ideofone, me nje vlere fonetike rigorozisht te percaktuar, sepse bart nje semantike te caktuar dhe ne varesi te pozicionit te saj ne fjale, i jep i shton, ose i heq kuptimin gjithe fjales. Pak me pare, une hodha supozimin qe f-e eshte fry-ma(ose fyro-ma). Kjo mund te jete e vertete, po te nisemi nga termi italisht 'parla'

ku

f~ph~ph~p

dhe termi italisht me pas ka ardhur nga shnderrimet e zanoreve ne tinguj te perafert.
Eshte gati e pamundur qe flas(fola) te jete produkt i nje forme te zhdukur te ndermjetme si thala, sepse ajo duhet te ishte nga ana e saj nje forme e qendrueshme, qe ne krye te heres.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#1944

Post by illyrianboyful » Fri Jul 26, 2013 10:51 pm

Zeus10 wrote:
illyrianboyful wrote:
Je i sigurt ti se flas, nuk është vetëm se i gjuhës shqipe moderne, dhe se në lashtësiu ishte Foli?!
Sic mund ta dish 'fola'- eshte e kryera e thjeshte e flas, e cila nga ana e saj duket nje forme e evoluar e formes se pare te meparshme te menjehershme c-v-c-(prapashtesa perkatese), ndoshta fol-as, apo fëlas(pak rendesi ka zanorja), e cila eshte rrezuar ne menyre automatike: une fol(as)---> une flas(veta e pare). Kjo eshte mundesia me e madhe. Nderkohe une nuk e di funksionin e nistores f-e, ajo mund te kete funksion privativ, si ne foljen:

fsheh---> f+sheh, dmth i heq aftesine e te parit(sheh)(e bej te pashikueshme)

por mund te kete dhe funksionin qe ajo ka tek psh fjala fëmijë, ku 'mi' bart kuptimin i vogel, kurse f-ja, ate te fillimit.
Pra ne te gjitha rastet ajo eshte nje ideofone, me nje vlere fonetike rigorozisht te percaktuar, sepse bart nje semantike te caktuar dhe ne varesi te pozicionit te saj ne fjale, i jep i shton, ose i heq kuptimin gjithe fjales. Pak me pare, une hodha supozimin qe f-e eshte fry-ma(ose fyro-ma). Kjo mund te jete e vertete, po te nisemi nga termi italisht 'parla'

ku

f~ph~ph~p

dhe termi italisht me pas ka ardhur nga shnderrimet e zanoreve ne tinguj te perafert.
Eshte gati e pamundur qe flas(fola) te jete produkt i nje forme te zhdukur te ndermjetme si thala, sepse ajo duhet te ishte nga ana e saj nje forme e qendrueshme, qe ne krye te heres.
Po ajo mbeti e qëndrueshme në formën fala = fola por me gjermën th të ndryshuar në f, si fëmij = th'mi, a thua kjo e fundit nga Të mijë-t >> fëmijë >>famijë(fr) = familje
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#1945

Post by bardus » Mon Jul 29, 2013 1:13 pm

Ngado qe ti sillemi verdalle gjetjes se foljes flas ,sa ne Portugali apo ne Arabi a ku di une, sic e shoh une,eshte shume kokeforte dhe nuk mund te anashkalohet ngjashmeria e foljes
φράς- "flas"
ne helenen e lashte me alterimin L dhe R qe ne kete forum e kemi permendur shume here.Ja dhe derivate te φράς "flas" :

ἀπο-φράς not to be mentioned, unlucky;
ἐπί-φρασις specific mention
φράσις , speech,
φρασ-τήρ teller, expounder,
φράσ-τωρ guide,
παρά-φρασις paraphrase
ἀμετά-φρασ-τος , untranslatable,

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4156
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimologjia e fjales.

#1946

Post by Zeus10 » Mon Jul 29, 2013 1:41 pm

Jam shume dakort me ty Bardus. Kjo shprehje ka dhene anglishten phrase dhe me vone shqipen fraze. Definicioni:
Noun
A small group of words standing together as a conceptual unit, typically forming a component of a clause.
Verb
Put into a particular form of words.
Synonyms
noun.
expression - locution - sentence - idiom
verb.
express - word - couch - voice - put - formulate


Kjo fjale "greke" φράς ka nje klaster brenda saj qe perkon me nje fjale tjeter shqip, me kuptim te perafert:

φράς-----------shpreh--------sprechen(ger)

Duke ditur qe nistorja sh ne krye te fjales, nuk eshte origjinale atje, fare mire mund te themi qe

flas & (sh)preh

mund te jene variante te te njejtit term origjinal.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#1947

Post by Phoenix » Mon Jul 29, 2013 3:58 pm

bardus wrote: rindertimi i folj. flas ose forma e vjeter e saj eshte blah nga rrënja *lah,*leh( < * lᾱ,*lē) sikur edhe blera - vlera (blej) etj.
Për kureshtje dua të di më mirë diçka.
Duke pasur parasysh lidhjen: http://www.arberiaonline.com/viewtopic. ... ogia#p6438, a cilësohet nga gjuhëtarët mënyrë të foluri belbëzimi dhe lalëzimi i fëmijëve?! Po vetë "L-ja" në këta rast a mund të nënkuptojë lëvizjen e muskulit më të fortë në trupin e njeriut, gjuhën?


Për të vazhduar:
Image

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#1948

Post by bardus » Thu Aug 01, 2013 10:43 am

Phoenix wrote:
bardus wrote: rindertimi i folj. flas ose forma e vjeter e saj eshte blah nga rrënja *lah,*leh( < * lᾱ,*lē) sikur edhe blera - vlera (blej) etj.
Po vetë "L-ja" në këta rast a mund të nënkuptojë lëvizjen e muskulit më të fortë në trupin e njeriut, gjuhën?
Nuk e di,L-ja quhet alveolare nga vendi ku prodhohet si tingull.

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#1949

Post by bardus » Thu Aug 01, 2013 10:44 am

Edhe nga Hesychius :φράσις: λέξις διάλογος ερμηνεία ,"fjale,dialog,interpretim".
φράσον (Soph.ΡΗil. 549) είπε, λέξον , "them,fjalos"


φλέδων idle talker, babbler,Plu.2.420c " flet kot ; Aesch. ; φλεδών babbler ' llafazan; (Χenophanes) φλυαρία, (Αesch. Αg. 1195 ,φλέδων ) ; φλεδονεία , ἡ,A.idle talk ; φλεδονώδης loquacious, ; φλεδονεύομαι ,babble,A.babble, Hsch,φλεδονέω ; φλεδονώδη φλύαρα ληρώδη "chatty",Hsch.talkative, chatty " fjalaman".

Dy trajta te tjera interesante qe lidhen me ato te sjella me pare:

toch. A plac Place B 'word, speech' (Holthausen IF 39, 66), lat blatiō,-ire 'chatter, babble' (cf. Pedersen Tocharian 103).

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4156
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimologjia e fjales.

#1950

Post by Zeus10 » Thu Aug 01, 2013 9:43 pm

Kam pershtypjen se fjala φλέδων buron nga φλέω(ekujvalentja e: flow) qene rastin konkret e merr kuptimin nga folja rrjedh(fluturoj), pra ne kuptimin qe flet rrjedhshem, i rrjedh goja, eshte i rrjedhshem

6. fig. Kalon a shtjellohet pa ndërprerje dhe pa u penguar, ecën varg lirisht (për fjalët, mendimet etj.). Rrjedhin fjalët (mendimet). Rrjedhin ngjarjet vetvetiu. Biseda rridhte qetë-qetë. I rrjedh goja flet lirisht, pa u penguar.

Pastaj nese vete fjala shqipe: 'flet', buron nga ky koncept, eshte per te diskutuar.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Linguistikë”