Page 164 of 164

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Wed Mar 14, 2018 6:10 pm
by IllyrianLegend
Zeus10 wrote:
Wed Mar 14, 2018 6:07 pm
IllyrianLegend wrote:
Sun Mar 11, 2018 7:52 pm
A mundet fjala "tragjedi" me pas ndonje lidhje me fjalen "tregim" ?
Jo, nuk mendoj se ka lidhje. Ndoshta kuptimi mund te gjendet ne 'pjesezat' rrokore 'ra' dhe 'gje' , psh "me t'ra gjema". Eshte intuitive me shume, se sa e provueshme.
Por sigurisht nuk eshte qesharak, si shpjegimi qe jepet "zyrtarisht": goat+ song= dhi + kenge

late Middle English: from Old French tragedie, via Latin from Greek tragōidia, apparently from tragos ‘goat’ (the reason remains unexplained) + ōidē ‘song, ode.’ Compare with tragic.
Dhe fjala "antrop" me "trup"?

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Wed Mar 14, 2018 8:35 pm
by Zeus10
IllyrianLegend wrote:
Wed Mar 14, 2018 6:10 pm
Zeus10 wrote:
Wed Mar 14, 2018 6:07 pm
IllyrianLegend wrote:
Sun Mar 11, 2018 7:52 pm
A mundet fjala "tragjedi" me pas ndonje lidhje me fjalen "tregim" ?
Jo, nuk mendoj se ka lidhje. Ndoshta kuptimi mund te gjendet ne 'pjesezat' rrokore 'ra' dhe 'gje' , psh "me t'ra gjema". Eshte intuitive me shume, se sa e provueshme.
Por sigurisht nuk eshte qesharak, si shpjegimi qe jepet "zyrtarisht": goat+ song= dhi + kenge

late Middle English: from Old French tragedie, via Latin from Greek tragōidia, apparently from tragos ‘goat’ (the reason remains unexplained) + ōidē ‘song, ode.’ Compare with tragic.
Dhe fjala "antrop" me "trup"?
100 %. Bile forma e vjeter eshte tropos.

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Wed Mar 21, 2018 10:23 am
by IllyrianLegend
Me nëm = to curse

(compare German nehmen ‘to take’, Ancient Greek νέμω (némō) ‘to distribute’, νέμεσις (némesis) ‘wrath’).

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Wed Mar 21, 2018 7:43 pm
by IllyrianLegend
Zeus10 wrote:
Wed Mar 14, 2018 8:35 pm
IllyrianLegend wrote:
Wed Mar 14, 2018 6:10 pm
Zeus10 wrote:
Wed Mar 14, 2018 6:07 pm
IllyrianLegend wrote:
Sun Mar 11, 2018 7:52 pm
A mundet fjala "tragjedi" me pas ndonje lidhje me fjalen "tregim" ?
Jo, nuk mendoj se ka lidhje. Ndoshta kuptimi mund te gjendet ne 'pjesezat' rrokore 'ra' dhe 'gje' , psh "me t'ra gjema". Eshte intuitive me shume, se sa e provueshme.
Por sigurisht nuk eshte qesharak, si shpjegimi qe jepet "zyrtarisht": goat+ song= dhi + kenge

late Middle English: from Old French tragedie, via Latin from Greek tragōidia, apparently from tragos ‘goat’ (the reason remains unexplained) + ōidē ‘song, ode.’ Compare with tragic.
Dhe fjala "antrop" me "trup"?
100 %. Bile forma e vjeter eshte tropos.
Ku e ke gjet formen e vjeter? Nuk pe sho te Woodhouse.

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Thu Mar 22, 2018 3:54 am
by Zeus10
IllyrianLegend wrote:
Wed Mar 21, 2018 7:43 pm
Zeus10 wrote:
Wed Mar 14, 2018 8:35 pm
IllyrianLegend wrote:
Wed Mar 14, 2018 6:10 pm
Zeus10 wrote:
Wed Mar 14, 2018 6:07 pm
IllyrianLegend wrote:
Sun Mar 11, 2018 7:52 pm
A mundet fjala "tragjedi" me pas ndonje lidhje me fjalen "tregim" ?
Jo, nuk mendoj se ka lidhje. Ndoshta kuptimi mund te gjendet ne 'pjesezat' rrokore 'ra' dhe 'gje' , psh "me t'ra gjema". Eshte intuitive me shume, se sa e provueshme.
Por sigurisht nuk eshte qesharak, si shpjegimi qe jepet "zyrtarisht": goat+ song= dhi + kenge

late Middle English: from Old French tragedie, via Latin from Greek tragōidia, apparently from tragos ‘goat’ (the reason remains unexplained) + ōidē ‘song, ode.’ Compare with tragic.
Dhe fjala "antrop" me "trup"?
100 %. Bile forma e vjeter eshte tropos.
Ku e ke gjet formen e vjeter? Nuk pe sho te Woodhouse.
Shikoje se e ke ne shume kuptime, kuptimi i sotem shqip eshte fokusuar vetem si trup fizik, por ai eshte dhe figure, forme, menyre etj.
https://en.m.wiktionary.org/wiki/τρόπος

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Thu Mar 22, 2018 4:22 am
by Zeus10
Ky eshte problemi me greqishten, qe per ti dhene kuptim nje fjale, merr kuptimin e nje fjale tjeter, psh fjala e mirrefillte trup, ka nje sinonim nekros, qe do te thote vdekje, ne kuptimin, qe trup eshte pjesa e vdekshme( sic e kemi ne :kërma). Sinonimi tjeter eshte dhemos, qe une jam i sigurte, qe eshte kuptimi shqip "dhemb", dmth ajo gje, qe dhëmb. Sinonimi i trete, qe perdoret dhe sot eshte soma apo suma. Kete, e kam te veshtire per ta lidhur me dicka, sepse mund te kete shume mundesi.
Tani, per fjalen tropos, qe ne shqip eshte nje objekt fizik, qasja e kuptimit per " greket" eshte, qe trup eshte nje forme, menyre, udhe, lakim, jo vetem fizik por dhe figurativ. Pra ngateresa semantike eshte e atille, qe kuptimin e nje fjale ralle e gjen tek ajo fjale, qe do ishte e natyrshme te gjendej. Prandaj shpeshhere, une e kerkoj kuptimin ne vend tjeter, dhe ne shumicen e rasteve intuita me ka cuar atje ku duhet. Por eshte rruge e minuar dhe e pasigurte dhe per me teper une mendoj, qe ata qe kane krijuar greqishten, e kane pasur shqipen vetem 1 nga me shume gjuhe qe jane perdorur, pa folur qe dhe vete ajo, ka ndryshuar shume.

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Tue Apr 17, 2018 3:03 am
by TeuAL
Pyetje per foljen QESH(buzëqesh)

Po pyes per kete fjale pasi ndeshet edhe ne Anglisht ne emertimin "Cheshire Cat" dhe kuptimi eshte i njejte si ne Shqip. Pashe fjalorin(ngjitja) dhe duket sikur koha e ka lene kete fjale ne Britani tek emri i nje qyteti, Cheshire = Chester qe ishte i fortifikuar ne kohen e pushtimit Romak dhe tek emri "Cheshire Cat". Ushtria e Romes dihet qe ishte shumekombeshe.

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Tue Apr 17, 2018 11:16 pm
by Zeus10
Shprehja θαῦμα-(wonder, marvel) perkthehet 'çudi', por ne fakt ajo eshte nje fjale shqipe e perbere

θαῦ+μα= nje e thënë e madhe


Me fjale te tjera, eshte aq cudi, sa thuhet shume lart e poshte.

THAGMË f. bised.Diçka e mirë a e keqe që të çudit shumë, pasi bëhet ndryshe nga ç'e pritnim, ndryshe nga ajo që është e zakonshme etj.; çudi, mrekulli. Thagmë e madhe. 
Bëri një thagmë. Ç'qe kjo thagmë!? I bën me thagmë gjërat i zmadhon, i paraqit si gjëra të çuditshme.

Vete fjala e "madhe" qe verioret e shqiptojne "malle", shfaqet ne greqisht si mala, psh tek Odiseu:

Εὔμαι᾽, ἦ μάλα θαῦμα, κύων ὅδε κεῖτ᾽ ἐνὶ κόπρῳ.
Eumaj, e malla thagma, qyon odhe kejt ënji kopro
Eumak, thagmë e madhe, dhe ky qeni ketu nen kopran(perkthyesi e ka perkthyer : mbi bajga[kopron])

Eshte fjala per qenin e Odisese Argos, qe leshoi frymen e fundit, kur njohu te zotin pas njezet vjetesh, kurse Odiseja nje pike lot ne pamundesi, per ta perkedhelur, per mos tu zbuluar.
Image

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Sun Jul 08, 2018 9:00 pm
by TeuAL
Po sjell dy fjale te gjuhes sone qe me duken te njejta ne Anglisht(ne shqiptim dhe ne kuptim).

1. ne Anglisht BERATE, ne Shqip BERTET, BRET

Definition of BERATE (dictionary)
: to scold or condemn vehemently and at length
Ex .being berated by her parents when she came home late

2 ne Anglisht PSHAW, ne Shqip PUSHO

Definition of PSHAW (dictionary)
—used to express irritation, disapproval, contempt, or disbelief.

Shenim: Fjalen 'pshaw' e ndesha tek nje drame e S.T. Coleridge shkruar ne 1815, me titull: ' Zap(a)olya: A Christmas Tale'. Ngjarjet zhvillohen ne ILIRI. Personazhet jane mbreti Andrea i Ilirise, mbreteresha Zap(a)olya, oficeri besnik Qyprilliu, Laska, Bathori etj. Drama eshte shkruar nen shembullin e Shekspirit. Ngjarjet jane historike dhe tregohet ngjtja dhe renia e uzurpatorit te fronit mbreteror. Parimet e larta morale triumfojne.

Coleridge ka qene ne Itali dhe Malte ne periudhen 1804 -1808. Te jete frymezuar nga vargjet e Bajronit sepse botimi i drames eshte mbas botimit te Childe Harold ?

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Mon Jul 09, 2018 4:17 am
by TeuAL
TeuAL wrote:
Sun Jul 08, 2018 9:00 pm
Shenim: Fjalen 'pshaw' e ndesha tek nje drame e S.T. Coleridge shkruar ne 1815, me titull: ' Zap(a)olya: A Christmas Tale'. Ngjarjet zhvillohen ne ILIRI. Personazhet jane mbreti Andrea i Ilirise, mbreteresha Zap(a)olya, oficeri besnik Qyprilliu, Laska, Bathori etj. Drama eshte shkruar nen shembullin e Shekspirit. Ngjarjet jane historike dhe tregohet ngjtja dhe renia e uzurpatorit te fronit mbreteror. Parimet e larta morale triumfojne.

Coleridge ka qene ne Itali dhe Malte ne periudhen 1804 -1808. Te jete frymezuar nga vargjet e Bajronit sepse botimi i drames eshte mbas botimit te Childe Harold ?
Mbreteresha e Ilirise ne dramen e S.T. Coleridge e ka emrin Zap_Olia.
A ka ndonje personazh historik me emer te ngjashem, p.sh. Olivia e Sapes?

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Tue May 19, 2020 10:55 pm
by arianmarku
Përshëndetje.
Solla dy fjalë latinisht/italisht për të cilat mendoj se lidhen me gjuhën shqipe.


1. lat. parēre, it.mi pare - më duket. (në shqip,pamje dhe dukje kanë kuptim të njëjtë).
2. lat. approach, it. avvicinarsi. approach-afrim/afrohem, avvicinarsi- avitë. (avitë ose edhe avytë geg.)