Page 1 of 1

GËZUAR 7 MARSIN ARBËRIAONLINË

Posted: Tue Mar 07, 2017 2:28 pm
by Adriana
Të gjithë mësuesve dhe arsimëdashëve ndër vite, atyre që sot pergatisin gjenerata të reja, si dhe ju mësuesve te forumit që përhapni rreze drite diturie, e atdhedashurie.... Gëzuar 7 Marsin!

Image

Re: GËZUAR 7 MARSIN ARBËRIAONLINË

Posted: Wed Mar 08, 2017 10:28 am
by TeuAL
Adriana wrote:
Tue Mar 07, 2017 2:28 pm
Të gjithë mësuesve dhe arsimëdashëve ndër vite, atyre që sot pergatisin gjenerata të reja, si dhe ju mësuesve te forumit që përhapni rreze drite diturie, e atdhedashurie.... Gëzuar 7 Marsin!

Image
Pershendetje Adriana,
Kush eshte autori i poster-kartolines ngjitur, titulluar "Gëzuar 7 Marsin!" ? Historia e perpjekjeve per shkrimin e "Gjuhes Shqipe" dhe mesimdhenien e saj eshte paraqitur e cunguar ne kete poster. Te kete ndryshuar teksti i historise? Kam parasysh nje punim serioz nga profesore te Universitetit te Shkodres pikerisht per kete ceshtje, mund te shihet ketu:
-----------------------------------
KONGRESI I MANASTIRIT
Star Plus Tv
Published on Nov 15, 2015
http://www.youtube.com/watch?v=90fcyQHZ45U&t=1s
-----------------------------------
Me kete video uroj "Gëzuar 7 Marsin!"

Re: GËZUAR 7 MARSIN ARBËRIAONLINË

Posted: Wed Mar 08, 2017 6:24 pm
by Adriana
TeuAL wrote:
Wed Mar 08, 2017 10:28 am

Pershendetje Adriana,
Kush eshte autori i poster-kartolines ngjitur, titulluar "Gëzuar 7 Marsin!" ? Historia e perpjekjeve per shkrimin e "Gjuhes Shqipe" dhe mesimdhenien e saj eshte paraqitur e cunguar ne kete poster. Te kete ndryshuar teksti i historise? Kam parasysh nje punim serioz nga profesore te Universitetit te Shkodres pikerisht per kete ceshtje, mund te shihet ketu:
-----------------------------------
KONGRESI I MANASTIRIT
Star Plus Tv
Published on Nov 15, 2015
http://www.youtube.com/watch?v=90fcyQHZ45U&t=1s
-----------------------------------
Me kete video uroj "Gëzuar 7 Marsin!"


:( mu kujtua nje thenie popullore ''shendet tu thuash, plac te thone''Pershendetje TeuAL,
Poster-kartoline eshte punuar nga une!
-Cunguar?...ku, dhe pse?
-Te kete ndryshuar teksti i historise?... Pse nuk festohet 7-Marsi si Dita e Mesuesit ne ditet e sotme ne shqiperi?

Re: GËZUAR 7 MARSIN ARBËRIAONLINË

Posted: Wed Mar 08, 2017 10:14 pm
by TeuAL
Pershendetje Adriana,

Profesoret e Universitetit te Shkodres kane folur qarte tek video qe permenda. http://www.youtube.com/watch?v=90fcyQHZ45U&t=1s
Historia e Alfabetit te Gjuhes Shqipe, fillon me Theodor Haxhi Filipin nga Elbasani, pastaj kemi punen e NAUM VEQILHARXHIT, PASHKO VASES, HASAN TAHSINIT me alfabetet perkatese (min. 15.05 - 17.24 tek video qe kam sjelle), me tej vazhdohet me JANI VRETON etj.

Kjo eshte historia qe une kam mesuar ne shkolle dhe qe e tregojne bukur profesoret e Shkodres.

Re: GËZUAR 7 MARSIN ARBËRIAONLINË

Posted: Thu Mar 09, 2017 6:31 pm
by Adriana
TeuAL wrote:
Wed Mar 08, 2017 10:14 pm
Pershendetje Adriana,

Profesoret e Universitetit te Shkodres kane folur qarte tek video qe permenda. http://www.youtube.com/watch?v=90fcyQHZ45U&t=1s
Historia e Alfabetit te Gjuhes Shqipe, fillon me Theodor Haxhi Filipin nga Elbasani, pastaj kemi punen e NAUM VEQILHARXHIT, PASHKO VASES, HASAN TAHSINIT me alfabetet perkatese (min. 15.05 - 17.24 tek video qe kam sjelle), me tej vazhdohet me JANI VRETON etj.

Kjo eshte historia qe une kam mesuar ne shkolle dhe qe e tregojne bukur profesoret e Shkodres.
TeuAL, Videon e ndoqa, por perseri nuk mundem te kuptoj se ku kam ''cunguar'' . Ne video flitet per Kongresin e Manastirit, por per mendimin tim ajo dite perkujtohet ne Nentor, dhe perkujtohet per:

Kongresi i Manastirit (apo Kongresi i Alfabetit) është tubimi i dijetareve shqiptarë më 14 nëntor - 22 nëntor 1908 në Manastir, për përcaktimin e alfabetit të gjuhës shqipe. Gjatë rrugës së zhvillimit historik të letërsisë shqipe ishin hartuar disa alfabete të ndryshme. Njëri nga më të fundit ishte ai i krijuar në Stamboll dhe quhej Alfabeti i Stambollit.Pra na dateson se jane mbledhur per percaktimin e alfabetit te gjuhes shqipe, nga rreziqet e armiqve te gjuhes shqipe te asaj kohe, dhe e perkujtojme cdo vit kete date kaq te rendeshime, ndersa 7-Marsi (Dita e Mesuesit) per misionaret e saj, mesuesit, para dhe mbas Kongresit te Manastirit. Madje ne posterin qe une kam punuar fotot na datojne dhe disa misionare shume me heret se 14-1908, misionare te cilet jane vrare, helmuar, pushkatuar, varur, etj, etj, qe u bene apostuj te shqiptarizmes dhe te perparimit.

sqarim: nuk jam rritur e as shkolluar ne shqiperi, edhe mund te kem gabuar (nuk e mohoj), por do deshironja te ma shpjegonje me sakte ( dhe shkurt) qe ku kam ''cunguar'' me posterin, ne daten ( 7 Mars) , apo ne fotografite qe kam perdorur ne kete poster.

Re: GËZUAR 7 MARSIN ARBËRIAONLINË

Posted: Thu Mar 09, 2017 8:01 pm
by TeuAL
Adriana wrote:
Thu Mar 09, 2017 6:31 pm

sqarim: nuk jam rritur e as shkolluar ne shqiperi, edhe mund te kem gabuar (nuk e mohoj), por do deshironja te ma shpjegonje me sakte ( dhe shkurt) qe ku kam ''cunguar'' me posterin, ne daten ( 7 Mars) , apo ne fotografite qe kam perdorur ne kete poster.
Emrin "Shqiperi", te lutem shkruaje sakte.