"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Masakra e Tivarit.

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.
Post Reply
Arta
Sun Member
Sun Member

Re: Masakra e Tivarit.

Post by Arta »

Masakra e Tivarit, dëshmitë e komandantëve sllavë

Prof. Dr. Muhamet Pirraku

Image

Rrëfimi i studiuesit nga Kosova për dokumentet arkivore të ish-Jugosllavisë në vitet '60 rreth masakrës së marsit 1945.

Çfarë kishin deklaruar drejtuesit e ushtrisë jugosllave që morën pjesë në masakër dhe si është abuzuar me numrin e viktimave dhe shpikjen e "heronjve"

(Vijon nga numri i kaluar)

Urdhëresën për mobilizimin e "njerëzve"(ljudstvo) dhe dërgimin e tyre për plotësimin e njësive të Armatës IV të AJ së ( komandant Petar Drapshin) e dha Shtabi Operativ i UNÇ së dhe i AP së së Kosmetit (komandant Sava Drleviq) mbi bazë të urdhëresës së Shtabit Suprem të Armatës Jugosllave (Komandant J. B. Tito).

Për realizimin e këtij plani antishqiptar në Kosovë, deri më 20 Mars 1945, ishin stacionuar forcat e Divizioni i AJ-së 41, 46, 52, të "Grupit të brigadave" (malazezo-kosovare) dhe të Komandës Ushtarake Krahinore të Kosmetit.

Komandanti S. Drleviq u sugjeronte dhe u urdhëronte njësive që do të ngarkoheshin për t'i "transportuar njerëzit e mobilizuar": "Gjatë transportit të njerëzve komandantët e eshalonëve të kenë kujdes që njerëzve t'ua pamundësojnë dezertimin, kurse gjatë pushimit të bëhet bllokimi i kuarteteve të banimit.

Komandantët dhe komisarët politikë të eshalonëve do të jenë personalisht përgjegjës, nëse nga pakujdesia ua mundësojnë ikjen!"

Përmbajtja e citatit na mjafton të kuptojmë se "njerëzit" (ljudstvo) shqiptarë paraprakisht ishin të apostrofuar si armiq dhe si të tillë po deportoheshin nga Kosova, kurse ushtarakët dhe ushtarët përcjellës të eshalonëve shqiptare i kishin duart e lira dhe jetën e çdo shqiptari të "mobilizuar" me dhunë mund ta vlerësonin me vlerën e një plumbi.

Me shumë saktësi dihet numri i rekrutëve në Eshalonët e Marsit dhe të Prillit 1944, të nisur nga Prizreni; përafërsisht dihet edhe numri i atyre që kanë arritur në Shkodër; si edhe numri i të arriturve në Ulqin; por edhe numri i atyre që arritën në radhët e Armatës IV të AJ-së.

Ka informata bukur të sakta edhe për numrin e atyre që kanë pësuan në kurthet e Përcjellësve serbë, maqedonas dhe malazias të Eshalonëve. Megjithatë për këtu më duhet të bëjë një përjashtim vetëm për Eshalonin e Dytë, i cili e përjetoi masakrën e Një Prillit 1944 , në Oborrin e Monopollit të Duhanit në Tivarin e Ri.

Sipas të dhënave më të sigurta nga Prizreni në këtë Eshalon u nisën, më 26 mars, "rreth 2400", më saktë: "2382 përkatësisht 2380 shqiptarë" kurse në Shkodër arriti më 30 mars në orën 8, kurse rreth orës 11 "Eshaloni me 2370 shqiptarë i është dorëzuar Brigadës X Malazeze".

Tashti detyrimisht pyes: Edhe sikur të ishte pushkatuar i tërë efektivi i Eshalonit të Dytë, a mund të thuhet se në "Tivar i masakruan 4000 shqiptarë"? Sipas Shtabit të Divizionit 46 më 8.IV.1945 në "incidentin e pakëndshëm", në Tivar u vranë "rreth 450 dhe u plagosën rreth 120 shqiptarë".

Nuk është numër i papërfillshëm. Mirëpo, një pasqyrim më të plotë Masakrës së Tivarit ia bëri Zëvendëskomandanti i Divizionit të Armatës IV"- dalmatinase, majori Gjuro Çetnik, i ngarkuar me detyrën e komandantit të Shtabit të Kolonës së Armatës IV për shoqërimin nga Tivari deri në Armatën IV, në Dalmaci të "njerëzve të mobilizuar...". Ai midis të tjerash, saktësoi:

"Rezultat i tërë kësaj është: 550 të nxjerrë nga radhët, prej të cilëve 150 të plagosur, të tjerët të vdekur dhe pak diçka që u fshehën nëpër shtëpi ose ikën. Llogaritet në rreth 430 të vrarë.

Në tërë këtë morën pjesë komandanti (Gasha Markoviq) dhe komisari i Brigadës X dhe gati të gjitha institucionet ushtarake e civile të cilat gjenden në Tivarin e Ri. Shumë prej tyre morën pjesë aktive në atë plojë pushkësh mbi njerëzit..!"

Në vijim komandanti Gj.Çetnik, i saktësoi edhe këto fakte: "Që e tërë kjo të mos bëhej edhe më drastike, ishte fakti se në momentin kur po bëhej ploja arriti një "xhip" automobil me amerikanë deri në afërsi të vendit të plojës.

Për fat, disa udhëheqës tanë u gjendën aty, i kthyen dhe i drejtuan në drejtim të Ulqinit, pa i lënë që të hetonin diçka!? U panë edhe disa civilë, të cilët e fotografuan tërë plojën, por ata më vonë humbën në këtë tollovi.

Për të gjitha këto po bëhen hetime të mëtutjeshme".
Para se të shkonim më tutje kërkohet një sqarim material për konstatimin e Majorit Gjuro Çetnik:"Në tërë këtë morën pjesë komandanti dhe komisari i Brigadës X (malaziase) dhe gati të gjitha institucionet ushtarake e civile të cilat gjenden në Tivarin e Ri. Shumë prej tyre morën pjesë aktive në atë plojë pushkësh mbi njerëzit!".

Pjesëmarrja gjakpirëse ushtarake, e pushtetit dhe e civile malazias të Tivarit të Ri u bë në shenjë hakmarrje e gjakmarrje për humbjet katastrofale të Brigadës së Bokelit në Drenicë në janar dhe shkurt të vitit 1945, si dhe të motivuar nga propaganda serbe për hakmarrjen ndaj shqiptarëve - "...për vrasjen e Miladin Popoviqit..." më 13 Mars 1945.

Është e vërtetë se njësitë partizane malazeze lanë në Drenicë disa qindra "partizanë", por këta këtu kishin ardhur si ushtri e okupatorit, kurse Miladin Popoviqi nuk u vra nga dora shqiptare.

Qartë e saktë: Miladin Popoviqin e vrau serbi Vasa Bogdanoviq nga Gorazhdeci i Pejës, sipas urdhrit të kryeoznasit të Kosmetit, Spasoje Gjakoviq, i cili e zbatoi diktatin e kryeoznasit të Serbisë, Aleksandër Rankoviq, por për vrasës u shpall Mësuesi patriot, Haki Taha, i cili ishte ekzekutuar me plumb në tëmth pikërisht në zyrat e OZN-as, në natën e 12-13 Marsit 1945.

Për instinktin gjakpirës të malazezëve për hakmarrje ndaj shqiptarëve për këto dy humbje malaziase, la një pasqyrim edhe kapiteni i JNA-së, tetovari Bajram Gola, i cili, më 2 Prill 1944, mori pjesë në grupin ushtarak hetimor të JNA-së (në vendin e krimit), për shkaqet dhe përmasat e Masakrës së Tivarit. Kapiteni Gola do të saktësojë: "Klithma luftarake e këtyre shovenëve të tërbuar ka qenë: 'živela osveta! Tako vam je trebalo, Šiptari! (Rroftë hakmarrja!, "Kështu ju është dashur, shqiptarë!" etj.

Pasi e dimë se Masakra e Tivarit është pasqyruar, shkencërisht, ani mirë, detyrimisht duhet të shtrojmë së paku dy pyetje kruciale: E para, a ka logjikë materiale, morale dhe politike që të akuzohet për planifikues dhe zbatues të Masakrës së Tivarit një "komisar i divizioneve (shqiptare) që shkuan në Kosovë", i cili në kohën e krimit ishte në Bosnjë, në luftë për krah forcave jugosllave aleate për çlirimin e Jugosllavisë?!?!; Presidenti Berisha është kategorik se "ka fakte", se "ka dëshmitarë" se ka "dokumente"!?.

Habitëm prej nga ato"fakte"(!?), ata "dëshmitarë" në Shqipëri(!?), ato dokumente në Arkivat e Shqipërisë(?!), kur dihet se LANÇSH-ja nuk e ka pjesën e përgjegjësisë as në planifikim, as në zbatim.

Dhe pse të mos pyesim: Ku ishin historianët akademikë të shumtë të Tiranës që nuk i publikuan ato, të gjitha, tash e njëzet vjet që kur "krimineli" Ramiz Alia ia dorëzoi pushttin pa luftë "demokratit" Sali Berisha. Por, këtu më duhet ta thërras në ndihmë një urti që nuk më ndahet: "Kur debatoni për ndonjë gjë mundohuni të fitoj e vërteta, e jo vetvetja!".

Në burimet historiografike të zëna ngoje përmasat e Masakrës së Tivarit janë treguar më shumë për efekte propagandistike, për efekte politike kundër pushtuesit jugosllav të tokave shqiptare. Në këtë funksion edhe i kam përdor, pa hequr dorë nga përpjekja për të dëshmuar me kokëfortësi, së në Masakrën e Tivarit të 1 Prillit 1945, serbo- malazezet i masakruan 1560-1700 rekrutë, kryesisht shqiptarë.

Por më duhet të saktësoj se përmasat e tragjedisë që i "shpikU" Xani (e të cilave, fatkeqësisht, u jep besueshmëri hajvanllëky ynë medial), janë në funksion të luftës kundër së vërtetës historike, së këndejmi edhe kundër interesave të kombit tonë, për faktin se, nisur nga mësimi i Volterit, "E vërteta mund të plaket, por ajo kurrë nuk vdes"! Një Eshalon prej 2370 vetave nuk mund të prodhoj 4000 të masakruar, e dihet se nuk janë vrarë shumica e pjesëtarëve të Eshalonit të Dytë.

Këtë pjesë të ndihmesës sime në vijim do ta filloj me sentencën e filozofit Karl Popper: "Dija fillon aty ku fillon tensioni midis dijes dhe padijes!"

Meqë të vdekurve u flet vepra që duhet t'ua dëshmojnë të gjallët, në interes të zbardhjes të asaj që diktojnë deputeti N. Hasani dhe presidenti S. Berisha, lidhur me pasojat e krimit serbo-malazias të Marsit-Prillit 1945, e ndie për obligim moral të preki me dorën time një përpjekje të Fadil Hoxhës me shokë' së paku, për t'i rehabilituar, në "heshtje", e për t'i kompensuar viktimat e Masakrës së Tivarit:

Në shkurt të vitit 1971, më ftoi në Lidhjen e Luftëtarëve të LANÇ" të Kosovës "Shoku" Tafil Hoxha, i cili ndonëse qytetar, i kishte të gjitha tiparet e Malësorit, jo aq i dijshëm, por i sinqertë, (i lidhur me nostalgji për Drenicën) dhe patriot vetëm si Ai.

Gati me një ton urdhërues ma shqiptoi detyrën e besuar në "Konfidencë": "Drenicë, Ti po e shëtit Kosovën për hulumtime të historisë, Ta kemi për lakmi! Sipas kërkesës së Shokut Fadil, ta ngarkoj një detyrë që do kujdesë: Ku të arrish, bëre evidencimin e të vrarëve dhe të plagosurve në Masakrën e Tivarit, si dhe të personave që e kanë ndihmuar LANÇ-në, e të cilët më vonë kanë pësuar nga regjimi i Rankoviqit.

Porositi familjarët e tyre të bëjnë kërkesa me shkrim në Zyrat komunale të Lidhjes së Luftëtarëve dhe të bëjnë Lutjet për pranimin e statusit të Luftëtarit të LANÇ-së, njëkohësisht të bëjnë kërkesa për pensione familjare dhe invalidore...!

Këtë kërkesë shtrije gjithandej në Kosovë, por puna të kryhet pa zhurmë, në rrjedh të qetë, që të mos bie në sy të atyre që nuk na donë të mirën...!". Pas tri dite, së bashku me Bacën Tafil shkuam në Katundin e Ri në majebjeshkës së Drenicës, në konak të Bardhec Kajës, jataku i Aradhës së Rakoshit nga mesi i tetorit deri në mesin e nëntorit të vitit 1944, i persekutuar si "jatak" i Bajram e Halit Berishës nga maji i vitit 1949. Mund të konstatojë se, që nga ajo natë Bardhecit iu pranua statusi i Luftëtarit të LANÇ-së, me të gjitha beneficionet që rrjedhin nga ai status.

Atë natë i evidencova shumë emra të Dëshmorëve nga Drenica dhe Llapusha, të rënë në Masakrën e Tivarit, dhe këtu e tutje, sa herë që pata kohë e mundësi materiale të gjurmoj në terren, krejt deri në fund të marsit të vitit 1981, dhe gjatë viteve të 90-ta, i shkela të gjitha viset e Kosovës, dhe i evidencova emrat e shumë dëshmorëve të rënë në Plojën e Tivarit, më 1 Prill 1945.

Nuk kam evidencuar asnjë të plagosur i cili nuk e kishte të rregulluar statusin e Luftëtarit të LANÇ-re. Meqë i besoj porosisë së Alfred N. Ëhitehead: "Të gjitha të vërtetat janë gjysmë të vërteta!"- nuk flas publikisht "gjetjet" e mia për përmasën e Masakrës së Tivarit.
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman
Arta
Sun Member
Sun Member

Post by Arta »

Shqiperiaimee wrote:
alfeko sukaraku wrote:lona..pordh me rigon shoku -haha-

enver qeni kishte dore ne masakrren e tivarit ashtu si edhe ne shume masakrra te tjera qe ju jan bere kundershterve politik.
duhet ta pranojm se kishte nje armiqsi mindis ballit edhe komunizmit edhe nga kjo armiqesi lindi masakrra e tivarit.
nuk mundem te lexoj dote rreshtat kur enveri dele jofajtor, ai ishte nje qen e bire buceje..ashtu si ai "qeni lider" qe ka sjelle mallakastrioti tek tema e etimologjis se fjalve -haha-
Masakra e Tivarit doli si rrjedhoje e porosive te qarta te Cubrilovicit per te cilat ti kurre nuk ke degjuar ne jeten tende, edhe debimi masiv gjate luftes se fundit ishte poashtu pasoje e ketyre porosive.Ketu nuk kishte kundershtare politik por qenke me fiksime te forta ore vella.
Enveri mund te quhet figure kontraverse per shkak te krimeve te komunizmit por nese Enveri do te shikohej vetem nga aspekti i qendrimit te tij ndaj ceshtjes kombetare e sidomos ndaj Kosoves, atehere Enveri jo qe nuk eshte tradhetar sic e quan ti por eshte HERO I KOSOVES. Une i referohem fakteve e jo ideologjive, sa per Marksin, le ta mbaje Xhaxhi per vehte se mua s`me lidhe gje me te.

Dua te citoj nje koment qe e lexova ne artikullin e mesiperm dhe mu duk teper i llogjikshem te pakten per situaten ku ndodhemi!
Studjuesi i nderuar, ne kete deshmi pyet:"A ka llogjike materiale morale e politike qe te akuzohet per planifikues dhe zbatues nje komisar shqiptar..ne Bosnje ..perkrah luftetareve jugosllav. Une do te thosha se ka nje logjike: eshte logjika e OZN-as dhe UDB jugosllave per tja lene dobiçin ne dere shqiptareve. Kete logjike ata kane udhezuar ta ushtroje sot spiuni i tyre....Keshtu ka qene prej kohesh,qarqet antishqiptare serbe malazeze gjithmone kane synuar te perdorin felliqesira si ky spiuni ne fjale per ti futur shqiptaret ne grindje prej nga ku do te nxjerin gjithmone perfitimet e tyre. Akuza e ngritur sot per masakren e tivarit nuk mund te jete me shume se nje nxitje e autoreve te vertete te masakres se Tivarit per tja ngarkuar pergjegjesine shqiptareve. Kete detyre po e permbush kryeministri i sotem i shqiptareve Saliu i Milices...
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman
Shqiperiaimee
Regular Member
Regular Member

Post by Shqiperiaimee »

Arta wrote:
Shqiperiaimee wrote:
alfeko sukaraku wrote:lona..pordh me rigon shoku -haha-

enver qeni kishte dore ne masakrren e tivarit ashtu si edhe ne shume masakrra te tjera qe ju jan bere kundershterve politik.
duhet ta pranojm se kishte nje armiqsi mindis ballit edhe komunizmit edhe nga kjo armiqesi lindi masakrra e tivarit.
nuk mundem te lexoj dote rreshtat kur enveri dele jofajtor, ai ishte nje qen e bire buceje..ashtu si ai "qeni lider" qe ka sjelle mallakastrioti tek tema e etimologjis se fjalve -haha-
Masakra e Tivarit doli si rrjedhoje e porosive te qarta te Cubrilovicit per te cilat ti kurre nuk ke degjuar ne jeten tende, edhe debimi masiv gjate luftes se fundit ishte poashtu pasoje e ketyre porosive.Ketu nuk kishte kundershtare politik por qenke me fiksime te forta ore vella.
Enveri mund te quhet figure kontraverse per shkak te krimeve te komunizmit por nese Enveri do te shikohej vetem nga aspekti i qendrimit te tij ndaj ceshtjes kombetare e sidomos ndaj Kosoves, atehere Enveri jo qe nuk eshte tradhetar sic e quan ti por eshte HERO I KOSOVES. Une i referohem fakteve e jo ideologjive, sa per Marksin, le ta mbaje Xhaxhi per vehte se mua s`me lidhe gje me te.

Dua te citoj nje koment qe e lexova ne artikullin e mesiperm dhe mu duk teper i llogjikshem te pakten per situaten ku ndodhemi!
Studjuesi i nderuar, ne kete deshmi pyet:"A ka llogjike materiale morale e politike qe te akuzohet per planifikues dhe zbatues nje komisar shqiptar..ne Bosnje ..perkrah luftetareve jugosllav. Une do te thosha se ka nje logjike: eshte logjika e OZN-as dhe UDB jugosllave per tja lene dobiçin ne dere shqiptareve. Kete logjike ata kane udhezuar ta ushtroje sot spiuni i tyre....Keshtu ka qene prej kohesh,qarqet antishqiptare serbe malazeze gjithmone kane synuar te perdorin felliqesira si ky spiuni ne fjale per ti futur shqiptaret ne grindje prej nga ku do te nxjerin gjithmone perfitimet e tyre. Akuza e ngritur sot per masakren e tivarit nuk mund te jete me shume se nje nxitje e autoreve te vertete te masakres se Tivarit per tja ngarkuar pergjegjesine shqiptareve. Kete detyre po e permbush kryeministri i sotem i shqiptareve Saliu i Milices...
Absolutisht korrekt, keto flliqesira i kane bere gjithmone armiqet tane shume te rafinuar.Po kush ta studioje kete ne Shqiperi, ata te cilet per arsye te ndryshme urrejne Enverin dhe harrojne se e ardhmja iu perket femijeve, niperve e sterniperve tane dhe ne nga urrejtja e momentit, po ua percjellim pasardhesve tane nje histori te shtremberuar ku krimet e armikut tone po ia hedhim vehtes.
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Post by Zeus10 »

Shqiperiaimee wrote: Absolutisht korrekt, keto flliqesira i kane bere gjithmone armiqet tane shume te rafinuar.Po kush ta studioje kete ne Shqiperi, ata te cilet per arsye te ndryshme urrejne Enverin dhe harrojne se e ardhmja iu perket femijeve, niperve e sterniperve tane dhe ne nga urrejtja e momentit, po ua percjellim pasardhesve tane nje histori te shtremberuar ku krimet e armikut tone po ia hedhim vehtes.

Armiqte tane te jashtem, nuk do te kishin arritur asgje, po qe se ata nuk do te kishin mbjelle mes nesh 'armikun e brendshem', qe perfaqsohet aq mire nga E. Hoxha dhe banda e tij kriminale. Po te krahasosh keta dy 'armiq', banda e komunisteve eshte ku e ku me e keqe se armiqte tradicionale te jashtem, per dy arsye:

1. Sepse egersisht luftuan kunder njerezve te te njejtit gjak.
2. Sepse shperdoruan idealin e lirise dhe te pavaresise, per pak pushtet, dhe u shnderruan ne sherbetore te armiqve tane shekullore, duke i vendosur keta ne pozita mese komode.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing
Arta
Sun Member
Sun Member

Post by Arta »

Zeus10 wrote:
Shqiperiaimee wrote: Absolutisht korrekt, keto flliqesira i kane bere gjithmone armiqet tane shume te rafinuar.Po kush ta studioje kete ne Shqiperi, ata te cilet per arsye te ndryshme urrejne Enverin dhe harrojne se e ardhmja iu perket femijeve, niperve e sterniperve tane dhe ne nga urrejtja e momentit, po ua percjellim pasardhesve tane nje histori te shtremberuar ku krimet e armikut tone po ia hedhim vehtes.

Armiqte tane te jashtem, nuk do te kishin arritur asgje, po qe se ata nuk do te kishin mbjelle mes nesh 'armikun e brendshem', qe perfaqsohet aq mire nga E. Hoxha dhe banda e tij kriminale. Po te krahasosh keta dy 'armiq', banda e komunisteve eshte ku e ku me e keqe se armiqte tradicionale te jashtem, per dy arsye:

2. Sepse shperdoruan idealin e lirise dhe te pavaresise, per pak pushtet, dhe u shnderruan ne sherbetore te armiqve tane shekullore, duke i vendosur keta ne pozita mese komode.
Zeus vertet nuk te kuptoj me kete qe thua, duke ditur rrjedhen e historise qe ne gjithmone kemi pasur armiq te brendshem, dhe ky armik nuk filloi me Enverin per Shqiperine, por edhe para Zogut, etj!
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Post by Zeus10 »

Arta wrote:
Zeus10 wrote:

Zeus vertet nuk te kuptoj me kete qe thua, duke ditur rrjedhen e historise qe ne gjithmone kemi pasur armiq te brendshem, dhe ky armik nuk filloi me Enverin per Shqiperine, por edhe para Zogut, etj!

Termi 'armik i brendshem', eshte nje term i terminologjise komuniste dhe une po e perdorja paksa ne menyre sarkastike, por nuk besoj se do te gjeja nje definicion te pershtatshem per ata qe tradhetojne interesat e races nga kane ardhur, per momentin le ti quajme ata 'tradhetare'. Si keta te fundit, Shqiperia ka pasur plote, pas krijimit te shtetit shqiptar, por kryetradhetari, ai qe shkoi me zjarr dhe me hekur racen etij, ai qe e varferoi, skllaveroi, izoloi, perhumbi njerezit e te njejtit gjak, per interesa te pushtetit te tij dhe te atyre qe e vendosen ne krye te partise dhe pushtetit(qe ishin pikerisht armiqte tane me te medhenj), ai eshte E. Hoxha me banden e tij komuniste. Ata nuk i sherbyen as idealeve komuniste, qe thelbin e tyre jane aq te mira, por i bene njerezit qe ta urrejne deri ne ekstrem ate ideal.
Arta
Sun Member
Sun Member

Post by Arta »

Zeus10 wrote: Termi 'armik i brendshem', eshte nje term i terminologjise komuniste dhe une po e perdorja paksa ne menyre sarkastike, por nuk besoj se do te gjeja nje definicion te pershtatshem per ata qe tradhetojne interesat e races nga kane ardhur, per momentin le ti quajme ata 'tradhetare'. Si keta te fundit, Shqiperia ka pasur plote, pas krijimit te shtetit shqiptar, por kryetradhetari, ai qe shkoi me zjarr dhe me hekur racen etij, ai qe e varferoi, skllaveroi, izoloi, perhumbi njerezit e te njejtit gjak, per interesa te pushtetit te tij dhe te atyre qe e vendosen ne krye te partise dhe pushtetit(qe ishin pikerisht armiqte tane me te medhenj), ai eshte E. Hoxha me banden e tij komuniste. Ata nuk i sherbyen as idealeve komuniste, qe thelbin e tyre jane aq te mira, por i bene njerezit qe ta urrejne deri ne ekstrem ate ideal.
Nuk dua qe te flas, por te te shtyj te besh analizimin vete! Ku ishte Shqiperia nga politika e jashtme ne ate kohe, dhe a donin fuqite e medhaja te kishin nje Shqiperi te hapur kur kishin nje lufte te ftohte e konkurente midis tyre?! Keto levizje qe u bene per Kosoven e per gjithe trevat e tjera sot, a u leverdiste ketyre superfuqive te medhaja dhe ne nje pjese te botes ku filluan te dyja luftrat boterore, apo si?
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Post by Zeus10 »

Arta wrote:
Zeus10 wrote: Termi 'armik i brendshem', eshte nje term i terminologjise komuniste dhe une po e perdorja paksa ne menyre sarkastike, por nuk besoj se do te gjeja nje definicion te pershtatshem per ata qe tradhetojne interesat e races nga kane ardhur, per momentin le ti quajme ata 'tradhetare'. Si keta te fundit, Shqiperia ka pasur plote, pas krijimit te shtetit shqiptar, por kryetradhetari, ai qe shkoi me zjarr dhe me hekur racen etij, ai qe e varferoi, skllaveroi, izoloi, perhumbi njerezit e te njejtit gjak, per interesa te pushtetit te tij dhe te atyre qe e vendosen ne krye te partise dhe pushtetit(qe ishin pikerisht armiqte tane me te medhenj), ai eshte E. Hoxha me banden e tij komuniste. Ata nuk i sherbyen as idealeve komuniste, qe thelbin e tyre jane aq te mira, por i bene njerezit qe ta urrejne deri ne ekstrem ate ideal.
Nuk dua qe te flas, por te te shtyj te besh analizimin vete! Ku ishte Shqiperia nga politika e jashtme ne ate kohe, dhe a donin fuqite e medhaja te kishin nje Shqiperi te hapur kur kishin nje lufte te ftohte e konkurente midis tyre?! Keto levizje qe u bene per Kosoven e per gjithe trevat e tjera sot, a u leverdiste ketyre superfuqive te medhaja dhe ne nje pjese te botes ku filluan te dyja luftrat boterore, apo si?

Ketu nuk po diskutojme ne nje plan te gjere interesash politike e gjeostrategjike te nje apo gjithe fuqive dhe superfuqive te botes, por po diskutojme per kasaphanen e nje bande me pushtet shqiptaresh tradhetare, ndaj popullit qe i lindi.
Arta
Sun Member
Sun Member

Post by Arta »

Zeus10 wrote:
Arta wrote:

Ketu nuk po diskutojme ne nje plan te gjere interesash politike e gjeostrategjike te nje apo gjithe fuqive dhe superfuqive te botes, por po diskutojme per kasaphanen e nje bande me pushtet shqiptaresh tradhetare, ndaj popullit qe i lindi.
Kjo eshte bere nder shekuj tek populli yne nga vete shqiptaret! Po lexoja nje artikull per Markagjonajt dhe kapedanet e Mirdites, qe ishin perdorur edhe ne kohen e turkut ne 1880 te shkonin ne ndihme te turkut te permbysinin kryengritjen e Jugut kunder turqve per te marre te mira personale, etj, etj. Ndaj te them qe ky fenomen me ne nuk lindi me Enverin, dhe nuk ishte as i pari as i fundit, te pakten deri tani!
Shqiperiaimee
Regular Member
Regular Member

Post by Shqiperiaimee »

Zeus10 wrote:

"Mbollen armikun e brendshem" por per cilin e ke fjalen, ate qe duke besuar ne drejtesine hyjnore perqafoi komunizmin apo ate i cili besonte se nazi-fashizmi s`kishte pune tjeter vec te bashkonte shqiptaret?
Jo vella, kjo eshte njeanshmeri prandaj une perqafoj mendimin e Pirrakut qe te medhenjte na i ndane patriotet. Duke filluar nga rruga "Koci Xoxe" ne Ferizaj permes asaj qe eshte shkruar per Xoxen, duke analizuar se si Jalta i la dore te lire Jugosllavise mbi Shqiperine dhe shkrimeve mbi " Republiken e 7-e te Jugosll" , duke pare qe emri i Enverit lakohej vetem ne aktakuzat qe ngrisnin armiqte kunder atdhetareve ne Kosove dhe se si keta ATDHETARE FRYMEZOHESHIN NGA ENVERI DHE SE SI AI I DONTE ATA dhe te gjitha perpjekjet qe nga Bujani e deri tek plani "shperthimi" mua nuk me del aspak ky Enveri per te cilin po flet ti.
Vella, jo te kerkojme falje per baballaret tane sic thote vellau Mallakastra por duke analzuar me objektivitet, duke u spostuar dialektikisht prapa ne kohe dhe duke u perpjekur t`i kuptojme ata , te mesojme nga gabimet e tyre, jo me akuza e as me shtremberime por t`i analizojme me respekt dhe jo fjalen tradhetar ta bejme si mall te vleres 1. euro
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Post by Zeus10 »

...dhe te gjitha perpjekjet qe nga Bujani e deri tek plani "shperthimi" mua nuk me del aspak ky Enveri per te cilin po flet ti.
Une nuk e di pse ty nuk te del Enveri ashtu sic e cilesova une, ndoshta ju bashkon ideali ose paguhesh qe ta mbrosh, nga ata qe e paguanin dikur, por Enveri ishte thjeshte nje diktator i shqiptareve, me nje paranoje te llahtarshme, rregjimi i te cilit ka vrare, burgosur, internuar persekutuar me shume shqiptare se gjithe te huajt te marre se bashku per 200 vjetet e fundit.
Sigurisht qe terrorin ndaj races se vete nuk e kreu i vetem, por me nje bande pseudokomunistash, dhe nen udhezimet e fshehta qe vinin nga Beogradi.
Arta
Sun Member
Sun Member

Post by Arta »

Zeus10 wrote:
Une nuk e di pse ty nuk te del Enveri ashtu sic e cilesova une, ndoshta ju bashkon ideali ose paguhesh qe ta mbrosh, nga ata qe e paguanin dikur, por Enveri ishte thjeshte nje diktator i shqiptareve, me nje paranoje te llahtarshme, rregjimi i te cilit ka vrare, burgosur, internuar persekutuar me shume shqiptare se gjithe te huajt te marre se bashku per 200 vjetet e fundit.
Sigurisht qe terrorin ndaj races se vete nuk e kreu i vetem, por me nje bande pseudokomunistash, dhe nen udhezimet e fshehta qe vinin nga Beogradi.
Mundohu te besh nje kerkim, dhe do te shikosh se statistikat e njerezve te vdekur, te vrare nga politika e ketyre 20 vjetve kane nje numer qe do te shokohesh! Si ka mundesi qe vetem Enveri ka qene i lidhur me Serbet per kete shfarrosje te kombit te tij, e jo me perpara ti qe jane me qindra shkrime dhe nga vete te huajt per te vertetuar kete? Zeus kur vjen tek kjo pjese e historise ti perdor emocione! Fatkeqesisht te gjithe ata qe kane dashur te qendrojne ne poste apo pushtet ne vendin tone ne cdo kohe apo epoke historie kane perdorur nje nga dy ose te dy gjitonet tane per ti ndihmuar ata, dhe kjo nuk eshte ndonje gje qe sapo u morr vesh!
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member

Post by Mallakastrioti »

Ti me gjasë, Nakdo Monici,
S' din si hecë n' ketë jetë ‘cicmici’,
Qysh se ty mund t'a hajë palla
Se po kape m' breg me prralla:
Due me thânë, tue vû mbi letra,

....

Fishta.
Kjo figure kaq kontroverse sa aq e forte ,provokuese dhe shume here enigmatike...

Nje nate te zeze korbat e kuq shkojne ne Kishen ku gjndeshin kockat e tij te zhvokshura nga mishi,diku ne dy meter nen toke,duke i mbledhur ne nje thes patatesh kooperative dhe si shtriga nate shkojne i hedhin ne lumin Drin.

Sot Gjergj Fishta eshte poeti dhe shkrimtari me i preferuar i ish-komunisteve dhe sidomos i nostalgjikeve enveriste.
Jo vetem kaq por eshte edhe poeti me me ze i shoqes Nexhmije Hoxha dhe shokut Ramiz Alia.
Kohe me pare nje miku im me kish paralajmeruar:
MOS U MERR ME SHQIPTARET SE KOKEN TENDE KE PER TE VRARE!.
Nuk po e permend kush eshte ky miku im,por juve po ua them-eshte nje "malok"---"shpellar"--"malazez" ---Shqiptar i shitur medemek.Nga ato familje qe e meritonin te pushkatoheshin te paret e vet,sepse kerkonin te mbronin Flamurin shqiptar qe te mos ulej nga nje Kishe e Shkodres, e ne vend te tij te vihej flamuri i vellezerve tane te te njejtit ideal,ai jugosllav---hapu dhé, Mallakaster çka po thu bre burr?!...po ore po e meritonin,si ata ashtu edhe sikurse Fishtes ti hidheshin ato eshtra zgjebarake ne lumin Drin.

I ben nje nder atyre eshtrave zgjebarake te atij bukeshkali Fisht duke i hedhur ne Drin,lumit te Zotit---sepse keshtu shkoi atje ku ai besonte---çna duhet ne me keto pallavra per rrenjet tona e vellazeri mes nesh apo falje e besa-bese?

Ne na duhet nje kryetrim,po nga ata qe din te na vras,te na pres,te na rrenoje---e piramida e emra rrugesh jo vetem do kete gjithandej,por do jete Zoti vet per ne.
....

Personalisht qendroj nga ana e ish-kulakeve dhe tradhetareve,jam me zerin e viktimave:

Vetem nje keshille disave ketu qe po luajne me zjarrin e Baba Tomorrit e permjerrin ne çuke te Tomorrit ne vend qe te falen atje.

Kujdes se eshte zjarr qe pervelon emocioni....e nuk falet as vellai ne kesi rastesh.

Shpresoj te mos komentohen keto rreshta me ato citime e kerkim si te debatojme---se ndryshe me mire nderroni teqe ku te faleni!
Image
Arta
Sun Member
Sun Member

Post by Arta »

Ne histori na duhen fakte e dokumentacione e gjakftohtesi e jo emocione! Sic thashe me lart, nqs fillojme kush ka bere me teper krime dhe kujt ja kane bere, mund te fillojme shume me para nga Zogu i cili qerroi te gjitha figurat e ndritura te ketij kombi! Lerini kercenimet sepse sikur iken edhe lezeti, se njerezit kuptojne! Komunistet e atehershem sic e kam thene, jane bere ""demokratet"" me te temerrshem sot, fjalet e tjera jane fukarrallik!
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member

Post by Mallakastrioti »

Arta wrote:Ne histori na duhen fakte e dokumentacione e gjakftohtesi e jo emocione! Sic thashe me lart, nqs fillojme kush ka bere me teper krime dhe kujt ja kane bere, mund te fillojme shume me para nga Zogu i cili qerroi te gjitha figurat e ndritura te ketoj kombi! Lerini kercenimet sepse sikur iken edhe lezeti, se njerezit kuptojne! Komunistet e atehershem sic e kam thene, jane bere ""demokratet"" me te temerrshem sot, fjalet e tjera jane fukarrallik!

Mos je edhe ti "demokrate" Arta?

Kercenime the?...quhet "liçence shkrimi" ai me lart imi---se e kam edhe une nje dell budallalliku te kerkoj te flas mes rreshtash.

Di vetem te them qe te kini turp vetem ta permendni e te kerkoni te beni rehabilitim te atyre qe shkaterruan mendjen e nje Kombi si ai i yni.

Emocionet?....meqenese e dini qe jemi popull emocional perse provokoni emocionet?
Perseris vetem nje gje---nuk meritoni asgje jo vetem ne kete Forum---por gjithandej me shkrimet tuaja!
Ahmet Zogu?---mos po na del edhe ti vorioepiroshqiptarogrekolabe moj Arta e keshtu perdor menyra te fqinjeve jugor se vetem ata kerkojne te kundergodasin ne kete menyre.

Turp e me teper turp!
Image
Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”