"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Stefan bizanti dhe rendesia e tij

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#16

Post by Zeus10 » Tue Aug 31, 2010 6:55 pm

Mallakastrioti wrote: Image
Kete une do e perktheja:
Byllis, qytet bregdetar ilir, i ndertuar nga Neoptolemi i Mirmidonesve, kombi i Byllineve.

Pyetja eshte:
1. Byllis qe kemi zbuluar ne sot nuk eshte ne breg te detit por larg tij, mos valle kemi te bejme me nje qytet tjeter?!
2. Neoptolemi ishte djali i Akilit, nese ai e ndertoi qytetin per here te pare dhe banoret e tij ishin ilire, atehere dhe ai bashke me themeluesit e tjere kane qene ilire?
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#17

Post by Mallakastrioti » Tue Aug 31, 2010 7:30 pm

Zeus10 wrote:
Mallakastrioti wrote: Image
Kete une do e perktheja:
Byllis, qytet bregdetar ilir, i ndertuar nga Neoptolemi i Mirmidonesve, kombi i Byllineve.

Pyetja eshte:
1. Byllis qe kemi zbuluar ne sot nuk eshte ne breg te detit por larg tij, mos valle kemi te bejme me nje qytet tjeter?!
2. Neoptolemi ishte djali i Akilit, nese ai e ndertoi qytetin per here te pare dhe banoret e tij ishin ilire, atehere dhe ai bashke me themeluesit e tjere kane qene ilire?

Si mund te shpjegohet kjo guaske midhje qe gjeta duke germuar ne Nikaia(vetem pak km larg Bylis)?

Image

dhe nuk eshte hera e pare qe has ne guaska midhjesh deti...

po ashtu ne temen per Bylis kam sjell imazhe te atilla per keto shpella artificiale qe nuk mund te jene thjesht nga erozioni i ererave(ngjyra e kuqerremte e tyre provon oksidimin e hekurit ne shkemb prej UJIT)

Image -Image

Muri rrethues i kalase se Nikaise ndodhet me pak se 100 metra me lart ketyre shpellave artficiale.Keto shpella nuk jane vetem pasoje e ererave,pasi ererat nuk krijojne stalktite dhe stalakmite,i njoh keto shpella si veten time dhe e di se çfare po flas....
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#18

Post by Zeus10 » Tue Aug 31, 2010 7:48 pm

Mallakastrioti wrote:Ketu do doja nje ndihme per nje perkthim sa me te sakte(edhe pse S.Bizanti nuk thote qarte per etnicitetin e tyre,i vendos prane Pelles).interesant eshte emertimi i saj.
BALLA

Image
Jo, pak a shume thote keshtu:
Balla qytet ne Maqedoni, ashtu si Pella dhe qytetar eshte ballai. Te prejardhur nga hyjnesha ne Maqedoni, Ballaiotasi(??) kane origjinen nga vendi qe tani e therrasin Pythion.
Balaioni qytet ne Maqedoni, i races se baloinve.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#19

Post by Mallakastrioti » Tue Aug 31, 2010 8:03 pm

Zeus10 wrote:
Mallakastrioti wrote:Ketu do doja nje ndihme per nje perkthim sa me te sakte(edhe pse S.Bizanti nuk thote qarte per etnicitetin e tyre,i vendos prane Pelles).interesant eshte emertimi i saj.
BALLA

Image
Jo, pak a shume thote keshtu:
Balla qytet ne Maqedoni, ashtu si Pella dhe qytetar eshte ballai. Te prejardhur nga hyjnesha ne Maqedoni, Ballaioti (metagagon?) eshte vendi qe tani e therrasin Pythion.
Balaioni qytet ne Maqedoni, i races se baloinve.

Kemi nje toponim disi te çuditshem andej nga anet e mia,Zeus.

BALLSH.

Mesjetaret (studiuesit) kerkojne ta lidhin me Balshajt,qe kane sunduar ne ate zone,dihet historikisht,sikurse Aranitajt.

Po le te kerkojme ta "greqizojme" si toponim:si mund ta quajme---BALASI---BALLASI----apo :,,,,,,BYLISI,,,,?

Rrenja eshte ne mos gaboj fjala "BALL"=FRONT (eng.)-----apo ndoshta pema shekullore dhe e nderuar ne lashtesi e pemes "VIDH"?
Pema e VIDHIT eshte gjithandej ne ato zona.Mos harrojme se ne lashtesi nuk ishte e njejta natyre qe ndeshim sot.
Toponim intresant kemi p.sh VIDHISHT (fshat) ne FIER
Image

User avatar
Trojan
Honored Member
Honored Member
Posts: 382
Joined: Fri Jul 30, 2010 9:03 pm
Gender: Male

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#20

Post by Trojan » Tue Aug 31, 2010 8:06 pm

Mallakastrioti wrote:Le te vazhdojme me tej me S.Bizantin e te shkojme ne Maqedoni,çfare na thote:

ImageArra ,qytet Ilir , vendaliu quhet Arraios(Arreos) (dmth merr mbaresen "AIOS")

sikurse ai qe eshte nga
Pella --> Pellaios
Beroia --> Beroiaios

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#21

Post by Mallakastrioti » Tue Aug 31, 2010 8:29 pm

Flm. Zeus dhe Trojan per ndihmen ne perkthimet.

Le te vazhdojme:

Enkelejte dime qe kane qene fis Ilir.

Image
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#22

Post by Mallakastrioti » Tue Aug 31, 2010 8:39 pm

Epidamnos (Επίδαμνος) = Dyrrhachion (Δυρράχιον)=Qytet Ilir:

Image
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#23

Post by Mallakastrioti » Tue Aug 31, 2010 8:51 pm

S.Bizanti sjell emrtimin Emathia...


Image

Por me sa shoh ka pasur kundershtime midis studiuesve lidhur vendndodhjes se qytetit si dhe emertimit(sjell nga autori qe ka sjell librin "Ethnica" te S.B)?

Image


IMATHIA---apo---- AMATHIA?
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#24

Post by Mallakastrioti » Tue Aug 31, 2010 9:34 pm

JAPYGIA dhe LABERIA?

Image
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#25

Post by Zeus10 » Tue Aug 31, 2010 9:34 pm

Mallakastrioti wrote:S.Bizanti sjell emrtimin Emathia...


Image
Emathia qytet dhe vend. Tani quhet maqedoni.Dhe Emathis eshte vendi.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#26

Post by Zeus10 » Tue Aug 31, 2010 9:44 pm

Mallakastrioti wrote:
Image

sakte
vazhdimi:
....ashtu si Ekataios, raca e Japuksve dhe Japugase dhe Japugia.

PS Normalisht nyjen e neuterit te emerores duhet ta shoqeronte jo fjala ne kallezore.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Trojan
Honored Member
Honored Member
Posts: 382
Joined: Fri Jul 30, 2010 9:03 pm
Gender: Male

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#27

Post by Trojan » Tue Aug 31, 2010 9:52 pm

Mallakastrioti wrote:"Apollonia (Ancient Greek: Ἀπολλωνία κατ' Ἐπίδαμνον or Ἀπολλωνία πρὸς Ἐπιδάμνῳ Apollonia kat' Epidamnon or Apollonia pros Epidamno) was an ancient Greek[1][2][3] city in Illyria, located on the right bank of the Aous river (modern-day Vjosë). Its ruins are situated in the Fier region, near the village of Pojani, in modern-day Albania."..wikipedia

S.Bizanti:

Image


Apollonia ,Qytet Ilir. Jetonje Ilir, nga Epidamnos.. Me vone 200 kolonizues Korinthas u derguan ne te.
I udhehiqte Gylaks, Gylakio e quajti....!!!!

Pra ,para kolizimit nga metropolet greke... vendi ka qene banuar nga ilire...
po ashtu edhe me Durresin..


Appian, The Civil Wars
book 2, chapter 6

The consuls crossed safely to Dyrrachium,
which some persons, by reason of the following error, consider the same as Epidamnus.
A barbarian king of the region, Epidamnus by name, built a city on the sea-coast and named it after himself. Dyrrachus,
the son of his daughter and of Neptune (as is supposed), added a dockyard to it which he named Dyrrachium. When the brothers of this Dyrrachus made war against him, Hercules, who was returning from Erythea, formed an alliance with him for a part of his territory; wherefore the Dyrrachians claim Hercules as their founder because he had a share of their land, not that they repudiate Dyrrachus, but because they pride themselves on Hercules even more as a god. In the battle which took place it is said that Hercules killed Ionius, the son of Dyrrachus, by mistake, and that after performing the funeral rites he threw the body into the sea in order that it might bear his name.

At a later period the Briges, returning from Phrygia, took possession of the city and the surrounding country. They were supplanted by the Taulantii, an Illyrian tribe, who were displaced in their turn by the Liburnians, another Illyrian tribe, who were in the habit of making piratical expeditions against their neighbors, with very swift ships. Hence the Romans call swift ships liburnic?, because these were the first ones they came in conflict with.
The people who had been expelled from Dyrrachium by the Liburnians procured the aid of the Corcyreans, who then ruled the sea, and drove out the Liburnians.
The Corcyreans mingled their own colonists with them and thus it came to be considered a Greek port; but the Corcyreans changed its name, because they considered it unpropitious, and called it Epidamnus from the town just above it, and
Thucydides gives it that name also. Nevertheless, the former name prevailed finally and it is now called Dyrrachium.
Last edited by Trojan on Tue Aug 31, 2010 10:07 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#28

Post by Mallakastrioti » Tue Aug 31, 2010 9:53 pm

Zeus10 wrote:
Mallakastrioti wrote:
Image

sakte
vazhdimi:
....ashtu si Ekataios, raca e Japuksve dhe Japugase dhe Japugia.

PS Normalisht nyjen e neuterit te emerores duhet ta shoqeronte jo fjala ne kallezore.

"Gli Apuli o Iapigi o Japigi (in greco antico Ἰάπυγες, in latino Ĭāpyges) furono un'antica popolazione indoeuropea proveniente dall'Illiria. Si stabilirono tra il secondo e il primo millennio a.C. nell'attuale regione italiana della Puglia."
=
"Apuli ose Iapigi ose Japigi (në "greqisht" te lashte Ἰάπυγες , Ĭāpyges në latinisht) kanë qenë një popullsi e lashtë indo-evropiane ardhur nga Illiria. Vendosur në mes të mijëvjeçarit të dytë dhe të parë p.e.s në rajonin italian të Pulias."

P.S...LIAPOURIA=LABERIA(gr. moderne)=LA PUGLIA (it.)
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#29

Post by Mallakastrioti » Tue Aug 31, 2010 10:11 pm

PAGGAIOU apo PAGGAION =PAGAN?

"The term pagan is a Christian adaptation of the "gentile" of Judaism, and as such has an inherent Abrahamic bias, and pejorative connotations among monotheists,[4] comparable to heathen and infidel also known as kafir (كافر) and mushrik in Islam. For this reason, ethnologists avoid the term "paganism," with its uncertain and varied meanings, in referring to traditional or historic faiths, preferring more precise categories such as polytheism, shamanism, pantheism, or animism."

Image
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#30

Post by Zeus10 » Tue Aug 31, 2010 10:18 pm

Kjo teme dhe disa te tjera si kjo, jane shume te rendesishme, sepse, njehere e mire duhet te hedhim poshte kete pretendim te serbo-grekeve:

The Albanians were never mentioned in Byzantine, (not even of the works by Constantine VII Porphyrogenitus), Arab, Armenian or any other texts before the 12th cent.

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”