Shqipja e ka huazuar nga gjuha Kineze.
Mos u hallakat shume por shiko ne google translate,ose ne ndonji fjalor, i cili natyrisht eshte me i sigurte.
http://translate.google.com/#en|zh-CN|water
English to Chinese (Simplified) translation
水
Listen
Read phonetically
Shuǐ
Dictionary - View detailed dictionary
1. noun
1. 水
2. 雨水
3. 注入水
4. 泽
2. verb
1. 浇灌
2. 冲
3. 浇
4. 灌
5. 冲淡
6. 溲
Nga formimi me i gjate, CVV ne krahasimi me Shqipen VV, Une jam shume me teper i sigurte ne huazimin nga gjuha Kineze sesa une jam te cfare jane duke na thene neve:huazimet nga gjuha greke,latine,sllave,turke,angleze,spanjolle,franceze,gjermane,afrikane......
Pse jam me i sigurte?
Sepse gjuha kineze eshte nja dy mije vjet me e vjeter sesa ato mbahen, pamvaresisht qe disa shkencetare, jo shqiptare, shkruajne qe gjuha shqipe eshte te pakten 10 mije vjet me e vjeter se gjuha kineze.
Gjuha shqipe kur thote uj, thote dhe shiu,thote dhe shuaj,kuptohet qe zjarri shuhet me uj,etja shuhet me uj, dhe xuditerisht kur shuhet zjarri leshon nje tingull te ngjashem me "sh..shh" njesoj si shiu kur bie, ose lumi perseri nje "u" leshon ....Biles dhe "shura", tingull "sh" leshon.
Meqe fjale, kur flasin per gjuhen Shqipe neper libra,enciklopedi, etj nuk flasin ne fakt per gjuhen shqipe,por per nje pjese te vogel te saj, qe cdo gjuhe i ka dhe ne i quajne huazime.
eshte ajo qe shkruajta tek 'rëzomat", dredhimi nga ceshtja.
Nuk beso qe "uj" eshte nje huazim,por nje ndertim i njerzeve qe i sollen botes gjuhen e folur fillimisht dhe pas saj shkrimin.Kur ata flisnin, te tjeret ishin ende neper pemë.