"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
erix77
Star Member
Star Member
Posts: 543
Joined: Sat Aug 14, 2010 8:23 am
Gender: Male
Location: Tirana

Re: JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

#151

Post by erix77 » Wed Dec 22, 2010 8:44 am

Epirians,mire pra e qartesuam njehere e mire qe nuk jane greke
Dhe e bëmë me besa besën ja të rrojmë ja të vdesëm!

Ishte thënë prej Zotit që të nderohen armët e Shqipërisë!

elikranon
Honored Member
Honored Member
Posts: 373
Joined: Sat Dec 26, 2009 6:05 pm
Gender: Male

Re: JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

#152

Post by elikranon » Wed Dec 22, 2010 8:45 am

Zeus10 wrote:
Marre prej:
POLICY OF ENGLAND AT THE PRESENT CRISIS, WITH RESPECT TO GREECE
The Morning Chronicle (London, England), Friday, November 2, 1821; Issue 16393.
Ky mesa duket ishte nje raport diplomatik i vitit 1821. Ishte ne fillimet e Revolucionit Grek dhe Anglezet nuk e kishin marre akoma seriozisht. Kthesen e madhe ne diplomacine angleze, persa i perket Revolucioniut Grek, e kreu Xhorxh Kaning 2 vjet me vone.
Koha e tregoi se sa vertetesi kishte ai raport. Greqia asnjehere nuk ka qene e varur politikisht nga ruset, ndikimi rus ne Greqi ishte i paperfillshem, thjesht ekzistonte nje simpati midis ketyre dy popujve ortodoks. Ishte Franca dhe Anglia qe gjithmone kane patur ndikimin me te madh ne kete vend.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

#153

Post by Zeus10 » Wed Dec 22, 2010 5:52 pm

elikranon wrote:
Zeus10 wrote:
Marre prej:
POLICY OF ENGLAND AT THE PRESENT CRISIS, WITH RESPECT TO GREECE
The Morning Chronicle (London, England), Friday, November 2, 1821; Issue 16393.
Ky mesa duket ishte nje raport diplomatik i vitit 1821. Ishte ne fillimet e Revolucionit Grek dhe Anglezet nuk e kishin marre akoma seriozisht. Kthesen e madhe ne diplomacine angleze, persa i perket Revolucioniut Grek, e kreu Xhorxh Kaning 2 vjet me vone.
Koha e tregoi se sa vertetesi kishte ai raport. Greqia asnjehere nuk ka qene e varur politikisht nga ruset, ndikimi rus ne Greqi ishte i paperfillshem, thjesht ekzistonte nje simpati midis ketyre dy popujve ortodoks. Ishte Franca dhe Anglia qe gjithmone kane patur ndikimin me te madh ne kete vend.
Fatkeqesisht Elikranon, raporti eshte shume realist. Te gjitha burimet e kohes vertetojne se "greket", ishin vetem nje rrjet tregetaresh dhe klerikesh dhe nepunesish, qe jo vetem per numrin e paket nuk mund te ngriheshin ne rangun e nje kombi, por dhe per esencen e tij. Perse i perket numrit, te gjithe kemi lexuar se si ju bashkuan kesaj berthame "greke", nje mase e madhe njerezish qe s'kishin asnje lidhje me ate cfare e bente kete berthame greke. Fazat e tjera te gjithe i dime, shkembimet e popullsise, qe merreshin vetem ne baze te perkatesise se tyre fetare, asimilimi dhe homogjenizimin i popullates.
Fjalia:
.....they are at the present totally unfit for being raised into an indipendent nation,......
i shkon per bukuri realitetit te atehershem dhe pervec elokuences, bart nje te vertete qe greket e sotem, jane munduar me deshperim ta fshehin.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

elikranon
Honored Member
Honored Member
Posts: 373
Joined: Sat Dec 26, 2009 6:05 pm
Gender: Male

Re: JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

#154

Post by elikranon » Thu Dec 23, 2010 4:35 pm

Zeus10 wrote:
Fatkeqesisht Elikranon, raporti eshte shume realist. Te gjitha burimet e kohes vertetojne se "greket", ishin vetem nje rrjet tregetaresh dhe klerikesh dhe nepunesish, qe jo vetem per numrin e paket nuk mund te ngriheshin ne rangun e nje kombi, por dhe per esencen e tij. Perse i perket numrit, te gjithe kemi lexuar se si ju bashkuan kesaj berthame "greke", nje mase e madhe njerezish qe s'kishin asnje lidhje me ate cfare e bente kete berthame greke. Fazat e tjera te gjithe i dime, shkembimet e popullsise, qe merreshin vetem ne baze te perkatesise se tyre fetare, asimilimi dhe homogjenizimin i popullates.
Fjalia:
.....they are at the present totally unfit for being raised into an indipendent nation,......
i shkon per bukuri realitetit te atehershem dhe pervec elokuences, bart nje te vertete qe greket e sotem, jane munduar me deshperim ta fshehin.
Po realiteti tregoi qe ishin te afte te ngriheshin ne rangun e nje kombi indipendent. Bile ishin te paret e Ballkanit. Duke pare harten e Ballkanit duhet te ishin te fundit se ishin afer berthames se perandorise, kurse shqiptaret duhet te ishin nder te paret se ishin ne periferi te kesaj perandorie.

elikranon
Honored Member
Honored Member
Posts: 373
Joined: Sat Dec 26, 2009 6:05 pm
Gender: Male

Re: JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

#155

Post by elikranon » Thu Dec 23, 2010 4:36 pm

Zeus10 wrote:
Fatkeqesisht Elikranon, raporti eshte shume realist. Te gjitha burimet e kohes vertetojne se "greket", ishin vetem nje rrjet tregetaresh dhe klerikesh dhe nepunesish, qe jo vetem per numrin e paket nuk mund te ngriheshin ne rangun e nje kombi, por dhe per esencen e tij. Perse i perket numrit, te gjithe kemi lexuar se si ju bashkuan kesaj berthame "greke", nje mase e madhe njerezish qe s'kishin asnje lidhje me ate cfare e bente kete berthame greke. Fazat e tjera te gjithe i dime, shkembimet e popullsise, qe merreshin vetem ne baze te perkatesise se tyre fetare, asimilimi dhe homogjenizimin i popullates.
Fjalia:
.....they are at the present totally unfit for being raised into an indipendent nation,......
i shkon per bukuri realitetit te atehershem dhe pervec elokuences, bart nje te vertete qe greket e sotem, jane munduar me deshperim ta fshehin.
Po realiteti tregoi qe ishin te afte te ngriheshin ne rangun e nje kombi indipendent. Bile ishin te paret e Ballkanit. Duke pare harten e Ballkanit duhet te ishin te fundit se ishin afer berthames se perandorise, kurse shqiptaret duhet te ishin nder te paret se ishin ne periferi te kesaj perandorie.

erix77
Star Member
Star Member
Posts: 543
Joined: Sat Aug 14, 2010 8:23 am
Gender: Male
Location: Tirana

Re: JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

#156

Post by erix77 » Thu Dec 23, 2010 7:21 pm

kurse shqiptaret duhet te ishin nder te paret se ishin ne periferi te kesaj perandorie.
kryengritjet e shqiptareve kane filluar ca kohe me pare se 1821 por fatkeqesia e tyre ishte se nuk e hoqen veten per dicka tjeter dhe keshtu askush nuk i ndihmoi te cliroheshin nga tirania.
Dhe e bëmë me besa besën ja të rrojmë ja të vdesëm!

Ishte thënë prej Zotit që të nderohen armët e Shqipërisë!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

#157

Post by Zeus10 » Fri Dec 24, 2010 1:03 am

elikranon wrote:
Zeus10 wrote:
Fatkeqesisht Elikranon, raporti eshte shume realist. Te gjitha burimet e kohes vertetojne se "greket", ishin vetem nje rrjet tregetaresh dhe klerikesh dhe nepunesish, qe jo vetem per numrin e paket nuk mund te ngriheshin ne rangun e nje kombi, por dhe per esencen e tij. Perse i perket numrit, te gjithe kemi lexuar se si ju bashkuan kesaj berthame "greke", nje mase e madhe njerezish qe s'kishin asnje lidhje me ate cfare e bente kete berthame greke. Fazat e tjera te gjithe i dime, shkembimet e popullsise, qe merreshin vetem ne baze te perkatesise se tyre fetare, asimilimi dhe homogjenizimin i popullates.
Fjalia:
.....they are at the present totally unfit for being raised into an indipendent nation,......
i shkon per bukuri realitetit te atehershem dhe pervec elokuences, bart nje te vertete qe greket e sotem, jane munduar me deshperim ta fshehin.
Po realiteti tregoi qe ishin te afte te ngriheshin ne rangun e nje kombi indipendent. Bile ishin te paret e Ballkanit. Duke pare harten e Ballkanit duhet te ishin te fundit se ishin afer berthames se perandorise, kurse shqiptaret duhet te ishin nder te paret se ishin ne periferi te kesaj perandorie.
Kjo nuk ndodhi per shkak te "aftesise" se tyre, por totalisht si rezultat i interesave Fuqive te Medha, qe kerkonin largimin e Turqise nga kontinenti, qe ishte dhe arsyeja pse Shqiperia e lidhur me Perandorine e fitoi pavaresine ne fund.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

#158

Post by ALBPelasgian » Sat Dec 25, 2010 9:16 am

Edhe vete intelektualet ne Greqine e shek.XIX nuk e konsideronin Maqedonine e Epirit pjese te Greqise:

Image
Image
Image
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
AgrianShigjetari
Senior Member
Senior Member
Posts: 188
Joined: Wed Dec 23, 2009 5:13 pm
Gender: Male

Re: JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

#159

Post by AgrianShigjetari » Tue Mar 08, 2011 12:39 pm

Roughly speaking, the coast-land of the Aegean from the
former Greek frontier to the Mesta forms a narrow strip of territory
peopled by Greeks, but both in Epirus and in Thessaly south of
the Vistritza, the majority of the so-called Greeks in the Hinter-
land are either Albanians
or Vlachs,
and within forty miles of
Salonika the valley of the Vardar is held by Bulgarised Moslems,
and Salonika itself is mainly inhabited by Spanish-speaking Jews.

Without its hinterland Salonika would be of comparatively little
commercial importance
,
whilst, if the Greek frontier was carried
east of the Mesta, Bulgaria would be deprived of that access to
the sea through the ports of Orfani and of Kavala upon which her
hopes were set, and as by the Treaty of London Enos at the
mouth of the Maritza had been allotted to Turkey, Bulgaria would
see her outlets on the Aegean restricted to a coast-line fifty or sixty
miles long, including only the roadstead of Dedeagatch, and a
harbour on a lagoon at Porto Lagos. If, however, the Powers met
the wishes of Turkey by drawing her frontier up the Maritza to its
confluence with the Ergene, the Bulgarian communications with
Dedeagatch could, at any moment, be cut by the Turks. Such
were the questions which were left pending when the Treaty of
London was signed.

^The inner history of the Balkan war, Sir Reginald Rankin - 1914, p. 526

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

#160

Post by ALBPelasgian » Wed Mar 09, 2011 10:03 am

Pershendetje miq,

Ka kohe qe s'jemi pare. Krejt per faj timin meqe kam qene dhe vazhdoj te jem tejet i zene me pune aq sa m'duket sikur jam n'labirnthin e Minotaurit -haha-
Sidoqofte, ne vijim po hedh tekstin e nje libri te mocem qe e kisha te ruajtur tash e sa kohe n'bazen e te dhenave. Lexim t'kendshem!

"The Greeks in Epirus and Thessaly, though not so prosperous as those of Roumclia, are politically on the same footing. In Epirus most of them are to be found in a cluster of about fifty villages lying under a spur of Mount Pindus, in a district called Zagori.* Each of these villages elects a magistrate, and the magistrates in their turn elect a president, through whom they communicate with the pasha at Janina, the capital. In this town the Greeks, who form the wealthiest and most intelligent part of the population**, have the same sort of self-government as in the villages. The chief authority is in the hands of the Turks, who lodge fn the citadel together with the Jews—the latter being, all over Turkey, warm partisans of the Ottoman dominion; but the strongest and most numerons race in the province is the Albanian, which is often very incorrectly confounded with the Greek. The Albanians furnish the Turkish army with its best soldiers, and have repeatedly been employed in Crete and other Greek districts to put down insurrections. Unlike the Greeks, they have very little religious feeling, and there are at least as many Mussulmans among them as Christians. An Albanian often becomes a Mussulman in order to get some lucrative post under Government, his wife at the same time remaining a Christian; and it not unfrequently happens that during Lent a sort of cake is made, one half of which is flour and water for the Christian wife, and the other half a savory mess of mutton, butter, and vegetables, for the Mussulman husband. The Albanian language, too, which is said to be derived from the ancient Illyrian, is utterly unintelligible to a Greek. There is little doubt that if the Albanians had joined the Greeks during the revolution, both Epirus and Thessaly would have been lost to the Sultan. But AH Pasha's rebellion was essentially an Albanian one, and was entirely distinct from the Hellenic movement in the Morea. According to M. Poujade, an Albanian chief actually entered Acarnania with the object of joining the insurgents; but hearing the people exclaim, " Long live our race!" he turned back again, well knowing that the race to which ho belonged had nothing in common with the Greek.

^Eclectic magazine: foreign literature, Volume 11 By John Holmes Agnew, Walter Hilliard Bidwell, p. 413

http://books.google.com/books?id=PXh3O1 ... &q&f=false

* "Grek" paska pas vec ne nje rrip katundesh ne Zagori. Sa cudi!!! Une gjer me tani kam pandehur se 'grek' ka pasur te pakten e te paktave gjer n'Shkumbin e Veles...

** Ashtu sic e kemi provuar me dhjetera dokumenta te tjera, 'greket' e Janines ishin vecse pjesa e shkolluar e popullsise shqiptare.

Morali i ketij dokumenti: Aq 'grek' kane qene epirotet e Ali Pashes saqe kur hyne n'Akarnani ata thjesht perbuzen thirrjet e akarnanasve t'bizantizuar: 'long live our race' - per shkak se s'ndjenin gje qe t'i lidhte me ta!!!
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

#161

Post by ALBPelasgian » Thu Apr 21, 2011 7:57 am

Me ne fund e gjeta citatin shume te kerkuar te Pukevillit, i cili Akarnanine e quan zgjatim t'natyrshem te Shqiperise:
Carlelia, the ancient Acarnania, is a little canton of Southern Albania, comprised between the strait of St. Maure, the lake of Arta, and the river Acheloiis, or Aspro-Potamos as it is now called.

^Travels in Greece and Turkey, François Charles Hugues Laurent Pouqueville, 1820, p. 399
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

#162

Post by Zeus10 » Thu Apr 21, 2011 12:07 pm

According to M. Poujade, an Albanian chief actually entered Acarnania with the object of joining the insurgents; but hearing the people exclaim, " Long live our race!" he turned back again, well knowing that the race to which ho belonged had nothing in common with the Greek.

^Eclectic magazine: foreign literature, Volume 11 By John Holmes Agnew, Walter Hilliard Bidwell, p. 413
Eshte e trishtueshme te shikosh, se sa jane reduktuar kerkesat tona ne lidhje me historine, kur nje forum relativisht i vogel si yni, bene prezente ate qe te gjitha qeverite dhe akademite shqiptare, as kane guxuar ta germojne per 100 vjetet e fundit te marra se bashku.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
AgrianShigjetari
Senior Member
Senior Member
Posts: 188
Joined: Wed Dec 23, 2009 5:13 pm
Gender: Male

Re: JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

#163

Post by AgrianShigjetari » Tue Jul 05, 2011 11:54 am

Paragrafi i shkeputun me poshte shfaq te verteta pjellore, por jo dhe aq sakte te shtjelluara per shkak se autori s'i ka do ceshtje te sqaruara.

In our geographical outline we have already had occasion to remark that Albania extends to the S. as far as the other side of the mountains of Souli, thus comprising the greatest part of the ancient Epirus. This people, who in every thing differ from the Greeks and Ottomans, may within themselves be divided into two great clans. The one which stretches from the rivers Bojana and Moraccia, as far as the Stirnatza or Panyasus ; an extent comprehending the vizirship of Skutari, may be called the Albano-Illyrian clan, because the people inhabiting it are a mixture of Illyrians and of Sclavonian colonies who came to establish themselves in that country. The other, which takes in the vizirship of Berat, part of that of Joannina, and the Sandgiak of Delvino, may be called Albano-Epirotian, or Greek, because the people dwelling in that range of country, are originally Epirots or Greeks, from colonies of the Adriatic. These two great tribes or clans, possessed of an uniform language and nearly similar habits, differ considerably in their manners and character. Whilst the Illyrian Albanian is wild and unpolished, the Epirotian one is comparatively advanced towards civilization. As more immediately connected with the subject, we shall proceed to give a descriptive sketch of the latter.

Memoirs on the Ionian islands: considered in a commercial, political, and ... By Frédéric Guillaume de Vaudoncourt, William Walton, p. 316

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

#164

Post by ALBPelasgian » Sat Aug 13, 2011 8:18 am

Agrian e ke vene re me pare kete paragraf:
Thessaly and the northern provinces have adopted the barbarisms of Albania; and an Italian may generally be substituted for a Greek word, at Athens and in the Morea.

An essay on certain points of resemblance between the ancient and modern Greeks
By Frederick Sylvester North Douglas, p. 95
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: JANINA - PRAPAVIJA E SAJ SHQIPTARE

#165

Post by ALBPelasgian » Sun Aug 14, 2011 1:15 pm

Pasazhi i meposhtem mund te bartet lirshem edhe ne temen per tolerancen fetare tek shqiptaret:
By their Southern neighbours, the Albanians have long ceased to be considered either Mussulmans or Greeks ; their mission to Mahomet the Second, and subsequent embracing of Islamism, would naturally stamp them the former, whilst their country and warlike habits bear no resemblance to the luxurious, sedentary habits of the Turk. They may, in fact' be considered as the connecting link of the two religions, embued with all the treachery and duplicity of the followers of Mahomet, but still retainining the spirit of hospitality, bravery, and minor virtues of the Greeks. To those succeed the Roumehots, the inhabitants of what is now termed Eastern and Western Greece, comprising Attica, Livadia, and the territory South of Epirus and Thessaly: still mindful of their contests for freedom and religion, under their immortal Scaderbeg, they cling closely to that faith for which their fathers bled. And, though subject to the galling yoke "of the Ottoman, they have still enjoyed a comparative freedom, amidst their rocks and mountains; nor have they ever submitted to enslave their souls, by a base concession to his creed. Brave, open-hearted, and sincere, their valour is the slightest recommendation; and the traveller who has claimed their hospitality, or the wretch who has thrown himself on their protection, has ever met with succour and security beneath the arm of the Roumeliot Klefti.

# History of the Greek revolution: compiled from official documents of the ... By John Lee Comstock
Banoret e Atikes, Livadhise, Epirit jugor, Thesalise, Greqise perendimore dhe asaj lindore e ruajne ndergjegjshem kujtimin e Skenderbeut dhe perpjekjet e tij per liri!
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”