"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Problemet e paskrizes.

Këtu mund të shkruani për ekonominë botërore, si ndikon ecuria e saj në jetën tuaj, lidhja e saj me ekonomine e komunitetit tuaj.

Moderator: Adriana

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Problemet e paskrizes.

#1

Post by Zeus10 » Thu Aug 20, 2009 4:06 pm

Ekonomia boterore po shfaq shenjat e para te rimekembjes nga recensioni me i eger ne 60 vitet e fundit. Te dhenat e fundit tregojne se disa ekonomi te goditura me fort nga kriza, kane filluar serish rritjen duke perhapur optimizem tek bizneset dhe konsumatoret.
Por Fondi Monetar ne nje dalje te fundit ka paralajmeruar se efektet e recensionit do te ndjehen per shume vite dhe periudha pas krizes do te jete e veshtire.
FMN veren se thuajse ne te gjithe vendet, nje pjese e madhe e kostove te krizes i eshte ngarkuar buxheteve te qeverive per shkak te shpenzimeve te medha qe ato kane kryer per te ndihmuar ekonomite.
Per rrjedhoje deficitet buxhetore kane shenuar per kete vit rekorde maksimale.
Paralajmerimi qe ben FMN eshte se shume shpejt te gjitha qeverite do te jene te detyruara te marrin masa drastike per te ribalancuar financat publike dhe ne kete pike eshte e pashmangshme rendimi i barres fiskale.
Por rritja e taksave nuk eshte kostoja e vetme qe qytetaret dhe bizneset ne mbare boten do te duhet te paguajne.
FMN thote se ekonomia nuk do te jete e afte te krijoje vende te reja pune, te pakten deri ne gjysmen e dyte te vitit te ardhshem, cka do te thote se ata qe kane humbur punen si pasoje e krizes do te qendrojne te papune per nje kohe jo te shkurter.
Por ekspertet e FMN vene ne dukje edhe nje tjeter rrezik.
Sipas tyre vete rritja ekonomike nuk eshte e sigurte, pasi deri tani ajo i dedikohet shpenzimeve marramendese te qeverive, te cilat shume shpejt do te duhet te rishikohen dhe nese sektori privat nuk do te reagoje per te rritur kerkesen, atehere ekonomia mund te tronditet serish
http://top-channel.tv/artikull.php?id=159804
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Problemet e paskrizes.

#2

Post by Zeus10 » Thu Aug 20, 2009 4:09 pm

Qeverite e vendeve te pasura pasi ndihmuan bizneset e medha(pronare te te cilave jane vete zyrtaret) te mos falimentonin me financa shteterore, duan te rikuperojne keto fonde duke rritur taksat. Kjo eshte nje pafytyresi e kapitalizmit, nje rend ekonomik qe gjithsesi e ka treguar veten me te mire se socializmi i aplikuar.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Problemet e paskrizes.

#3

Post by Adriana » Fri Aug 21, 2009 1:17 pm

Zeus10 wrote:Qeverite e vendeve te pasura pasi ndihmuan bizneset e medha(pronare te te cilave jane vete zyrtaret) te mos falimentonin me financa shteterore, duan te rikuperojne keto fonde duke rritur taksat. Kjo eshte nje pafytyresi e kapitalizmit, nje rend ekonomik qe gjithsesi e ka treguar veten me te mire se socializmi i aplikuar.


Peshku i madh ushqehet me peshkun e vogel!
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Problemet e paskrizes.

#4

Post by Adriana » Fri Aug 21, 2009 1:58 pm

Zeus10 wrote: Por ekspertet e FMN vene ne dukje edhe nje tjeter rrezik.

Sipas tyre vete rritja ekonomike nuk eshte e sigurte, pasi deri tani ajo i dedikohet shpenzimeve marramendese te qeverive, te cilat shume shpejt do te duhet te rishikohen dhe nese sektori privat nuk do te reagoje per te rritur kerkesen, atehere ekonomia mund te tronditet serish


Shume shtete kan filluar te japin shenjat e para te daljes nga kriza, ky rezultat nuk eshte nje lajm i ri per ne, sepse ishim ne dijeni nga rezulatatet e tre-mujorit te dyte qe shenjat / perqindjet ishin ne rruge pozitive.
Ndryshime akoma me te medha ekonomike parashikohen ne baze te rezulatteve te vendeve te pasura ( perjashtojm Ameriken ) ne tre-mujorin e pare te 2010, po Banka Qendrore Evropiane ( BCE ) nuk i gezohet plotesisht kesaj %, dhe kete e theksoj dhe Presidenti i Bankës Qendrore Evropiane (BCE) Jean-Claude Trichet, ja si thot:


Ekonomia botërore e ka frenuar "rënien e saj të lirë", por "zonën e pasigurisë" nuk e kemi lenë ende pas, vlerësoi sot Presidenti i Bankës Qendrore Evropiane (BCE) Jean-Claude Trichet në radion RTL.
"Ndodhemi ende në një periudhë tkurrjeje të aktivitetit ekonomik, por po dalim nga periudha e rënies së lirë", deklaroi Trichet, duke shtuar gjithsesi se duhej të ruheshim nga "të qenët tepër optimistë". "Nuk e kemi lenë ende pas zonën e pasigurisë në të cilën jemi futur që pas intensifikimit të krizës në mes të shtatorit 2008", shtoi ai duke bërë thirrje për "kujdes" dhe "vigjilencë".
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Problemet e paskrizes.

#5

Post by Adriana » Fri Aug 21, 2009 2:24 pm

Zeus10 wrote:
FMN thote se ekonomia nuk do te jete e afte te krijoje vende te reja pune, te pakten deri ne gjysmen e dyte te vitit te ardhshem, cka do te thote se ata qe kane humbur punen si pasoje e krizes do te qendrojne te papune per nje kohe jo te shkurter.Per vendet e varfera - Banka Botërore vlerëson - qe do te ndjenje nje vale vështirësie ekonomike, me papunësinë dhe nën-shfrytëzimin e kapaciteteve të kompanive në rritje edhe në rastin e stabilizimit të tregjeve financiare.
Edhe në qoftë shifrat per rritjen e kursit të vitit 2010 do te jen ne rritje, ritmi i shërimit është e pasigurt, dhe me shumë per vendet e varfera, në fillim do të jenë të prekur nga pasojat e krizës ( 2009) e cila parashikohet me renie midis 350 miliard dhe 635 miliard dollarë.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: Problemet e paskrizes.

#6

Post by Adriana » Fri Aug 21, 2009 2:40 pm

Zeus10 wrote: Por rritja e taksave nuk eshte kostoja e vetme qe qytetaret dhe bizneset ne mbare boten do te duhet te paguajne.


Ketu ne Holland ne nuk na ben me pershtypje taksat, sepse eshte vendi me taksa me te larta ne bote, vet OBAMA e quajti Hollanden "Paradajs e Taksave'' mbasi Hollanda nuk i uli taksat per nje kontart qe Obama kerkonte te bente me Hollanden, gje qe ndikoj ne nje debat te vogel midis Obama dhe Bos ( ministri e finances ne Holland )
Shikoni nje fragment nga ky debat:

Obama beschouwt Nederland als belastingparadijs

Ja sa taksa paguajm ne Holland!
Belasting ( Hollandisht) = Taksa ( Shqip )


Image
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!Post Reply

Return to “Ekonomia botërore”