bardus wrote:Zeus10 wrote:bardus wrote:
Sloven.
Ura bije = Shqip
bie ora 'suona l`orologio'
Kjo eshte njesoj si greqishtja me shqipen:
κεραυνος-----------rrufe
le te izolojme ne te dyja gjuhet
ραυ~ruf
Ne e dime shume mire cdo te thote "ra" por sic mund te merret me mend tingulli f-ë, ne kushtet e nje ideofoni, bart kuptimin e shpejtesise se madhe, pra:
rru(ra)fe= ajo qe bie shpejt(rrufeshem)

Tamam Zeus ,ketu kemi prure me dhjetra mos me shume shembuj te tille.
Zeus, më falni po, nuk ka kuptim kjo;
=râ= me;
=rru= dhe f"e" me janë largë njëra nga tjetra:
Zeusi:=rru(ra)fe= ajo qe bie shpejt(rrufeshem)...
...diku më sipër i solle disa shembuj nga greqishtja, por, duke e ditur se edhe gjuha shqipe e kelte afroën në disa raste, më lejoni pra ta shtjellojmi një krahasim permes gjuhës frenge e cila ka fjalë te ngjajshme me shqipen, por që ndoshta kuptohen ndryshe;
Rru-fé-ja është edhe:
=Ré-jâ=(fûder fr.=pûder fr.=barût=
=(mur-mur)-ima= gjâma,
=vet-ima=veton=krisi=(pété fr.)
=fé fr.=zanë, zana,zant/ diçka magjike.
siél fr.=qielli...etj.
Grekët i kemi afër, huazimet mund te kuptohen, mirëpo, duke ditur se tek ne pati edhe vershime kelte, nuk injorohen as mundësit e huazimeve... fiset kelte si Bastardet si dhe Skordiskët ishin te vendosura deri tek malet e Sharrit në shek. VI e VII-të pas krishti, pa i numruar bredhjet gale në Maçqedoni në kohën e Gentit.
Pervojat tona nëpër forume prej vitesh, duke perseritur të njejtën gjë, se, te gjitha gjuhët e Europës kanë rrênjët nga shqipja, kam frikën se, këto epitete e lavdrata që i shprehim në favor gjuhës shqipe, nesër do këtë pasoja të medhaja, siç e pësoj gjuha baske.
Lexuesi në këtë tem duhët të informohet edhe nga anët tjera, ka nevojen për syqeltësi, nga vetknaqsija jonë mund te na errësohen edhe sytë, mashtrojmi veten dhe lexuesin tonë, me një fjalë; dame i bejmi veti...ose nga injoranca ose nga shkurtpamsija jonë.
Më ra ndermend fjala "pek"=pjek/pjekur, te cilën e keni permendur këtu;
Pastaj është edhe Robert D'Angjeli i cili e thotë; "Mos të harrojmi se, duke u bazuar në të dhënat tjera, ne nuk do kerkonim nga shqiptari i sotëm, që ka nevojë të riformohet, i cili për shkaqe të situatës gjeografike dhe shkaqet e rrëthanave tjera, është vonuar për sa i përketë civilizimit të sotëm, ti permbledhin të gjithë termat e të gjitha format që i flisnin popujt e vjetër pellazgë dhe duke iu falemenderuar =kontaktit= të tyre "më popuj të ndryshëm" "sot shqiptarët e kanë zhvilluar dhe "perfekcionuar" gjuhën "e tyre" gjatë mivjeçarve të kaluar "përmes huazimeve të duhura" e "te pasururuara". faleminderit.