"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#16

Post by illyrianboyful » Tue Jun 25, 2013 8:03 pm

dialektin kryesor te shqiptareve, shfaqet: "ne", per shkak te rotacionit geg-tosk. Nga kjo buruan:

"greqishtja"-----neo
latinishtja----------nov-um(kjo thjeshte nje prapashtese parazitare)
qe dhane me shume kete fjale ne te gjitha gjuhet e tjera:
new(eng)---------nuova(it)------nova(ochsllav) me gjithe derivatet e tyre.
[/quote]

Si pik e parë, unë e pranoj hendikepin timë për mosnjohjen e gjuhës greke!

Kjo që prure është shumë interesantë NE(gegë)? RE tosk, si dëshmi gjuhën greke e cila e ruajti fjalën e origjinës NE+O = RE+O.

Vetëm se do ishte edhe më qëndruse po të kishte mbijetuar kjo mënyrë e t'folmes në ndonjë regjion Gegë, fort më duket e pa qëndrueshme sepse normalisht toskërishtja nuk ka ndikuar në gjuhën e popullore të gegëve, por pse jo!!!

Për mu RE ka qen gjithmon kështu, shkaku i REJËS sepse është e përsëritshme në vehte, gjithmon REJA është e RE.

por kam respekt për menidimin tënd fjala ishte se se Qiellikaltër përmendi fjalët e përbashkëta të gjuhëve perëndimore me sllavishtën siç jan, motra = sestra, sediti = siding, etj etj prandaj e përmenda NOVO por tani jam i bindur se është nga NEO ashtu si thua. më falni për hendikapin.
Keto dy pohime jane mjaft interesante dhe ne pergjithesi kur flitet per gjuhe duhet te jepen fakte qe te krijojme edhe ne nje pershtypje se ku eshte nderhyrja e sllavishtes ne gjuhet e Europes ,apo se sllavishtja eshte vete indoeuropjanjcja,kush e ka thene kete ,sepse sa di une, as qe e marrin ne konsiderate vjetersine e saj,nje gjuhe e fryre me kalke si gr.dendron 'pyll' me 'shuma' etj.,jo se ka shume interes per mua personalisht ,por pohimet me duken te forta ,vecse ne paste dale nga ndonje linguist i njohur .
hahhahaa kreksi është i pa korigjueshëm, por keni ndjesë ndaj tij, se edhe unë jam prishur me të pikërisht për kësi gjëra. por me të vërtet shpesh herë hasi në fjalë, evropiane që jan me origjin sllave ashtu siç i ceka më lart, si sestra - sediti - mater etj.

Por fundi fundit të gjitha rrugët çojn tek gjuha Shqipe, në shumë raste është bër një rotacion: Shqipja ka dhënë në lashtësin më të hershme dhe pastaj ju k'thehen fjalët, dmth pastaj i ka huazuar shqipja, në shembullë të jingut dhe jangut, kjo është një fakt që nuk guxojm ta mohojm.

Atë që thotë kreksi për vëllahët është e vërtet pjesërisht sa i përket gjuhës, por jo se ata jan pëllazgët e ne jo.

ka ngat neve një fshat thirret DOBËRÇAN 100% shqipëtar dhe i njejti toponim është në horlland DEBREÇEN( vëllahët shkuan edhe deri në SKOQI = S'KUQËT = VALACHS kjo është një fakt, por jo në nivel që thotë kreksi.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4201
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#17

Post by Zeus10 » Tue Jun 25, 2013 8:30 pm

E ke parasysh parafjalen re ne anglisht(qe buron nga latinishtja):

re-
a prefix, occurring orig. in loanwords from Latin, used to form verbs denoting action in a backward direction (recede; return; revert), action in answer to or intended to undo a situation (rebel; remove; respond; restore; revoke), or action done over, often with the implication that the outcome of the original action was in some way impermanent or inadequate, or that the performance of the new action brings back an earlier state of affairs (recapture; reoccur; repossess; retype). Also, red-.

ajo nuk eshte vecse fjala shqipe: "[e(i)]" re(ri)

psh re+capture= ri+kapja, ne kuptimin qe kjo kapja me fundit, me e reja.

Pra dhe gjuhet qe per te renë perdorin n-në, ne fakt e kane patur ne qarkullim ate fjale me tingullin r-ë. Kjo do te thote qe dhe ne gjuhen shqipe, perdorimi i te dy tingujve ka qene i njekohshem, gje qe me shtyn te mendoj, qe te dy dialektet shqip, kane egzistuar njekohosisht, te pakten qe ne kohen kur egzistonte nje latine jo vulgare dhe detyrimisht perpara shumices se gjuheve egzistuese europiane.
Pervec kesaj ka shume fjale te gegerishtes, qe kane jane zevendesuar natyrshem me ato 'epirotike', shume perpara kongreseve drejtshkrimore.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#18

Post by illyrianboyful » Tue Jun 25, 2013 8:50 pm

l
ajo nuk eshte vecse fjala shqipe: "[e(i)]" re(ri)

psh re+capture= ri+kapja, ne kuptimin qe kjo kapja me fundit, me e reja.

Pra dhe gjuhet qe per te renë perdorin n-në, ne fakt e kane patur ne qarkullim ate fjale me tingullin r-ë. Kjo do te thote qe dhe ne gjuhen shqipe,
Po por, nuk mund të themi se edhe ato gjuhë që përdorin NE-në, RE-ja është ekuivalente me NEV por në fakt Reja është vetëm si parashtesë pa dyshim nga gjuha Shqipe, ( unë nuk i ndojë perden latinishtën gjuhës shqipe as perden greqishtën) dhe NEV si domethënje FAKTIKE, sepse po të i pyesim se çfar do me thënë RE në gjuhën tuaj asnjëri nuk mund të përgjigjet përpos për të thënë se është për të ribër gjërat.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#19

Post by illyrianboyful » Tue Jun 25, 2013 9:03 pm

bardus wrote:
illyrianboyful wrote:

por me të vërtet shpesh herë hasi në fjalë, evropiane që jan me origjin sllave ashtu siç i ceka më lart, si sestra - sediti - mater etj.
Or lum djali edhe njehere se po hyn shume thelle e po na na sjell verdalle kush te tha qe jane sllavce keto fjale?
hahhaa or lumi lumë, shtjelloje pak.

më duket se unë kam hapur temën me titullë se sllavishtja është e formuar në rrënjë nga shqipja, por kjo nuk do me thënë
se sllavishtja nuk dhe asgjë!

Kam thënë dhe e themë të gjitha rrugët çojn tek Shqipja, si do që të sillet. sa për gjuhët aziatike nuk e di, a semitike >PO

Ndërsa sa i përket gjuhëve semitike, a ka kontribuar Shqipja në formimin e tyre apo, me ta thënë të vërteten e e flas gjuhën Arabe, dhe deri para disa muajve nuk kam menduar se Shqipja do kishte kontribuar për k'të, vetëm se kur fillova në studim të hollësishëm vërejta se edhe Hebraishtja edhe Arabishtja jan të formuara në baza të linearit B, për shembullë :

DHA+HA+BA = dhahaba = shkoi

DA+RA+BA = daraba = i mëshoi = i ra (me shuplak, me grusht, me dru etj)

LA+NA= për ne

LA = jo, është e afër me la, e braktisi, e lëshoi të shqipes

ABË= baba, = O-BË = o bërësi, i fëmisë

IBËN - DJALI = i bëni = ai që është i bër(i bën) nga baba

UMË = NËNA = ËMË

shohim pra se nuk duhet ngutur por duhen studime më serioze dhe të thella, por kjo duhet të financohet nga qeverit, dhe e meriton financimin.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#20

Post by bardus » Tue Jun 25, 2013 9:26 pm

illyrianboyful wrote:
DHA+HA+BA = dhahaba = shkoi

DA+RA+BA = daraba = i mëshoi = i ra (me shuplak, me grusht, me dru etj)

LA+NA= për ne

LA = jo, është e afër me la, e braktisi, e lëshoi të shqipes

ABË= baba, = O-BË = o bërësi, i fëmisë

IBËN - DJALI = i bëni = ai që është i bër(i bën) nga baba

UMË = NËNA = ËMË
DHA+HA+BA = dhahaba = shkoi-- cfare gjuhe eshte kjo?

IBËN - DJALI = i bëni --Po kjo sepse shqiptari ka nja 3000 vjette pakten qe i thote bir.

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#21

Post by illyrianboyful » Tue Jun 25, 2013 9:36 pm

bardus wrote:
illyrianboyful wrote:
DHA+HA+BA = dhahaba = shkoi

DA+RA+BA = daraba = i mëshoi = i ra (me shuplak, me grusht, me dru etj)

LA+NA= për ne

LA = jo, është e afër me la, e braktisi, e lëshoi të shqipes

ABË= baba, = O-BË = o bërësi, i fëmisë

IBËN - DJALI = i bëni = ai që është i bër(i bën) nga baba

UMË = NËNA = ËMË
DHA+HA+BA = dhahaba = shkoi-- cfare gjuhe eshte kjo?

IBËN - DJALI = i bëni --Po kjo sepse shqiptari ka nja 3000 vjette pakten qe i thote bir.
semitike Arabe lol?


DHA = iu DHA

HA = hajt

BA = bërje

IBËN - DJALI = i bëni --Po kjo sepse shqiptari ka nja 3000 vjette pakten qe i thote bir.
[/quote]

Ani de ani, qe po të kallxoj.

BIR është shkurtes nga I BËRË(tosk) = I BËNË (gegë)

jam hasur në disa postime e s'mun e gjejshin origjinën e kësaj fjale kaq të thjesht.

shpresoj se jam i qartë tani, se nuk postoj pa lidhje
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#22

Post by illyrianboyful » Fri Jun 28, 2013 8:48 pm

Tani po kalojm përsërio tek fjala QAJ = KAJ dhe KAJEM e sllavishtés fati imë është se kam njohuri edhe në gjuhët evropiane por edhe në Arabisht.

KAJ = QAJ( gjerma Q ëashtë e vonshme) siç kam thënë Arabishtja gjithashtu është e formuar mbi baza të linearit Me rrënjë nga nji rrokje si gjuhët evropiane, prandaj shohë shumë similitydë me Shqipen.

Për fjalën KAJ Arabisht thëjn BAKA(foljet bëhen në të kaluarën, sh: KA QA, KA SHKU, KA PUNU)

Pra Arabisht BAKA = BA+KA dmth ka KA= KA KJA vërejm rrënjët BA dhe KA

BA për të inklanshuar BËRJEN dhe KA për të treguar aktin. BAKA = KA BËR KAMJE lol kjo dëshmon se KAJEM e gjuhés sllave është nga >SHQIPJA nga rrënja KA = QA dhe jo e kundërta.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#23

Post by illyrianboyful » Fri Jun 28, 2013 8:56 pm

Diçka shumë interesant fjala VOLKAN = nga rrënjët VAL+KA+NË, = Valë ka në të, nga e cila kuptojm, se formulimi i kësaj fjale është shumë i sofistikuar, dhe këtë sofostikim ia jepë mënyra e përbërjes shumë e bukur dhe intelegjente të Shqipëfolësve të lasht VAL KA NË = valë ka në të, kjo NË që dmth NË TË BRENDA, shpreh se kjo gjë përmban brenda saj VALË, dhe mëse kjo NË, mënyra e vendosjes së kësaj rrokjeje e bën që të kuptojm se kjo fjalë është e përbër në një mënyrë shumë intelegjente dhe nga njerëz shumë intelegjentë, dhe njëkohësisht kuptojm se kjo fjalë është shumë e lasht. Pse? sepse Shqipëfolësit e mëvonshëm sidomos pas shekullit 7-8-9 nuk ishin nga ata që qajshin kokë për të folmuraur fjalë dhe për të inovuar, por brengosja e tyre ishte, mbijetesa dhe të i dalin zotë familjeve të tyre, dhe se më shumë i jepshin rëndësi, se a është duke folë si burrë dhe me sinqeritet se sa sofistikimi i përbërjes së fjalive në mënyrë moderne.

Nga këto fakte kuptojm njëkohësisht se kjo fjalë është Shumë e lasht VAL+KA+NË nga e cila rrjedhë edhe fjala LAV = VAL vetëm se e rrutulluar, që shpreh atë lavën e volkanit,
dhe sigurisht se edhe kjo fjalë është një dëshmi për gjuhën mbret e cila është gjuha e popullit Arbëror.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#24

Post by illyrianboyful » Sun Jul 14, 2013 3:57 pm

Fjala : SIGURNO
Nga e Shqipes : SI GURI = si gurno-j = si gurna-j

Si Guri e gjuhës Shqipe dha:

- Sigurno(sll)

- Siguramente(it)

- Surement(fr) vërejmë hjekjen e gjermës G në mes, për nga lehtësimi i shqipëtimit. sur = siur = sigur

- seguranca(port)

- seguridad(esp)

fjala Siguri, me siguri, qartë rrjedhë nga qëndrimi i gurit që rri stoik dhe i fortë!
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#25

Post by illyrianboyful » Mon Jul 15, 2013 10:05 am

ZANAT thamë në postimin më sipër = ZA NË AT = MARRË DITURIN NGA AI QË E KA, sepse dituria është me marrje apo kopjim nga personi që e ka.

kjo fjalë kontriboi për formimin e një dyzin të fjalëve tjera në sllavisht, nga e cila është edhe fjala:

- ZNATI = TË DITURIT

- ZNANJE = DITURIA

- DOZNATI = ME ARRITË DITURI

- POZNATI = " " "

- PREPOZNATI = ME NJOHË DIKË, DIÇKA
ETJ, ETJ

RADITI = të punohet nga e Shqipes RADHITI nga rrënja RA+DA sepse RADHA në realitet është DARJE me nda nji gjë nga tjetra

GRADITI = me ndërtu, nga G+RADHITI pra GË është ekivalente apo e barabart me GJË të sotmes, sepse GJËJA [shtë e vonshme.

GRADITI = G+RADHITI = GJË+RADHITI sepse ndërtimi është radhitje e një pas njëshme. Pra pastaj vjen edhe vjala drerivante e kësaj

GRAD = QYTET = nga G+RADHË

RAD = PUNË

RADOST = kënaqësi, nga rrënjat RAD+OST që shqipë jepë = KËNAQËSI OSHT,

RAD = kënaqësi, sepse një punë e radhitur apo e kryer bukur ka për rezulltat lindjen e kënaqësis si frutë i punës së bukur. Pra është kënaqësi e shpirtit.

RAZUM = TË KUPTUARIT = MENDJA E SHËNDOSH nga rrënjët

RA+ZUM,

RA = në të, dhe e ZUM= e nuk e lam me dalë, por e mbajtëm e ZUM
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4201
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#26

Post by Zeus10 » Mon Jul 15, 2013 3:28 pm

illyrianboyful wrote:ZANAT thamë në postimin më sipër = ZA NË AT = MARRË DITURIN NGA AI QË E KA, sepse dituria është me marrje apo kopjim nga personi që e ka.

kjo fjalë kontriboi për formimin e një dyzin të fjalëve tjera në sllavisht, nga e cila është edhe fjala:

- ZNATI = TË DITURIT

- ZNANJE = DITURIA
Nuk mendoj se origjina e kesaj fjale eshte nga shqipja zane(me nxane), por eshte folja direkte njerrokeshe: 'njoh'~na.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#27

Post by illyrianboyful » Mon Jul 15, 2013 4:33 pm

Zeus10 wrote:
illyrianboyful wrote:ZANAT thamë në postimin më sipër = ZA NË AT = MARRË DITURIN NGA AI QË E KA, sepse dituria është me marrje apo kopjim nga personi që e ka.

kjo fjalë kontriboi për formimin e një dyzin të fjalëve tjera në sllavisht, nga e cila është edhe fjala:

- ZNATI = TË DITURIT

- ZNANJE = DITURIA
Nuk mendoj se origjina e kesaj fjale eshte nga shqipja zane(me nxane), por eshte folja direkte njerrokeshe: 'njoh'~na.
ty ke të drejtë të keshë opinionin tënd.

fjala burim është ZA-N'-AT, çdo dituri është marrje nga personi tjetër, nga personi që e ka, prandaj është, ZANAT = mësim.

Një fjalë e urtë thotë: NË FAKT DITURIA PËRVETËSOHET ME MARRJE
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#28

Post by bardus » Mon Jul 15, 2013 4:43 pm

Znati e din gjithe bota se eshte njoh ,know , te sllavet k > z,e te ngulesh kembe kot
seshte virtyt i mire.

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 285
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#29

Post by illyrianboyful » Mon Jul 15, 2013 4:49 pm

bardus wrote:Znati e din gjithe bota se eshte njoh ,know , te sllavet k > z,e te ngulesh kembe kot
seshte virtyt i mire.
më duket se diskutim pa lidhje!

gjithë bota e njehë se Z'nati dmth njohje, edhe unë e njohë, por po e shohë se s'jemi të rangut të njëjtë!
ka problem të perceptimit.

ndoshta se postova një ditë, diçka n'lidhje me serbët serboi, srmi, sarmati i cili koment mu fëshi, dhe po mendoni se jam serbë? së pakti tepër jeni skeptik
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: SLLAVISHTJA NGA RRËNJAT E GJUHËS SHQIPE

#30

Post by bardus » Mon Jul 15, 2013 5:09 pm

illyrianboyful wrote:

më duket se diskutim pa lidhje!
Tani po fillon te rreshkases,nuk te detyron kush te diskutosh,por edhe mos na sjell perralla si Zanati=znati,se anglezeve u mbetet
hatri po tu themi se Know=zanati.
Shiko se edhe turqit kane sanat.
illyrianboyful wrote:
por po e shohë se s'jemi të rangut të njëjtë!
ka problem të perceptimit..ndoshta se postova një ditë, diçka n'lidhje me serbët serboi, srmi, sarmati i cili koment mu fëshi, dhe po mendoni se jam serbë? së pakti tepër jeni skeptik
Per cfare rangu flet ti ketu?
Mund te jesh cfare te duash nuk ka problem,ketu po flasim per ato qe shkruan dhe jo se cfare je.

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”