Etimologjia e fjales.
- bardus
- Star Member
Re: Etimologjia e fjales.
ROSSI : Sarii(i) ia- mb. itterico,che patisce d`ittrizia-giallo per itterizia
Helenet : σάρι Cyperus [plant, galingale] auricomus,goldenhaired;with golden foliage;
σάρι = auri
Ajo cka eshte folur me pare per kalimin nga *ar- > h`ar > sari
vertetohet edhe nga pohimi i Suidas :
σαίρει. ή χαίρει
-
- Regular Member
-
- Regular Member
-
- Regular Member
-
- Regular Member
- Zeus10
- Grand Fighter Member
si ari~ s'ari~sari
- Zeus10
- Grand Fighter Member
Kjo fjale tregon qarte, mekanizmin e formimit te fjaleve ""greke"". Kuptime te gjuhes shqipe, jane perdorur sukseshem per te krijuar leksikun e "Gjuhes Greke". Ne kete rast vajtimi, eshte rezultat i dhimbjes se PA_DURUESHME , por mesa duket kushdo qe ka krijuar kete gjuhe, thjesht ka shnderruar ne empirike termat e gjuhes se folur te atij populli, qe sherbyen si baze per ate qellim.DUROJ kal.1. edhe jokal.
I përballoj dhe i kaloj vështirësitë, dhembjet, shqetësimet, vuajtjet, fatkeqësitë etj. i qetë e gjakftohtë, pa u ankuar e pa u ligështuar; i bëj ballë a i qëndroj një ndikimi, një veprimi ose një ngacmimi të jashtëm; jam në gjendje të mposht një dëshirë, një nevojë, një kërkesë të organizmit që më tundon a më mundon. I duroi dhembjet (vuajtjet, fatkeqësitë). E duroi etjen (urinë). E duron të ftohtët (të nxehtët, vapën). I duroi torturat. Duroi pa ngrënë (pa pirë). S'e duroi dot lodhjen (pagjumësinë). S'e duron dot dritën (pluhurin). Duronte nga e keqja. Duroi disa ditë pa bukë. Duroi gjithë rrugën pa ujë. Duroi shumë. S'duron fare.
Ky epitet ishte per Odiseun, udhetarin e famshem qe DUROI aq gjate veshtiresite dhe kohen, qe te kthehej ne atdheun e tij, por ne kete rast ndoshta nuk ka te beje fare me kuptimin grek "vajtoj". Ai thjesht mund te jete nje nofke per heroin e duruar, qe ka kuptim ne shqip.

Head of Odysseus wearing pileus depicted on a 3rd-century BC coin from Ithaca
-
- Regular Member
- Mallakastrioti
- Galactic Member
Kerkoj falje nese nderhyj une:amathia wrote:Zeus kam has n'kt, a e munshme me kan thmia per "fmia"?
Perse shqiptaret duhet te kene "DJAL=DJALL=DIELL"?
Pra Femia dhe Themia ,Thyami=Thiami=Kalamai =Lumi i Zeusit apo i Djalit( =Djallit) te çameve , mendoj se eshte e njejta gje, apo shpreh te njejten gje. Pra shqipja nuk ka shpikur asnjehere fjale te rastesishme, kjo eshte magjia e saj!

-
- Regular Member
Nosta mun mem nimue se kie die-gno(s) t'plot pr gue "greke"...
Taj lyp fialn "Spear"-"Shtiz'" kam has ndika tran'sisme "μεσάχκῦλον"-"me sag kulon"
A mun me ken kulon sagu-giaku?
- Zeus10
- Grand Fighter Member
Ka shume fjale te greqishtes, ku nderkembimi i f-th do te siguronte fjalen analoge shqip, por ne kete rast nuk jam i sigurte. Kjo per faktin sepse une besoj ne semantiken e fjaleve, te perbera nga nje rrokje c-v dhe thë-(mi) nuk permban asnje kuptim qe te kete lidhje me femine. Vetem nese afersia ne tingellim f-th, ka krijuar nje term te ri.amathia wrote:Zeus kam has n'kt, a e munshme me kan thmia per "fmia"?
-
- Member
Zeus, nuk e di se sa ndihmon kjo, veç se trajta thëmi-thëmia e në një pjesë të vogël thëmi-thëmini në vend të fëmijë-fëmija gjindet edhe sot në të shprehunit e një pjesë të trevave të Kosovës lindore dhe jo vetëm asaj.Zeus10 wrote:Ka shume fjale te greqishtes, ku nderkembimi i f-th do te siguronte fjalen analoge shqip, por ne kete rast nuk jam i sigurte. Kjo per faktin sepse une besoj ne semantiken e fjaleve, te perbera nga nje rrokje c-v dhe thë-(mi) nuk permban asnje kuptim qe te kete lidhje me femine. Vetem nese afersia ne tingellim f-th, ka krijuar nje term te ri.amathia wrote:Zeus kam has n'kt, a e munshme me kan thmia per "fmia"?
-
- Regular Member
Fjala Stoli-sun ne fjalorin e vjeter grek :
ene me sa doket e kan lidhun ki fjala 'style' vie nga fjala greke 'stylos' ki nuk ka t'boi asgja, po prap i mvishet si burim.
-
- Regular Member
-
- Regular Member
tomaras wrote:Zeus, nuk e di se sa ndihmon kjo, veç se trajta thëmi-thëmia e në një pjesë të vogël thëmi-thëmini në vend të fëmijë-fëmija gjindet edhe sot në të shprehunit e një pjesë të trevave të Kosovës lindore dhe jo vetëm asaj.Zeus10 wrote:Ka shume fjale te greqishtes, ku nderkembimi i f-th do te siguronte fjalen analoge shqip, por ne kete rast nuk jam i sigurte. Kjo per faktin sepse une besoj ne semantiken e fjaleve, te perbera nga nje rrokje c-v dhe thë-(mi) nuk permban asnje kuptim qe te kete lidhje me femine. Vetem nese afersia ne tingellim f-th, ka krijuar nje term te ri.amathia wrote:Zeus kam has n'kt, a e munshme me kan thmia per "fmia"?
pa nse e kcyriim ci kem plot fiial ci na epin e na kallansoin ci:
1) Kerthίgniim, a, vf. shum.kerthίgniim t. -> Infanzia, stato del bambino
2) Kerthίi, kerthίni, vm.shum kerthίj. t. Bambino, animale lattante.
3) Kerthίix, a, e kerthixe, vf.shum. kerthίixa, .t. Ombelico
e tuj plotscue me :
1a) Thith-ni, thithe, thitha me e m'u thithe, ftvep. Succiare.
2a) Thnii-, a, vf.shnm. thnii-t. -> Leudine- Phthiraptera Louse.
popullorsce-morr e qelbanik (i soj i insekteve pa krai ci thith kryeixist te th'mit.)
e gnimέnnoi e shpnesoi ci fiala "greke" - καρδια (κέαρ-center) pr t'emnue xe'mnen ka t'boi me fiialn Kerthίix si mesi i trupthit.
καρδια- kerthi (a->e) ene (δ - th) gnisoi si n'thalassa (th-d)