"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4201
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#391

Post by Zeus10 » Wed Apr 22, 2015 12:02 am

Pas vdekjes se Sulltan Muratit dhe heqjes se rrethimit te Krujes nga Sulltan Muhameti, Skenderbeu kthehet ne kryeqytetin e Epirit, Krujen dhe ky moment pershkruhet keshtu ne librin e mesiperm:

Tale fine ebbe anche questa seconda numerosa spedizione degli Ottomani contro l eroe Epirota, il quale tostochè vide il suo Stato totalmente libero da nemici, ritornò nella sua Capitale il di cui Governatore con tutta la guarnigione e tutti cittadini uscendo al di lui incontro, lo accolsero cantando il Te Deum ed in un tal modo accompagnato fece il suo ingresso nella città al suono degli strumenti guerrieri e de sacri bronzi

Kete fund pati dhe kjo ekspedite e dyte e madhe e Otomaneve, kunder heroit Epirotas, qe e pa vendin e tij me se fundi, te cliruar nga armiqte, kthimin ne kryeqytetin e tij, guvernatori me te gjithe garnizonin mbrojtes dhe gjithe qytetaret e dale per pritjen e tij, e mireseardhen duke kenduar:
Të DUAM , dhe ne kete menyre u krye hyrja e tij ne qytet e shoqeruar nga tingujt e intrumentave luftarake dhe bronzeve te shenjte(kembanave te Kishes).


Keshtu e priten epirotet heroike, mbretin e tyre, duke i shprehur dashurine ne gjuhen e embel arberore.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#392

Post by rrëqebull » Wed Apr 22, 2015 10:07 am

"Te Deum"-i është këngë kishtare. Mëkëmbësit e vatikanit kane qenë të përhapur aq sa më vonë u përhapën ata osmanë duke ngritur bunkeret abrahamike si njolla të sundimit dhe nxitjes së tyre shkombëtarizuese, prandaj nuk mendoj se kjo mund të lexohet si "fakt që ne ishim krejt të kristianizuar në atë kohë". Meqenëse kronikani është i huaj, e përmend këtë fakt si plotësim të kuadrit gjeopolitik që po tregon por, për mendimin tim, një shqiptar i asaj kohe, harenë dhe gazmendin për kthimin e Kryeheroit Tonë, mund ta shprehte, porsi edhe sot, vetëm nëpërmjet «tingujve të veglave luftarake» dhe motiveve, valleve e këngëve tona burimore. Jo më kot edhe Marin Bardheci (Barlleti), shkruante se «Populli shqiptar është më tepër një popull luftëtar se sa fetar ».

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4201
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#393

Post by Zeus10 » Wed Apr 22, 2015 11:49 am

Ashtu eshte Rreqebull, ke te drejte. Une nuk jam shume familjar me ritet fetare dhe mendova qe ishte fjala te dum. Deum mesa duket duhet te kete lidhje me Deus-dio-zot me prapashtesen latine um.
Megjithate, kjo histori me pak nuanca epike dhe fetare te shtuara nga autori, nuk i heq asnje gje sakrifices titanike te popullit shqiptar, ne mbrojtje te fese te atyre qe sot na perbuzin percajne dhe diskriminojne.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#394

Post by rrëqebull » Wed Apr 22, 2015 12:48 pm

Zeus10 wrote: Megjithate, kjo histori me pak nuanca epike dhe fetare te shtuara nga autori, nuk i heq asnje gje sakrifices titanike te popullit shqiptar, ne mbrojtje te fese te atyre qe sot na perbuzin percajne dhe diskriminojne.
Pa dyshim.
Duke lënë këtu mënjanë çështjen e përkufizimit të evropianësisë si diçka krejt të ndryshme nga abrahamizmi, mund të arsyetohet se:
meqenëse elitat evropiane të asokohshme identifikoheshin me kristianizmin, fakti që lufta dhe fitoret tona titanike kastriotiane ishin vetvetiu edhe në mbrojtje dhe në të mirën e Evropës, nuk kishte se si mos të shihej prej (këndvështrimit dhe botëkuptimit të) tyre si një "mbrojtje e kristianizmit" (se fundja titulli "Atlet i Krishtit", këtë kuptim gjeopolitik ka në ato rrethana historike).
Por kjo nuk ka se si të ndikojë tek mospërfshirja dhe shpërfillja jonë e vetvetishme ndaj abrahamizmave, dhe në asnjë mënyrë nuk mendoj se i jep "ngjyrime religjioze" luftës sonë me në krye Kastriotin, e cila ishte krjetësisht kombëtare.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4201
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#395

Post by Zeus10 » Wed Apr 22, 2015 2:13 pm

Une personalisht mendoj, se megjithese Skenderbeu vete, mund ta kete filluar luften si nje princ kristian, lufta me vone perkunder demeve kolosale qe i beri races sone, sherbeu per te farketuar gati ne nje religjion ndergjegjen etnike, duke i bere shqiptaret per here te pare bashke si vellezer te nje gjaku, ne mbrojtje tashme te vendit tyre. Uniteti etnik i farketuar gjate kesaj lufte, ishte fitorja me e madhe ne nje lufte, qe heret a vone do humbej ushtarakisht.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4201
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#396

Post by Zeus10 » Wed Apr 22, 2015 2:33 pm

Por kjo nuk do te thote, qe shqiptaret para kesaj lufte, nuk kishin ndergjgje kombetare, ose nuk njihnin vlerat e tyre morale, ne raport me kombet e tjera. Perlati, komandanti i Stefigradit, garnizoni I te cilit perbehej kryesisht nga dibrane, i dha kete pergjigje te derguarve te sulltanit, pas ofertave djallezore te tyre, per te dorezuar qytetin:

Forse colle tue promesse avresti potuto ingannare qualunque altra nazione eccetto quella degli Albanesi

Ndoshta premtimet e tua, mund te kishin mashtruar cdo komb tjeter, pervecse shqiptaret

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4201
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#397

Post by Zeus10 » Wed Apr 22, 2015 3:12 pm

Raphael Volteranus , ne vepren e tij botuar ne vitin 1506 f 114 shkruan per Skenderbeun:

Pirri quidem successione aut Alexandri cognomento

Pasardhes i denje i Pirros dhe mbajtes me dinjitet i mbiemrit te Aleksandrit(te madh te Maqedonise-shen. im)

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#398

Post by rrëqebull » Wed Apr 22, 2015 4:44 pm

Zeus10 wrote:lufta me vone perkunder demeve kolosale qe i beri races sone, sherbeu per te farketuar gati ne nje religjion ndergjegjen etnike, duke i bere shqiptaret per here te pare bashke si vellezer te nje gjaku, ne mbrojtje tashme te vendit tyre. Uniteti etnik i farketuar gjate kesaj lufte, ishte fitorja me e madhe ne nje lufte, qe heret a vone do humbej ushtarakisht.
Zeus10 wrote:Por kjo nuk do te thote, qe shqiptaret para kesaj lufte, nuk kishin ndergjgje kombetare, ose nuk njihnin vlerat e tyre morale, ne raport me kombet e tjera.
E ke thënë shumë bukur!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4201
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#399

Post by Zeus10 » Fri Apr 24, 2015 5:08 pm

Po e sjell dhe njehere, leterkembimin midis Skenderbeut dhe Princit te Tarantos ne gjuhen italiane, per te qene dhe njehere e dokumentuar, sepse fjalimi i Skenderbeut qendron si monument i dijenise per brezat e ardhshem, se kush jane shqiptaret dhe te paret e tyre:

[col]Giovanni Antonio, Principe di Taranto a Giorgio Albanese, salute
Conveniva a te, il quale la aveva illustrato nelle guerre coi nemici della Cristiana religion, che alcune volte avevi preso ad impugnare, avessi finito di opprimere, e perseguitare sino alla total distruzione, e non averli alquanto irritati, e lasciato quel campo, essere passato in Italia a muover l' arme contro ai Cristiani. Che causa tieni contro di me? Che cosa ho fatto io contro di te? Che controversie furon mai tra di noi? Hai spogliato i miei territory, e contro i miei sudditi crudelmente ti sei sfogato, e prima hai mosso la guerra che proposto. Ti vanti d' essere un fortissimo guerriero della Cristiana Religione, e niente di meno perseguiti quella gente, che con ogni ragione è cristiànissima chiamata. Hai rivolto il ferro contro i Francesi, de' quali è il Regno di Sicilia. Hai pensato forse contro gli effeminati Turchi prendere la pugna, de quali sei solito ferire le spalle? Altri uomini troverai qui, quantunque sopportano il tuo fiero aspetto, nessuno però fuggirà il tuo viso, molto bene lo sfiderà il nostro soldato, nè avrà paura della faccia dell' Albanese il sangue Italico. Avemo già conosciuto la vostra generazione, e come pecore stimiamo gli Albanesi, né è vergogna d' avere per nemici tale gente vile, nè avresti impresa un tanto negozio s' avessi potuto dimorare in casa tua; hai fuggito l' impeto de Turchi, e non avendo potuto difendere la tua casa hai pensato d' invadere l' altrui: ti sei ingannato, eccetto se per casa ricerchi il tuo sepolcro. Addio.|Giorgio, Signore dell Albania, a Gio: Antonio Principe di Taranto, salute
Avendo io fatto tregua col nemico della mia religione, non ho voluto, che il mio amico restasse fraudato del mio ajuto: spesse volte Alfonso suo Padre m' inviò aiuto mentre io guerreggiava con Turchi; e per ciò sarei stato molto ingrate, se al suo figlio non avessi restituito l' istesso servizio. Ti ricordo, che quello fil tuo Re; perchè non succede appresso di le questo suo figlio? Tu hai adorato il suo Padre, e ora cerchi di scacciare il figlio? da dove ti viene quest autorità? di chi è peso costituire il Re di Sicilia, tuo, o del Romano Pontefice? Io sono venuto in aiuto di Ferrante figliuolo del Re, e della Sede Apostolica; son venuto avversario della tua infedeltà, e degl innumerabili tradimenti dellì grandi di questo Regno: ne andarete sempre impuniti da vostri spergiuri. Questa è la causa della mia guerra con te; non merito in questo men, che mentre fo la guerra con Turchi, nè tu sei meno Turco di essi, imperochè sono alcuni, che rettamente ti giudicano non essere di setta alcuna. Tu mi opponi i Francesi, e i nomi di coloro, i quali per la religione oprarono grandissime guerre; non voglio disputare teco delle cose antiche, le quali forse furono assai meno di quello, che la fama le ha divulgate: questo è chiarissimo all età nostra, che le armate degli Aragonesi hanno più volte scorso il mar Egeo, hanno saccheggiato i lidi de Turchi, hanno riportata la preda de' nemici e Troia dalle fauci degl' inimici, sin oggi con l' arme degli Aragonesi è difesa: perché mi stai a ricordare le cose antiche, elasci da parte le nuove? Si mutano i costumi delle famiglie, e gli oratori al Regno, e i Re all' aratro ritornano: nè ritroverai nobilità più antica della virtù. Non mi puoi negare, che tu non sei stato alla nazione francese odiosissimo, imperocchè essendo tu principalmente in ajuto del Re Alfonso, cacciò quello i francesi da questo Regno. Non so ora, che nova virtù risplende in quelli: è apparsa forse qualche nuova stella, che tu ora vedi trai Francesi? Disprezzi di più la nostra gente, e agguagli gli Albanesi a pecore, e al costume tuo ragioni con ingiurie di Noi, né dimostri avere cognizione nostra generazione. I nostri maggiori furono Epiroti, dai quali usci quel Pirro, l' empito del quale appena poterono sopportare i Romani, quel che Taranto e molti altri luoghi dell Italia occupò con l arme. Non hai d' opporre agli Epiroti uomini fortissimo, i tuoi Tarentini genere d uomini bagnati, e nati solo a pescar i pesci; se vuoi dire che l' Albania è parte della Macedonia, concedi che assai più nobili sono stati i loro Avi, i quali sotto Alessandro il Magno sino all Indie penetrarono, i quali prostrarono tutte quelle genti con incredibili difficoltà, che se li opposero: Da quelli hanno origine questi che tu chiami pecore, e non è mutata la natura delle cose: perche fùggite, voi uomini, davanti alle faccie delle pecore? Li dì passati gli Albanesi hanno fatto esperienza se i Pugliesi erano armenti; né io ritrovai alcuno, che avesse potuto mirare il mio volto, ho ben mirato quanto siano ben armate le spalle de tuoi soldati: ma non ho potuto mirar mai gli elmi di quelli, né meno le faccie, eccetto che di quei solo, che ho presi carcerati. Nè io ricerco la tua casa, bastandomi di soverchio la mia; ma ben m' adopro, che tu spesse volte hai precipitato i poveri tuoi vicini dalle loro possession, non cacciando il Re dalla tua; né ti venghi compito quel, che iniquissimamente hai persuaso d' invadere il Regno, nella quale fatica se forse cadendo, sarò sepolto, come mi vai augurando per la tua, riporterà tal premio l' anima mia dal Rettore del tutto Iddio, se non solo averò perfezionata la mia intenzione, ma solamente averò premeditato, e tentato alcun fatto egregio. Addio[/col]
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#400

Post by rrëqebull » Thu Jun 04, 2015 8:39 am

Image

SHPIRTI I HEROIT
Fshatarët shqiptarë besojnë se Skënderbe zëmadhi, fanitet ende në malet e tij amtare në formën e një fajkoi.

Tiulli: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World, Volume 3
Autori: Cora Linn Daniels, C. M. Stevans
Botues: The Minerva Group, Inc., 2003


Thënie për Shqiptarët
Kjo na shpie tek lidhja midis Zeusit dhe zhgabës.
Të njëjtat rite, të njëjtat kulte në të njëjtat treva domethënë se ilirët dhe shqiptarët janë emra të ndryshëm për të njëjtin komb, ashtu sikurse Zeusi dhe Kastrioti janë emra të ndryshëm për të njëjtin kryezot, i mishëruar për të çliruar, fuqizuar e udhëhequr kombin e vet.
Kastrioti është mishërimi i kryezotit iliroshqiptar, mishërimi i shpirtit të pamposhtshëm të iliroShqiptarit.

#ME_ZOTIN
#ME_KASTRIOTIN

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 413
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#401

Post by TeuAL » Fri Jun 05, 2015 4:42 am

Po ngjis panelet nr. 8 dhe nr. 10 nga ky cikel.

Teksti qe shoqeron panelin #8 thekson pjesemarrjen e Shqipetareve ne kongresin e Mantoves.

Ne panelin #10 (Ancona, duke pritur anijet Veneciane) kam treguar me shigjete nje burre qe une mendoj se eshte Shqipetar. Desha te pyes nese ka dikush njohuri per identitetin e tij.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 413
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#402

Post by TeuAL » Fri Jun 05, 2015 4:54 am

Ndreqje e nje gabim shtypi ne postin me lart.
-----------------------------------------------------
Ne dicituren e afreskut #10, gabimisht kam shtypur Ravena,duhet vene Ancona.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4201
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#403

Post by Zeus10 » Fri Jun 05, 2015 1:26 pm

TeuAL wrote:Po ngjis panelet nr. 8 dhe nr. 10 nga ky cikel.

Teksti qe shoqeron panelin #8 thekson pjesemarrjen e Shqipetareve ne kongresin e Mantoves.

Ne panelin #10 (Ancona, duke pritur anijet Veneciane) kam treguar me shigjete nje burre qe une mendoj se eshte Shqipetar. Desha te pyes nese ka dikush njohuri per identitetin e tij.

Cfare ju shtyn te mendoni qe ai eshte shqiptar? Ndoshta pikturat jane thjesht nje krijim artistik i autorit.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 413
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#404

Post by TeuAL » Sat Jun 06, 2015 8:05 am

TeuAL wrote:Po ngjis panelet nr. 8 dhe nr. 10 nga ky cikel.

Teksti qe shoqeron panelin #8 thekson pjesemarrjen e Shqipetareve ne kongresin e Mantoves.

Ne panelin #10 (Ancona, duke pritur anijet Veneciane) kam treguar me shigjete nje burre qe une mendoj se eshte Shqipetar. Desha te pyes nese ka dikush njohuri per identitetin e tij.
Materialet e cituara me siper jane vendosur nga autoret tek adresa e re:
http://www.poderesantapia.com/art/pintu ... ibrary.htm

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 413
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve.

#405

Post by TeuAL » Sat Jun 06, 2015 9:49 am

Zeus10 wrote:
TeuAL wrote:Po ngjis panelet nr. 8 dhe nr. 10 nga ky cikel.

Teksti qe shoqeron panelin #8 thekson pjesemarrjen e Shqipetareve ne kongresin e Mantoves.

Ne panelin #10 (Ancona, duke pritur anijet Veneciane) kam treguar me shigjete nje burre qe une mendoj se eshte Shqipetar. Desha te pyes nese ka dikush njohuri per identitetin e tij.

Cfare ju shtyn te mendoni qe ai eshte shqiptar? Ndoshta pikturat jane thjesht nje krijim artistik i autorit.
===========================
Papa Piu II ka lene autobiografi (his Commentarii). Dhjete panelet ne "Piccolomini Library, Duomo, Siena" paraqesin ngjarje nga kjo autobiografi. Kete e thote fleta www e Bibliotekes. Per panelin nr.8 thuhet qe paraqet kongresin e Mantoves(1459) ku shenohet edhe pjesemarrja e delegateve nga ALBANIA. Ne kete panel Papa tregohet duke diskutuar me despotin Thomas Palaiologos te Peloponnesit (vella i perandorit bizantin Constantine). Despoti kerkon ndihme per te mbrojtur Peloponnesin. Po ngjis fleten nga biografia e Papa Piut II qe flet per Shqipetaret.
. . . vijon paneli nr.10 . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”