"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
TeuAL
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 230
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#1

Post by TeuAL » Fri Aug 04, 2017 11:42 am

Perandori Ilir Dioklecian dhe Papa Klementi XI - Albani

Kisha 'Shen Maria e Engjejve dhe Martireve', qe eshte ndertuar brenda 'Termave te Dioklecianit' ne Rome, u perzgjodh nga Papa Albani per te ndertuar nje kalendar diellor bazuar ne meridianin e Romes. Kjo veper e bukur vazhdon te terheqe admirues te shumte. Ngjitja eshte nga www dhe ilustron sa thashe me lart. Ne videon qe vijon tregohet kalendari i dhuruar nga Papa Albani per kishen ' S. MARIA DEGLI ANGELI E DEI MARTIRI'. Ne minuten 1:02 shihet Stema Papnore Albani.
www.youtube.com/watch?v=kpl_b_kYX9w
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 230
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#2

Post by TeuAL » Mon Aug 07, 2017 1:41 pm

Nje obelisk ne muzeun arkeologjik ne Durres
Perandori August perdori nje obelisk per te ndertuar nje kalendar diellor dhe ore diellore ne Rome. Ngjitja e pare tregon pjese nga ky kalendar diellor qe arkeologet zbuluan ne themelet e nje ndertese ne Rome. Shihet qarte shenimi i meridianit lokal si dhe shenjat, qe tregohen me shigjetat blu, shenja qe tregojne gjatesine e hijes se obeliskut ne mesdite, pergjate meridianit lokal, sipas muajve. Vijat e lakuara i sherbejne ores diellore. Kalendari i Augustit ngjason me kalendarin e postimit me heret. Ngjitja e dyte tregon nje obelisk ne muzeun arkeologjik te Durresit. Ndoshta vjen nga ndonje monument si i lartpermenduri. Le te shpresojme qe arkeologet te gjejne, pergjate meridianit te Durresit, shenime qe te flasin per kalendar dhe ore diellore. Kjo edhe per zona te tjera arkeologjike si ne Apolloni, Butrint etj.

shenim: ngjitjet jane nga www
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 230
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#3

Post by TeuAL » Fri Sep 22, 2017 11:08 am

Meridianet Lokale

Desha te di nese eshte marre parasysh ne planet urbanistike te qyteteve tona qe te shenohen me saktesi meridianet lokale? Kjo qe te ruhen hapesira pergjate ketyre vijave dhe qe kur te jete mundesia te perdoren per te ndertuar p.sh. kalendare diellore ose te tjera qe nxisin interesin e nxenesve per zbatime te astronomise.

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”