"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Lajme Arkeologjike/Historike

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 524
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#256

Post by TeuAL » Fri Jun 08, 2018 3:57 am

. . . . vijon

Mozaik dhe afresk qe tregojne Perandorin Justinian. Me duket ngjason me personin e mozaikut mural te Durresit
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 524
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#257

Post by TeuAL » Fri Jun 08, 2018 4:13 am

. . . vijon

Pamje e afreskut te lartpermendur nga Getty(www).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 524
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#258

Post by TeuAL » Thu Jun 21, 2018 6:55 am

Sirmiumi Antik

Ngjitja eshte nga nje fletepalosje turistike e viteve 85 te shekullit te kaluar. Flet per nje piste antike te garave me kuaj dhe te tjera.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 524
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#259

Post by TeuAL » Tue Sep 11, 2018 10:34 am

Industria e Peshkimit ne Mesdhe ne Periudhen Romake

Po ngjis fleten nr. 65 nga libri:
----------------------------------------
Titulli: Harvesting the Sea: The Exploitation of Marine Resources in the Roman Mediterranean
Autore: Annalisa Marzano
Edit. : OUP Oxford, 2013 - Business & Economics - 365 pages.
-----------------------------------------
Autorja citon nje artikull shkruar nga Spawforth(1995) ku diskutohet per kete teme dhe ku eshte perdorur gjuha jone per te spjeguar fjalen "LIKERI" si hauz peshku. Me kujtoi "liqeri"-n e Lasgushit.

Tema e diskutimit interesante dhe pashe qe autorja Marzano ka shkruar libra me tituj shume terheqes. Ngjitja eshte nga www.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 524
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#260

Post by TeuAL » Tue Sep 11, 2018 11:06 am

. . . vijon

Nga libri i lartpermendur, po ngjis pamje te vaskave te kripjes se peshkut ne punishtet antike.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 524
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#261

Post by TeuAL » Fri Sep 14, 2018 7:37 am

. . . vijon
Autorja flet edhe per industrine e prodhimit te ngjyres se kuqe, tradita fenikase, nga molusku i tipit "murex". Eshte interesante cfare thote per perdorimin e eneve prej balte (ne vend te gureve nenujore detare) ne krijimin e ambientit(pishines) ku ky molusk mund te kultivohet. Permend me tej nje shkrim ku flitet per punishte te prodhimit te ngjyres se purpurt ne Epir.
vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 524
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#262

Post by TeuAL » Fri Sep 14, 2018 7:44 am

. . . vijon
Njgitur flitet per shkrimin e regjistruar nga 'Cyriacus of Ancona' ku permendet Epiri.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 524
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#263

Post by TeuAL » Thu Sep 20, 2018 5:20 am

Arkeologet kryejne germime ne Babunje te Divjakes - "Arnisa"

Arkeologet njoftojne se eshte zbuluar nje qytet i lashte ne Divjake ne zonen qe ata e quajne Arnisa per shkak te gjetjeve me te hershme aty. Qyteti ka patur aktivitet deri ne shek. III para Krishtit dhe me pas eshte braktisur. Germimet vazhdojne.

Shenim: vijon cfare kam lexuar per qytetin Arnisa te Maqedonise se lashte i cili ishte kryeqendra e zoterimeve te Perdiccas qe ishte
- gjeneral i Lekes se Madh dhe
- babai i Amyntas.
Kujtojme qe Cyna(Cynane), motra Iliro-Maqedone e Lekes se madh, ishte nusja e djalit te Perdiccas.

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 524
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#264

Post by TeuAL » Thu Sep 20, 2018 5:30 am

. . . vijon

Ne ngjitjet tregohet per Leken e Madh, per motren e tij me nene Ilire, Cyna ose Cynane dhe per martesen e saj me Amyntas, djalin e gjeneralit te Lekes, Perdiccas .
vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 524
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#265

Post by TeuAL » Thu Sep 20, 2018 5:43 am

. . . vijon
Ne ngjitje flitet per Arnisen e Maqedonise se lashte(prane Ohrit ne atlasin e periudhes ne fjale) dhe thuhet qe ishte kryeqyteti i zoterimeve te Perdiccas pra edhe i zoterimeve te Cyna_&_Amyntas.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 524
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#266

Post by TeuAL » Mon Sep 24, 2018 4:09 pm

Arkeologjia ne qytete bregdetare

Po sjell tre tituj librash arkeologjie per portet antike ne rajonin tone.

-------------------------------------------------------------------------------------
1.
--------------------
Title: The Roman Port and Fishery of Cosa: A Center of Ancient Trade
Authors: Anna Marguerite McCann, Joanne Bourgeois
Edition: illustrated
Publisher: Princeton University Press, 1987
ISBN: 0608064793, 9780608064796
Length 353 pages
------------------------------------------------------

2.
--------------
Monograph

NAME(S):*Higginbotham, James Arnold
TITLE(S): Piscinae : artificial fishponds in Roman Italy / James
Higginbotham
PUBLISHER: Chapel Hill : University of North Carolina Press, c1997
ISBN: 0807823295
DESCRIPTION: xix, 284 p. : ill., map.
-----------------------------------------------------------

3.
----------
Title: Harvesting the Sea: The Exploitation of Marine Resources in the Roman Mediterranean
Oxford Studies on the Roman Economy
Author: Annalisa Marzano
Edition: illustrated
Publisher: OUP Oxford, 2013
ISBN: 0199675627, 9780199675623
Length 365 pages
----------------------------------------------------

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 524
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#267

Post by TeuAL » Sat Sep 29, 2018 2:02 am

Pamje satelitore(2018) nga vende ku kryhen punime arkeologjike. Ne ngjitje jane pamje nga Divjaka dhe Butrinti. Ka gjetje te reja ne Butrint apo eshte aktivitet industrial tek shenimet ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 524
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#268

Post by TeuAL » Tue Oct 16, 2018 4:42 pm

TeuAL wrote:
Tue Sep 11, 2018 10:34 am
Industria e Peshkimit ne Mesdhe ne Periudhen Romake

----------------------------------------
Titulli: Harvesting the Sea: The Exploitation of Marine Resources in the Roman Mediterranean
Autore: Annalisa Marzano
Edit. : OUP Oxford, 2013 - Business & Economics - 365 pages.
-----------------------------------------
Autorja citon nje artikull shkruar nga Spawforth(1995) ku diskutohet per kete teme dhe ku eshte perdorur gjuha jone per te spjeguar fjalen "LIKERI" si hauz peshku. Me kujtoi "liqeri"-n e Lasgushit.

Tema e diskutimit interesante dhe pashe qe autorja Marzano ka shkruar libra me tituj shume terheqes. Ngjitja eshte nga www.
Peshkimi ne Adriatik
I njejti liber, flet per nje metode antike peshkimi qe perdorej ne Adriatik. Peshkataret gjuanin naten dhe mbanin zjarr ne anije dhe ndricimi qe krijohej terhiqte peshkun drejt anijes. Ngjitja eshte nga ky liber.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 524
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#269

Post by TeuAL » Thu Oct 18, 2018 11:02 am

. . . vijon

Vaskat ne portet detare antike te peshkimit.

Vaska ne 'porte detare antike te peshkimit', te nje lloji te vecante, jane verejtur ne Kroaci dhe Slloveni. Keto struktura jane te periudhes se Romes perandorake dhe jane ndryshe nga pishinat e peshkut te llojeve te tjera, te cilat jane shume komplekse. Vecoria e tyre qendron tek thjeshtesia e teknikes se ndertimit dhe jane quajtur " pishina(vaska) peshku te Adriatikut".

Pishinat e tjera antike detare ne mesdhe dallojne per:
1. jane ndertuar duke hapur vaska tek shkembi bregdetar ose
2. me gure dhe cimento hidroizoluese
3. jane te lidhura me kanal qe sjell uje te embel

Pishinat e thjeshta te Adriatikut dallojne per:
1. nuk ka hapje ne perimetrin e ketyre strukturave
2. jane ndertuar me gure shume te medhej te cilet jane vendosur lirshem mbi njeri tjetrin, pa llac, duke lene hapesira ndermjet gureve dhe duke lejuar keshtu mbajtjen te fresket te ujit brenda vaskave me ane te baticave
3. nuk ka tregues te pranise se lidhjeve (me tuba ose kanal) per te sjelle uje te embel ne keto vaska m.gj.se ka ujesjelles aty prane.

Eshte arritur ne perfundimin se keto pishina te thjeshta jane vaska te porteve detare antike te peshkimit dhe jane perdorur per ta mbajtur te gjalle peshkun(e sjelle nga anijet e peshkimit) per nje periudhe kohe te shkurter. Peshku nga keto vaska dergohej per perpunim ose ju lihej tregtareve te peshkut qe e tregetonin te fresket.
- - - - - - - -
Ngjitja ilustron sa kam thene me lart.

vijon
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 524
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#270

Post by TeuAL » Thu Oct 18, 2018 11:07 am

. . . vijon

Vaskat ne portet detare antike te peshkimit.

Ngjitja eshte ne vijim te postimit me lart.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”