"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

"Gjuha ilire nuk ishte sllave"

Diskutim profesional për gjuhën.
Post Reply
Adriana
Universe Member
Universe Member

"Gjuha ilire nuk ishte sllave"

Post by Adriana »

Autori është anëtar i Akademisë së Shkencave të Ballkanit

Ali Eltari (Lapi):"Pellazgët, krijuesit e qytetërimit botëror"

Autori, i cili është zgjedhur anëtar i Akademisë së Shkencave të Ballkanit, në vitin 2001, nëpërmjet këtij libri është munduar të mbledhë materiale të ndryshme e të thellojë studimet mbi pellazgët. Ai shkruan:"Nëse pellazgët nuk do të kishin nisur të flisnin, njerëzit do të vazhdonin të ulërinin pyjeve, në kërkim të ushqimit...".

“Njohja e mirë e historisë na bashkon, njohja e keqe e saj na ndan”

Aty nga fillimi i viteve ’70, pasi kisha përgatitur studimin për shkrimin ilir, i kënaqur me punën time shkova dhe trokita te revista shkencore “Shkenca dhe Jeta”. Më thanë se me këtë rubrikë ishte caktuar redaktor Vasil Melo. Sapo i thanë që ka ardhur një djalë me një shkrim të tillë ai më priti jashtë derës së redaksisë dhe pa e parë fare atë më tha me përbuzje:
-Çfarë alfabeti… ku kanë pasur shkrim ilirët!…

Pritja e tij më fyeu rëndë dhe pa ia treguar atë u ktheva në shtëpi i dëshpëruar. Atëherë kisha lexuar shumë autorë të lashtë nëpërmjet librit “Ilirët dhe Iliria”, përgatitur dhe botuar nga punonjësit shkencorë të asaj kohë të arkeologjisë. Vërtetë në të nuk thuhej që ilirët kishin shkrimin e tyre, por ato jepeshin indirekt, gjë që një lexues i vëmendshëm mund t’i zbulonte pa shumë vështirësi. Mirëpo fyerja e Vasil Melos më frenojë ta ndjek në rrugë të tjera, mbasi mendova se mund të qe ndonjë “orientim i partisë” dhe nëse ngulja këmbë mund të përfundoja burgjeve si shumë të tjerë për “agjitacion- propagandë”. Por kur mbas ’90, Vasil Melo krijoi shoqatën “Omonia” dhe më vonë Partinë Greke të Shqipërisë ju mund t’i thonë “Partia për të drejtat e Njeriut”, për mua nuk ka ndonjë ndryshim, atëherë dhe vetëm atëherë e kuptova se edhe kur thuhej se kishim qeveri shqiptare, grekët nëpërmjet Vasil Melove i kontrollonte botimet shqiptare, të pengoheshin me çdo kusht gjithçka që të mos njihej historia e lashtë e vërtetë e shqiptarëve. Tani i jap të drejt Astrit Kallapodhit, ish zëvendës Rektor i Institutit Bujqësor të Tiranës që thoshte se shqiptarët e Qarkut të Gjirokastrës u jenin bursa për të vazhduar shkollën e Lartë në Shqipëri në degë jo të pëlqyera si bujqësoren, kurse minoritarët grek në ato më të kërkuarat mjekësi, inxhinieri etj.

E keqja nuk qëndronte vetëm te një Vasil Melo, politika greke antishqiptare kishte rrënjë të thella. Ajo çdo gjë që zbulohej nga lashtësia e quante “greke”, madje edhe varrin e Filipit të II (babait të Aleksandërit të Madh) e quan grek, ndonëse simbolet e tij të dushkut flasin pellazgjisht, pra shqip.

Grekët vazhdojnë të gënjejnë dhe mashtrojnë edhe në mes të ditës. Për fat të keq shteti shqiptar ka përgatitur disa arkeolog të zot, por asnjëri prej tyre nuk po ballafaqohet me ta.

Pse?

Ka frikë se hakmerren grekët?

Apo mos vallë nuk i fusin në projektet e tyre nga të cilat fitohet para e madhe, siç po zbulojmë rastësisht në internet për disa studiues shqiptar.

A mos vallë do të vazhdojmë kështu që për para do të shkruajnë ashtu siç u diktojnë ata që i shpërblejnë dhe do të heshtim përpara gënjeshtrave dhe mashtrimeve të pseudo shkencëtarëve që i botojnë studimet e tyre duke injoruar të vërtetën madje edhe shtrembëruar?

Çfarë mund të themi kur në kufi me shtetin shqiptar, në Shkup, janë gjetur shkrime të lashta pellazg- ilire dhe studiuesit sllav nuk thonë asgjë për këta njerëz të lashtë që kanë jetuar dhe zhvilluar gjuhën dhe shkrimin e tyre?

Nuk thuhet një fjalë për përkatësinë e tyre, por përmblidhet me frazën para sllavë!

I turpëruaka emri i tyre i nderuar PELLAZG apo ILRË këta popuj sllavë që vijnë nga errësira kulturore të përmendim emrin e banorëve të parë që kanë jetuar aty deri pra pak më shumë se një shekull, kur Fuqitë e Mëdha Europiane me Kongresin Famëkeq të Berlinit u dhanë toka të banuara nga shqiptarët që prej prehistoria dhe sllavët sapo ardhur i quajnë të tyre?

Këta sllavë ende nuk janë mësuar me jetën e vendit të ri të uzurpuar me ndihmën e injorancës perëndimore, por zunë vend në ato toka dhe shumica jetojnë ende në shtëpitë e shqiptarëve të përzënë prej tyre. Dihet që sllavët sapo pushtuan ato vende të bekuara, me kërkesën dhe bekimin e rusëve si dhe heshtjen ogurzeze të perëndimorëve nisën gjuetinë shtrigave, duke vrarë miliona shqiptarë të pa armatosur dhe prunë sllavë, të cilët sot shkruajnë mbroçkulla “para sllave” të periudhave kohore në 9 000- 3 000 vjet përpara, siç shprehet një studiues egjiptian. Dhe asnjë shkencëtarë “me mjekër” shqiptari nuk proteston, sikur këto të jenë shkrime të sakta. A do të vijë ndonjëherë dita që edhe ne shqiptarët të vlerësojmë veten tonë? Apo do të kënaqemi kur ndonjë i huaj do të thotë qoftë edhe ndonjë fjalë pa rëndësi për ne?

Ndonëse këto shkrime më zemërojnë për mënyrën e shpjegimit, megjithatë në to gjejë konfirmim të studimit tim të botuar në librin “Pellazgët krijuesit e qytetërimit botërorë”. Falenderoj mikun tim fisnik Bardhyl Selimin, i cili më sjellë gjithnjë lajme shumë interesante nga Kosova heroike, por edhe më gjerë. Këto ditë më pruri të dhëna për konferencën e studiuesve në Boshnjako- Hercekovinas për piramidat madhështore të zbuluara atje, që studiuesit e mbledhura nga bota i kanë quajtur më të mëdhatë dhe më të rëndësishmet e botës. Për mua ky ishte konfirmimi më i plot i tezës sime që kam ngritur te libri im i fundit se “janë pellazgët ata që krijuan që krijuan njeriun e parë folës. Ky njeri që nisi të mendojë, krijoi qytetërimin e parë në botë. Por jo vetëm kaq. Ai i ktheu edhe njerëzit ulëritës në folës dhe që kërkonte dhe punonte për jetë më të mirë”.

Por mbeta i habitur dhe i zhgënjyer kur nuk gjeta në mes të pjesëmarrësve asnjë studiues shqiptar. A nuk e dinë shkencëtarët shqiptarë se me emrin Iliri njihet nga Europa popullsia që ka jetuar nga përtej Çekisë, Austrisë, Gjermanisë së Jugut, Italisë tërë Ballkanin, pa Rumaninë që quheshin Dakë, por flisnin shqip dhe që studiuesit e lashtësisë i quajnë popullsi Iliro- Trakase? Si shpjegohet atëherë që në takimin e parë, ku morën pjesë edhe nga Rusi madje edhe Kina e largët dhe nuk kishte përfaqësues nga popullata e hershme Ilire (shqiptare) dhe Dake (rumunë)? A ishte kjo rastësi? Jo, kjo ishte e paramenduar, se në të u ftuan të gjithë studiuesit sllav të Ballkanit, por jo shqiptarë.

Me gjithë që nuk përjashtohet edhe rasti kur në takime të rëndësishme ndërkombëtare shteti ynë “nuk ka para”, siç ndodhi me mua, kur u ftova në Parisë, të mbroja tezën time, të krijimit të qytetërimit botërorë nga pellazgët dhe të rrëzoja indo-europinishten e gabuar, por që kur kërkova mbështetje financiare nga Ministria e Kulturës, mbasi e mbajtën tri muaj kërkesën time për para rruge, hoteli dhe ushqimi, dy ditë para nisjes më thonë “Meqë je akademik, kërko te Akademia e Tiranës”, atë kohë kur punonjësit e saj kishin disa muaj pa marrë rrogë. Më hollësi për këtë mund të lexoni artikullin “O Shqypni e mjera Shqypni” (Koha Jonë” data 24 prill 2006 Faqe 20). A mos vallë u ka ndodhur e njëjta gjë edhe studiuesve të tjerë? Kam frikë se shtetit shqiptar nuk i ka shqetësuar aspak mos pjesëmarrja e tyre. Përse? Për mua është e kuptueshme. Nëse unë ia kam falur shpirtin shejtanit është njësojë si t’ia kem falur edhe mikut të tij, dreqit. E thënë më qartë, nëse marrë para nga projektet e Akademisë Greke, ose priftërinjve grek ata nuk më lejojnë t’i kundërvihem miqve të tyre sllav dhe kur ata të shkruajnë “Popullatë para sllave”, ndaj jam i detyruar të heshtë. Dhe kur ata i deshifrojnë fjalët e vjetra pellazgo- ilire me gjuhën e pushtuesve të rinj të para një shekulli- se mendjet e mykura shovene arrijnë në atë budallallëk që edhe mes sllavëve ka autor që skandalizohen nga marrëzira të tilla, ne a nuk duhet të shkulemi së qeshuri?
Last edited by Adriana on Mon Sep 21, 2009 7:19 pm, edited 1 time in total.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!

Adriana
Universe Member
Universe Member

Re: Gjuha pellazge nuk ishte sllave

Post by Adriana »

Autori është anëtar i Akademisë së Shkencave të Ballkanit

Ali Eltari (Lapi):"Pellazgët, krijuesit e qytetërimit botëror"

Autori, i cili është zgjedhur anëtar i Akademisë së Shkencave të Ballkanit, në vitin 2001, nëpërmjet këtij libri është munduar të mbledhë materiale të ndryshme e të thellojë studimet mbi pellazgët. Ai shkruan: "Nëse pellazgët nuk do të kishin nisur të flisnin, njerëzit do të vazhdonin të ulërinin pyjeve, në kërkim të ushqimit...".

Më poshtë po botoi materialin të plotë sllav, të cilin sapo e përktheva nga anglishtja.
Zbulime rreth letërsisë, gjuhës dhe kulturës së lashtë të maqedonasve

Nga Vasil Iliov (Ilyov)
Vendndodhje arkeologjike afër fshatit Osinçan- Shkup.

Vendndodhja arkeologjike afër fshatit Osinçan, rreth 13 km pranë Shkupit, si një korb që fluturon nga qendra e begat me një mjet të jashtëzakonshëm lënde kulturore, dëshmon për kohën e vazhdimësisë së gjatë të jetës në këtë krahinë të Maqedonisë. Në vendbanimin “Dabije” është gjetur pllaka e varrit (1.20 x 0.60 x 0.10) në reliev të së cilës ka krijime në formë të një kokë dreri me sy dhe hundë shprehëse (Foto 1) nga përpunimi i tij pamor artistik në përgjithësi që shoqërohet me lëvizje të gjetura në skulpturat e Lepenicës Vir. Drejt në majë të Tsrna Loma ose Ilina Gora tamam mbi fshatin Osinçan përbërjet e gurëve të mëdhenj janë ruajtur në formë e “Dolmenit” (Foto 7) me formë faltoreje, si lloji i parë hapësirë i organizuar dhe i mbyllur nga tri anë me shkëmb e i mbuluar me një gur të rëndë më të madh. (Është i njohur nga të gjithë studiuesit se pellazgët dhe vazhduesit e tyre ilirët i vendosnin tempujt në vendet më të larta, aty ku lindte dielli për herë të parë, shënimi i A. E. L.). Drejtim tempullit kryeson ndodhet një “shteg” mbuluar me blloqet të madhe gurësh pa formë. Në afërsi të tempullit kanë qenë shkruar shumë mbishkrime në shkrepa dhe shkëmbinj me shoqërime e paraqitje shenjash simbolike të “Akrepit”, “Peshës”, “Dashit”, “Peshqve” yllësive dhe një gur i madh me përmasa 3.80 x 2.85 m (në të cilën) është skalitur një rreth me diametër 8 cm në sipërfaqe të rrethit (Foto 3) me formë të përbashkët ku duken gjurmë planeti në mos qoftë vet Dielli. Në anën jugore të Tsrna Loma ose Ilina Gora në vendbanimin “Prisoj” ndodhen dy tempuj të tjerë” ” (“Ju Crackle! Ju jeni në fluturim vetëm me diellin”) ose (“Crackle gjithçka, ju jeni në fluturim vetëm me diellin!”). (Marrëzinë e këtij zbulimi të shpjeguar me gjuhën e sotme sllave do ta lexoni më poshtë A. E. L.)
Të provojmë në përkrahje të pohimit se në Ballkan dhe në vendet Danubiane jetonte popullatë parahistorike që në ditët e sotme mund të bëhet të njësohet nën fjalën popullatë para sllave (pse nuk duhet të thuhet e vërtetë që ata ishin PELLËZGË? A. E. L.) ne do të marrim gjithashtu në vëmendje provat parahistorike që vijnë deri tani janë mbledhura nga akademiku hungarez Janos Makay. Ai ka mbledhur dhe botuar 311 qeramika prehistorike dhe prova balte nga Alpet në Urale dhe nga Hungaria në More (Peloponez) në të cilën shenjat mitologjike Vedik janë shkruar dhe që i përshtaten kulturës dhe kultit të diellit dhe të kozmosit. Në disa prova (vula) ishte një bashkim germash “Aum” ose gdhendur më germë të ashtuquajtur alfabeti i fshehtë maqedonas ndërsa atje ishin gjithashtu disa prova qeramike të shkruara me tekst të alfabetit të maqedonishtes së lashtë dhe në gjuhën e maqedonishtes së vjetër (me sa duket ky autor nuk e di apo nuk do të dijë se këto germa që ai ka gjetur te këto tempuj janë të njëjtë me ato tek Etrukët, çka vërteton plotësisht se e ashtuquajtura alfabeti “i fshehtë” maqedonas është i njëjtë me atë të Etruskëve, e cila tregon se fjalët e lashta të këtyre vendeve, nga të cilat studiuesit serioz europianë kanë zbuluar se ato janë thuajse identike me shqipen e sotme A. E. L.). Atje kanë qenë shkruar lloje “Dolmeni” nga e cila njëra me hapësirën e saj simbolizon yllësin “Sagittarius” dhe ka marrë elemente të një nënvizimi kosmografi, organizmi i hapësirës së llojit të rrethit bashkëqendrorë (koncentrik) me qendër rrethore 3,5 m (Foto 8). Tempulli i mesit është ende një pirg me grumbullime shkëmbinj të zinj të shkatërruar (Foto 9) prandaj dhe emri i malit është Tsrna Loma (Rënimi i Zi). (Kuptohet, këto emërtime sllave si dhe të tjerët janë vendosur tani vonë, kur ata vranë vendasit me pëlqimin e heshtur të fuqive të mëdha perëndimore dhe zunë tokat e tyre A.E.L.) Afër tri tempujve (i sipërmi, i mesit dhe i ulëti) së paku 27 varre shkëmbore janë njësuar aq mirë në shkëmbinj me shenja dielli, astrologjie ose kozmografive së bashku me dëshmi të shkruara të shkrimit alfabetik prehistorik fonetik maqedonas dhe në gjuhën e lashtë maqedonase (pse nuk thotë shqiptare por e krahinës së Maqedoninë, apo ka frikë se del në dritë e vërteta historike e shqiptarëve? A. E. L.). Materialet e shkruara kanë përmbajtje të ndryshme, ato ishin ushtrime stërvitjeje dhe tekste, shumica të shkruara nga ana e djathtë duke shkuar në të majtë dhe nga lartë poshtë ose të përziera.
Sillni në mend “Dolmenët” në Europën perëndimore. Ato ishin ngritur ndërmjet mijëvjeçarit të III dhe të II para erës së re, ndërsa monumenti i parë me gurë të mëdhenj (megalitik) në Bullgari te mali Sakar në lindje të Rodopit, shkencëtarët bullgar e lidhin me formën e Thrakëve (1 900 – 900) një shkëmb me formë jo të rregullt : 2 x 1,2 m me ndarje të sipërfaqes jo të niveluar dhe një kosmogoni të pastër, kuptimplotë mitike me paraqitje prej Vedike të trinitisë së shenjtë në nivelin e Pantheonit Vedik (Qiellor, Tokësor dhe zotët Nëntokësorë). Në formë të veçantë ka hartuar me bazë në tokë dhe skalitur mirë pjerrtas sipërfaqen e gurit me teksti prehistorik maqedonas (???) është gdhendur në varre):
Që deshifrohen nga e djathta në të majtë dhe transkriptimi përcaktohet me shenja shkrimi mbështetur në alfabetin e sotëm (kuptohet ky autor e ka fjalën për shkrimin sllavo- maqedonase, shkrim që është hartuar nga Cirili vetëm pak shekuj më parë. Kjo frazë më kujton barcaletën italiane me Adamin dhe Evën, dy njerëzit e parë të botës, sipas fesë krishtere dhe myslimane. Kur Eva dëgjoi një kollitje u tremb. Doli Adami dhe pyeti: Kush je ti? Dikush mbas ferre iu përgjigje: Jam rus. Pra sllavët na qenkam përpara njerëzve të parë të botës!? Edhe alfabeti i tyre i krijuar pak shekuj më parë qenka më i lashti i botës!? A. E. L.) ” [kre t se si u l t s l s i u] dhe e përkthyer në gjuhën e sotme maqedonase ajo duhet të thotë: ”
” (”KRESKAY SE SI VO LET SAL SO ILYU”), “ ” (” KRESKAY SE SI VO LET SAMO SO SONTSETO”) që në shqip përcaktohet “Kërcitje ju jeni në fluturim vetëm me diellin”, (ndërsa po të mbështet në gjuhën e vërtetë të pellazgëve fillimi është kështu “krejt se si ulet” etj A.E.L.). Dhe atje ka pasuar mbishkrimeve të vjetra ndërmjet Osinçanës edhe para Vedik në përmendoren e varrit

Nuk do të shtoja asgjë më shumë se ndërhyrjet që kam bërë më sipër, për këtë autorë i cili më dha kënaqësinë të mësojë se edhe në vendin ku jetojnë ende shqiptar, në Shkup, u gjet më në fund alfabeti pellazgjik (shqip), të cilën e kisha parashikuar që në fillim të viteve shtatëdhjetë të shekullit të kaluar. Megjithatë do t’i këshillojë kolegut tim maqedonas Vasil të lexonte shkrimin Etruskt ku do të mësojë se ky shkrim ishte i përhapur në të gjithë trevat ku jetuan pellazgët (ilirët), pastaj le të shkruaj si të dojë, madje edhe se atë a prunë aty rusët me gurë të marra nga Urali në krah ose dhe broçkulla të tjera.

Ne nuk kemi pse zemërohemi se jemi mësuar me mashtrimet greke që nga koha kur ata ishin në shkallën e popullatës tepër të pagdhendur dhe kopjonin, duke shtrembëruar fjalët tona pellazge.
Nëse nuk më besoni mua të paktën lexoni çfarë shkruan për ta edhe greku më shovinist Platoni.
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.

Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Re: Gjuha pellasge nuk ishte sllave

Post by Zeus10 »

Une kerkoj ti nderrohet titulli kesaj teme, sepse ajo nuk perben ceshtje per diskutim. Pellazget kishin mijra vjete qe nuk therriteshin me te tille kur gjuhet sllave filluan te shfaqen ne ballkan dhe jo si gjuhe te popullit. Ndryshon puna me iliret, sllavet jetojne ne ato territore qe kryesisht ishin ilire, dhe per kete sllavet jo me pak se nje here kane ngritur pretendime qe ata jane pasardhes te tyre. Por deri me tani nuk kane arritur te provojne asnjegje, bile nuk kane arritur te provojne qe i perkasin nje populli natyral qe flet nje gjuhe te natyres.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing
Adriana
Universe Member
Universe Member

Post by Adriana »

Artikulli vjen i postuar me titullin origjinal te autorit, meqe je i mendimit per ndryshimin e titullit ( dhe ke njohuri me shume ne kete teme) atehere mund te na ndihmosh me nje titull me te pershtashem.
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.

Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Post by Zeus10 »

Adriana wrote:Artikulli vjen i postuar me titullin origjinal te autorit, meqe je i mendimit per ndryshimin e titullit ( dhe ke njohuri me shume ne kete teme) atehere mund te na ndihmosh me nje titull me te pershtashem.
Une mendoj te quhet :"Gjuha ilire nuk ishte sllave". Kjo sepse sllavet kane ngritur pretendime te forta per iliret:

Image

Neqoftese autori mendon se duhet te kundershtoje nje teze qe se kane hedhur as vete sllavet, ben gabim sepse asnje akademik apo intelektual sllav nuk ka dale fuqishem me pretendimin qe pellazget ishin sllave. Keshtu te dalesh dhe te japesh argumenta kunder nje gjeje te papretenduar me duket e pakuptimte bile e dyshimte. Kjo sepse nderkohe qe ne rrekemi te vertetojme kete gje, ata bejne te tyren tezen qe iliret ishin sllave, ku nje prej fakteve eshte fotografia e mesiperme/meposhtme:

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing
Adriana
Universe Member
Universe Member

Re: "Gjuha ilire nuk ishte sllave"

Post by Adriana »

Zeus10 wrote:
Adriana wrote:Artikulli vjen i postuar me titullin origjinal te autorit, meqe je i mendimit per ndryshimin e titullit ( dhe ke njohuri me shume ne kete teme) atehere mund te na ndihmosh me nje titull me te pershtashem.
Une mendoj te quhet : "Gjuha ilire nuk ishte sllave" . Kjo sepse sllavet kane ngritur pretendime te forta per iliret

Faleminderit per kete sqarim Zeus, titulli temes u ndryshua "Gjuha ilire nuk ishte sllave"
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.

alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member

Re: "Gjuha ilire nuk ishte sllave"

Post by alfeko sukaraku »

fatkeqsisht nuk postoj dote mbishkrime,megjithse Zeusi munde te na sjellin fare lehte mbishkrimin nga Apollonia "FIMIA YJNERON.."

ky mbishkrim tregon gjuhen e ilirve.

Mes shume te tjerash do ju kujtoja edhe
Hesychin i cili tek fjala "vella" na thote se "keshtu i thone iliret "vellait" .Sllavet a kane ndonje dookument te vjeter per gjuhen e tyre..pervec Gustavo Mejerit edhe ndieksve te tile ne eliten shkencore shqiptare?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE
Post Reply

Return to “Linguistikë”