"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Te gervishesh historine.

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Te gervishesh historine.

#1

Post by Zeus10 » Sat Oct 10, 2009 11:00 pm

Artikullin e meposhtem e shkrova me shpejtesi per ti ardhur ne ndihme nje anetari te forumit, ne lidhje me etimologjine e fjales shkruaj. Artikulli eshte ne shqip, i paredaktuar dhe jo i perpunuar plotesisht, por thelbi i tij eshte i qarte. Ne nje kohe te pershtatshme do e rregulloj dhe perkthej ne anglisht.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Picasso`
Senior Member
Senior Member
Posts: 146
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:18 am
Gender: Male

Re: Te gervishesh historine.

#2

Post by Picasso` » Sat Oct 10, 2009 11:52 pm

Zeus, bukur si xhdo her, NO COMENT.

Me intereson, per Gropen dhe Germimin, ku mundesh edhe me tej te e perhapish kete kontacion.

Shum mire...

Gorgona
Junior Member
Junior Member
Posts: 2
Joined: Mon Oct 05, 2009 1:26 pm
Gender: Female

Re: Te gervishesh historine.

#3

Post by Gorgona » Sun Oct 11, 2009 2:29 am

Falemnders per ket shkrim kaq te qellum. I kam ndiek me interes cdo shkrim qe ju keni realizu. E ndiek forumin me vemendje.

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Te gervishesh historine.

#4

Post by Mallakastrioti » Sun Oct 11, 2009 8:53 am

Zeus10 wrote:Artikullin e meposhtem e shkrova me shpejtesi per ti ardhur ne ndihme nje anetari te forumit, ne lidhje me etimologjine e fjales shkruaj. Artikulli eshte ne shqip, i paredaktuar dhe jo i perpunuar plotesisht, por thelbi i tij eshte i qarte. Ne nje kohe te pershtatshme do e rregulloj dhe perkthej ne anglisht.
Shume interesante derman....kur te jesh gati per publikim ne YT.....bej nje fishkellim(fishkellej...ja edhe nje fjale tjeter qe mendoj se ka rrenjen ne zhurmat natyrore... -lol- )
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Te gervishesh historine.

#5

Post by Zeus10 » Mon Oct 12, 2009 10:31 pm

Picasso` wrote: Me intereson, per Gropen dhe Germimin, ku mundesh edhe me tej te e perhapish kete kontacion.
Megjithese ne shqip gervish(kruaj) dhe germoj jane folje me kuptim te perafert dhe fare mire mund te mendohet qe fjalet shkruaj(zh-garavis) dhe germe kane rrjedhur perkatesisht nga dy te parat, ne ""greqishten e vjeter"" folja ne kohe te ndryshme e shnderron Φ ne Ψ dhe me pas ne μ duke na dhene dhe derivatet grafo(shkruaj) dhe grama(germa) nga infleksioni i nje fjale te vetme:

Image

Nese kjo eshte e vertete, atehere rasti paraqitet i koklavitur, ose folja germoj ne shqip ka lindur me vone.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Te gervishesh historine.

#6

Post by alfeko sukaraku » Tue Oct 13, 2009 6:58 pm

Zeus10 wrote:
Picasso` wrote: Me intereson, per Gropen dhe Germimin, ku mundesh edhe me tej te e perhapish kete kontacion.
Megjithese ne shqip gervish(kruaj) dhe germoj jane folje me kuptim te perafert dhe fare mire mund te mendohet qe fjalet shkruaj(zh-garavis) dhe germe kane rrjedhur perkatesisht nga dy te parat, ne ""greqishten e vjeter"" folja ne kohe te ndryshme e shnderron Φ ne Ψ dhe me pas ne μ duke na dhene dhe derivatet grafo(shkruaj) dhe grama(germa) nga infleksioni i nje fjale te vetme:

Image

Nese kjo eshte e vertete, atehere rasti paraqitet i koklavitur, ose folja germoj ne shqip ka lindur me vone.
"gravisen"-eshte fjala e greqishtes se vjeter.Edhe njeher kemi te bejm me nje fjale greke me etimologji shqipe,ashtu si e gjithe gjuha greke.

Ne se fjala "grafo"e greqishtes se sotme tregon "shkrimin",kjo do te thote se kemi te bejm me nje fjale pa etimologji,ose me drejte me nje fjale qe nuk i njihet etimologjia.

Ketu hyne gjuha shqipe edhe na tregon se "gervishja tregon menyren se si shkruhej".Kjo do te thote se edhe vete etmologjia e fjales -grafo-e grapse-grapsimo- vjen nga shqipja pellazge.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Te gervishesh historine.

#7

Post by Orakulli » Tue Oct 13, 2009 8:45 pm

Une s'kam edhe aq shume aspak respekt per etimologjine,megjithese eshte e domosdoshme njohja e saj per te vazhduar me tej shkallen e njohjes.Ngecja ne etimologji ka bllokuar zberthimin e enigmes se si eshte ndertuar gjuha njerezore.Sipas mendimit tim kane qene keto drejtimet mbi te cilat njerezimit ka ndertuar gjuhen e folur dhe me pas ate te shkruar.
1.Perseritja,ose me sakte kendimi prej njeriut e tingullit natyror qe shkaktohet nga objekti ose fenomeni kur ai ndodh ose kryhet.Shembull i qarte nga vetem gjuha shqipe:gërr..gërr..,kërr..kërr.Ruajtja ne breza me ane te kujteses percjellese ne jetesen ne grup.
2.Vendosja e simboleve tingellore mbi karakteristika te njejta gjeometrike te objekteve fillimisht dhe me vone te krijimit te njesive te mendimit abstrakt ne menyre homologe.Ruajtja me ane te kujteses qe percillej brez pas brezi.
3.Vendosja e simboleve tingellore mbi idete e vecanta qe perbenin te njeten karakteristike kryesisht per veprimet abstrakte mendimore.Shembull:gërr+v'(vi,vë,vendos).Ruajtja me ane te kujtese.
4.Gershetimi i te tre rrugeve me ane te mbledhjes se tyre ne nje matrice njesie unike.Shembull:gërr+v'+is(es,os,us).Ku njesi is,transformohet ne shqipe me kalimin e kohen ne *ish.Ish-sot eshte veta e trete e foljes jam,koha e tashme, ne dialektin si dhe ne Anglisht dhe gjermanisht.Perkayesisht me is,ist.Shqipja zyrtare sot e ka si kohe te shkuar.Ruajtja me ane te kujteses.
5.Krijimi i simboleve shkronjore duke konvertuar cfare ishte ndertuar me ane te rrugeve te meparshme ne simbole vizatimore.
Pika e 5 filloi reth 70 mije vjet me pare me ane te perdorimit te simbolit pike,vize dhe me vone mori format vetem me permiresimin te I-ve si shumatore te vetvtes(vetem drejtvizore).ketu futen:I,Y,T,M,N,L,K,r..Duke ecur ne permiresim kombinohet me format rethore(C,s,O,B,g,b,d,p,..) duke na dhen alfabetin,ose A bë Zën.Eshte bere zëri,sepse gjuha e folur kishte mijera vjet qe ishte krijuar.
Ne kete fokus,te paret tane nuk dhane vetem konceptin e te *gërrvish e cila behet gërr..m por ABZë-n.ABZë-ja,shtremberohet me vone ne ABëCë-ABeCe-ABiSi.Kjo ndodhi sepse Z-ja eshte shume e rende ne shqiptim,sidomos kur eshte ne mes te fjales.Ajo shendrohet ne me te lehtat e saj si *s>c>....,ose sh-zohet per tu shqiptuar me lirshme nga aparati akustik-oral.Shembulli qe kjo ka qene shume e vertete duket qarte ne dy dialektet e shqipes.Gjuha Tzame thote *bi ne vend te *bë,me bo,me ba.Pra jane ne te dy dialekte te shqipes.Po te kemi derivatet prej gjuhes Tzame(e cila gabimisht quhet nje pjese e gjuhes greke te vjeter) te cilat duhet te jene gjuhet gjermanike,franceze,dhe anglosaksone dhe Italise tuskanike,do te vemi tek forma *abis(z)i,ndersa dialekti tjeter i shqipes,sidomos ai geg,ka ndikuar ne formimet e gjuheve latine(roma,venecia dhe veriu) dhe gjuheve sllave,shkon me teper tek forma Abese,e cila te con dhe ne nje kuptim shume te rendesishme per gjuhen shqipe:njesia "bese.Besa nuk eshte gje tjeter vecse kur jep Zënë,d.m.th fjalen sic e thote ne ne menyre tjeter gjuha shqipe.
Image

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Te gervishesh historine.

#8

Post by alfeko sukaraku » Wed Oct 14, 2009 9:18 pm

Orakulli wrote:Une s'kam edhe aq shume aspak respekt per etimologjine,megjithese eshte e domosdoshme njohja e saj per te vazhduar me tej shkallen e njohjes.
Edhe une nuk kame aspak respekt per etimologjin,aq me shume kur etimologjia e gjuhes shqipe eshte pranuar indirekt me pranimin e G Meyer si njeriu qe studjoj etimologjin e gjuhes shqipe.Per te tille etimologji edhe te tille etimologe une nuk kam aspak respekt sepse ma veshtirosin diturin.

Une nuk flas per etimologji te bazuar ne simpatin Miklosich -Meyer,por flase per etimologjin qe buron direkt nga "gervishja" e shkrimeve mbi sende te ashpra=origjinalin.Sepse me origjinalin do mesojm se cila eshte gjuha me e vjeter,gje qe shkenca e krahesimit te fjaleve(indoevropiania) nuk e ka studjuar aspak edhe nuk i ka dhene rendesin e duhur.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”