ALBPelasgian wrote:Picasso` wrote:Po te keni me shume dokumente ne lidhje me arkivat e Venedikut, Milanos, Napolit, Mantoves etj, ju lus qe ti postoni ne forum.
Librin e Sansovino-s e kam pare, por nuk e di italishten dhe eshte rende qe ta perkethej, por disa faqe i kam mare, ku besoj se flet per origjinen e Skenderbeut.
Picasso a mos ke ndonjë material të kronikanëve bizantinë që Skenderbeun e quajnë maqedonas (kuptohet në kuptimin që kish termi 'maqedonas' në mesjetë = shqiptar)?
Duke mos e pasur aktualisht librin 'Burime tregimtare bizantine për historinë e Shqipërisë shek.X-XV' po kam problem që t'i gjej në libra të tjerë këto citime. Nëse i ke ndonjë nga këtokronikat bizantine në shqip, postoj këtu!?
Nuk kam nga kronikat bizantine, por mendimi im eshte se ne mesjete Maqedonija eshte evidentuar vetem si vendbanim, dhe jo etnitet. Nuk ka pasur ne ate kohe MAQEDON. Idene per ate Maqedonine antike, e ringjall vete Skenderbeu dhe behet Maqedon, dhe krahasimi behet me Maqedonet Antik dhe jo ata te mesjetes qe jan quajtur ROMEI dhe jo Maqedon. Maqedonija ne ate kohe eshte quajtur Romea, dhe turqit kur paraqiten ne Maqedonine e sotme gjejne njerez qe veten e quajn Romej, dhe prej ketu turku i quan ata edhe si Bullgar, kurse vendin e tyre si Rumeli, se bashku me bullgarine nenkuptohet.
Mandej eshte nje hendikep i madh qe nuk mundet te gjindet on line, edhe besoj se neper bibliotekat vepra e Frang Bardhit, apologjija kolosale e tije, me peralla dhe kenge qe i ka kenduar populli arbenor Skenderbeut...
A nuk e di, se kush e ka quajtur Shqiperine(arvanine,arberine) si Maqedoni, dhe vete maqedonine e sotme nuk e ka quajtur si Maqedoni.
Ne xhdo rast jam amater dhe shum gjera me jan te paqarta, por ja ku ketu ka individ qe do te me sqarojne disa gjera.