"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Etimologjia e fjales.

Diskutim profesional për gjuhën.
Post Reply
Strokulli
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Re: Etimologjia e fjales.

Post by Strokulli »

faon perrovarri wrote:"Flas" dhe "them"..
FL- (-as:et:it) (me Fol) dhe
thuo (me thash)
janë të mbarë gljuhës.
Strokulli
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Post by Strokulli »

bardus wrote:me parashtesen be- njera (khs. be-shij 'fshij' etj.)
Me pshi. Parashtesa ashtë -P- , e silla pasandaj bahet p-b -b- bë n'frrymet së dhanë - e me shtesën -n para fjalës (mbë të zanët, ndoshta ordhun edhe prej së folunit hundorr..) n'pë, nbë, e pasandaj n-m mpë, mbë, pasi n-ëja shndërrohet gati gjith herrë në m-ë, sidomos para p-ës e b-ës.
Strokulli
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Post by Strokulli »

bardus wrote: - μήτηρ μέν τέ μέ φησι τοῦ ἔμμεναι, Hom.OD.1.215

matra,patra,bratra sehtra te perbashket kane prapashten -tra 'through' (të) tëra.. prandaj ne te vertete te thjeshtuara janë ma,pa (ba), bra, seh sikur edhe ab, am ne metatheze.
Përapashtesën -ër na e banjëmë edhe -t-ër (me një t-ë ndë mjetvis thjesht kumbuose), si e kemë te fjala mo-(t)-ër ose ma-(t)-ër - që si rrazë ka ma, ma të mamës, amës (amë-mamë si atë-tatë si apë-papë/babë, si vov (ungël), lal, dad, etj.), si dhe lod-ër (lo-t\s = me luo, me luojt), thumb-ër, zëm-ër, thëmb-ër, e të jetra.
bardus
Star Member
Star Member

Post by bardus »

Strokulli wrote: Me pshi. Parashtesa ashtë -P- , e silla pasandaj bahet p-b -b- bë n'frrymet së dhanë - e me shtesën -n para fjalës (mbë të zanët, ndoshta ordhun edhe prej së folunit hundorr..) n'pë, nbë, e pasandaj n-m mpë, mbë, pasi n-ëja shndërrohet gati gjith herrë në m-ë, sidomos para p-ës e b-ës.
Ajo qe po kerkon eshte BÃ 'bej' dhe kjo hipoteze, qe mos ua marr dekoratat eshte hedhur nga Zeus dhe Orakull me pare me te cilet jam dakort.
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Post by illyrianboyful »

Strokulli wrote:
bardus wrote:rindertimi i folj. flas ose forma e vjeter e saj eshte blah nga rrënja *lah,*leh
Ku e keni nti që folja flas thuhej ''blah''? Folja flas munt të ketë tingullin F-ë\Th-ë që e ndërlidhnë edhe me kto, o jo?:
Flas
Fol
RrëFye
Thuo
(th-ë te thuo ndërlidhet me th-ën te thye?..
kur 'th' 'th' heshtjen, kur 'th'-uo = 'th'-yen heshtjen?, o jo?)..
thë-rr:as
hahahahha sa kam qeshur, është me të vërtet qesharake!

Por jo edhe nëse iu qasemi me seriozitet për të analizuar këtë pohim, megjithse unë kam një mendim, se të gjitha fjalët jan të kompozuara në shembullë të rregullave të linearit B.

Image

Ka një mundësi që FOLA evuloi nga THOLA = THALA = THA+LA sepse TH është e ngat me F dhe shqipëtimi F është më i leht se sa THË, fëmijët e mi kur ju mësojsha fjalë me gjermën THË e kamouflojshin dhe e shqipëtojshin FË.

ThA+LA sepse fjala e thënë është një lërje, dmth mbetet, sipas besimit fetar fjlët e shqipëtuara nga njerëzit shënohen nga Engjujtë, dhe njerëzit gjykohen për atë që ka LËNË=LA si THËNJE= THA.

Për të mbështetur pohimin timë FOLA(alb) = FALA(port) = KALA(arab) portugezët edhe ata e përdorin në ktë mënyrë si ne, por edhe në Arabisht është me rrënjët KA+ LA = FOLI nga KA LËNË apo siç tha Bardus LAH = LEU = KA LE = THA LA = FALA = FOLA
Last edited by illyrianboyful on Tue Jun 25, 2013 8:53 pm, edited 1 time in total.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Post by Zeus10 »

Ne fakt duket sikur nga shqipja 'flas' kane "shperthyer" dy fjale me te njejtin kuptim ne greqisht:

flas--------Φῂς + λεω

por ashtu si ne shqip ato mund kene nuanca kuptimore te ndryshme:

flas, them, lexoj

sepse dhe θεύς, ne te vertete nuk do te thote ZOT, por eshte me shume ai mesuesi i ditur, qe te THOT-ë, meson.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Post by illyrianboyful »

Zeus10 wrote:Ne fakt duket sikur nga shqipja 'flas' kane "shperthyer" dy fjale me te njejtin kuptim ne greqisht:

flas--------Φῂς + λεω

por ashtu si ne shqip ato mund kene nuanca kuptimore te ndryshme:

flas, them, lexoj

sepse dhe θεύς, ne te vertete nuk do te thote ZOT, por eshte me shume ai mesuesi i ditur, qe te THOT-ë, meson.

Shohim pra se edhe tek LEXOJ është rrënja LE,

ndërsa THA për mu kjo vetë është rrënja dhe nuk ka origjinë, me mundësi se THË evuloi në FË të foljes
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!
bardus
Star Member
Star Member

Post by bardus »

illyrianboyful wrote:
ndërsa THA për mu kjo vetë është rrënja dhe nuk ka origjinë, me mundësi se THË evuloi në FË të foljes
Kur e tha Strokulli se Them/fem th <.>f allofone (sikur therre-ferre; fele-thele etj),duhej te thoshe se seshte korrekte.
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Post by Zeus10 »

bardus wrote:
illyrianboyful wrote:
Kur e tha Strokulli se Them/fem th <.>f allofone (sikur therre-ferre; fele-thele etj),duhej te thoshe se seshte korrekte.
Ajo qe ka thene Strokulli eshte mese e sakte. Ne gjuhen e perditshme, shume njerez, perdorin f-ë atje ku zyrtarja vendos th-ne dhe te me besoni qe s'eshte gabim, bile ndoshta eshte me primitive, dhe "retrospektiva" duket tek gjuha e femijes:
nuk e them dot---> nuk e fem dot(femija)
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Post by illyrianboyful »

bardus wrote:
illyrianboyful wrote:
Jo, nuk më ke kaptu!

Themë se, THA është fjala e origjinës dmth e rrënjës dhe nuk ka origjinë nga një fjalë tjetër! siç tha strokulli se është thyerja e heshtjes. mendimi imë është se s'ka origjinë, por THA është vetë origjina.

Por F e fjalës FOLA ka mundësi se evuloi nga THË e fjalës THA.

Çka do me thënë se origjina e fjalës është THA+LA= THALA = FALA(portugal) = FOLA(alb)

FALA e portugalishtës na ndihmon dhe argumenton se origjina e fjalës FOLA është THA+LA = THALA = FALA me ndërrim të gjermës THË të THALA në F çka jepë FALA e portugalishtes dhe FOLA e shqipes
bardus
Star Member
Star Member

Post by bardus »

ἐσχατιῇ , e`zgjatija ' zgjatimi'

edhe lingustet gjermane shpesh e barazuan χ me gj-ne e sotme pervec k,d dhe g, te gjuhes shqipe

χήρα alb.i gjorë ; χανδάνω alb., gjëndem.

Hom.OD. ἐσχατιῇ Γόρτυνος
ne zgjatimin e Gortunes
Strokulli
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Post by Strokulli »

bardus wrote:
Strokulli wrote: Me pshi. Parashtesa ashtë -P- , e silla pasandaj bahet p-b -b- bë n'frrymet së dhanë - e me shtesën -n para fjalës (mbë të zanët, ndoshta ordhun edhe prej së folunit hundorr..) n'pë, nbë, e pasandaj n-m mpë, mbë, pasi n-ëja shndërrohet gati gjith herrë në m-ë, sidomos para p-ës e b-ës.
Ajo qe po kerkon eshte BÃ 'bej' dhe kjo hipoteze, qe mos ua marr dekoratat eshte hedhur nga Zeus dhe Orakull me pare me te cilet jam dakort.
Nuk mëndonj se parafjala (> npë, mbë) erdhi prej foljes me ba.

E kem të dëshmùome që nga vjeti 1497 te fjalorthi arbanisht-gjermanisht i Arnold von Harfit:
i silli, prej Gjermanie, u smil prej Palestine e udhëtou edhe ndë Arbanit (Ulqin, Durrës, Sasan.. Korfu..) 29 vite pasi diq rregji jynë Gjergj Kastrioti:

Item van Dulcina zo Duratzo, 70 mijlie. Woeren wir gar mit boesen wyndt. Dit is eyn groysse verstoerde stat van deme Turcken, yeztont vnderworffen den Venecianern. item dese stat lijcht in Albanijen dae sij ouch eyn eygen spraiche haynt. item van deser albanyescher spraechen hayn ich etzliche woert behalden, as mit namen sij hie vnden geschreuen staynt nae vnsz litteren zo schrijuen.

Item from Ulcinj to Durrës, 70 miles. We travelled with a very bad wind. This is a great city ruined by the Turks, and now subject to the Venetians. Item this city lies in Albania, where they also have their own language. Item I have noted down several words of this Albanian language, which are written below in our letters.

Image
''Myreprama - guden nacht''.

Pramë = përâ-më - ose npë (> mbë) mbërâ-më (e Diellit)
(pramë, përamë munt të jetë emën prej njëi folje me *përâ (= *mbërâ) (me '* se, u, s'e kam nti kund) prej foljes me ra me parashtesën pë (= npë, mbë) (sikur prej foljes me rri u lentuo me përri = më mbërri, sikur me pështy prej pë-shty).. përamë munt të jetë emën prej njëi folje me *pë:ra me përapashtesën -më, përa-më, sikur me pështy: pështymë, me ndih: ndih-më, me grrish: grrishmë, me dars: darsmë, me frry: frrymë.. me bi: bimë, e të jetra ksosh).
bardus
Star Member
Star Member

Post by bardus »

Pramë = përâ-më - ose npë (> mbë) mbërâ-më (e Diellit)
Per kete ndoshta ke te drejte ,por nuk e di a mund ta pergjithesojme edhe se npë (> mbë) e kane sjellur si iliren ambi.Pyetja a eshte *ba ngjitese si gjymtyre ne keto folje duket se mund te jete nje diskutim interesant.Para se gjithash per ato qe permenda me pare
( be)lah, (be)leh, me parashtesen be- njera (khs. be-shij 'fshij' etj.) ,kurse pa parashtese leh-leg "lexoj",te tjere e kane krahasuar me *spel(H)- dhe *bhel- ‘to speak’, ne kemi edhe shpall,(pe)llet, (b)legerin ,dmth rrenja vazhdimisht eshte *leh,
nuk e di a i pranon,po te shohim edhe te greket dhe Doriket per te njejten rrenje gjenden

leo (say, tell) 'leh,them', (δωρικά βλαχά) που σημαίνει βέλασμα.'bleat .' 'pellas' ,kjo *be shfaqet perseri, ose bajâ (bark, bay, woof ,Frioulan, Italy,( a ka nje l >j, ?)
dhe ne Gjermani kläffe (yap) Germ. (k)- lah (lah>laf,rrah >rraf,rref)
blaffen;bjeffe (bark, give tongue) Dutch
keto mua me duken te tera ilire.Po ashtu Kretschmer,Krahe vecuan shume fjale te heleneve te lashte si ilire vetem nga tingulli B sikur tek alb. bathë illyrische ( Kretschmer) > φακός, φάσηλος lat. phasēlus , ilirja b > p > f.
Megjithate nuk jam teper i sigurte edhe mund te jem gabim me fillesen BA-.
Strokulli
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Post by Strokulli »

bardus wrote:..nuk e di a mund ta pergjithesojme edhe se npë (> mbë) e kane sjellur si iliren ambi
Kjo ''ambi'' më ndjet se ka ëm (= më - ën, në) të thashun si 'am' dhe munt të jetë ëmbi = m:bi, e parafjala mb-i vjen prej mbë, npë, pë. Ça ''ilir'' ishnë kta që i thoshnë ambi/ëmbi?! Kta janë të arbanesh dhe shum afër Don Gjonit, për muo, e vet mbi vjen prej njëi ma të herrshme npi, pi.

Me parashtesën pë (> npë, mbë):
pështë, pështes
pësheh
pëshi
pëledh, mbëledh
etj.

Një herë patmë mënduo edhe që parafjala 'për' munt të jetë e ndërlidhun me parafjalën pë (sipër, në mbifaqe, etj.) si p-ër, dhe edhe parafjala ndër (ntër, tër) me parafjalën ndë (ntë, të) si t-ër.
ne kemi edhe shpall, (pe)llet, (b)legerin ,dmth rrenja vazhdimisht eshte *leh
Un mëndonj se pëll-(as-ët-it) vjen prej foljes me pall (ashtu sikur fl-(as-et-it) prej fël-as prej fol/fâl). Blegërr-as munt të ketë si rrajë bleg- me një ndajshtesë foljore -ërr, sikur me mek-ërr-i, b-ërr-as etj. e blega i thonë edhe bareshës. Ble- te ble--g- munt të jetë çinimi i të bërritunit të delës, bee, blee (do t'a krahasonja me të italianën bel-are), been, beeos deleja.

[nuk e di a i pranon,po te shohim edhe te greket dhe Doriket per te njejten rrenje gjenden
leo (say, tell) 'leh,them', (δωρικά βλαχά) που σημαίνει βέλασμα.'bleat .' 'pellas' ,kjo *be shfaqet perseri, ose bajâ (bark, bay, woof ,Frioulan, Italy,( a ka nje l >j, ?)
dhe ne Gjermani kläffe (yap) Germ. (k)- lah (lah>laf,rrah >rraf,rref)
blaffen;bjeffe (bark, give tongue) Dutch
keto mua me duken te tera ilire. Po ashtu Kretschmer,Krahe vecuan shume fjale te heleneve te lashte si ilire vetem nga tingulli B sikur tek alb. bathë illyrische ( Kretschmer) > φακός, φάσηλος lat. phasēlus , ilirja b > p > f.
Megjithate nuk jam teper i sigurte edhe mund te jem gabim me fillesen BA-.
B-F për muo ashtë e vërtetë edhe për të folmet italiane: arb. me ba - it. fa', far', fare, arb. bija ose j-lj bilja - it. figlia, fija.
B-V për eleniket: bi, bi-u - elen. vi-os.
Phoenix
Supreme Member
Supreme Member

Post by Phoenix »

Phoenix wrote:Fjalë për Flamur!

Tek sa dëgjoj të fliten shumë fjalë për Shqipërinë këto ditë, jam menduar shumë për “fjalën”. Fjala në vetvete është në një thurje tingujsh me të cilën njeriu shpreh një mendim. Ky mendim mund të shprehet edhe nëpërmjet shkrimin.
Vetë fjala lidhet me frymën dhe frymëmarrjen dhe ajrin. Një ndër lëndët thelbësore për jetën, bashkë me ujin.
Veprimi i parë i një të porsalindur që bën në botë është një frymëmarrje e thellë, e cila i hap mushkëritë dhe e bën të qajë nga dhimbja. Dalëngadalë duke u rritur, ai mëson të zotërojë rrymën e ajrit. Fillimisht dukë belbëzuar dhe më pas duke i kthyer në fjalë, të cilat i dëgjon në mjedisin që e rrethon. Në një moshë të caktuar do t’i mësojnë që edhe t’i shkruajë këto fjalë.
Nëse do të përfytyronim se ashtu si ky fëmijë, ashtu edhe njeriut i është dashur të formojë fjalë apo të mësojë të flasë. Fillimisht duke belbëzuar dhe imituar natyrën. Pastaj duke krijuar “notat e gjuhës” dhe në vazhdimësi, më pas duke hartuar. Duhet thënë se njeriu shqisën më të zhvilluar ka të parin. Vetë kujtesa është pamore.
Vetvetiu pyetja që më lind është se kur shkruaj fjalën frymë apo fry a mban në vetvete edhe një kuptim pamor në të. Për këtë kam zgjedhur disa fjalë në shqip dhe disa gjuhë të tjera që fillojnë me F dhe kanë lidhje me ajrin apo erën.

Psh. Frymë, Fry, Flamur, Flakë, Flag, Flame, Fiamma, Flokë, Fire, Fuoco , Freedom etj.

Përsa i përket fjalës “fry” besoj se të gjithë jemi në një mendje se kemi të bëjmë me një onomatope e marrë nga natyra si psh:
Tashmë nëse do të paraqisja pamjet me të cilat lidhen fjalët të marra si shembull do të kisha:

ImageImageImage

Image Image

Liria apo Freedom për shëmbullin tonë:

Image
http://it.wikipedia.org/wiki/Libert%C3%A0_della_Poesia

Më krijohet përshtypja se edhe Liria për botëkuptimin tonë është fundi i një barre. Teorikisht njeriu që prej lindjes duhet të jetë i lirë dhe jo vetëm i lindur!
Për me vazhduar kam me shtuar edhe këtë foto:

Image

Ka ndonjë mundësi që "Politika" të jetë thjesht "Folitikë"?!
Post Reply

Return to “Linguistikë”