"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Rrofte 29 Nentori, dita e Clirimit te Shqiperise.

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Locked
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member

Re: Rrofte 29 Nentori, dita e Clirimit te Shqiperise.

Post by Patush »

zippo wrote:

Rritu edhe pak edhe pastaj eja me trego arat ti mua Patush djali. Radion TE GJITHE SHKODRANET e mbanin tek Radio Titogradi dhe degjonin kenge sllave kudo. Ti ishe akoma ne planet afatgjata te babit per kohen qe flas une.
Po sigurishte, rrethi i Shkodres ka ken gjithmone proserb apo jo. Na keni inad, e di Ishim te paret ne rrezimin e perandoris tuaj komuniste, prandaj dalin shpifje te tilla nga goja e juaj.

Doli kryeministri malazez dora vete dhe e pohoi bashkepunimin e Sali Katil Komunist Hajvan Berishe Gomarit me serbet ne 1992-shin. Ti dac pranoje dac mos e prano, kjo eshte e ver-teta. Ti jeto me ver-nenten.
Serbet kan ken gjithmone miqt tuaj prandaj degjoni gjithshka qe dalin nga goja e tyre.

Shyqyr zotit nuk shumohet me ky kriminel i Shqiperise se boll eshte edhe kaq dhe qelb ere gjithe Shqiperine. Ky jo vetem pergjon gjithe shqiptaret dhe celularet e tyre, por con edhe ne boten tjeter ata qe kane fakte qe ai eshte i shitur i serbeve ashtu sic je edhe ti Patush qe mbron nje kafshe qe i ka sjelle kaq te keqia Shqiperise dhe ceshtjes kombetare ne nje kohe kaq te shkurter. Por ti si kupton sido qe ta thone, sepse nuk ke shkolle.
Ke te drejte se nuk mu lejua te kem shkolle, isha nga nje familje me njolle. I shifsha femijte magjyp teksa gezonin te gjithe te drejtat ndersa familja ime gezonte perbuzjen dhe skllaverin koprativore.

Vuani nga salofobia, kete e shikoj. Gjdo gje ja veni fajin atij, nuk merrni pergjegjesi per veprimet tuaja por kerkoni si ne kohen e xhaxhait te jeni ne pozite dhe te punojne te tjeret per ty.

Ku e pe ti qe humba debatin une mor Patush djali... me debatues si ty, une bej stervitje duke fjetur gjume. Je me poshte se elementari Patush dhe politika per ty eshte njesoj si te merresh me akrobaci ne 1000 metra lartesi. Sa per '97 ti Patush djali mos na fol se gjeneralin e asaj periudhe e ke minister mbrojtjeje sot ti PeDe-ist i Sali Kriminel Gomar Satrap Komunist Berishes... ministri i mbrojtjes Arben Imami eshte quajtur nga Sali Hajvan Satrap Berishe Gomar Komunisti si gjenerali i '97-es. Por prape ti nuk ke faj... ti debaton si te te kerrcase por sa per fakte, me shume dine zogjte e mi ne kafaz sesa ti Patush.
Debati i jot bazohet ne fobin tande qi ke per salen dhe asgje tjeter.

Sa per 97-ten une por prisja vorio epiriotet te vinin ne veri per te na luftuar, por kishin ra ne hall se nuk po i pinte kush rrenat e tyre,perseri.

Kur te them une qe ti nuk ja ke haberin debatit, ti fillon dhe godet tavolinen ku ke vendosur kompjuterin... nuk ta ka ajo fajin, fajin ta kane dijet e tua te varfera. Me cito pak se ku kam ndarje krahinore une tek posti qe me ke cituar se jam kurioz tani te marr vesh egzakt sa shqip di ti Patush, sepse per fatin tend te keq, nuk ka asnje sulm per ndasi krahinash sic thua ti... ky eshte thjeshte nje trillim i yti i qellimshem per te denigruar perseri temen.

ZOTERINJ MODERATORE, JU LUTEM FSHINI POSTET E KETIJ ANTARI NE KETE TEME SEPSE JANE KOMPLET JASHTE TEME DHE QELLIMISHT TE JASHTEDREJTUAR PER TE PRISHUR TEMEN QE E SHQETESON KETE PERSON PER TE KALUAREN E FAMILJES SE TIJ TE LIDHUR ME KETE DATE HISTORIKE.
I nderuar salofob nuk isha une ai qe te kritikova per menyren tande te folunit dhe nuk thash se nuk din te flasesh Shqip, por ishe ti ai qe me the mua. As nuk te thash qe me duhet nje perkthyes te te kuptoj, por ti mua. Mbi te gjitha ti po i cileson "TE GJITHE SHKODRANET"si njerez trathetar dhe bashkeponues me sllavet, te cilet paskan degjuar gjithmone kanale radioje jugosllave.
Te peyta une, po Gjergj Fishta, edhe ai nuk dinte te fliste Shqip? si un ka fol dhe ai.

Fatmiresisht ajo qe thua ti eshte 1 e milionta e heroizmave te femijve dhe te rinjve gjate Luftes Antifashiste. Kish edhe nga ata femije dhe te rinj si tek videot me lart qe e prisnin okupatorin me lule dhe kjo perben anen tjeter te medaljes qe quhet tradheti. Kesaj pjese i takon ti Patush. Komunistet nuk ishin te vetmit qe cliruan Shqiperine, por eshte e sigurt qe ata e cliruan kete Shqiperi nga sorristet, ballistet dhe reaksionaret te cilet jane dhe kane qene llumi i kombit se bashku me pinjollet e tyre qe as shqip nuk dine te shkruajne nga injoranca qe i ka zene trurin e shpelare me nazifashizem. Nuk ishin komunistet te vetmit qe cliruan Shqiperine, por ishin partizanet nen udheheqjen e tyre qe cliruan Shqiperine. Partizanet ishin jo te gjithe komuniste... por ti aq di, ashtu te kane thene dhe vjen ketu te na japesh mesime qe vec mesime nuk jane.
I kena pa heroizmat e Tomkes dhe nuk a nevoja te perseriten.
Ato qi kan luftu nuk kan luftu armikun nr1 por perkundrazi ato u bane aleat me armikun Shqiptar nr1. Jo me vet dije por ngaqe u genjyen dhe mendonin se po luftonin per te miren e Shqiperise.

Se pari ti Patush "nacionalisti i humbur", ti NUK JE MODERATOR NE KETE NENFORUM... se dyti, te ishe ti aq patriot, nuk degjoje denglat e serbeve dhe te rrije i pa shkolle sepse Shqiperise nuk i duhen serbe apo tradhetare sic ishin kolaboracionistet prej nga rrjedh ti, Shqiperise nuk i duhen tradhetare qe ndihmojne serbine me nafte, armatim dhe ilace per te luftuar kosovaret, Shqiperise i duhen djem qe ta mbrojne dhe jo ta shesin sic beni ju. Rilexoje, keshillohu, shkollohu dhe hajde me jep pergjigje.

Kaq i ulte a mentaliteti jot nga qi mendon prej menures time qe shkruaj se une nuk kam shkolle!

Ska si te jem une bashkponues me serbin kur urrej gjdo gje komuniste, por si gjithmone siq te thashe me pare ju akuzoni te tjeret per ato qi bani vete dhe jeni vete.
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!
Hymniarber
Grand Star Member
Grand Star Member

Post by Hymniarber »

zippo wrote: Jap mesim dhe nuk kam nevoje me per suksese ne shkolle, ja u kam lene nxenesve te mi sukseset. Keshtuqe Patushi cfaredo paterice te pardore, eshte akoma larg nga shkollimi.

Nese eshte keshtu, megjithese une mendoj se formimi yt dhe te nxenurit s'ka mbaruar diten qe u bere mesues por do te vazhdoj per sa je gjalle, te uroj suksese ne mesimdhenie.
zippo wrote:Kjo eshte nje pergjigje profesionale e nje admini. Ju faleminderit.
Ju falemnderit ju, qe me ne fund e kuptuat qe pergjigja ime ishte ne thelb jo pergjigja e nje admini, por nje lutje e heshtur per te mos vazhduar debate te pakuptimta.
Fere libenter homines id quod volunt credunt
Image
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member

Post by Patush »

Une bir shkine nuk jam qi me festu festen e shkive, dhe si ato une nuk festoj humbje siq bajne serbet me betejen e fushe kosoves. Une i perkujtoj humbjet dhe mesoj nga to. Festat i la per gezime siq a dita e clirimit te Shqiperise 28 Nentori.

Data 29 nuk qendron per qlirimin e Shqiperise sepse ajo nuk u clirua por u roberua, cilat ishin lirite qe Shqiperia fitoj nga kjo date dhe bashkponimi komunist sllavo Shqiptar?
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member

Post by Patush »

Une jam ne Yale University ...

Me siguri nuk keni ardhure ne ameriken kapitaliste ne kohen e xhaxhait se ajo ishte armikja nr1 e enverit dhe njerez te tille ishin trathetar.

Kur paske ardhure ketu i nderuar?
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!
zippo
Regular Member
Regular Member

Post by zippo »

Patush wrote:Une bir shkine nuk jam qi me festu festen e shkive, dhe si ato une nuk festoj humbje siq bajne serbet me betejen e fushe kosoves. Une i perkujtoj humbjet dhe mesoj nga to. Festat i la per gezime siq a dita e clirimit te Shqiperise 28 Nentori.

Data 29 nuk qendron per qlirimin e Shqiperise sepse ajo nuk u clirua por u roberua, cilat ishin lirite qe Shqiperia fitoj nga kjo date dhe bashkponimi komunist sllavo Shqiptar?
Ti nuk ke si e feston sepse ne ate date u clirua Shkodra nga tradhetaret dhe nga nazistet... ndersa une dhe familja ime ashtu si mijera e mijera familje te tjera do ta festojne spse dhane gjak per te pare Shqiperine te cliruar nga tradhetaret dhe okupatoret. Keshtuqe deshe apo nuk deshe ti me Sali Gomar Komunist Satrap Kanibal Bersihen ta festoni, ajo PRAPE ESHTE FESTE KOMBETARE DHE JU NUK MUND TE BENI ME ASGJE PER TA NDALUR.
Ti je nje nga ata qe hoqen monumentin e 5 heronjve te Vigut nga qendra e Shkodres dhe e hodhet ne plehra duke kujtuar se keshtu varroset historine qe ju tregon ju me gisht si tradhetare dhe bashkepuntore ne vrasjet dhe krimet se bashku me okupatoret ndaj popullit shqiptar. Ju jeni turpi i Ballkanit dhe jo vetem i Shqiperise. Ju dhe divizioni "Skanderbeg" jeni cibanet qe do ti rendojne ne shekuj Kombit Shqipetar.
Zippo
IllyriankinG
Regular Member
Regular Member

Post by IllyriankinG »

Kujt ju prish humori këtu nga komenti im?

Shumë qesharake.
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member

Post by Patush »

zippo wrote:
Patush wrote:Une bir shkine nuk jam qi me festu festen e shkive, dhe si ato une nuk festoj humbje siq bajne serbet me betejen e fushe kosoves. Une i perkujtoj humbjet dhe mesoj nga to. Festat i la per gezime siq a dita e clirimit te Shqiperise 28 Nentori.

Ti nuk ke si e feston sepse ne ate date u clirua Shkodra nga tradhetaret dhe nga nazistet... ndersa une dhe familja ime ashtu si mijera e mijera familje te tjera do ta festojne spse dhane gjak per te pare Shqiperine te cliruar nga tradhetaret dhe okupatoret. Keshtuqe deshe apo nuk deshe ti me Sali Gomar Komunist Satrap Kanibal Bersihen ta festoni, ajo PRAPE ESHTE FESTE KOMBETARE DHE JU NUK MUND TE BENI ME ASGJE PER TA NDALUR.
Ti je nje nga ata qe hoqen monumentin e 5 heronjve te Vigut nga qendra e Shkodres dhe e hodhet ne plehra duke kujtuar se keshtu varroset historine qe ju tregon ju me gisht si tradhetare dhe bashkepuntore ne vrasjet dhe krimet se bashku me okupatoret ndaj popullit shqiptar. Ju jeni turpi i Ballkanit dhe jo vetem i Shqiperise. Ju dhe divizioni "Skanderbeg" jeni cibanet qe do ti rendojne ne shekuj Kombit Shqipetar.

Feste per sllavo admiruesit.

Cfare fitoj Shqipnia nga ky qlirim i bashkepunimit komunist Shqiptaro slllav?

Zippo gjdo ne vendin armik nr1 te herojve komunist?
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!
zippo
Regular Member
Regular Member

Post by zippo »

Kjo futja e gershereve nuk eshte pune e mencur o djelmosha qe nuk e paskeni mendjen ne vend. Nese nuk ju pelqen pergjigja, fshini dhe postin tuaj se keshtu tregoni qe jeni komuniste te vertete dhe censurues te posteve te te tjerve. Nese nuk ju pelqejne postet e mia, faremire mund te me thoni te largohem, sepse nuk kam qef te lodh gishtat dhe te censurohem apo te me fshihen postet nga moderatore qe nuk dine akoma te flasin shqip.
Zippo
zippo
Regular Member
Regular Member

Post by zippo »

Patush wrote:

Shqiperi fitoi perbuzjen ndaj atyre qe tradhetuan vendin per ti lepire sahanin pushtuesve. I beri te hane pleh tradhetaret me damke dhe sojsorrollopin e tyre qe shiten te pasmet tek ata qe erdhen te gjakosin Shqiperine.
Zippo
Hymniarber
Grand Star Member
Grand Star Member

Post by Hymniarber »

zippo wrote:Kjo futja e gershereve nuk eshte pune e mencur o djelmosha qe nuk e paskeni mendjen ne vend. Nese nuk ju pelqen pergjigja, fshini dhe postin tuaj se keshtu tregoni qe jeni komuniste te vertete dhe censurues te posteve te te tjerve. Nese nuk ju pelqejne postet e mia, faremire mund te me thoni te largohem, sepse nuk kam qef te lodh gishtat dhe te censurohem apo te me fshihen postet nga moderatore qe nuk dine akoma te flasin shqip.
Jane fshire vetem postimet jashte teme(per te mos krijuar shkeputje mendimi), duke perfshire dhe te mijat. Ju mund te vazhdoni te qete diskutimin, per daten e clirimit te Shqiperise, sipas disave, dhe te clirimit te Jugosllavise sipas ca te tjereve.
Fere libenter homines id quod volunt credunt
Image
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member

Post by Patush »

zippo wrote:Kjo futja e gershereve nuk eshte pune e mencur o djelmosha qe nuk e paskeni mendjen ne vend. Nese nuk ju pelqen pergjigja, fshini dhe postin tuaj se keshtu tregoni qe jeni komuniste te vertete dhe censurues te posteve te te tjerve. Nese nuk ju pelqejne postet e mia, faremire mund te me thoni te largohem, sepse nuk kam qef te lodh gishtat dhe te censurohem apo te me fshihen postet nga moderatore qe nuk dine akoma te flasin shqip.

Jo jo mos u nxeh, ishte problem teknin ku doli pergjigja ime nen emrin tand dhe e fshiva, sa per illyrianking nuk di gja.

Degjo e di qe pyetje ime a jashte teme por ligjet i krijojme neve dhe jo ato neve, prandaj pyetja qendron. Gjdon ne Ameriken kapitaliste armikja nr1 hoxhiste dhe kur ke shkuar atje?
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member

Post by Patush »

zippo wrote:
Patush wrote:

Shqiperi fitoi perbuzjen ndaj atyre qe tradhetuan vendin per ti lepire sahanin pushtuesve. I beri te hane pleh tradhetaret me damke dhe sojsorrollopin e tyre qe shiten te pasmet tek ata qe erdhen te gjakosin Shqiperine.

Nuk a nevoja te shpalosesh urrejtjen tande ndaj atyre qe mendojne ndryshe si ty. E dime shume mire se si e keni shpirtin.

Po liria ku mbeti zippo, ku a liria qe paska fituar Shqiperia ne kete date? Izolimi dhe mjerimi nuk a liri. Festat shkine nuk jane Shqiptare.
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!
Arta
Sun Member
Sun Member

Post by Arta »

Patush wrote:
Nuk a nevoja te shpalosesh urrejtjen tande ndaj atyre qe mendojne ndryshe si ty. E dime shume mire se si e keni shpirtin.
Patush me duket se ti ke gjithe kete teme qe po flet me urrejtje karshi edhe te tjereve, qe nuk mendojne si ty, duke u vene epitete, dhe pastaj kur ta vene parasysh, ti fillon edhe ankohesh te dalesh nga tema!

Ajo qe thua ti Pautsh, u be ne te gjithe bllokun Lindor, jo vetem ne Shqiperi. Fol me dituri, jo me urrejtje qe ti e ben gjithmone qe flitet per kete pjese te historise kur veteranet e saj te gjalle akoma! Do apo nuk do ti, ajo date eshte ne kushtetute e festojne apo nuk e festojne per arsye politike Saliu me gjithe Topin.

Do apo nuk do ti, Shkodra ishte qyteti i fundit qe u clirua ne ate dite, dhe jane deshmitaret gjalle akoma!
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member

Post by Patush »

Arta wrote:
Patush wrote:
Ptush me duket se ti ke gjithe kete teme qe po flet me urrejtje karshi edhe te tjereve, qe nuk mendojne si ty, duke u vene epitete, dhe pastaj kur ta vene parasysh, ti fillon edhe ankohesh te dalesh nga tema!

Ajo qe thua ti Pautsh, u be ne te gjithe bllokun Lindor, jo vetem ne Shqiperi. Fol me dituro, jo me urrejtje qe ti e ben gjithmone qe flitet per kete pjese te historise kur veteranet e saj te gjalle akoma. Do apo nuk do ti, ajo date eshte ne kushtetute e festojne apo nuk e festojne per arsye politike Saliu me gjithe Topin.

Do apo nuk do ti, Shkodra ishte qyteti i fundit qe u clirua ne ate dite, dhe jane deshmitaret gjalle akoma!

Si valle nuk e hodhet nje koment pa permendure salen, taman manjake.

Sigurishte Arta se isha une ai qe e shava per menyren se si flet dhe per krahinen qe ai vjen(tcilen nuk ja di as nuk me interreson)
Po ashtu jam une ai qe kenaqet me krimet e komunistave ne eliten Shqipetare qe ky i quan trathetar dhe qe gezohet me faktin qe diktatura i bani te haje dhe. Por si gjithmone ti je e gatshme te dalesh ne mbrojtje te gjdo gjeje qe ka te beje me komunistat.

Shkodra ishte e liruar Arta, ate qe ju e quani lirim neve e qaujme tratheti se ishin komunistat ato qe genjyen malesoret te tedorzonin armet, komunistat nuk guxonin te shkelnin kambe ne malsi edhe mbasi kishin ikur italogjermanet.
Prandaj mos m'kallzo se qa kam noborr t'shpis teme.

Shqiperia nuk fitoj liri nga ay bashkpunim komunist jugosllavo Shqiptar por izolim dhe mjerim. Ky a thelbi. Duan te festojme burgimin e Shqipnis, mjerimin e saj. Jo jo nuk jena te tan mendje shplare.
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!
Arta
Sun Member
Sun Member

Post by Arta »

Patush wrote:Si valle nuk e hodhet nje koment pa permendure salen, taman manjake.

Sigurishte Arta se isha une ai qe e shava per menyren se si flet dhe per krahinen qe ai vjen(tcilen nuk ja di as nuk me interreson)
Po ashtu jam une ai qe kenaqet me krimet e komunistave ne eliten Shqipetare qe ky i quan trathetar dhe qe gezohet me faktin qe diktatura i bani te haje dhe. Por si gjithmone ti je e gatshme te dalesh ne mbrojtje te gjdo gjeje qe ka te beje me komunistat.

Shkodra ishte e liruar Arta, ate qe ju e quani lirim neve e qaujme tratheti se ishin komunistat ato qe genjyen malesoret te tedorzonin armet, komunistat nuk guxonin te shkelnin kambe ne malsi edhe mbasi kishin ikur italogjermanet.
Prandaj mos m'kallzo se qa kam noborr t'shpis teme.

Shqiperia nuk fitoj liri nga ay bashkpunim komunist jugosllavo Shqiptar por izolim dhe mjerim. Ky a thelbi. Duan te festojme burgimin e Shqipnis, mjerimin e saj. Jo jo nuk jena te tan mendje shplare.
Ashtu sic nuk e hedh ti pa permendur PS apo Edin, mos ki merak se ti nuk je larg qe drejton gishtin!

More djale, ajo ishte sistemi ne te gjithe bllokun lindor ku na ra te benim pjese edhe ne! Ky person po flet me ato qe di dhe po vendos aty me teper se ty, ashtu sic te mesuan edhe shume te tjere deri me tani, per te dyja temat te cilat ti do shume qe te arrish ne konkluzionet qe i ke vulosur. Kush elite more djale, me duket se edhe arkivat Britanike i kane ata qe bashkepununa me fashistet dhe nazistet, dhe i quajne ata kolaboracioniste! C'fare flet, e lexon veten, apo tutje! Kjo nuk eshte pune e komunistave se i paskemi qejf ne, kjo eshte pune e historise qe disa nga ju doni ta ndryshoni per arsye te urrejtjes, por ja qe edhe ju te doni ngrihen ata qe kane dijeni apo e verteta dhe te thote "Ndal", ashtu sic bene edhe studentet e shkollerave me te ashtequajturit historjane tani se fundmi!

Ngjarje nga Lufta e Dyte Boterore nuk i kemi lexuar vetem neper libra por edhe nga gjysherit apo familjare qe kane qene te asaj kohe, dhe i kane jetuar vete shume gjera tregjike qe ndodhen ne luften Nazi-fashiste e u vrane te afermit e tyre para syve, ashtu sic kane edhe historira me coalboracionistet te cilat nuk jane shume larg nga ato qe jane rekorduar dhe shkruar.

Ore Patush me vjen keq, ca flet tani nuk guxonin e guxonin, kush te pyeste merr, aty kerciste topi e pushka, ky na ben perralla me mbret. E po pastaj ishte obborri i shtepise tende, ca do te thuash, keta njerez aty qe kane luftuar po genjejne a, sepse do qe te te behet qejfi ty edhe disa te tjereve?

Ore zoteri ku e kishe Shqiperine ti, kur e la Zogu dhe e moren ballistat, ne cfare qorrsokaku e kishe? Ti tani jo qe qeneke i shplare nga truri me keto qe shkruan, dhe ta veretuan shumica, por vazhdon akoma qe ta vertetosh. Mua kjo me vjen, dhe ndaj te thashe rri edhe lexo njehere pastaj futu, jo tutje vetem te shfrehesh dufin!

Po te then disa shembuj:

Gjyshi im qe ka qene edhe luftetar ne cetat e luftes se 20'es kundra Italianeve, djale shume i ri. Po ashtu edhe ne Luften Nacional Clirimtare nuk mori pjese te ishte ne bataljone por si fshatare ndihmonin mesa kishin mundesi. Gjermanet ishin informuar nga ballistet qe aty kishin qene partizane, dhe erdhen nxorren gjithe burrat e fshatit. Kush dukej si burre mesatar apo i ri apo djale i ri i nxorren menjane dhe i pushkatuan mu perpapa fshatit. Gjyshi im shpetoi vetem sespe ishite i thinjur shume, sado qe ishte ne nje moshe me i ri, sesa nje kusheriri i tij qe e pushkatuan.

Me duket se ta vura aty ate luften dhe heronjte, ishin djem te rinj si ty, qe kishin studiuar ne Itali, dhe i dinin planet qe klishin si Italianet edhe Gjermanet, dhe nuk u bashkuan me Ballin sepse e dinin allyshverishesh c'fare benin.

Nje tjeter qe ma ka thene gjyshja ime: Perseri ne luten qe ishin Gjermanet, ka ngritur ne kurriz dy djem te rinj qe i vrau Gjermani, edhe e lane nje nene pa djem. Vajti nena e ndihmoi, i kane rene malit ne kemb edhe fshehurazi te conin dy djemte e vdekur ne fshat ti varrosnin, sepse po ti kapnin gjermanet i vrsinin edhe ato. Rri more djale mos folni kot, juve sikur paskeni ndenjur mbyllur kur paska kaluar Italiani me gjermanin, se vetem ti po thua dhe nje pakice qe nuk ka pasur lufte, sepse popullsia qe e kaloi ne kurriz ka te nejten histori.

Mos flsini kot, se nuk e humbet dot ti historine sikur perpjet te hidhesh, eshte e shkruar e zeza mbi te bardhe edhe nga te huaj, jo vetem ne mendjen e popullit shiqptar qe e ka hequr kete!

Xaxhai i babit tim, ne fillim ishte me ballistat. E pa menyren sesi ata luftonin, dhe u hodh me cetat partizane. Doli dhe luftoi per vatanin, e jo per keto injorancira qe thua ti. Ti mund te bertasesh dite e nate me disa te tjere, por ajo lufte u mbeshtet nga populli me teper sesa lufta e ballistave, ndaj edhe fitoi.
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman
Locked

Return to “Historia e Shqiperise”