"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

Post Reply
User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 552
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Shkrimi dhe Shkolla

#106

Post by TeuAL » Sat Jan 16, 2016 10:58 am

. . . vijon

Libri "The Colosseum" shkruar nga Dr. Filippo Coarelli, flet per gjetjen gjate germimeve arkeologjike ne Koloseum te nje objekti te quajtur "Anemoscope", qe ishte perdorur per te treguar drejtimin e eres aty. Ne kete objekt jane shkruar emrat e 12 ererave qe permenden tek Gjeografia e Ptolemeut. Per eren e veriut eshte perdorur fjala "APARKIAS" qe eshte njelloj ne te gjitha germat me fjalen e mozaikut tone, pervec njeres germe, asaj pas " K ", qe ne mozaik eshte " E " ndersa ne anemoskopin nga Roma eshte " I ". Ngjitur eshte fleta nr.119 qe tregon anemoskopin.

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 552
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#107

Post by TeuAL » Sat Jan 16, 2016 11:30 am

. . . vijon

Ne revisten Iliria, Nr. 1 - 1984, jepet pamja e bazamentit te kishes se Mesaplikut dhe mozaikut gjate germimeve arkeologjike(ngjitur).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 552
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#108

Post by TeuAL » Sat Jan 16, 2016 11:38 am

. . . vijon

Libri: "Albanien . . . Land der Skipetaren, 1988, Verlag, Mainz", ne fletet 450-451 ka fotografi te Mozaikut te Mesaplikut dhe komenton fjalen "Aparkeas" si variant i mundshem i eres se veriut "Aparktias". Vijojne ngjitjet.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 552
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#109

Post by TeuAL » Sat Jan 16, 2016 11:52 pm

Perfundimisht, mendoj qe fjala Aparkeas e mozaikut te bazilikes se Mesaplikut, bazilike qe eshte ndertuar ne periudhen gjate dy "Perandoreve Ilire Anastas-Justinian", lidhet me "Gjeografine Aleksandrine te Ptolemeut" dhe eshte perdorur per te treguar drejtimin jug-veri ashtu si tregohet me shigjete tek fleta nr.15 e librit "Ptolemy's Geography" qe eshte ne postimin #107(me lart ne kete seksion).

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#110

Post by bardus » Wed Jan 27, 2016 1:06 pm

Interpretimi i bere nga te tjeret ka per baze transliterimin e germes R tek APARKEAS.

Kjo germe ne mozaik i ngjan me shume germes se vjeter Ϙ , ϙ qe eshte perdorur ne Itali dhe me vone u be Q nga romaket ,

pra APARKEAS mund te jete APAϘKEAS.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 552
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#111

Post by TeuAL » Thu Jan 28, 2016 1:25 am

bardus wrote:Interpretimi i bere nga te tjeret ka per baze transliterimin e germes R tek APARKEAS.

Kjo germe ne mozaik i ngjan me shume germes se vjeter Ϙ , ϙ qe eshte perdorur ne Itali dhe me vone u be Q nga romaket ,

pra APARKEAS mund te jete APAϘKEAS.

Germa ϙ ne mozaik ngjan njelloj me germen qe figuron tek anemoskopi (libri Coarelli) i treguar ne postimin nr. 106. Fjala per drejtimin e veriut aty jepet ne dy gjuhe dhe nuk le vend per keqkuptime(ngjitja tregon anemoskopin).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 552
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Gjeografia e Ptolemejve tek paraardhesit tane

#112

Post by TeuAL » Mon Oct 17, 2016 9:04 am

TeuAL wrote:
TeuAL wrote:
Une do te doja te flisja per mozaikun e Mesaplikut, shkon gjate, dhe me duhet ta filloj nga dyshja perandorake Ilire Anastas - Justinian dhe nga mbrojtja, duke transferuar ne Konstantinopoje dhe me tej, qe ata i bene thesareve te bibliotekes se fameshme te Ptolemejve te Aleksandrise. Sjell ne vemendje qe Anastasi yne, para se te shkonte me detyre ne Konstantinopoje, ishte administrator shteteror ne Aleksandri.
Radhet qe vijojne nuk lidhen me shkrimin e mozaikut por lidhen me elementet e tjere qe hasen ne mozaik . . .

Kam dhene, ne postimet me lart, mendimin per shkrimin ne mozaik cfare e ben kete mozaik te periudhes Bizantine nje lloj "BUSULLE" . Nderkohe, gjate leximit te librit :
------------------------------------------------------------
Title The Discovery of Middle Earth: Mapping the Lost World of the Celts
Author Graham Robb
Publisher W. W. Norton & Company, 2013
ISBN 039308163X, 9780393081633
Length 387 pages
Subjects History › Ancient › General
-----------------------------------------------------------

ndesha nje fakt interesant qe me ben te mendoj qe ka qene e njohur, jo vetem ne trevat tona, tradita e perdorimit te paisjeve orientuese, harta, busulla dhe te tjera si keto, ne vende prane objekteve te kultit me qellim qe te perdoren per orientim ne jeten tokesore dhe me tej. Ngjitjet tregojne per nje objekt te viteve 50 para Krishtit, e gjetur ne Kent - UK, prane skeletit te nje personi dhe ku duket e gdhendur nje " FYTYRE " e cila ka elemente te objekteve orientuese si busulla, harta etj. dhe qe spjegohet(nga antropologet) me qellim orientimi te personit prane saj ne rrugetimin ne boten e pertejme. Theksohet, nder te tjera, aftesia e treguar nga druidet per te kombinuar gjeografine me matematiken dhe perdorimi i tyre ne hartimin e hartave , ne ndertimin e rrugeve, etj njohuri keto qe jane perdorur mjeshterisht(provon arkeologjia) nga Romaket gjate ndertimit te rrugeve ne Britani.

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 552
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Objekte orientuese ne objekte antike

#113

Post by TeuAL » Mon Oct 17, 2016 9:26 am

. . . vijon

Vijojne spjegimet nga libri i permendur me lart,
" The Discovery of Middle Earth: Mapping the Lost World of the Celts,Graham Robb, W. W. Norton & Company, 2013 "
per objektin antik me figuren e nje " FYTYRE - Busull ".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#114

Post by Mallakastrioti » Sat Mar 18, 2017 2:43 pm

Image
Image

User avatar
Hymniarber
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1016
Joined: Tue Jun 02, 2009 5:04 am
Gender: Male
Location: Arbëria

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#115

Post by Hymniarber » Mon Mar 20, 2017 1:16 pm

Mallakastrioti wrote:
Sat Mar 18, 2017 2:43 pm
Image
Eshte ky shkrim ne Alfabetin e Elbasanit?

Image
Fere libenter homines id quod volunt credunt
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#116

Post by Mallakastrioti » Mon Mar 20, 2017 8:19 pm

Hymniarber wrote:
Mon Mar 20, 2017 1:16 pm
Mallakastrioti wrote:
Sat Mar 18, 2017 2:43 pm
Image
Eshte ky shkrim ne Alfabetin e Elbasanit?

Image
Po ,kemi te bejme me ate qe njihet si "shkrimi i Elbasanit" i cili u perpilua prej "Anonimit te Elbasanit" dhe eshte ai alfabet, pra i Elbasanit.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#117

Post by Mallakastrioti » Sun Apr 30, 2017 9:48 pm

Duhet kerkuar edhe kjo veper e vitit 1693 ku autori ka sjell shume fjale te shqipes se kohes.


Image
Image

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 552
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#118

Post by TeuAL » Mon Oct 30, 2017 10:03 am

Shkrimet ne shekujt X - XV ne bregdetin e Arberise

Eshte nje liber terheqes, shkruar nga Elias Avery Lowe, rreth tipit te shkrimit "Beneventa" :
-------------------------------
Bibliographic information

Title The Beneventan Script. A History of the South Italian Minuscule, Volume 1
Sussidi eruditi / Sussidi eruditi
Author Elias A. Lowe
Editor Virginia Brown
Publisher Ed. di Storia e Letteratura
Length 178 pages.
---------------------------------

Flet per manastiret Benediktine, Domenikane dhe Franceskane ne Adriatikun lindor dhe thekson karakteristikat e shkrimit ne scriptoriumet perkatese. Arkivat flasin per lidhje te ngushte te manastireve rreth Barit ( Benevento ) dhe te Manastirit Benediktin te Monte Cassino-s me scriptoriumet e te njejtes perkatesi fetare ne Adriatikun lindor, lloji i te shkruarit eshte i njejte, " Beneventan". Ky fakt me ben te mendoj se ne Benevento dhe Monte-Cassino mund te kete gjurme te shkrimeve Arberore.
vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 552
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#119

Post by TeuAL » Mon Oct 30, 2017 10:10 am

TeuAL wrote:
Mon Oct 30, 2017 10:03 am
Shkrimet ne shekujt X - XV ne bregdetin e Arberise

Eshte nje liber terheqes, shkruar nga Elias Avery Lowe, rreth tipit te shkrimit "Beneventa" :
-------------------------------
vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 552
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Shkrimi dhe Shkollat

#120

Post by TeuAL » Sat Jul 27, 2019 4:15 am

TeuAL wrote:
Sat Jan 16, 2016 10:01 am

---------------------------------------------------
. . .
Ju bashkova diskutimit ketu vetem sepse pashe te flitej per Mozaikun e Mesaplikut me fjalen e shkruar ne te APARKEAS.

Fjalen APARKTIAS, e ngjashme kjo me fjalen tone te mozaikut, e kam hasur tek Gjeografia e Ptolemeut, botim i vitit 2000, fleta nr. 15 te cilen po e tregoj ne ngjitjet nga teksti shkollor:
-------------------------------------
Title: Ptolemy's Geography: An Annotated Translation of the Theoretical Chapters
Authors: Ptolemy, J. L. Berggren, A. Jones
Translated by: J. L. Berggren, A. Jones

Publisher: Princeton University Press, 2000.
-------------------------------------------
Komentet nga Plini, qe i kam postuar me lart dhe qe thone:
Aparktias -----> . . . Aparkeas, me perforcojne mendimin qe behet fjale per eren e veriut qe Ptolemeu e quan Aparktias. Pozicioni i fjales ne mozaikun e Kishes se Mesaplikut perkon me drejtimin veri-jug.

vijon . . .
Nje "Anemoscopio" i gjetur ne rrenoja ne vitin 1759 ne Rome, nder te tjera, ka emrat e 12 ererave sipas Plinit ne "Naturalis Historia". Era e veriut eshte me emrin "APARCIAS". Sot ky objekt(tregohet ngjitur) ndodhet ne Muzeun Arkeologjik Oliveriano ne Pesaro, Itali.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”