"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Shqipëria, e treta në botë

Diskutoni për teknologjinë, arritjet e saj, ndikimi i saj në jetën tonë të përditshme.

Moderator: uck_aksh

Post Reply
User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Shqipëria, e treta në botë

#1

Post by Adriana » Thu May 14, 2015 7:29 pm

drini-ne-amerike-300x169.jpg
1431540774Drini-Dracini-dhe-Sheri-Tuzi-ok.jpg

Dy gjimnazistë nga Shkodra, Drini Dracini dhe Sheri Tuzi, që përfaqësonin Shqipërinë në konkursin ndërkombëtar të shkencës për të rinjtë, që u mbajt për një javë në Teksas të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, kanë arritur të zënë vendin e tretë, duke marrë medalje bronzi, në një garë ku merrnin pjesë 700 gjimnazistë nga 70 vende të botës.

Dy gjimnazistët prezantuan projektin e tyre novator në kërkimet e inxhinierisë kimike, përballë një jurie me profesorë të njohur nga universitete të ndryshme të Amerikës.

Shpikja e dy adoleshentëve nga Shkodra, Drini Dracinit dhe Sheri Tuzit, konstaton në zhvillimin e disa reaksioneve kimike, nëpërmjet të cilave realizohet konvertimi i oksideve të azotit dhe karbonit, që janë faktorët kryesorë të ndotjes dhe përbërës të rrezikshëm të smogut, në substanca krejtësisht të padëmshme për mjedisin.

Dy gjimnazistët shpjegojnë se, e gjithë ajo çfarë kanë arritur të zbulojnë, është fakti se i gjithë procesi realizohet në bazë të vetive fotokalitike të dioksidid të Titanit, TiO2, veti të cilat i mundësojnë të veprojë si katalizator për reaksione të caktuara, kur ekspozohet ndaj dritës së diellit.

Kjo realizohet duke përdorur dioksid Titani (TiO2), si element përbërës të materialeve të ndryshme, si për shembull asfaltit, çimentos, tullave, apo edhe si spërkatës.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!Post Reply

Return to “Teknologji”