fjala rrembej;(RREPEJ RRIPE) =arpazo.gr dhe jo lamvano qe te te dua e kane origjinen shume larg ,prej RRUP=ARRUP>bardus wrote:Strokulli wrote: ..Arban isht dheu (aja L-ë e të tjerëvet, muo më ndjet se u rruodh prej njëi r-ëje).
Keto dy fonemat L dhe R duket se jane allophone dhe alterohen sot dhe jane alteruar edhe me heret. Alban ,Arban une nuk i ndaj dot, sepse mua me duken te njejta, qe vijne nga alba.
Po ashtu, nuk i ndaj dot edhe rrenjet alb, bal, lab, te cilat mendoj jane te njejta.
Nderrimi L < > R ,duket se i perket nje kohe shume te hershme dhe ndodh edhe sot,
gjalper =gjarper , pale = paar , etj.
Tek fjala terkuze 'litar' qe ka ardhur nga rrenja
t` erk kemi ne greq vj. elko ,,( nga terk vjen tork,aoristi i shqipes vj.) ose
rrembej = gr. lambano , shq. vj.klaj = Eng.cry
Tek Bogdani, Scelbuessi = sherbyesi, scelbogne, por gjithashtu scerbejnè ,i ka perdorur te dyja format e saj.
Ndoshta edhe qyteti Albanoi eshte edhe nje prove e pakundershtueshme.
Per ta mbyllur, po permend edhe nje gdhendje e gjetur ne Itali ne formen "Alberia".
Strokull!Strokulli wrote:Arban isht dheu (aja L-ë e të tjerëvet, muo më ndjet se u rruodh prej njëi r-ëje). I-arbanesh (o i-arbëresh) asht i etniku mbiemën, lentuom prej fjalës Arban (o Arpër). ARa nane isht dhe toka mame që thuhet, di-mos fjala ARb-an- ndërlidhet me arën a vjen me głanë, përkah lentimi, porsi fjalët me përapashtesën -P (-B) si karru-p dhe karru-k (kah një herë përzihet me k-ën (-g) mbaresë?), thar-p (thar-b, krh. i përtharë, i thar-m), thal-b (thëlp - prej thellë (?) « *thâllë), dhël-p--ën (prej me dhelë (kdheltuo) pasi dhelpna 'përduorn dredhì me arritun diça' (?), krh. skile dhe skuth?), shtal-p e gjal-p... ?erix77 wrote:Pothuajse me shume siguri une nuk di qe ndonje shqipfoles ndonjehere ta kete quajtur veten Alban..
Poka, i-arbanesh vjen me ranë: i-arës nier porsi thomë i-dheut burrë a gja'gjë të ktillë?... Në kjoftë ashtu, aherë fjala ARË-A ntë të-vëndit krye jetn.
meqe si duket se ke shkelur me kembe epirin ,po te them se ,96% eshte malor dhesi e tille nuk ma merr menja se arben vjen prej fjales ARE;COPE TOKE E PUNUSHME;